• No results found

Programma event

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 50-53)

KEEPERS EVENTPLAN

3.1 Programma event

Aan de hand van het verrichte onderzoek is het mogelijk om een duidelijke opzet te maken voor een keeperskamp. Qua invulling van oefeningen is er aangegeven dat een identiek programma ervoor kan zorgen dat deelnemers niet nogmaals willen meedoen. Om deze reden is er in dit plan gekeken naar de facetten die er binnen het keepen zijn. Tijdens een middag, dag of kamp zullen deze facetten allemaal aan de orde komen. Verschillende oefeningen trainen deze facetten, en bij een middag zal hier mogelijk maar een enkele oefening voor gebruikt worden. De structuur van het event blijft dus in alle mogelijke event opties hetzelfde. Het maakt niet uit hoeveel deelnemers er zijn, als er maar niet meer dan acht kinderen onder een trainer vallen.

3.2 Structuur

Binnen het keepen zijn er verschillende facetten die ervoor zorgen dat een keeper zich kan verbeteren. Deze facetten zijn de basis voor de structuur van de events van Soccer Camps United voor keepers. De vier facetten die binnen het keepen van belang zijn, zijn:

1. Vangen, gooien en rollen

2. Voetballend verwerken van de bal (positiespelen/afwerken/etc.) 3. Duiken en zweven

4. Voetenwerk & Coördinatie

Op de eerste dag wordt getoetst hoe het niveau is van de deelnemers op de facetten. Daarna kan er op dag twee en drie een verdeling worden gemaakt op niveau, waarin rekening wordt gehouden met de leeftijd van de deelnemers.

Naast dat de facetten natuurlijk belangrijk zijn, zijn er ook leerfases van het kind. Er kan niet

verwacht worden dat ieder kind dezelfde aanleg heeft voor het aanleren van vaardigheden of dat elk kind hetzelfde talent heeft. Om deze reden is elk facet onderverdeeld in twee blokken. Het eerste blok is gebaseerd op de oriëntatie- & oefenleerfase. Het tweede blok is de toepassingsfase van de aangeleerde vaardigheden. Door deze fases kort te houden en het maximaal aantal keepers van acht per groep te hanteren, wordt ervoor gezorgd dat kinderen geconcentreerd blijven en de

spanningsboog dus goed blijft. Kinderen moeten namelijk voldoende aandacht en begeleiding krijgen. Onderstaand zijn de fases uitgelegd, met daarbij de rol van de trainer hierin:

Oriëntatiefase (3minuten); In deze fase wordt de oefening uitgelegd en wordt er gekeken

hoe de kinderen de oefening uitvoeren.

Oefenleerfase (7minuten); In deze fase legt de trainer de oefening stil en aan de kinderen

wat er belangrijk is. Hierdoor denken de kinderen zelf na over de oefening en wat ze doen en zullen zij sneller leren.

Toepassingsfase (10minuten); In deze fase leren de kinderen de aangeleerde vaardigheden

te gebruiken in de vorm van een wedstrijdelement en dus met wat externe druk.

Daarnaast is het ochtendprogramma voor een keeperskamp altijd gescheiden van het voetbalkamp

(1e en 2e blok). In de middag zullen de keepers gebruikt worden tijdens de toernooien, afwerken en

partijen (3e blok). Tijdens het eerste blok in de ochtend wordt er op elke facet vaardigheden

aangeleerd (oriëntatie- & oefenleerfase). In het tweede blok in de ochtend worden de aangeleerde vaardigheden in een wedstrijdelement verwerkt (toepassingsfase). Hierdoor kunnen de keepers vanuit het aanleerelement, de oefenstof toepassen in het wedstrijdelement. Per keeperskamp dient er voor de vier facetten een keeperspaspoort te komen. Dagelijks kunnen de keepers bij het

wedstrijdelement punten verdienen die aan het einde van het kamp verwerkt worden op het certificaat en waarmee eventueel een prijs kan worden verdiend.

De structuur die per oefening gehanteerd dient te worden is: • Naam oefenvorm; • Uitleg oefenvorm; • Methodische stappen; • Coachelement; Onderlinge afstand;

• Regels, bij wedstrijdelementen;

Tijd;

Plaatje.

3.3 Belevenissen

De oefeningen en de facetten van het keepen die worden aangeleerd zijn dus belangrijk. Ook belangrijk is dat de invulling van de dag professioneel wordt aangepakt. Op de onderstaande onderwerpen wordt een korte uitleg gegeven, omdat deze belangrijk zijn tijdens het evenement.

Aanmelding

Op de eerste dag zijn de deelnemers vaak het meest gespannen en zijn ouders en kinderen ook vroeg aanwezig. Vanaf 8:30 uur kunnen de deelnemers zich aanmelden bij een aanmeldbalie. Hierna nemen de kinderen plaats in het clubhuis op de aangewezen plek en zal er om 9:00 uur een welkomstwoord verzorgd worden door de leidinggevende van het kamp. Tijdens het wachten zal er iemand rondlopen die filmt en foto’s maakt en wat kinderen vraagt of ze zin hebben in het kamp. Deze shots worden vervolgens gebruikt in een after movie of in promotiemateriaal voor toekomstige kampen.  Welkomstwoord

Tijdens het welkomstwoord is het belangrijk dat de leidinggevende van het evenement de kinderen in een goede sfeer brengt. Voorbeeld: door vragen te stellen als “Hebben we er zin in?” en “Ik hoor jullie niet, hebben we er zin in?” worden de kinderen getriggerd om hun enthousiasme te uiten.

Opening

Nadat de kinderen zich hebben omgekleed en klaar staan voor de opkomst zullen de kinderen in tweetallen onder begeleiding van hun trainer het veld betreden. Tijdens het betreden staat de opkomstmuziek aan van de betreffende BVO en staan er rookbommen op het veld in de kleuren van deze club.

 Pauzes & lunch

Tijdens het kamp wilt Soccer Camps United naast plezier ook een professionele beleving geven aan de kinderen. Hierin gezonde voeding en tussendoortjes natuurlijk erg

belangrijk. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de invulling van de lunch anders moest en daarom zal hierin een aanpassing volgen. Om een professionele uitstraling te verzorgen wordt de lunch van tevoren klaar gemaakt en neer gezet als een soort lopend buffet. Daarnaast worden er ook verschillende soorten fruit neergelegd waarvan elke deelnemer er minimaal een moeten pakken. Elke dag zal er in de lunch een kleine variatie zijn qua beleg op de broodjes. De invulling van de pauzes daarentegen zijn goed en kunnen blijven zoals die al zijn (ranja/water, fruitbiscuits, eierkoeken en

 Animatie

Er worden animatie activiteiten ingezet mm de keepers tijdens het kamp van een actieve pauze te voorzien. Deze animatie activiteiten vinden plaats na de lunchpauze, omdat de kinderen daarvoor al twee blokken met oefeningen hebben gedaan.

De eerste dag staat in het teken van een lezing van een professional. Dat kan zijn op het gebied van mediatraining, voeding of van een oud-prof die komt vertellen over het profvoetballeven. Dit kan het beste gebeuren op een interactieve manier zodat de kinderen er het meest van opsteken.

Op de tweede dag zullen de keepers een aparte animatie krijgen. Tijdens deze animatie zal er een keeperstraining worden gegeven met spectaculaire oefeningen, waarbij de getrainde keepers mooie reddingen kunnen maken (wenselijk keepers/ jeugdkeepers van de BVO). Hierna zullen kinderen de kans krijgen om vragen te stellen aan de keepers. Op de derde dag zal er een voetbalquiz plaatsvinden waarbij er vragen over de

betreffende BVO gesteld zullen worden, maar ook over algemene voetbalkennis, keepers en dingen die verteld zijn tijdens het kamp.

De punten van de keepers worden bijgehouden die verdiend zijn in de toepassingsfase van de verschillende facetten. Aan het einde van het kamp zal het punten totaal op het certificaat komen en kan hier door de organisatie eventueel nog een prijs aan

vastgekoppeld worden.  Afsluiting

Na iedere dag is er een gezamenlijke afsluiting en zal deze worden gedaan middels een samenvatting van de dag. Hierin wordt de kinderen gevraagd wat ze vandaag allemaal geleerd hebben en hoe ze de dag ervaren hebben. Als dit klaar is mogen de kinderen het veld verlaten en zullen zij dit klappend doen richting de ouders die langs het veld staan. Op de laatste dag zal de afsluiting eerst gezamenlijk gebeuren en gaan de kinderen hand in hand onder applaus van de ouders het veld af, waarna ze daarna de certificaten van de trainer krijgen en de trainer nog eens persoonlijk afscheid neemt van de kinderen.

3.4 Haalbaarheid

Het event verschilt in de basis niet veel van de evenementen die op dit moment al worden

georganiseerd. Het grote verschil is echter dat het geven van keeperstraining individueler is en dus belangrijk dat de kinderen begeleid worden door trainers die zelf ook keeper zijn en begrijpen wat er gevraagd wordt. Qua training en oefenvormen is het dus wel haalbaar.

De animatie daarentegen is wel een uitdaging. De oud deelnemers hebben aangegeven dat zij graag een training willen zien van échte keepers. Hierin zou het fijn zijn als het keepers zijn van de

betreffende BVO’s, zodat de kinderen naderhand nog vragen kunnen stellen aan deze keepers. Zo kijken de deelnemers tegen de keepers van de BVO’s op en kunnen zij de deelnemers beïnvloeden om ook zo goed te worden. Ook het langs laten komen van een professional in een bepaald vakgebied is haalbaar. Dit zal in goed overleg met de betreffende BVO moeten gebeuren.

4. Opzet keepersprogramma

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 50-53)