• No results found

187 Onderzoeker: Volgens mij zou dat de juiste moeten zijn. Dan kom je als het goed is op een pagina met

algemene informatie.

Respondent: Ja, maar hij is niet heel snel hoor. Onderzoeker: Oke, dan wacht ik even.

Respondent: Ja achtergrondinformatie, achtergrond, uitgangspunt etc.

Onderzoeker: Daar staat heel veel informatie, ik zal er kort even doorheengaan. INTRODUCTIE ONDERZOEK + INTRODUCTIE ANNE

Onderzoeker: Dan kunnen we naar de volgende pagina gaan.

Respondent: Ik zie de stoel, ik lees inderdaad wat er allemaal inzit met sensors en trilling en wat het meet. Zal ik doorklikken?

Onderzoeker: Ja, nee we kunnen nog even op deze pagina blijven en dan wou ik graag vragen wat jouw eerste indruk hierover is.

Respondent: Ja, prima. Het is een stoel.

Onderzoeker: Ja haha, het is een stoel inderdaad. En zou je hier zelf voor openstaan om dit te willen gebruiken?

Respondent: Ja hoor, ik vind het wel, het zou een interessant experiment zijn, zeker. Onderzoeker: En wat voor adviezen denk je dat je hieruit zou kunnen krijgen?

Respondent: Ja, nou ja ongetwijfeld, wanneer ik van houding moeten veranderen of opstaan. Dat zal een aardig geheugensteuntje zijn gok ik zo.

Onderzoeker: En stel dat je een advies zou krijgen over dat je op dit moment niet goed zit, zou je dat dan opvolgen?

Respondent: Nou dat weet ik niet zo goed. Ik heb een tijdje in de Verenigde Staten gewerkt en daar zijn ze heel erg van, oh jee we moeten geen gezondheidsclaims aan de broek krijgen, dus ik krijg om de zoveel tijd een bericht in beeld, van je werkt zo lang ga even iets anders doen. En dat is de eerste week is dat geinig en vervolgens word je kribbig, omdat het op het verkeerde moment is natuurlijk. Net of je in een vraag zit. Dus dan werd dat vooral heel erg weg geklikt. Dus ik weet het niet zo goed. Mijn ervaring daaruit doet dat ik een beetje sceptisch ben. Omdat je het natuurlijk niet af kan

stemmen op de mate waarin je bezig bent en de mate van concentratie die je hebt. Dus ik weet het niet. Ik ben geneigd te denken dat het me snel zou irriteren. Maar wie weet ook wel niet.

Onderzoeker: Oke, want je hebt zelf geen directe ervaring met het gebruik maken van dat systeem wat ze in de Verenigde Staten hadden?

Respondent: Ja daar heb ik dus mee gewerkt?

Onderzoeker: En dat vond je vooral vervelend worden?

Respondent: Dat vond ik in de eerste paar dagen wel geinig en vervolgens vond ik het erg irritant. Omdat het altijd op een precies verkeerd moment voorstelde dat je eventjes wat anders moest gaan

188

doen of dat je rek en strekoefeningen moet doen achter je bureau. Weet ik veel wat allemaal. Dat was… nee het bereikte zijn doel niet echt.

Onderzoeker: Oke precies. Als je er dan over, en was dat dan vooral om dat de oefeningen niet uitkwamen of omdat het allemaal op een verkeerd moment kwam. Dus stel dat het wel mogelijk was om even te gaan staan, met zo’n sta-bureau en je krijgt een melding. Zou je dan geneigd zijn om dat op te volgen?

Respondent: Kijk het is natuurlijk heel erg afhankelijk van waar je op dat moment mee bezig bent. Als je een geconcentreerde taak, waarbij je bijvoorbeeld moet typen, ik noem maar wat. Ik vind staan typen niet zo handig. Ik vind staan mijn e-mailtjes lezen ideaal, of een ander document doornemen, ik noem maar wat. Maar als je zelf aan het tikken bent vind ik het helemaal niks en kijk zo’n stoel weet niet wanneer ik aan het tikken ben of wanneer ik een stuk aan het doornemen ben. Dus het vaak de afstemming op de andere factoren die dan niet helemaal goed gaat en leidt tot irritatie. Maar ik kan niet echt van de stoel verwachten dat die weet wat ik aan het doen ben natuurlijk.

Onderzoeker: Nee, precies. Oke. Dan wil ik graag door naar de volgende pagina. Dat is de

activiteitentracker en dat is een polsband uitgerust met sensoren die biologische functies meet. Wij hebben dan een van de Fitbit modellen gebruikt als voorbeeld in het onderzoek. Het meet dan hartslag, slaapgedrag, beweging en het calorieverbruik.

Respondent: Hoe meet die nou wat ik eet dan? Dat moet ik invoeren in een appje? Onderzoeker: Ja, precies via een dashboard kan dat.

Respondent: Dus dat zou vergelijkbaar zijn met dat MyFitness gebeuren wat ik af en toe doe. Onderzoeker: Ja precies, precies, dat heeft overeenkomsten inderdaad. Zou je hiervoor openstaan om dit te gebruiken?

Respondent: Ja hoor, als ik hem voor nop krijg dan vind ik het best leuk speelgoed. Onderzoeker: Als de werkgever dat zou vergoeden?

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Wat zou je dan van jezelf willen meten? Wat …

Respondent: Hartslag en beweging is wel heel erg leuk en calorieverbruik dus op het moment dat ik weer van wat kilootjes af moet.

Onderzoeker: En dan zou je hem, zou je hem dan voor langere tijd willen gebruiken of zou je hem dan alleen dragen op het moment dat jij een aantal kilootjes eraf wil hebben?

Respondent: Nou dat ligt eraan als het goed geïntegreerd is met mijn smartphone en ik het dus ook als smartwatch kan gebruiken. Dan denk ik dat je zoiets wel heel veel zou gebruiken. Als het alleen maar hartslag en beweging is en incidenteel calorieverbruik. Dan weet ik niet zo goed of ik dat veel zal dragen. Ik denk, ik heb momenteel zelf geen smartwatch, maar ik zou er best wel eentje willen. Je gaat natuurlijk niet twee horloges of polsbandjes dragen.

Onderzoeker: Nee, dus stel dat die integratie met de smartphone mogelijk is. Respondent: Dan denk ik dat ik dat wel veel zal gebruiken ja.

189

Respondent: Ik moet eerlijk zeggen dan is uiterlijk ook wel belangrijk. Ik zou dan dit dit, vind ik persoonlijk minder mooi. Ik zou dan graag een wat klassieker horlogeachtige look willen. Het moet ook wel een beetje ogen.

Onderzoeker: Met een ronde display?

Respondent: ja bijvoorbeeld. Een beetje een analoge uitstraling.

Onderzoeker: Oke, dus voor jou zou het dan fijn zijn om keuze te hebben uit verschillende modellen activiteiten trackers of smartwatches?

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Oke, dus een van de barrières, of een als ik het goed heb begrepen zijn een aantal barrières voor jou om dit te gebruiken, dat het dus moet werken in combinatie met je telefoon en met je andere apparaten en dat je een keuze moet hebben in het model.

Respondent: Ja, ja het moet wel een beetje mooi wezen. Waarbij als ze een model hebben, dat is ook nog wel mooi. Een model kijk, dan ben je natuurlijk klaar, maar dat is heel persoonlijk.

Onderzoeker: Dat is heel persoonlijk, ja. Oke. Dan wil ik graag door naar de volgende pagina. Dat is het smart toetsenbord. Dus dat is in principe, nou in, dit geval een afbeelding van een normaal toetsenbord, maar het gaat om de software erachter. Het is een alertheidssysteem, het bepaald of de gebruiker nog alert is. Het kan feedback geven via een monitor of dashboard. Het kijkt ongeveer, onder andere naar typfouten, afname typsnelheid, ontspan en beweegpauze gedrag en

concentratievermogen en arbeidsproductiviteit. Wat is uw mening hierover?

Respondent: Dat ik heel moeilijk in kan schatten of dat nou erg zinvol is, want ik kan een heleboel redenen bedenken waardoor ik bijvoorbeeld minder tik of dat ik heel goed aan het nadenken ben of dat ik inderdaad aan het nadenken ben over dingen die niks met mijn werk te maken hebben. En ik vraag mij af hoe goed zo’n softwaresysteem dan is in het detecteren van, hè, je bent toe aan een pauze of weet ik veel allemaal. Dus het staat of valt wel een beetje met de sensitiviteit en de specificiteit van het softwaresysteem met betrekking tot heb jij een pauze nodig ja of nee.

Onderzoeker: Ja precies. Dus stel dat wel mogelijk is, om die context eraan toe te voegen. Zou je dat dan interessant vinden om die gegevens te hebben?

Respondent: Weet ik niet zo heel goed. Misschien in het begin dat ik het aardig vind, maar dat is typisch iets zowat ik net bij zo’n bureaustoel, waarbij ik denk dat als het nieuwtje eraf is dat het eerder irriteert, dan dat het helpt.

Onderzoeker: Oke, duidelijk. Oke. Dan wil ik graag naar de volgende pagina gaan. Respondent: De HealthySensor binnenklimaatmeetset.

Onderzoeker: Yes. Wij hebben dus dit voorbeeld genomen en het meet, nou ja, het rijtje wat er staat. Temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit et cetera, tot aan geluid. Wat zou jou mening hierover zijn? Wat is jouw mening hierover?

Respondent: Dat ik mij niet heel goed kan voorstellen dat dat ding dingen meet die mijn lichaam niet detecteert. Met andere woorden als ik mij ergens prettig voel, dan denk ik dat dat dus oke is. Dus ik vraag mij af of het veel toevoegt aan wat mijn biologische sensoren mij al vertellen.

190