• No results found

Conclusie onderzoeksvraag

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 37-43)

betrokken wil worden bij de voetballende deelnemers Veel terugkomende wensen zijn dat de keepers graag partijtjes mee willen keepen, onderlinge wedstrijdjes willen spelen en

5. Conclusie & aanbeveling

5.1 Conclusie onderzoeksvraag

“Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de doelgroep en op welke manier kan de doelgroep worden verbonden aan de keepersevenementen van de aangesloten BVO’s?”

Om de bovenstaande onderzoeksvraag te beantwoorden is er zowel deskresearch als fieldresearch toegepast. De onderzoeksvraag is onderverdeeld in drie deelvragen. Deze deelvragen dragen stuk voor stuk bij om de onderzoeksvraag te beantwoorden. Zo is er gekeken naar de trends en ontwikkelingen die plaats vinden in de keeperswereld. Ten tweede is er gekeken hoe groot het verzorgingsgebied van keepers tussen de 6 en 15 jaar in Nederland is. Als laatste is er gekeken naar hoe de aangesloten BVO’s deze jeugd aan hun club proberen te verbinden.

De trend in de keeperswereld heeft met name te maken met de verschillen van verwachtingen van vroeger en nu. In het verleden werd er alleen van een keeper verwacht dat hij zijn doel ‘schoon’ hield en dus geen tegengoals incasseerde. Vandaag de dag wordt er van een keeper meer verwacht. Een keeper moet namelijk mee doen in het positiespel waar dit vroeger niet gebruikelijk was. Hierdoor is de ontwikkeling van het opleiden van keepers bij BVO’s ook erg getransformeerd. Echter is het opleiden en begeleiden van keepers bij amateurverenigingen nog altijd een “ondergeschoven kindje”. Dit is wel een vreemde gewaarwording aangezien de rol van keepers dus wel steeds belangrijker is geworden binnen het voetbal. Met name door de vraag van ouders en kinderen naar goede keepersbegeleiding zijn er veel keeperscholen ontstaan in de afgelopen jaren. Inmiddels telt Nederland ongeveer 40 keeperscholen. Naast dat de verwachtingen van keepers een ontwikkelingen hebben doorgemaakt heeft er ook een ontwikkeling plaatsgevonden in de manier van opleiden. Bij het opleiden is namelijk een splitsing gemaakt op basis van de leerfase van een kind. Tot 15 jaar wordt er met name gefocust op de basisvaardigheden van een keeper om een bal goed te kunnen verwerken. Het vangen, werpen en trappen zijn onderdelen die veel getraind worden. De fase na de leeftijd van 15 jaar is met name gericht op het onderhouden van de basisvaardigheden en aanleren van situatie herkenning.

Het verzorgingsgebied van keepers in Nederland is echter groot. Gemiddeld zitten er 13 kinderen in een voetbalteam in de doelgroep waar Soccer Camp United zich op richt. Van deze 13 kinderen is er altijd een keeper. Het totaal aan voetballende leden bij de KNVB tussen de 6 en 15 jaar is 447.628, wat inhoudt dat er ongeveer 34.500 keepers in Nederland rondlopen. In feiten zijn dit potentiele deelnemers voor de evenementen van Soccer Camps United.

De verschillende aangesloten BVO’s maken bij het verbinden van jeugdige fans gebruik van het concept “de kidsclub”. Middels deze kidsclub krijgen de kinderen/ouders nieuws binnen over de verschillende activiteiten die de club organiseert, kan het korting krijgen op kaartjes voor wedstrijden en kunnen kinderen spellen spelen online. Binnen de leden van de kidsclubs en dus de fanbase van de clubs zijn ook keepers actief, maar dit is op voorhand niet te zien. De aangesloten BVO’s proberen dus zoveel mogelijk kinderen te binden aan hun club, maar legt niet specifiek de focus op keepers. Aangezien er in het verleden al keepers hebben meegedaan aan voetbalevenementen en daarnaast de vraag er is vanuit ouders en kinderen, zal Soccer Camps United willen voorzien in deze behoefte. Evenementen waar ook keepers aan deel kunnen nemen om beter te worden en plezier te beleven aan keepen kan voor een nieuwe inkomstenbron voor zowel Soccer Camps United als voor de aangesloten BVO’s zorgen.

Belangrijk bij het vormen van een event voor keepers is wel dat keepers meer individueel gecoacht moeten worden dan voetballers. De voornaamste reden voor deelname is dat zij beter willen worden in keepen en plezier willen hebben tijdens het evenement. Om dit te bewerkstelligen zal er dus ook in kleinere groepen gewerkt moeten worden, kan er kwaliteit worden geleverd en zullen de kinderen eerder plezier ervaren. Dit is een wezenlijk verschil met voetballers waarbij trainers gemakkelijk voor een groep van meer dan elf kinderen kan staan en kwaliteit begeleiding kan geven. Wel geven de keepers aan graag ook onderdeel te willen zijn van een voetbalkamp. Met name zodat zij kunnen deelnemen tijdens partij en afwerk oefeningen om opgedane vaardigheden in de praktijk toe te passen. Een gemixt kamp is in meer dan de helft van de ondervraagde dus gewenst.

5.2 Conclusie onderzoeksvraag 2

“Welke ideeën van jeugdkeepersevenementen kunnen gebruikt worden voor het vormgeven van het vraagstuk van Soccer Camps United met betrekking tot keepers?”

Deze tweede onderzoeksvraag is opgesteld om erachter te komen hoe concurrenten van keepers initiatieven hun evenementen vormgeven. Aan de hand van vier deelvragen zal er een antwoord worden gegeven op de onderzoeksvraag. De eerste deelvraag heeft betrekking op welke

concurrenten er zijn en wat voor soort evenementen zij aanbieden. De tweede deelvraag gaat over de inhoud van deze evenementen en hoe de concurrenten dit vormgegeven. In de derde deelvraag zijn de ervaringen van oud deelnemers geregistreerd. Tot slot zijn in deel vraag vier de wensen en behoeftes van zowel de deelnemers, betrokken clubs en Soccer Camps United geïnventariseerd om in kaart te brengen wat voor evenement het beste aansluit bij ieders wensen en behoeftes.

Deskresearch en fieldresearch zijn ook in deze onderzoeksvraag leidend geweest.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat er weinig aanbieders van keepersevenementen zijn. In totaal zijn er middels deskresearch vijf organisaties gevonden die evenementen organiseren voor keepers. De evenementen van de organisaties zijn naast elkaar neergelegd en vergeleken. Hieruit blijkt dat iedere organisatie zijn eigen unieke punten heeft en verschillende belevenissen aanbieden die onderscheidend zijn van de concurrenten. Drie van de vijf organisaties organiseren keeperskampen, en twee daarvan organiseren keepersdagen en middagen. De overige twee organisaties organiseren eenmalige events per jaar.

In vergelijking tot de mogelijkheden voor voetballers is het keepersaanbod een stuk lager. Soccer Camps United probeert zich net als de andere organisaties te onderscheiden met elk evenement een uniek programma. Voorbeelden hiervan zijn een rondleiding door het stadion, persconferentie met de profs of een rit in de spelersbus van de club. Voor keepersevenementen zijn er organisaties die meer ervaringen hebben. Belevenissen die ander organisatoren aanbieden en interessant kunnen zijn voor Soccer Camps United zijn:

Aanbieden van gepersonaliseerde handschoenen; • Een demonstratie van échte keepers;

• Bijzondere opening en afsluiting;

Toernooivormen met prijzen die te verdienen zijn;

• Ontwikkelingsplan opstellen per deelnemer als evaluatie of; • Een evenement in het buitenland.

Ook Is het interessant om verschillende gastsprekers uit te nodigen die iets kunnen vertellen over voorkomen van blessures, voeding en mediatraining. Hierdoor wordt de profbeleving naar een nog hoger niveau getild.

Op het moment van inschrijven gaan deelnemers en ouders er natuurlijk vanuit dat er drie dagen, een dag of een middag gekeept en gevoetbald gaat worden. Maar zij kennen de precieze invulling niet. Hierin kan de organisatie van Soccer Camps United verassen en zich onderscheiden. Uit kwantitatief onderzoek is naar voren gekomen dat deelnemers met name beter willen worden in keepen en dat de lunch een kritiekpunt is samen met de afsluiting van het evenement. Maar daarnaast is ook naar voren gekomen dat keepers graag meedoen in partijtjes, keepersoorlog een gewild onderdeel is en dat latje trap met uitzicht op een prijs erg in de smaak vallen. Dit zijn belevenissen waarop Soccer Camps United zich kan gaan onderscheiden. Naast dat er punten zijn waarin Soccer Camps United zich zou kunnen verbeteren zijn er ook punten waarop zij zeker in de smaak vallen. Belevenissen die tijdens de evenementen onder de voetballers erg worden

gewaardeerd zijn de Skill Games en de innoverende Smartgoals (interactieve trainingsmethode). Een innoverend hulpmiddel voor keepers is de ProDeflect. Met dit hulpmiddel kan het zicht van de keeper ontnomen worden en dus de reflexen van de keeper getraind worden. Middels bijzondere en leerzame trainingsvormen kunnen keepers ontwikkeld worden op vele facetten van het keepen en hiermee wordt dan ook ingespeeld op de hoofdreden voor de deelname: het beter worden in keepen.

De oud deelnemers beoordelen de events gemiddeld met een 8.1. Dit laat zien dat er erg positief gereageerd wordt op de evenementen van Soccer Camps United, en geeft ook aan dat er zeker ruimte is voor verbetering. Zoals gezegd is de lunch en de afsluiting een punt van kritiek. Tijdens de events is alleen met de keepers gewerkt en blijkt dat de keepers ook graag onderdeel willen zijn van de voetballende kampen. Ze willen graag meegenomen worden in partijen waar zij op doel kunnen of tijdens afwerkoefeningen waar ze het doel mogen verdedigen. Een te hoge prijs zou echter wel voor afhaken zorgen bij een groot deel van de ouders.

5.3 Conclusie onderzoeksvraag 3

“Op welke wijze kan de marketingcommunicatiemix worden ingezet om ‘awareness’ te creëren voor een keepersevent bij de doelgroep keepers tussen de 6 en 15 jaar?”

De laatste onderzoeksvraag is gericht op het in de markt zetten van de events die Soccer Camps United wilt gaan organiseren voor keepers. Doormiddel van deskresearch en fieldresearch is er antwoord gegeven op vier deelvragen die vooraf opgesteld zijn. Om te beginnen is er gekeken naar wat marketing is en hoe Soccer Camps United dit nu gebruikt. Vervolgens is er gekeken welk beslissingsproces een consument doorloopt voordat zij besluiten om deel te nemen aan een van de evenementen van Soccer Camps United. Als derde is er onderzoek gedaan naar de trends en

ontwikkelingen die plaats vinden onder kinderen tussen de 6 en 15 jaar en of deze middels marketing te beïnvloeden zijn. Als laatste is er bekeken hoe de concurrenten de marketingcommunicatiemix inzitten ter promotie van hun organisatie en evenementen.

Binnen de marketing zijn er tegenwoordig veel verschillende manieren om de gewenste doelgroep te bereiken. Naast flyeren, advertenties in kranten en mailing naar oud deelnemers is internet en social media vandaag de dag leidend. De doelgroep van Soccer Camps United betreft kinderen tussen de 6 en 15 jaar. Deze leeftijdsgroep besteedt hun vrije tijd veel online. In 2019 was dit gebruik onder kinderen tussen de 12 en 18 jaar zelfs 93,5%. Met name Instagram en YouTube zijn populair onder kinderen. Bij de ouders zijn Facebook en YouTube de meest gebruikte social media. In het

beslissingsproces hebben ouders de meeste invloed gehad op de deelname. Uit de enquête onder oud deelnemers was dit percentage zelfs 66%. Uiteindelijk zijn het de ouders die de deelname van hun kind bekostigen.

Tijdens het onderzoek naar de ‘customer Journey’ is gebleken dat het belangrijk is dat je al vroeg in de gedachten van de consument moet zitten. Ouders, maar ook kinderen, moeten bij een

voetbalkamp als eerste denken aan de producten/diensten van Soccer Camps United. Om dit te bewerkstelligen kan er naast de focus op ouders ook een gedeeltelijk focus zijn voor de kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze groep 30% invloed heeft op de gezinsuitgaven. Op het moment gebruikt Soccer Camps United verschillende communicatiekanalen van de BVO’s ter promotie van de evenementen. Daarnaast worden er krantenartikelen geplaatst in lokale kranten, maar ook flyers uitgedeeld op basisscholen in de omgeving van de BVO’s om de evenementen onder de aandacht te brengen. Ook tijdens evenementen worden er communicatie uitingen ingezet om duidelijk te maken waar de deelnemers aan meedoen. In vergelijking met concurrenten valt op dat deze concurrenten een relatief groot bereik hebben op de verschillende social mediakanalen. Zo zijn KNVB

Voetbalkampen en ProCamp regelmatig actief op social media met nieuwe content over hun

evenementen, maar ook om interactie te hebben met hun publiek. Ook geven zij sfeerimpressies van voorgaande edities weer en zijn er ‘after video’s’ te zien op hun YouTube kanaal. In tegenstelling tot Soccer Camps United is de content die de BVO’s posten met name gericht op de supporters en is er geen content en promotie op de social media over de evenementen van Soccer Camps United. Een organisatie als Soccer Camps United is hierin grotendeels ook afhankelijk van de medewerking van de BVO’s, terwijl organisaties als ProCamp en KNVB Voetbalkampen en zelf hun content en timeline bepalen.

Op basis van de opgedane informatie kan er gesteld worden dat de doelgroep op een meer efficiënte manier benaderd kan worden. Door middel van meer frequente content en aantrekkelijke

sfeerimpressies kan de marketingcommunicatie van Soccer Camps United een boost krijgen. Daarnaast is een gedeelde focus op het beïnvloeden van het kind een strategie die overwogen kan worden om de evenementen meer onder de aandacht te brengen.

5.4 Hoofdconclusie

Tot slot hebben de onderzoeksvragen geleid tot het antwoord op de onderstaande probleemstelling:

“Hoe kan Soccer Camps United keepers tussen de zes en vijftien jaar, uit de verzorgingsgebieden van alle aangesloten BVO’s, aan zich binden door middel van een nieuw gespecialiseerd evenement voor keepers

met een opkomst van +/- 40 deelnemers?”

Soccer Camps United kan een gespecialiseerd evenement voor keepers organiseren met een opkomst van ongeveer 40 deelnemers door middel van het combineren van zowel keepers als voetballers tijdens de events. 50% van de keepers wilt namelijk ook weleens onderdeel zijn van het voetballende kamp en daarnaast wilt 24% een apart kamp voor keepers, maar wel dat ook de voetballende deelnemers aanwezig zijn. Daarnaast doen de keepers met name mee om beter te worden in keepen en plezier te hebben. Dit zijn twee facetten die hand in hand gaan, want als je beter wordt in keepen, zal er ook succesbeleving zijn en dus plezier. Tevens telt het

verzorgingsgebied van keepers tussen de 6 en 15 jaar ongeveer 34.500 kinderen die dus uitkomen in de verschillende jeugdteams.

De opzet van het huidige concept voor voetballers kan in grote lijnen blijven staan voor de

keepersevenementen. Ik adviseer de oefeningen wat anders te doen, maar de basis qua rondetijden, pauzes etc. kan hetzelfde blijven. Aangezien keepers meer individuele aandacht nodig hebben adviseer ik de groepen in tegenstelling tot de voetballers wel kleiner te maken. De meeste kwaliteit kan geleverd worden bij groepjes tussen de vier en zes kinderen.

Het moet ook rendabel zijn. Daarom zijn groepjes van zes tot maximaal acht kinderen waaraan training gegeven kan worden wenselijk. De oud deelnemers hebben aangegeven graag een demonstratie te zien van échte keepers. Dit is een vorm van animatie die zeker meegenomen kan worden voor de keepers. Daarnaast blijkt dat keepers erg competitief zijn. Ze willen graag meedoen

met partijen, zien graag een wedstrijdje met latje trap en spelen graag keepersoorlog wat een zeer competitieve trainingsvorm is bij keepers.

Een algemeen punt van kritiek is de lunch blijkt uit de enquête, daarnaast wordt het animatie gedeelte wel zeer gewaardeerd. Als verbeterpunt wordt genoemd dat het niet duidelijk was of keepers ook konden deelnemen tijdens de evenementen. Voor een hogere opkomst van keepers is het uiteraard belangrijk dat duidelijk te zien is dat het kamp/event ook voor keepende deelnemers is. Op basis van advies van een expert en kijkend naar de huidige opzet van Soccer Camps United adviseer ik een driedaags kamp als meest ideale vorm van een event. De meeste keepers willen dat er ook voetballers aanwezig zijn. Jan Splinter heeft aangegeven dat de kinderen fysiek belast worden tijdens het keepen. Het vele vallen en opstaan zorgt voor grote fysieke inspanningen. Om deze reden is een kamp van driedagen het meest geschikt voor keepers en ligt dit ook nog eens in lijn met de huidige manier van werken van Soccer Camps United. Ook geeft een driedaags kamp de mogelijkheid om de kinderen een echte professionele ervaring te bezorgen. Middels verschillende activiteiten zoals een rondleiding, rit in een spelersbus en ontmoeten van profs zullen zij het idee krijgen hoe het is om voor drie dagen een BVO-training te krijgen. Als er dan ook nog gekeken wordt naar

concurrenten en welke belevenissen zij aanbieden en hiervan wordt geleerd, dan kan Soccer Camps United zich gaan onderscheiden van haar concurrenten.

De keepers zijn vaak ‘onderschoven kindjes’ bij verenigingen en om deze reden blijkt dat ouders er veel voor over hebben om hun kind op een speciaal event te zetten voor keepers. Aangezien er maar enkele aanbieders zijn moeten ouders getriggerd worden en zien dat er wel aanbod is voor hun keepende kinderen. Duidelijke promotie kan hierin bijdragen. In de ‘customer journey’ moet de ouder getriggerd worden, maar ook het kind kan deze trigger geven aan de ouder. Hoe sneller ouders bekend zijn met een event van Soccer Camps United bij een van de aangesloten BVO’s, hoe eerder de keuze zal vallen op dit event. Voorkeur voor een club is hierin niet belangrijk. Namelijk 59% van de deelnemers is fan van de club waar zij hebben deelgenomen aan een event, maar 39% geeft aan geen fan te zijn en dus gewoon graag te willen deelnemen aan een speciaal event voor keepers. Aan de hand van de prijs, aangeboden programma en extra’s zal dat in overweging worden genomen door ouders. Goede promotie met een duidelijke impressie wat ouders en kinderen krijgen voor hun geld, zal de kans vergroten van een inschrijving.

Het beste voor Soccer Camps United is om de eerste dag van het event te gebruiken het niveau te bepalen van de keepers door de basisvaardigheden te toetsen. Op dag twee en drie kan er dan volgens een verdeling worden gemaakt op basis van niveau, maar wel waarbij rekening wordt gehouden dat het leeftijdsverschil niet te groot is. Op deze manier kunnen de keepers namelijk ieder op hun niveau beter worden in keepen en is de succesbeleving en is het plezier het grootste bij de kinderen.

5.5 Aanbevelingen

Uit het onderzoek zijn er een aantal punten naar boven gekomen. Vanuit de onderzoeker worden op deze punten een aanbeveling gegeven over zijn aanvulling hiervan. Onderstaand zijn de

aanbevelingen te lezen.

Lunch:

Uit het onderzoek kwam dat de lunch een punt van aandacht vereist. Dit omdat de reacties van de oud deelnemers veelal neutraal beoordeeld werden en in tegenstelling tot de rest zwak beoordeeld werd. Meer structuur en uitleg over de lunch zou hierin kunnen bijdragen. Waarom eten sporters bepaalde producten en wat doet ongezonde voeding dan precies? Door meer bewustwording en een betere presentatie van de lunch zullen kinderen ook meer na gaan denken over wat ze eten.

Begeleiding:

In tegenstelling tot voetballers zijn keepers toch meer individueel. Binnen het veld zijn zij anders gekleed, keepers zijn de enigen die met hun handen ballen mogen tegenhouden en keepers zijn de enigen die het doel als hun rijkdom hebben. Zit zorgt er dan ook voor dat zij meer individuele begeleiding nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen als keeper. Momenteel gebeurt het dat er

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 37-43)