• No results found

Interview Annemiek de Wolf Ideeënmakelaar

In document Social media (pagina 55-57)

Deelvraag 6: “ In welke mate zien we de betrokkenheid van bewoners met Den Haag door social media?”

C. Interview Annemiek de Wolf Ideeënmakelaar

(in opdracht van) Gemeente Zwolle Ellen Kleinlangeveldsloo

Communicatieadviseur en projectmanager Bind Communicatiebureau Zwolle

In Zwolle hebben ze ook een Citymarketing Bureau. Dit Bureau valt niet onder de Gemeente maar is zelfstandig. Tot nu toe wordt het Bureau nog gesubsidieerd door de Gemeente. Ook zij zijn nu aan het oriënteren op het gebied van social media.

Ellen is werkzaam bij Communicatiebureau Bind. Dit Bureau houdt zich bezig met interactieve communicatie. Annemiek de Wolf is ingehuurd door de Gemeente Zwolle als ideeënmakelaar. Beide zijn ze betrokken bij het programma ‘Samen maken we de stad’. Dit programma is vanuit de Gemeente in gang gezet, vier jaar geleden. Dit project had als doel om ideeën die er zijn in de stad en die goed zijn voor de samenleving, te realiseren. Ook vanuit de gedachte dat er veel goede ideeën zijn maar niet altijd alles tot stand wordt gebracht. Mensen konden op de website samenmakenwedestad.nl hun eigen project starten en bijhouden en zo in verbinding komen met andere mensen die wellicht konden helpen bij het project van anderen. Het slagen of mislukken van een project hing in de meeste gevallen af van de eigenaar zelf af. Wanneer de eigenaar van het project enthousiast was en doorzettingsvermogen toonde, slaagde het project in de meeste gevallen.

De rol van Annemiek en Ellen was vooral om te faciliteren tijdens de projecten en verbindingen te leggen waar nodig was.

Qua social media zijn Twitter en LinkedIn ingezet. Het doel was om de projecten hiermee verder te brengen. Nieuwsberichten werden verspreid via Twitter en LinkedIn werd vooral gebruikt voor. LinkedIn had ongeveer 3500 leden.

De website dient nu vooral voor het informatieve gedeelte, dus voor informatie wat niet snel verandert. Social media worden ingezet voor recente berichten die ook weer snel kunnen veranderen. Via social media worden er dingen aangekondigd en vragen uitgezet. Via social media kunnen berichten niet echt verouderen omdat het een momentopname is. Via de website veroudert het wel.

Voor LinkedIn is gekozen omdat veel initiatiefnemers voor een project al werkend zijn bij een organisatie en veel werkende mensen zijn actief op LinkedIn.

Door zelf actief te Twitteren en te retweeten hebben ze veel volgers weten te creëren. Bind Communicatie is een bureau wat tot de koplopers van social media behoord. Eén van de medewerkers bij Bind heeft ook het boekje ‘Zakelijk Twitteren voor beginners’ geschreven. Deze auteur is dus redelijk bekend en heeft veel volgers op Twitter. Doordat zij Tweets ging retweeten van Samen Maken We De Stad, bereikte dit weer een hoop mensen en volgers voor het project.

“Door retweeten creëer je een olievlek”, aldus Ellen.

De inzet van social media is goed ervaren. Vooral LinkedIn heeft bij die project goed gewerkt. Door een vraag ter discussie te stellen op LinkedIn, ontvang je veel reacties en vaak ook goede ideeën of tips. De reacties van de mensen waren dus er goed hierop.

Er waren geen duidelijke punten waarop de inzet van social media was mislukt, maar volgens Annemiek is er wel veel meer wat je kunt benutten met social media. Op LinkedIn kwamen er soms commerciële uitingen van bedrijven voorbij, dat was niet helemaal de bedoeling. Deze mensen lieten ze persoonlijk weten dat ze dat liever niet wilden zien op de LinkedInpagina.

Verder heeft social media het grote voordeel dat het weinig tot niets kost en het vaak veel oplevert. Ook via Twitter kun je goed vragen stellen waarop je leuke en nuttige antwoorden terug krijgt.

Wanneer je beter gebruikt maakt van bestaande platforms bereik je veel meer dan dat je alles zelf moet bedenken en opzetten. “Social media zijn uitermate geschikt om op het juiste moment vraag en aanbod samen te brengen”, aldus Annemiek. Via een hashtag werd er zo ook veel vraag een aanbod samen gebracht.

De betrokkenheid via social media werd vooral opgemerkt door beantwoording op vragen, vooral via LinkedIn tijdens discussies. De betrokkenheid kun je niet helemaal meten omdat er vaak mensen zijn die wel dingen lezen op social media, maar lang niet altijd reageren. Daarnaast werd de betrokkenheid via social media opgemerkt doordat er stukken in de krant werden geplaatst n.a.v. social media.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 55   Annemiek heeft zeker het idee dat je mensen kunt betrekken via social media. Het enige nadeel is dat je nooit weet wie je ermee bereikt. “Het is vooral schieten met hagel en hopen dat er wat terug komt”. Voor gerichte vragen is persoonlijk contact toch nog wel het beste. Als je iets van de massa vraagt, is social media wel een goede manier. Persoonlijk contact is beter wanneer je direct antwoord nodig hebt.

Naast social media is er voor het project ook gebruik gemaakt van traditionele media, zoals posters, persberichten en krantenstukken. Voor bijeenkomsten zijn er geen fysieke uitnodigingen gestuurd. Dit was onder andere een kostenafweging. Daarnaast zou je er misschien een paar % meer mee bereiken dan via de elektronische weg. Volgens Annemiek zijn dit afwegingen die gemaakt moeten worden. Zij hadden het bijvoorbeeld afgezet tegen de extra kosten.

Volgens Annemiek is persoonlijk contact nog altijd het beste. Wanneer je een vraag hebt voor nog geen concrete partij, is social media een ideale manier.

Annemiek en Ellen zijn het er allebei over eens dat de combinatie van traditionele media en social media het beste werkt. (Bijvoorbeeld bij traditionele media verwijzen naar social media).

“Traditionele media moet gebruikt blijven worden om je normen en waarden te blijven communiceren en profileren”, aldus Ellen. Als je het alleen via social media blijft communiceren, houdt dat op een gegeven moment op.

Annemiek: “Je kunt voor social media wel een strategie hebben, maar in werkelijkheid zal het altijd anders lopen. Je kunt hier geen invloed op uitoefenen”. Je kunt wel strategisch te werk gaan met social media wanneer je het heel intensief wil inzetten, aldus Ellen.

Om mensen, zoals ouderen, die geen gebruik maken van social media te kunnen bereiken, is wel traditionele media nodig. Een combinatie van traditionele media en social media is dus wel op zijn plaats.

Het doel van het project was niet SMART geformuleerd, maar het was vooral bedoeld om wat beweging onder de bewoners teweeg te brengen. De doelgroep waren alle Zwollenaren.

Op dit moment wordt het programma niet meer voortgezet vanuit de Gemeente, maar vele projecten lopen nog wel steeds door.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 56  

D. Interview DjoeLan Tan

In document Social media (pagina 55-57)