• No results found

Marketingcommunicatiemx concurrenten

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 34-37)

betrokken wil worden bij de voetballende deelnemers Veel terugkomende wensen zijn dat de keepers graag partijtjes mee willen keepen, onderlinge wedstrijdjes willen spelen en

3.3 Kwalitatief onderzoek

4.1.2 Marketingcommunicatiemx concurrenten

Van de concurrenten die tijdens dit onderzoek zijn gevonden komen de KNVB Voetbalkampen en ProCamp het meest in de buurt van de evenementen die Soccer Camps United organiseert. Op keepersgebied zijn dit ook de enige organisaties die frequent keepers evenementen organiseren. ProCamp heeft in Nederland het grootste marktaandeel in het organiseren van voetbalkampen en keeperskampen. Daarnaast organiseert de KNVB haar evenementen op het complex van de KNVB zelf en is dit een omgeving dat van alle kanten voetbal ‘ademt’. Middels een korte analyse is er gekeken naar de marketingcommunicatiemix van ProCamp en KNVB Voetbalkampen. Tabel 7 geeft deze social media analyse van de twee bovengenoemde concurrenten weer.

Kanalen ProCamp KNVB Voetbalkampen

Instagram 594 volgers 2059 volgers

Facebook 6828 vind ik leuks 3059 vind ik leuks

YouTube 33 abonnees, laatste post 11

maanden geleden 45 abonnees, laatste post 1 maand geleden

Tabel 7: Social media analyse concurrenten

Boven is te zien op welke social mediakanalen de concurrenten actief zijn. In het verleden hebben beide organisaties ook gebruik gemaakt van twitter, maar de laatste “tweet” dateert voor beide organisatie van meer dan 3 jaar geleden. Daarnaast is er ook gekeken naar de vindbaarheid op google bij het woord “Voetbalkampen”. Beide organisatie worden door Google meteen herkend en staan bovenaan bij het zoeken naar het bovengenoemde zoekwoord. Dit betekent dat zij gebruik maken van goed Google Adwords en dus makkelijk gevonden worden. Tevens zie je dat de KNVB via Instagram veel bezocht wordt, maar minder via Facebook. Andersom geldt dit voor ProCamp die aanzienlijk minder volgers heeft dan KNVB Voetbalkampen, maar via Facebook twee keer zoveel “vind ik leuks” heeft. YouTube daarentegen gaat gelijk op en is KNVB Voetbalkampen meer actief. Beide organisatie maken ook gebruik van hun oude deelnemersbestanden om de evenementen onder de aandacht te brengen.

Naast dat er is gekeken naar hoe de social media onder concurrenten wordt gebruikt en de vindbaarheid van concurrenten via Google is ook gekeken onder welke leeftijden de social

mediakanalen veelal gebruikt worden. Newcom doet elk jaar een onderzoek naar het social media gebruik in Nederland en ook dit jaar hebben zij dit onderzoek verricht. Het onderzoek wordt gedaan onder een representatieve groep van 70.000 Nederlanders van 15 jaar en ouder. In figuur 4 is het social media gebruik van de verschillende platformen op basis van leeftijd weergeven (Newcom Research & Consultancy, 2020).

Aan de hand van dit onderzoek is te achterhalen welke social mediakanalen ingezet kunnen worden en met welk doel. Facebook werkt goed onder jongvolwassen en volwassen, terwijl Instagram dus weer beter ingezet kan worden onder pubers. ProCamp focust zich middels Facebook meer op de ouders en KNVB juist meer op de jeugd. Beide organisaties zijn goed en dit zal dus effect hebben. Voor Soccer Camps United is dit informatie die nuttig kan zijn bij promotie van toekomstige evenementen.

4.2 Kindermarketing

De definitie van kindermarketing wordt omschreven als: marketing in elke vorm van commerciële

communicatie of boodschap die is gemaakt om de herkenbaarheid, aantrekkingskracht of consumptie van een product of dienst te verhogen, gericht op kinderen (Voedingscentrum Nederland, 2020). De

kindermarketing is al enige jaren actief in de branche voor het verkopen van voedingsmiddelen. Door de continue groei van het internet gebruik onder jeugd verplaatst dit zich ook naar andere branches. Middels kindermarketing kan er een focus ontwikkeld worden om kinderen gedeeltelijk te

beïnvloeden bij het consumeren. In 2019 gebruikte 93,5 procent van de 12- tot 18-jarigen en 98,4 procent van de 18- tot 21-jarigen bijna dagelijks het internet. In veel gevallen bezoeken ze het internet voor toegang tot sociale media (94,6 procent van de 12- tot 18-jarigen en 98,8 procent van de 18- tot 21-jarigen) (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2020). Met deze cijfers kan worden gesteld dat kinderen een interessante doelgroep kunnen zijn om de focus gedeeltelijk naar te verplaatsen, al moet dit niet in strijd met de wet zijn. Kindermarketing staat namelijk vaak ter discussie. Zeker in de voedingsbranche worden ongezonde voedingsmiddelen verheerlijkt voor kinderen. Echter in de branche van Soccer Camps United wordt het bewegen gestimuleerd en heeft de marketing een heel ander doel.

In het boek “De jonge consument” wat onderzoekorganisatie SWOCC heeft uitgebracht in 2012 is te lezen dat de jeugd hun vrije tijd steeds vaker online doorbrengt. Een groot deel van hun vrije tijd besteden zij aan media, waardoor zij goed te bereiken zijn via televisie, videogames, websites en social media. Kinderen hebben zelfs voor 30% invloed op de gezinsuitgaven. Ondanks deze ontwikkeling begrijpen kinderen later pas wat marketing precies inhoudt (Rozendaal, 2012). Voor Soccer Camps United is dit interessant om te weten. Eerder was uit figuur 4 al af te leiden op welke social media de verschillende kinderen actief zijn. Echter blijkt uit onderzoek van de VPNGids.nl dat bijvoorbeeld Instagram al wordt gebruikt vanaf groep acht. Kinderen zijn dan ongeveer 12 jaar oud. Kinderen willen steeds jonger onderdeel zijn van een community (David Janssen, 2020).

Aangezien de doelgroep van Soccer Camps United ook lager ligt dan de kinderen van 12 jaar en ouder is er gekeken naar hoe de kinderen tussen de 6 en 11 jaar actief zijn op het internet. De nieuwe generatie ouders die is opgegroeid met social media, internet en technologie, hebben ook nieuwe manieren van opvoeden. Waar vroeger de moeder de opvoeding voor rekening nam is dit nu verdeeld over de vader en moeder. Ouders werken beide aan hun carrière en kinderen worden makkelijk onder gebracht bij een tussen- en naschools opvang. Kinderen zijn daarnaast tegenwoordig steeds vroeger online dan ooit. Uit onderzoek van Mediabureau Stroom onder kinderen tussen de 3 en 9 jaar blijkt dat YouTube de tv van “meest bekeken kanalen” heeft verdrongen. De reden voor deze verovering is dat YouTube dient als ‘wachtverzachten’. Dit houdt in dat het mediagebruik dient als afleiding, zodat de ouders hun aandacht even ergens anders op kunnen richten. Deze manier van het verzachten van het wachten wordt veelal via tablets en smartphones, maar ook de gameconsole is een manier om het wachten te verzachten (Rutger Mackenbach, 2019). Voor Soccer Camps United is het goed om te weten waar de verschillende doelgroepen online actief zijn, zodat hier ook op actief op kan worden ingespeeld met de promotie voor evenementen.

4.3 Inzichten deelvraag 3

Tijdens het onderzoek van het marketing gebruik van Soccer Camps United en haar concurrenten zijn er veel overeenkomsten te vinden tussen de manier van werken van Soccer Camps United en de concurrenten op dit gebied. De marketingkanalen die Soccer Camps United gebruikt worden ook gebruikt door ProCamp en KNVB Voetbalkampen. Echter is het verschil hierin dat Soccer Camps United samenwerkt met BVO’s en dus de naam Soccer Camps United niet bekend is bij de

consument. Het voordeel hiervan is dat er middels de social mediakanalen van de BVO’s al een groot bereik is. Dit bereik is groter dan dat van haar concurrenten. Echter is er vanuit de Customer Journey van McKinsey met name in het begin een achterstand in de vindbaarheid. Vanuit het kind/ ouder is er een initiële behoefte en in fase twee wordt er een actie evaluatie toegepast om te kijken wat voor activiteiten bevredigen in deze behoefte. In deze fase moeten de evenementen van Soccer Camps United gevonden worden en/of al bekend zijn bij de ouder/kind. Kijkend naar ProCamp en KNVB Voetbalkampen scoren zij hier hoog en zullen ouders dus ook sneller deze opties in overweging nemen. Omdat Soccer Camps United het moet hebben van de naam van BVO’s zullen de kampen en evenementen ook snel naar boven moeten komen als een potentiele klant zoekt op “voetbalkamp” in Google.

Naast dat de ouders met name als ‘target’ worden gezien is er ook gekeken naar mogelijkheden voor het beïnvloeden van de uiteindelijke deelnemer: het kind. Uit research is gebleken dat kinderen meer online zijn dan ooit. In 2019 gebruikte 93,5 procent van de 12- tot 18-jarigen en 98,4 procent van de 18- tot 21-jarigen bijna dagelijks het internet. In veel gevallen bezoeken ze het internet voor toegang tot sociale media (94,6 procent van de 12- tot 18-jarigen en 98,8 procent van de 18- tot 21-jarigen). De jongste jeugd uit de doelgroep van Soccer Camps United is vooral te vinden op YouTube en games op de smartphones/ tablets. Dit wordt met name gebruikt als ‘wachtverzachten’, wat inhoud dat het mediagebruik dient als afleiding, zodat de ouders hun aandacht even ergens anders op kunnen richten Dit gaat om de doelgroep tussen de 6 en 9 jaar. Daarnaast zijn kinderen vanaf 12 jaar vaak al zelfstandig online op de verschillende social media. Denk hierbij aan Instagram, Snapchat en

YouTube. Op deze manier is een duidelijk beeld waar de verschillende leeftijdscategorieën online actief zijn en kan hier middels marketing door Soccer Camps United op ingespeeld worden. De ouders zijn uiteraard ook een doelgroep die beïnvloed moeten worden. Deze doelgroep is met name te vinden op Facebook, LinkedIn en Youtube. Op deze wijze is er naast de traditionele manier van marketing, zoals het flyeren en plaatsen van advertenties, ook veel mogelijk voor de online marketing bij Soccer Camps United.

In document Keepers eventplan Soccer Camps United (pagina 34-37)