• No results found

137 vind dat je ook een verplichting hebt naar je werkgever om dat soort klachten te melden, dat je niet

kan voldoen aan de werkzaamheden waarvoor je een contract hebt getekend. Ik vind dit een grijs gebied. Ik denk niet dat dit soort sensoren je privacy kunnen schenden. Alleen op gebied van, op het moment dat er arbeidsproductiviteit in de gaten gehouden kan worden. Daar ben ik dus echt tegen. Onderzoeker: Oke dus, zou je het dan zien als volgt: Dat de het individu volledig inzicht krijgt in zijn of haar persoonlijke gegevens. De werkgever zal in samenspraak met de werknemer moeten afspreken wat wel en niet inzichtelijk is voor hem?

Respondent: Nee, dan ga je je op glad ijs begeven. Want dat betekent dat als de ene werknemer zegt: “ah je mag wel zien, want ik doe het gewoon goed” en de andere doet het niet, dan ga je daar al ongelijkheid creëren en een mogelijke verstoring van de gezagsverhoudingen. Ik denk niet dat die vrijheidsgraad erin moet zitten.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: Daar is dit niet voor bedoelt. De sensoren zoals ik dit interpreteer. Het is bedoeld voor de medewerker, om een zo goed mogelijke medische gezondheid te houden.

Onderzoeker: Ja.

Respondent: En het is niet bedoeld als meetinstrument voor de werkgever om te kijken hoe iemand presteert. Want de ene presteert op honderd procent altijd al en de ander op honderdvijftig en de ander op vijftig. Dat is nou eenmaal een gegeven. En die zal je dan inzichtelijk kunnen maken en daar ben ik tegen.

Onderzoeker: Oke, duidelijk. Zou de bedrijfsarts of de Arboarts wel die persoonlijke data in mogen zien als dat wordt opgevraagd?

Respondent: Allesbehalve wat ik net ook heb genoemd. Dat vind ik, daar ga je de grens over van privacy.

Onderzoeker: Oke en stel dat het nodig is om met objectieve meetdata aan te tonen dat een medewerker in een burn-out zit bijvoorbeeld. Zou je arts het dan wel mogen gebruiken om dat te kunnen aantonen?

Respondent: Nee. Onderzoeker: Ook niet?

Respondent: Nee, ik vind dat je daar andere instrumenten voor moet hebben. Ik heb zelf burn-out gehad. Je komt er sowieso wel uit. En daar heb je dit soort middelen, ik vind de kans op misbruik te groot, omdat het als groep is het een middel. Op individu is het geen middel. Dus als je het

anonimiseert op groepsniveau dan zal je dit heel goed kunnen kijken, hè wat doet mijn groep over de jaren heen.

Onderzoeker: Ja.

Respondent: En zit daar een gemiddelde arbeidsproductiviteit in. Dat vind ik prima. Maar op

persoonsniveau, ik heb collega’s gehad die beduidend minder presteerden binnen een uur. Die gingen altijd door en die zorgden altijd dat het werk netjes af was. Maar ik heb ook collega’s gehad, die presteerden bovengemiddeld goed in een uur, maar wat deden ze op het moment dat ze klaar waren? Die gingen achterover zitten. Wie is hier beter?

138

Respondent: Die tweede had totaal geen collegialiteit. En dat vind ik het gevaar. Wij presteren

allemaal anders. We zijn niet gelijk. Daar mag je dit medisch stuk niet voor gebruiken. Daar heb je andere middelen voor. Dat moet je objectief doen door de prestaties die iemand levert en dat doe je in een jaargesprek en dat ga je niet middels een sensorenmeting doen met een toetsenbord en

dergelijken.

Onderzoeker: Oke duidelijk. Heb je verder nog iets toe te voegen over dit thema over de privacy? Respondent: Nee, nee dat ik vind dat als je objectief meet dat dat al wel heer erg goed is en dat je daarmee zou kunnen voorkomen dat mensen klachten krijgen. Vooral doen. Ja ik nee. Maar er zit voor mij wel een grens.

Onderzoeker: Precies dus de grens dat de werkgever en de zorgverlener extreem beperkt inzicht hebben en dat het voornamelijk is voor iemand zelf om te kunnen zien waar potentiele gevaren liggen?

Respondent: Ja ik vind dat je ook een eigen verantwoordelijkheid hebt en als je ziet dat je eigen arbeidsproductiviteit zal gaan afnemen en dat zie je gemiddeld. Dat moet je niet per dag doen. Dat zie je in een gemiddelde trend. Hè, de bekende burn-out, dan heb je daar zelfverantwoordelijkheid in. En anders krijg ik het idee dat ik in China leef, waarbij de overheid regeert. Wij in Nederland zijn op de individu ingericht en bij eigen verantwoordelijkheid.

Onderzoeker: Stel dus dat je dat advies zou krijgen over de metingen op individueel niveau, zou je dat dan het liefst per dag krijgen of of of of per week, in welk opzicht.

Respondent: Als je het hebt over burn-out gerelateerde adviezen dan kan dat nooit op dag niveau. Dat kan niet. Dat zijn altijd over de tijd heen, zijn dat langdurige signalen. Een burn-out bouwt op in jaren en hersteld ook in jaren. Dus dat kan nooit op dag niveau zijn.

Onderzoeker: Dus een overzicht van de metingen van de resultaten van… Respondent: Gemiddeld over een maand ofzo, langer.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: En dan ga je trends zien. Burn-out is niet van gisteren naar vandaag hé.

Onderzoeker: Nee, nee klopt. Oke. Nou ja, dan wil ik doorgaan naar het laatste thema. Ja ik zit mooi op schema. Dat is verandering. Als het goed is dan werkt u tot aan uw pensioen. En waarschijnlijk zit u tot die tijd deels dus in vergaderingen en deels dus op het kantoor. Denkt je dat deze sensoren jou goed kunnen helpen om gezond te blijven tot aan het pensioen?

Respondent: Nee, vraagteken. Ik denk dat sensoren zoals ik die beschreef voor mij meer van toepassing zouden zijn.

Onderzoeker: Ja voor de spiermetingen, nek en hoofdpijn. Respondent: Ja, ja.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: Ik weet niet of dit, dit is ook weer indirect symptoom meting ik zou wat liever naar de direct preventieve meting toe zou willen. Ja. Maar dit is heel individueel, maar ik denk in algemene zin dat dit zeker zijn bijdrage zou kunnen leveren aan gezondheid.

139

Onderzoeker: Oke en er worden dus adviezen gegenereerd uit, uit dit systeem. Stel we hadden het dus over ga even koffie halen of loop een blokje om of pas je slaappatroon aan. Dus stel als u zo’n advies zou zou krijgen, ze je dat op volgen naast dat, we hadden het er net ook al over, dat het systeem niet moet worden geblokkeerd of als je ergens mee bezig bent dat je dan daarmee doorgaat. Maar in brede zin?

Respondent: Ik weet niet of ik het een op een zou opvolgen, maar het zou zeker mijn bewustwording versterken dat ik er wat aan moet doen. Dus ja indirect ga je dat opvolgen.

Onderzoeker: Indirect ga je dat opvolgen? Respondent: Ja.

Onderzoeker: Oke. En wat zou je kunnen bedenken om, waarbij je jezelf zou tegenwerken om die adviezen op te volgen?

Respondent: Kan je die vraag nuanceren?

Onderzoeker: Ja. Ook even over nadenken. Stel je krijgt een set adviezen inderdaad om te gaan lopen. Maar je hebt het heel druk of het komt net niet uit, wat voor soort excuses zou je kunnen bedenken om een advies niet op te volgen als het jou even niet goed uitkomt?

Respondent: Ja volgens mij heb je dan al het antwoord gegeven. Onderzoeker: Ja precies haha, dat was niet de bedoeling.

Respondent: hahaha, daarom snapte ik de vraag eigenlijk ook niet. Want ja, weet je het enige excuus dat er is, is dat iets af moet. En is dat een goed excuus? Nee heel vaak niet. In definitie kan bijna altijd alles wel wachten. En en maar dat komt nu meer op een bewustwordingspunt uit in de hele

samenleving dat men dit normaal gedrag gaat vinden. Dus als je dit als eenling zou doen dan ben je de uitzondering en word er raar naar gekeken en is er niet of nauwelijks mogelijk. Op het moment dat je dit organisatie breed invoert dan denk ik dat dit veel beter zal gaan werken.

Onderzoeker: Oke, dus…

Respondent: Klein voorbeeldje, wij werken nu allemaal thuis en we plannen de hele dag door overleggen. Maar er word niet afgesproken tussen twaalf en een even pauze te nemen. Hè dat zijn maar kleine voorbeeldjes. Dat doen we niet, we gaan gewoon door. En daar past dit in.

Onderzoeker: Oke, dus je zou dit pakket voornamelijk het liefst zien als een onderdeel van een organisatie breed concept om gezondheid te verbeteren?

Respondent: Ja, ja. Oke. Dit gaat over algemene, ik noem het maar kudde gedrag. Ik denk dat het uiteindelijk dan beter werkt. Ik denk dat als mensen zich er niet aan houden dat je elkaar erop aanspreekt.

Onderzoeker: En zou dat aanspreekgedrag dan voornamelijk moeten komen vanuit de collega’s? Respondent: Nee uiteraard niet van de managers. Maar dat was een open deur hahaha.

Onderzoeker: Hahaha ja inderdaad. Nou dan heb ik dat toch in ieder geval even dubbel gecheckt. Nou ja, om toch nog even op die managers te blijven. Je hebt net aangegeven dat die geen inzicht in mogen hebben wat jou betreft. Maar zou er eventueel een beloning in kunnen zitten als dat wel inzichtbaar is,

140