• No results found

“Wat zijn de kenmerken van social media die betrokkenheid teweeg brengen?”

In document Social media (pagina 33-37)

Uit het onderzoek blijkt dat mensen behoefte hebben aan socialisatie. Ook in het piramidemodel van Maslow is terug te vinden dat sociale contacten en behoefte aan waardering en erkenning een belangrijke plaats hebben in het leven van mensen. De term social media heeft deze naam niet voor niets gekregen. Social media zijn sociale middelen om met elkaar in contact te komen. Socialisatie is het (belangrijkste) element waardoor mensen zich tot social media aangetrokken voelen.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 33  

3.6. Den Haag en social media

Inleiding

Er zijn verschillende social media die met de stad Den Haag te maken hebben. Het gaat hierbij niet om social media die met de Gemeente Den Haag te maken hebben, maar puur om de social media waar bewoners hun betrokkenheid uitten met de stad. Deze social media heb ik in kaart gebracht door zelf onderzoek te doen en door de input van mijn klankbordgroepje hierbij te voegen. Alle sites zijn opgezocht op 20 april 2011.

3.6.1 Over welke social media de stad Den Haag bezit

Hyves

www.ilovedh.Hyves.nl

De ‘I love Den Haag’ Hyvespagina heeft bijna 600 leden. “De Hyvesgroep is van Hagenezen voor Hagenezen”, zo staat op de pagina beschreven. Op deze pagina bevinden zich vooral veel jongeren. De Hyvespagina is niet erg actief (meer). Er wordt ongeveer elke maand één bericht geplaatst, waar vaak niet op gereageerd wordt door anderen.

Facebook

www.Facebook.com/Gemeentedenhaag

Gemeente Den Haag heeft een Facebookpagina. Deze pagina is geen fanpagina, maar een gewoon profiel. Ongeveer 85 mensen zijn vrienden van deze pagina. De Facebookpagina wordt steeds actiever.

www.Facebook.com/kinderenvandenhaag

Vier enthousiaste creatievelingen hebben besloten om de handen ineen te slaan voor hun stad Den Haag. De meeste jongeren kiezen ervoor om uit te gaan in Amsterdam en Rotterdam. Deze jongeren willen de mensen weer terug krijgen op hun eigen dansvloer, in Den Haag. Dit proberen zij onder andere met hun Fanpagina op Facebook te communiceren. Al meer dan 100 mensen zijn fan van de pagina.

www.Facebook.com/den-haag

Deze Facebookpagina is een fanpagina van Den Haag. Meer dan 12.500 leden zijn fan van deze pagina. De pagina lijkt niet heel goed onderhouden doordat er allemaal vreemde berichten van buitenlandse mensen op te vinden zijn en weinig nieuwswaarde van de auteur zelf bevat.

www.Facebook.com/fanpaginaDenHaag2018

Deze fanpagina gaat over Den Haag als culturele hoofdstad. Al meer dan 300 mensen zijn fan van de pagina Den Haag Culturele Hoofdstad. Op de site zijn regelmatig nieuwsberichten die met het onderwerp te maken hebben.

Twitter

http://Twitter.com/CitymarketingDH

Bureau Citymarketing Den Haag heeft haar eigen Twitteraccount. Maandelijks worden er Twitterberichten op geplaatst. Het Twitteraccount is dus actief, maar niet dagelijks. Het account heeft ruim 50 volgers en is dus niet erg bekend onder de Haagse inwoners.

www.Twitter.com/Gemeentedenhaag

Dit Twitteraccount is opgezet en wordt beheerd door Gemeente Den Haag. De Twitterberichten gaan vooral over de Gemeente, maar ook over stadsactiviteiten. De Gemeente is erg interactief en beantwoord vrijwel alle vragen die gesteld worden aan ze. De Gemeente heeft ruim 5300 volgers op Twitter en heeft daarmee de meeste volgers van alle Gemeenten in Nederland.

www.Twitter.com/s_Gravenhage

De Twitterpagina van ’s-Gravenhage twittert actief over de laatste nieuwsberichten van Den Haag. De pagina wordt door meer dan 2100 mensen gevolgd.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 34  

www.Twitter.com/CityOfTheHague

Deze Engelse Twitterpagina wordt beheerd door Gemeente Den Haag. Ruim 500 mensen volgen de tweets die gaan over alle activiteiten die in de stad plaatsvinden.

www.Twitter.com/Haagsnieuws

Deze pagina Twittert actief over al het nieuws over Den Haag en omgeving. De Twitterpagina heeft meer dan 1400 volgers.

www.Twitter.com/ILDH

De Twitterpagina met de naam I Love Den Haag heeft ruim 750 leden. De pagina is niet erg actief in het verzenden van berichten. Het Twitteraccount retweet wel veel andere mensen.

Blogs

www.denhaagdirect.nl

Het doel van Den Haag Direct is om unieke content te creëren, zoals het plaatsen van blogs en foto’s, die mensen boeit, prikkelt en inspireert om zelf actief te worden en betrokken te zijn. De website is voor en door Hagenaars en Hagenezen. DenHaagDirect.nl richt zich op inwoners van Den Haag die actief zijn of willen zijn in de stad, de stad willen beleven en willen meepraten over de ontwikkeling van de stad. De doelstelling is om op termijn het grootste interactieve platform in Den Haag te zijn, niet in plaats van de bestaande

nieuwsvoorzieningen maar aanvullend en stimulerend op bestaande bronnen.

www.haagsallerlei.nl

Op deze website worden blogs geplaatst door Gera. Zij is een geboren en getogen Hagenaar en gek op “haar” stad. Op de site wil ze diverse zaken beschrijven die over Den Haag (en omstreken) gaan.

Soms is dat kritisch, soms gewoon “vertellend”.

www.hofstijl.nl

Hofstijl.nl is een Haags weblog vol blogs, foto’s, video’s en auditieven. De site is bedacht door twee mannen en wordt nu bijgehouden door verschillende mensen die zich betrokken voelen bij de stad Den Haag.

Tijdens het interview met Maurice Haak, inwoner van Den Haag en betrokken bij veel social media die met Den Haag te maken hebben, omschreef hij Hofstijl als volgt: “Hofstijl.nl heeft iets weg van Geenstijl.nl. Tijdens blogs worden onderwerpen bekritiseerd en soms gaat dit gepaard met sarcasme. Geenstijl.nl gaat hierin wel een stuk verder dan Hofstijl.nl.”

Hofstijl.nl heeft daarnaast een fanpagina op Facebook: http://www.Facebook.com/hofstijl. Op deze pagina houden ze anderen onder andere op de hoogte van de laatste nieuwtjes op Hofstijl.nl. Ongeveer 40 mensen zijn fan van deze pagina.

www.hagazine.nl

Hagazine.nl wordt beheert door één persoon en fungeert als het virtueel tijdschrift van Den Haag. In de colofon staat de website als volgt beschreven: “Het digitale geweten van Den Haag probeert de beperkte nieuwsvoorziening in en over Den Haag aan te vullen. Vooral onderwerpen die buiten de gevestigde media blijven, krijgen hier aandacht. Denk aan kunst, bouw- en sloopplannen, de media, nieuwe ontwikkelingen en vreemde beslissingen ‘van hogerhand’. Er is geen tijd voor nader onderzoek en diepgaande controle; Hagaz!ne signaleert slechts met een vleugje Hollandse nuchterheid.”

Flickr

Op Flickr worden tal aan foto’s geplaatst over Den Haag en alles wat er mee te maken heeft. Ik heb mijn lijst afgebakend tot de groepen met 100 of meer leden. Er bestaand daarnaast nog vele kleine groepjes, zoals Graffiti in Den Haag en allerlei festivals.

www.flickr.com/groups/denhaag-thehague

Op deze Flickrpagina worden er foto’s geplaatst van Den Haag in al haar facetten. Meer dan 1200 mensen zijn lid van deze pagina en er worden regelmatig nieuwe foto’s op geplaatst.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 35  

www.flickr.com/groups/haagsbakkie

De Flickrpagina Haags Bakkie wordt beheert door de oprichters van Hostijl.nl en heeft ongeveer 160 leden. Op de website worden foto’s geplaatst over alles wat met Den Haag, Kijkduin en Scheveningen te maken heeft. Tijdens mijn interview met Maurice Haak, die ook deel uitmaakt van deze Flickrgroep, haalde hij ook het onderwerp Haags Bakkie aan. Maurice: “Op Flickr zijn er een groot aantal mensen actief onder de naam “Haags Bakkie”. Door virtueel veel met elkaar te delen, kwam er vanuit de groep behoefte om de verschillende fotograven ook eens in real life te ontmoeten. Dit idee pakte goed uit en nu drinken we één keer in de twee maanden ergens in Den Haag wat met elkaar. Uit Haags Bakkie is de groep “Opuh Koffie” ontstaan. Deze groep komt elke woensdagochtend bij elkaar en bestaat voornamelijk uit jonge ondernemers en

creatievelingen. Tijdens deze gesprekken worden er onder andere ideeën op werkgebied besproken. Daarnaast is het erg gezellig.”

www.flickr.com/groups/thehague

Deze Flickrgroep heeft ongeveer 250 leden en lijkt qua inhoud op www.flickr.com/groups/denhaag-thehague.

www.flickr.com/groups/haagsemusea_galeries

Deze pagina wordt beheert door Haags Uitburo (Den Haag Marketing) en heeft iets meer dan 100 leden. Mensen kunnen hier foto’s plaatsen van alle tentoonstellingen en exposities die in Den Haag plaatsvinden. Youtube

www.Youtube.com/user/bureaucitymarketing

Bureau Citymarketing van Gemeente Den Haag heeft haar eigen Youtubekanaal. Er staan in totaal achttien filmpjes op, waarvan de laatste er drie maanden geleden op is gezet. Het kanaal wordt niet dagelijks actief gebruikt.

www.Youtube.com/user/Gemeentedenhaag

Dit kanaal wordt beheerd door Gemeente Den Haag. De filmpjes gaan vooral over Gemeentelijke zaken en maatschappelijke onderwerpen.

www.Youtube.com/user/ILDH070

Het I Love Den Haag Youtubekanaal is opgericht door dezelfde mensen van de Hyves- en Twitterpagina van I Love Den Haag. Het team van I Love Den Haag heeft verschillende filmpjes opgenomen. Dit waren onder andere veel interviews met mensen over onderwerpen die met Den Haag te maken hadden. Het laatste filmpje is alweer 9 maanden geleden geplaatst. De filmpjes daarvoor al meer dan twee jaar geleden. Hieraan zie je dat de groep niet meer echt actief is.

www.Youtube.com/user/DenHaagTV

Het Youtubekanaal DenHaagTV laat steeds in filmpjes van 60 seconden het laatste nieuws zien van Den Haag. De site is actief op Youtube met filmpjes, berichten en links naar andere social media.

LinkedIn

www.LinkedIn.com/groups/Citymarketing-Den-Haag-2995286

Naast de Citymarketingroep op LinkedIn van Haarlemmermeer en Spijkenisse, heeft Den Haag als enige deze groep aangemaakt. Citymarketing Den Haag heeft de meeste leden, namelijk ruim 300 mensen. De groep is verder niet dagelijks actief. Eens, soms meerdere keren, per maand wordt er een bericht geplaatst, vaak met weinig respons van de leden.

www.LinkedIn.com/company/Gemeente-den-haag

Deze pagina wordt beheerd door Gemeente Den Haag en heeft iets meer dan 500 leden. Behalve dat er wat informatie op de site staat, is de Gemeente verder niet actief op LinkedIn.

www.LinkedIn.com/groups/Den-Haag-sGravenhage-Haaglanden-145484

Deze LinkedIn groep is voor iedereen die werkt en/ of woont in Den Haag en omgeving. Al meer dan 2200 mensen zijn lid van deze groep. Er worden actieve discussies gehouden waar veel op gereageerd wordt.

In document Social media (pagina 33-37)