• No results found

En stel, we nemen het voorbeeld van Greentrack, als er hier ook zo’n beweging zou ontstaan met instellingen die zoiets willen beginnen, zou de Rotterdamse Schouwburg daar voor open

Interview met Floor van Dijk 30 juni

J: En stel, we nemen het voorbeeld van Greentrack, als er hier ook zo’n beweging zou ontstaan met instellingen die zoiets willen beginnen, zou de Rotterdamse Schouwburg daar voor open

staan?

F: Ja zeker, ja. Nee, maar zelfs al verder dan dat, want met Gent hebben we heel veel contact omdat Johan Simons is daar artistiek leider en wordt hier artistiek leider, dus daar gaan ook allerlei coproducties plaatsvinden enzo, dus daar is ook, dus dat soort dingen zijn ook uitgewisseld. Dus ja, daar kun je ook natuurlijk euh, ik heb ooit nog meegewerkt aan de Belgen doen het beter initiatief en ook hier kunnen we dan weer zeggen: “ze doen het beter” weet je wel.

J: Maar jullie zouden daar zelf niet het initiatief voor willen nemen?

F: Ja misschien wel, maar dat is inderdaad op het moment dat de dingen allemaal net wat meer duidelijk zijn. Euh, lijkt me dat een hele goeie. Sowieso vind ik dat er veel meer samengewerkt kan worden, euh, binnen de sector. Ik denk dat het ook steeds meer gaat gebeuren al dan niet gedwongen. Ja, dat is natuurlijk alleen maar goed.

J: Het is in het verleden ook al eens geprobeerd in 2009 door Femke Bouwer, met verschillende theaters is geprobeerd om iets te ondertekenen, dat is ook gebeurd, maar vervolgens is de subsidie gestopt, twee jaar later en is het…

F: Want hoe steekt dat dan precies in elkaar? Dat is dan dat je met elkaar een programma eigenlijk opgesteld, dat is dus dat je als publiek bij wijze van spreken als je wilt, kun je iedere week naar een groene voorstelling ofwel in Luxor of hier of bij Maas of waar je dan ook naar toe gaat?

J: Nou, het is zo dat ze echt een samenwerking met elkaar aangaan zodat ze in ieder geval maandelijks bij elkaar komen, met elkaar ideeën en initiatieven uitwisselen, dus van wat doen jullie, wat doen wij,

waar lopen jullie tegen aan, we zouden veel groener willen zijn, heeft iemand ideeën. Dus vooral dat, dus het is heel erg van elkaar leren en met elkaar brainstormen. En dan zijn er nog een aantal

voorwaarden waar je aan moet voldoen, dat je bijvoorbeeld een Ecoteam opricht zodat het draagvlak binnen een organisatie ook gaat groeien en er moet echt een duidelijk plan liggen en zo zijn er een aantal dingen zodat de hele culturele sector in een stad zich daar mee bezig gaat houden en vanuit daar willen ze inderdaad verder groeien naar wat jij dan zegt, maar dat is ook in Antwerpen nog niet zo ver. Dat kost natuurlijk ook veel tijd.

F: Nee, maar dat is natuurlijk leuk, dan trek je het ook meer, want dit is dan toch nog meer dat technische deel, waarvan wij hier in ieder geval al kunnen zeggen dat gaat aardig goed, en ik ben nou vooral geïnteresseerd in dat artistieke stuk. En daar samenwerking in, omdat je dan ook vanuit het publiek redeneert zeg maar, van ja, weet je die groep die inderdaad een groen hart heeft, dat je die kunt bedienen en dat je die kunt zeggen van joh, weet je, een keurmerk vind ik heel saai, maar dat je wel weet van he, dit is van, ik ga deze week hier heen en dan daar heen. Dat zou alleen maar heel gaaf zijn volgens mij.

J: Ja dat is zeker een goed plan, om daar nog weer een stapje bij bovenop toe te voegen. Dat zou heel mooi zijn. Maar daarvoor moet er eerst zo’n samenwerking tot stand komen.

F: Ja tuurlijk alles op z’n tijd, maar ik ben altijd zes stappen vooruit en dan. En tegen de tijd dat we er zijn denk ik van, dan ben ik al weer iets anders aan het doen, maar dat maakt niet uit. Nee dat is euh ja. Maar weet je wat ik ook nog een interessante vind? Hoe kun je nu duurzaamheid meten? Hoe kun je je prestaties op dit punt meetbaar maken? Want daar zou jij ons wel weer bij kunnen helpen, van als je daar al dingen voor hebt ontwikkeld, want dat maakt natuurlijk ook, want ja dan kun je er ook weer makkelijker over communiceren zeg maar. Want dat is ook, die technische dingen kun je makkelijk kwantificeren, dan zie je zoveel reductie of bla, bla, bla. Maar als het over het artistieke gaat, dan kun je opsommen van dit zijn de voorstellingen met het label groen en je zou natuurlijk, ja, wil je daar niet verder in of zo? Hoe meet je je prestaties in dat opzicht?

J: Ja dat is in de wetenschappelijke literatuur, lees ik steeds, dat moet er komen, maar dan ook meer vanuit beleidsopzicht moet het idealiter ook een onderdeel gaan vormen van het cultuurbeleid, en dat cultuur in het duurzaamheidsbeleid wordt meegenomen..

F: Ja, willen natuurlijk veel meer op kwaliteit gaan meten, dus daar is dat dan ook al iets van. J: Ja maar eigenlijk moet cultuur een onderdeel vormen van al het beleid, ook als je kijkt naar het economisch beleid of sociaal beleid, dus het hele normen en waarden verandering van het duurzaam denken dat zit in alle aspecten en eigenlijk zou überhaupt overal gemeten moeten worden wat het effect is van kunst en cultuur? Daar moet het eigenlijk al beginnen.. dan wordt er steeds gezegd, dat moet gemeten worden, maar hoe? Dat is volgens mij één groot vraagteken. Maar dat is volgens mij altijd de vraag bij kunst en cultuur, het is niet aan te tonen dat het een bepaald effect heeft. Maar ik ben wel met je eens dat er iets moet komen voor theaters dat ze zelf kunnen zien wat voor effect het heeft. Ja.

F: Ja, voor een deel gaat het natuurlijk over tevredenheid van het publiek of zo.

J: Of dat je gaat vragen of mensen nu echt andere inzichten hebben gekregen. Of ben je je meer bewust geworden? Op publieksniveau zou je dan korte interviews moeten houden.

F: Ja maar ja je wordt er al helemaal gek van dat je geen website meer kunt bezoeken of je moet een kort gebruikersonderzoekje invullen, dus..ja na ja goed.

J: Je zou het dan achteraf door middel van een gesprek moeten doen.. F: Of een hersenscan, haha.

J: Ja of zoiets, maar ja dat gaat dan weer vrij ver.

F: Ja dat gaat ook vrij ver haha. Dat zou toch ook niet meer zo heel lang hoeven duren, op basis van de hartslag meten tijdens de voorstellingen dat je daar dingen gewoon uit kunt afleiden of zo.

J: Ja, dat zijn wel dingen die uitgedacht moeten worden inderdaad, ja. F: Dat zou wel leuk zijn ja.

J: Ik heb alles wat ik wilde weten volgens mij gevraagd. F: Nou heel goed, ik moet ook zo naar mijn trein.

Interview met Orphee Marien