• No results found

Voetenwerk & Coördinatie

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 67-75)

KEEPERS EVENTPLAN

8. Voetenwerk & Coördinatie

8.1 Oefening 1

Uitleg:

Tijdens de loopscholing zullen de keepers verschillende ladderoefeningen afwerken. Aan het einde van de ladder staat de trainer klaar om een hoge bal op te gooien die de keepers moeten plukken. 3 loopschooloefeningen worden gebruikt aan de ene kant en 3 loopschooloefeningen aan de andere kant.

Methodische stappen:

De loopladder ligt naast het doel. Het uiteinde van de ladder ligt 2 meter van de paal af. Op het moment dat de keeper de loop coördinatie oefening in de ladder heeft uitgevoerd, gaat hij in een kleine versnelling naar zijn doel waar hij vanaf de andere paal een hoge bal opgegooid krijgt van de trainer. De keeper plukt de bal en gebruikt zijn knie ter bescherming. De knie het verste van het doel wordt gebruikt hiervoor. Als de bal geplukt is gooit de keeper deze terug naar de trainer en begint de volgende keeper met de loopscholing.

De oefeningen die in de ladder worden gebruikt zijn: - Voorwaarts 1 voet in de ladder; (4x)

- Voorwaarts 2 voeten in de ladder; (4x)

- Zijwaarts 2 benen in de ladder; (2x met gezicht naar veld, 2x met van doel af) - Zijwaarts 2-in, 2-uit; (2x met gezicht naar veld, 2x met van doel af)

- Crossloop ladder; (4x)

- Hinkelen links, volgende keer hinkelen rechts. (2x met links, 2x met rechts) Coachelement:

Voor de trainer is het goed om te letten op de uitvoering van de loopschooling in de ladder. De loopschooling moet kwalitatief goed uit worden gevoerd, de snelheid is ondergeschikt. De voeten moeten goed worden opgetrokken, knieën moeten als een korte knie hef omhoogkomen.

Bij het plukken van de bal is het belangrijk dat bij de afzet de keeper de knie meeneemt en gebruikt als een soort extra kracht om omhoog te komen. Daarnaast is het bij het plukken belangrijk om de bal op het hoogste punt te vangen met gestrekte armen. Het is een lastige techniek, omdat er veel tegelijk gevraagd wordt van de keeper. Geef de keepers dus veel complimenten en korte tips op de hiervoor aangegeven punten, zodat ze bij de volgende bal de tip mee kunnen nemen.

8.2 Oefening 2

Uitleg:

De keepers gaan leren om hand en oog samen te laten werken. Als keeper ben je de enige speler in het veld die handen, ogen en voeten moet gebruiken tijdens voetbal. Als keeper is het dus extreem belangrijk om handen en ogen goed te kunnen laten samenwerken om het doel schoon te houden. De keepers maken tweetallen en gaan een tennisbal naar elkaar overgooien en proberen de bal te vangen. Vervolgens gaan alle keeper alleen te werk. Iedere doelman krijgt twee tennisballen en krijgt vanuit de trainer verschillende opdrachten mee vanuit het volgende filmpje. Zie link:

https://www.youtube.com/watch?v=e7l6cBvKlJM

Methodische stappen:

De keepers gaan als eerst in tweetallen een tennisbal naar elkaar overgooien. Omdat de tennisbal kleiner is dan een voetbal is de hand-oog coördinatie moeilijker als met een voetbal. Na enkele minuten zal dit vermoeilijkt worden door de keepers op 1 been te laten balanceren en de bal te laten overgooien naar elkaar. Na beide onderdelen 2 minuten gedaan te hebben gaan de keepers alleen te werk en worden er 2 oefeningen uit het bovenstaande filmpje door de trainer gekozen welke allebei 2 minuten geoefend worden. Vervolgens sluit de trainer de oefening af opnieuw in tweetallen waarin zal worden overgegooid, balancerend op 1 been en de bal vangen met 1 hand.

Coachelement:

Als trainer is het belangrijk dat de keeper een goede concentratie hebben. Het hand-oog coördinatie gedeelte met een tennisbal lijkt simpel, alleen is moeilijker dan de keepers zullen denken. Omdat de keepers het misschien minder interessant vinden kun je er wedstrijdvormpjes in doen. Bijvoorbeeld:

- Wie het vaakst achter elkaar de bal kan overgooien zonder dat de bal valt; - Wie het vaakst de oefening kan uitvoeren zonder dat de bal valt

- Etc.

Moeilijker maken oefening:

Moeilijker: Bij het overgooien kan het moeilijker gemaakt worden door de afstand te vergoten. Ook kun je een tweetal twee ballen geven en ervoor zorgen dat zij de bal te gelijk overgooien en vangen. Voor de oefeningen alleen kun je de kinderen 1 bal laten gebruiken. Moeilijk maak je het door tennisballen te gebruiken.

8.3 Oefening 3

Uitleg:

Tijdens de loopscholing zullen de keepers verschillende ladderoefeningen afwerken. Aan het einde van de lader staat de trainer klaar om in de korte hoek te schieten. 3 loopschooloefeningen worden gebruikt aan de ene kant en 3 loopschooloefeningen aan de andere kant.

Methodische stappen:

De loopladder ligt naast het doel. Het uiteinde van de ladder ligt 2 meter van de paal af. Op het moment dat de keeper de loop coördinatie oefening in de ladder heeft uitgevoerd, gaat hij/zij in een kleine versnelling naar zijn doel waar in het midden van het doel een pion staat. Deze pion wordt aangetikt waarna de keeper in positie komt in de keeperhouding voor een bal in de korte hoek. Als de bal gepakt is gooit de keeper deze terug naar de trainer en begint de volgende keeper met de loopscholing.

De oefeningen die in de ladder worden gebruikt zijn: - Voorwaarts 1 voet in de ladder; (4x)

- Voorwaarts 2 voeten in de ladder; (4x)

- Zijwaarts 2 benen in de ladder; (2x met gezicht naar veld, 2x met van doel af) - Zijwaarts 2-in, 2-uit; (2x met gezicht naar veld, 2x met van doel af)

- Crossloop ladder; (4x)

- Hinkelen links, volgende keer hinkelen rechts. (2x met links, 2x met rechts) Coachelement:

Voor de trainer is het goed om te letten op de uitvoering van de loopschooling in de ladder. De loopschooling moet kwalitatief goed uit worden gevoerd, de snelheid is ondergeschikt. De voeten moeten goed worden opgetrokken, knieën moeten als een korte knie hef omhoogkomen.

Bij het in positie komen is het belangrijk voor de keeper dat zowel de korte hoek als lange hoek dicht is. Het aan de trainer om de keeper te instrueren een stapje naar links of naar rechts te maken voor de juiste positi. Dit om de keeper te laten herkennen wat de juiste positie is. Geef de keepers dus veel complimenten en korte tips op de hiervoor aangegeven punten.

8.4 Wedstrijd 1

Uitleg:

Tijdens de wedstrijd van het voetenwerk wordt er een parcours door de keeper afgelegd. Dit

parcours moet zo snel mogelijk worden afgelegd. In dit parcours zitten verschillende facetten van het voetenwerk dat voor een keeper van toepassing is. Elke keeper gaat het parcours zo snel mogelijk af leggen, de trainer houdt de tijd bij. Hier kan een x-aantal punten mee verdiend worden.

Parcours:

De keeper begint tussen twee pionnen. Op teken van de trainer mag de keeper starten met het parcours. Als eerste zal de keeper moeten zigzaggen langs 4 palen die in een vierkant 3 meter uit elkaar staan. De keeper beweegt om de eerste paal heen, gaat zijwaarts achterlangs bij de paal links, steekt vervolgens schuin over en beweegt hier weer omheen. Dan gaat hij/zij weer links naar de paal en gaat hier achterlangs naar onderdeel twee van het parcours. Bij het tweede deel staan drie pionnen waarvan de voorste twee blauw zijn en de middelste rood. De keeper rent naar de rode pion en beweegt eromheen, gaat achterwaarts naar de blauwe pion en rent naar de voorste blauwe pion waar hij een rondje omheen maakt met zijn zicht naar voren. Daarna zal de keeper naar de witte pion moeten sprinten en hier omheen gaan waarna hij bij de hoepels uit komt. De keeper gaat zo snel mogelijk door de hoepels heen lopen. Als vierde onderdeel staan hordes waar overheen gesprongen moeten worden waarna een kleine sprint naar de eindstreep volgt.

Spelregels:

- Het parcours moet in zijn geheel volbracht worden om kans te maken op punten; - Elk onderdeel dat verkeerd wordt uitgevoerd kost 5 strafsecondes;

- Iedere keeper krijgt 2 pogingen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten; Punten: 100 punten = 40 seconden 90 punten = 42 seconden 80 punten = 44 seconden 70 punten = 48 seconden 60 punten = 52 seconden 50 punten = 60 seconden

8.5 Wedstrijd 2

Uitleg:

Tijdens dit spel gaat het om teamwork en goed nadenken. Er worden 9 hoepels neergelegd die aan het begin leeg zijn. De bedoeling van het spel is dat je drie kleuren op een rij hebt. Het maakt niet uit of dit verticaal, horizontaal of diagonaal is. De eerste die dit heeft, heeft gewonnen. De kinderen worden verdeeld in 3 groepen. 1 groep heeft rust en moedigt de andere keepers aan. De andere twee groepen hebben beide andere gekleurde hesjes in hun handen. Voordat de keepers het “boter, kaas en eieren” spel mogen starten, moeten ze een loopscholing parcours afleggen die in de

onderstaande tekening te zien is. Op het moment dat het volgende teamgenootje wordt aangetikt mag de volgende pas gaan rennen.

Spelregels:

- Het parcours voorafgaand aan het neerleggen van het hesje moet juist worden afgelegd. De trainer mag de keeper die het niet goed uitvoert terugsturen naar het deel waar het fout ging.

- Hesjes mogen gegooid worden in de hoepels, het hesje dat als eerst in de hoepel landt, blijft liggen. De andere zal zijn/ haar hesje moeten verplaatsen.

- De keeper moet bij terugkomst de andere keeper aantikken, eerder mag de keeper niet vertrekken.

Punten:

- Winnende team = 3 punten - Gelijk spel = 2 punten - Verliezende team = 1 punt

Literatuurlijst

Beukers, J., 2018. Interview met Richard de Groot op 26 oktober 2018.

Brouwer, R., 2017. Keeperschool voor ondergeschoven kindjes. Geraadpleegd op 14 februari 2019, via

https://www.deventerpost.nl/nieuws/sport/99672/keepersschool-voor-ondergeschoven- kindjes

Buters, R., 2016. Het marketingmodel van McKinsey en de rol van content. Geraadpleegd op 29 april 2020, via

https://www.perplex.nl/blog/2016/mckinsey-s-customer-decision-journey/

CBS, 2019. Bevolking; geslacht, leeftijd en burgerlijke staat, 1 januari. Geraadpleegd op 20 december 2019, via

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/7461bev/table?dl=1EFBB

CBS, 2019. Internetgebruik onder jongeren. Geraadpleegd op 29 april 2020, via

https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83429ned/table?fromstatweb

De afstudeerconsulent, 2018. De 6W formule om ideeën te onderbouwen met bewijsmateriaal. Geraadpleegd op 8 augustus 2018, via

https://deafstudeerconsultant.nl/de-6w-formule-om-ideeen-te-onderbouwen-met- bewijsmateriaal/

De voetbaltrainer, 2011. De keeper als integraal onderdeel van het team. Geraadpleegd op 21 september 2018, via

https://www.voetbaltrainer.nl/2011/10/14/de-keeper-als-integraal-onderdeel-van-het- team/

Ensie, 2020. Communicatiekanaal. Geraadpleegd op 22 april 2020, via

https://www.ensie.nl/betekenis/communicatiekanaal

Hoekstra, H., 2020. Social mediaonderzoek 2020. Geraadpleegd op 29 april 2020.

Janssen, D., 2020. Populaire social media: wat je moet weten. Geraadpleegd op 26 april 2020, via

https://www.vpngids.nl/veilig-internet/kind-en-jeugd/populaire-social-media/

Keepers-training.nl, 2017. Keepersscholen. Geraadpleegd op 21 februari 2019, via

http://www.keepers-training.nl/keepersscholen/

KNVB, 2017. Jaarverslag 2017/’18. Geraadpleegd op 17 september 2019, via

https://www.knvb.nl/over-ons/over-de-knvb/missie-en-visie/jaarverslagen

Mackenbach, R., 2019. Mediaconsumptie kinderen: YouTube verslaat tv. Gerdaadpleegd op 27 april 2020, via

https://www.frank.news/nl/article/media/mediaconsumptie-kinderen-youtube-verslaat- tv.html

Marketingtermen.nl, 2019. Marketing. Geraadpleegd op 16 april 2020, via

Marketingtermen.nl, 2019. Verzorgingsgebied. Geraadpleegd op 30 september 2019, via

https://www.marketingtermen.nl/begrip/verzorgingsgebied

ProDeflect, 2019. What is ProDeflect. Geraadpleegd op 28 november 2019, via

https://prodeflect.com/

PwC Advisory N.V., 2015. De kracht van voetbal. PwC in samenwerking met de KNVB. Robinson, J. &.,2015. Onderzoeksmethoden voor Sportstudies. Croyden: CPI Group (UK) Ltd, geraadpleegd op 20 november 2018.

Rozendaal, P. d. (2012). De jonge consument. SWOCC. Geraadpleegd op 20 april 2020. Soccer Camps United, 2018. Soccer Camps. Geraadpleegd op 11 september 2018, via

http://www.soccercampsunited.com/

Soccer Camps United, 2018. Interne gegevens. Opgehaald op 3 september 2018 te Twello, Nederland.

Van der Linde, M., 2018. Missie, visie en strategie. Geraadpleegd op 16 juli 2018, via

https://www.strategischmarketingplan.com/marketingstrategieen/missie-visie-en-strategie/

Stichting Nationaal Fonds Kinderhulp, 2018. Projecten. Geraadpleegd op 3 september 2018, via:

https://kinderhulp.nl/projecten/

Themanieuws.nl, n.b. Ontwikkelingsfase van het kind. Geraadpleegd op 12 september 2019, via

http://www.themanieuws.nl/app/publication/SDHW161/3873

Verhoeven, N., 2018. Wat is onderzoek? Amsterdam, Nederland: Boom uitgevers. Geraadpleegd op 24 september 2018.

Figurenlijst

Figuur 1 Logo Soccer Camps United

Figuur 2: Deelnemerscijfers Soccer Camps United in 2018 Figuur 3: Leden KNVB tussen 6 en 15 jaar

Figuur 4: Social media in Nederland naar leeftijd 2020

Tabellenlijst

Tabel 1: Potentieel per district

Tabel 2: Onderzoeksmethode gekoppeld aan onderzoeksvragen Tabel 3: Potentiele doelgroep gekoppeld aan verzorgingsgebied Tabel 4: inhoud driedaagse Soccer Camps

Tabel 5: Communicatiekanalen Soccer Camps United

Bijlagen

Bijlage 1: Organisatie informatie Bijlage 2: Onderzoekopzet

Bijlage 3: Concurrenten uitgewerkt Bijlage 4: De enquête

Bijlage 5: Enquêteresultaten Bijlage 6: Infographics

Bijlage 7: Transcriptie interview Jelle Beuker Bijlage 8: Transcriptie interview Jan Splinter Bijlage 9: Transcriptie interview Jelmer Hofstee Bijlage 10: Interviewprotocol Jelle Beuker Bijlage 11: Interviewprotocol Jan Splinter Bijlage 12: Interviewprotocol Jelmer Hofstee Bijlage 13: Customer Journey McKinsey

Bijlage 1: Organisatie informatie

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 67-75)