• No results found

Interview André Middendorp Concern informatie en mediabeleid

In document Social media (pagina 53-55)

Deelvraag 6: “ In welke mate zien we de betrokkenheid van bewoners met Den Haag door social media?”

B. Interview André Middendorp Concern informatie en mediabeleid

Gemeente Den Haag

Drie jaar geleden is André begonnen met social media bij Gemeente Den Haag. In die tijd waren social media nog niet echt bekend. Volgens André zijn mensen vaak bang als je van iets niet de uitkomst meteen kan zien. “De inzet van social media kan niet per se mis gaan maar het kan zijn dat het op niets uitloopt. Je moet van positieve uitgaan”, aldus André.

Den Haag heeft vier jaar geleden een account gehad op Second Life. Dit is echter niet in goede aarde gevallen. Dit zorgde ervoor dat bestuurders bang werden dat andere dingen via social media ook zouden mislukken en Den Haag weer een misstap zou begaan.

André heeft drie jaar geleden een Twitteraccount opgezet voor Gemeente Den Haag. Bij twee doelbewuste gevallen heeft hij Twitter destijds gebruikt. 1. Crisiscommunicatie rondom hevige sneeuwval. Huisvuil ophaaldienst konden de kleine straatjes niet in maar wel de hoofdroutes dus daar moesten mensen hun vuilnisbakken neerzetten. Dit werd erg goed opgepakt en mensen gingen dit retweeten en het werd bekend binnen de stad.

2. Twitter gebruik bij Beatstad, reclame voor gemaakt. Hij hing er een prijs aan. Tien kaartjes verloten onder de mensen die het bericht zouden retweeten. André zegt dat het helpt wanneer je er een beloning aan hangt en dit gebeurt nog veel te weinig. Leuke manier om een bericht onder de aandacht te brengen. André had er een hashtag aan verbonden. Via deze hashtag haalde hij er tien willekeurige winnaars uit. André deed dit als experiment en het werkte erg goed. “Beatstad leeft erg in de stad en dit is een leuke manier om er extra reclame voor te maken, met weinig moeite en weinig risico.” Tijdens beatstad maakte André een foto van het podium en Twitterde er een bericht over. Marco Borsato was ambassadeur van Warchild en retweette dit naar zijn 30.000 volgers. Via een Hashtag bij Warchild of Beatstad. Volgens André leveren deze acties betrokkenheid op.

Wethouder Marieke Bolle opende het Haags Uit Bureau door middel van een tweet op haar Twitteraccount. Achter dit bericht had ze Please RT gezet. “Ongeveer 20.000 mensen hebben dit bericht geretweet. De boodschap is effectiever als een gerichte doelgroep het oppakt en dit retweet.”

Twitterstream: Laatste 5 berichtjes op je website die door organisatie of mensen zelf gestuurd worden. Liever geen hashtags gebruiken want daar heb je geen controle over.

André vindt dat we meer gebruik moeten maken van Youtube. Mensen houden van makkelijk te consumeren content. Youtube kun je overal gebruiken: op je tv, mobiel en computer. Het consumeert heel makkelijk en is daarnaast de tweede belangrijkste zoekmachine na Google. Het is daarnaast makkelijk te embedden, dus dat mensen een filmpje bijvoorbeeld op hun eigen blog zetten.

Twitter en Youtube zijn volgens André de twee belangrijkste vormen van social media. LinkedIn is meer gericht op professionals. André is er wel over uit dat social media en traditionele media gecombineerd moet worden wanneer het ingezet wordt tijdens een evenement of activiteit.

André vond de inzet van social media mislukt rondom het project Krachtwijken (4 achterstandswijken, o.a. Schilderswijk). Deze wijken krijgen vanuit de rijksoverheid extra geld om iets aan de achterstand te doen. Hier waren filmpjes voor gemaakt en een website voor opgezet. Social media kreeg hier niet de aandacht in die het had moeten hebben en alles was gefragmenteerd, niets werd door elkaar versterkt (filmpjes stonden bijv. op een ander kanaal dan de website). Volgens André heb je een communicatiemanager nodig om de social media bij de houden. Het gaat om actualiteit en daarom was dit project mislukt, intern wisten ze niet goed hoe ze ermee om moesten gaan. Dit hele traject was wel een groot leermoment.

André denkt dat door de inzet van polls via Twitter (Twittpoll.com) de betrokkenheid van de burgers een stuk vergroot kan worden. Via Twitpoll kun je open en gesloten vragen stellen. (Je kunt het uiteindelijke resultaat zien a.d.h.v. taartdiagrammen etc.)

Tweetdoc (tweetdoc.org) is een ander handige tool. Je zet een hashtag voor een bepaald woord en kijkt voor een bepaalde tijd (bijv. tijdens een festival) hoeveel het woord gebruikt wordt en mensen er iets over zeggen in hun tweets.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 53   André vindt het verschil tussen Citymarketing en Den Haag Marketing erg klein en vindt het erg verwarrend. Hier moet meer duidelijkheid over komen. In zijn ogen zou Den Haag Marketing op Twitter onder de naam VVV moeten Twitteren. Citymarketing moet ook een eigen kanaal hebben, maar in nauwe samenwerking met Gemeente Den Haag. (Gemeente Den Haag kan berichten retweeten en zij bereiken veel meer mensen doordat ze veel volgers hebben). Omdat het bij Citymarketing om de trots van de bewoners gaat, zou je meer een populaire Twitternaam moeten hebben om bewoners mee te krijgen, zoals IloveDenHaag Twitteraccount. Want Citymarketing zelf spreekt niet veel mensen aan. Wanneer er al zo een naam bestaat, is het voor Citymarketing goed om leuke berichten van trotse mensen te retweeten.

André vindt QR codes een geniale uitvinding. Met de Ibizscanner kun je zelf een QR Code maken. Dit kun je meer gebruiken tijdens festivals. (Bijv. een QR code over een filmpje, google maps etc.)

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 54  

C. Interview Annemiek de Wolf

In document Social media (pagina 53-55)