• No results found

Onderzoeker: Dus je zou het liefst een melding willen ontvangen en dan vind je het mooi geweest? Respondent: Ja, kijk als je zegt je krijgt een melding. Je wordt erop geattendeerd, je gaat er wat aan doen. Doe je er niks aan, dan doe je bijvoorbeeld na 10 minuten dat je zegt van hé wacht even, je doet er niks aan ga er wat aan doen. Er moet natuurlijk wel, dat ie even terugkomt.

Onderzoeker: Ja dus, stel dat die noodoproep van jou een half uur duurt en direct in het begin krijg je in het begin krijg je een melding dat je van houding moet veranderen of dat je even moet gaan lopen. Je bent er dus een half uur mee bezig en we zeiden net om de tien minuten krijg je een herinnering. Stel dat je tijdens die noodoproep twee herinneringen krijgt, zou je dat heel irritant vinden?

Respondent: Nee, want ook al heb je een noodoproep en daar ben je druk mee bezig, je kan wel van houding veranderen en je kan ook even gaan staan, als het nodig is. Want dat doen we nou ook wel. Dan ze je eventjes je bureau omhoog en dan ga je even staan. Dat kan heel erg prettig werken. Onderzoeker: Oke, duidelijk. Eens even kijken. Dan wil ik naar de volgende pagina gaan. (UITLEG HEALTHY SENSOR IN 8 STAPPEN (IN VOLGENDE INTERVIEWS ERUIT GELATEN VANWEGE STUREND KARAKTER EN VOEGT WEINIG TOE)

Anne heeft de vragenlijst ingevuld:

1. Het systeem adviseert haar om de sensors in te zetten voor objectieve meting.

2. Anne ontvangt de sensors op haar werkplek en koppelt de sensors aan haar persoonlijke webpagina/app op het platform van HealthySensor.

3. Om een beter beeld te krijgen van Anne, krijgt zij verspreid over enkele dagen een paar vragen over werkdruk, stress, slaapgedrag en beweging via haar mobiele telefoon. 4. Anne heeft op haar telefoon een dashboard met informatie over stress, beweging en slaap. 5. Anne ziet dat zij gemiddeld meer stress en slaapproblemen ervaart dan normaal en geeft aan

op haar dashboard dat zij graag meer informatie wil.

6. Het systeem adviseert haar om een online effectieve slaap- en stresstraining te volgen. 7. De training geeft veel inzicht en helpt Anne om zich meer te ontspannen en beter te slapen. 8. De metingen op haar dashboard geven vervolgens aan dat zij beter slaapt en minder stress

voelt. Dit geeft Anne een vertrouwd en prettig gevoel.

Dus dat is het idee achter deze sensoren. Maar als we dan kijken naar de privacy en beveiliging ervan. Thema Privacy en beveiliging

Onderzoeker: Misschien heb je weleens in het nieuws gehoord iets over privacy en beveiliging op het internet. Weet je wat daarmee bedoel wordt?

Respondent: Ja dat je gegevens, wat dus opgeslagen wordt, dat dit netjes beveiligd is, dat niet iedereen erin kan kijken.

Onderzoeker: Ja precies en denk je dat dit ook een rol speelt bij het gebruiken van deze sensoren? Respondent: Bij mij niet.

Onderzoeker: Bij jou niet? Respondent: Nee.

80

Onderzoeker: Stel, voor Anne. Anne die gebruikt de sensoren op haar werkplek, denk je dat dat invloed heeft op haar privacy?

Respondent: Nee, dat denk ik niet. Onderzoeker: En waarom denk je dat niet?

Respondent: Nou ik ken Anne niet, weet je wat het is Onderzoeker, er staat zoveel van je al bekend en er staat zo veel van je in ziekenhuiscomputers en bij belastingcomputers en weet ik veel wat allemaal. Dan is dit stukje het meest interessant denk ik.

Onderzoeker: Oke, precies. Dus nou ja, waar denk jij aan bij het verzamelen en opslaan van de data? Hoe zou jij willen dat jouw data wordt opgeslagen?

Respondent: Ik ben niet zo in, ik ben daar niet zo in thuis, maar ik neem aan dat als jij dat voor mij gaat doen. Bij wijze van spreken. Jouw bedrijf gaat dat dan doen, dat ik er maar vanuit mag gaan dat het netjes opgeslagen is en zonder, ja dat je daar zorgen over hoeft te maken. Tenminste daar ga ik vanuit.

Onderzoeker: Dus eigenlijk dat het sowieso voldoet aan alle wet- en regelgeving die er in Nederland aan wordt gesteld?

Respondent: Ja dat denk ik wel. Daar ga ik dan vanuit.

Onderzoeker: Oke, precies en stel dat we denken aan het gebruiken van die gegevens. Wie zou die data van jou mogen inzien?

Respondent: Nou in ieder geval degene die dat … In dit geval moet jij dat inzien, want jij wil natuurlijk graag dit in kaart brengen en dan zal jij samen met jouw medemensen die de er over heengaan. Ja die zullen dat toch moeten inzien. Daar heb ik vrede mee, want anders doe ik niet aan jouw onderzoekje mee.

Onderzoeker: Nee inderdaad, dus stel jij maakt hier gebruik van op je werkplek. Mag jouw werkgever deze informatie dan inzien?

Respondent: Ja van mij wel.

Onderzoeker: Oke en de Arboarts en relevante ziekenhuismedewerkers die mogen dat ook? Respondent: Ja, dat lijkt me wel zo handig.

Onderzoeker: Oke en zijn er ook partijen die jouw data niet mogen inzien?

Respondent: Ja ik neem aan dat dat mensen zijn die daar niks mee te maken hebben. Dus in principe … Static interference … Als je dat in overleg doet dan is het prima, maar dat zijn natuurlijk niet dingen waarvan dat openbaar moet zijn denk ik.

Onderzoeker: Nee, precies. Dus er zijn wel echt een aantal personen, alleen jij, jouw werkgever en relevante mensen eigenlijk?

Respondent: Ja zo moet je het zien.

Onderzoeker: Oke, precies. Denk je ook dat er onderscheid moet zijn in de gegevens die verschillende groepen mensen, die het dus wel mogen inzien, dus de werknemer, werkgever en de zorgverlener kunnen inzien?

81

Respondent: Ik heb geen flauw idee joh. Ik weet ook niet hoe het bedrijf hier ook in staat. Ik heb daar geen problemen mee Onderzoeker.

Onderzoeker: Heb je verder nog iets toe te voegen aan dit thema privacy en beveiliging?

Respondent: Nee ik ga ervan uit dat als je hier zoiets hebt dat dat gewoon netjes afgeschermd is en dat dat goed zit.

Onderzoeker: Oke, dan wil ik graag door gaan naar het volgende thema. Dan hebben we nu ook het internet niet meer nodig. Tenminste niet die pagina waar we net op zaten. Dus nu wil ik het graag hebben over verandering. Dat is het laatste thema van het interview. Ik zie dat we nu op een uur zitten. Vindt je het erg om nog even door te gaan?

Respondent: Nee joh, ik ben nu toch al bezig. Je hebt nou mijn hele dag toch al verkloot, dus toe maar.

Onderzoeker: Haha oke is goed. Maar oke, dus als je, als het goed is dan werk je tot aan je pensioen en waarschijnlijk zit je tot die tijd achter je computer of op het kantoor. In jouw geval waarschijnlijk ook in de bus. Maar denk je dat deze sensoren jou kunnen helpen om gezond te blijven tot aan je pensioen?

Respondent: Dat vind ik moeilijk, want ik kan niet in de toekomst kijken. Want je weet ook niet wat er gebeurt als je ze niet hebt.

Onderzoeker: Nee dat klopt.

Respondent: Ik denk namelijk, dat we in de huidige maatschappij waarin we nu zitten. Alles is digitaal, alles is te monitoren, denk ik. Dat kan tegenwoordig allemaal. Ik denk dat het een aanvulling is op je eigen gezondheid. Ik denk ook dat zulke sensoren zo meteen gewoon standaard in je stoel zit. Zodat jij kan inloggen, we kunnen tegenwoordig al inloggen in je telefoon en je het computersysteem kan je inloggen, overal moet je inloggen. En als je zo meteen ergens op inlogt word je gewoon in je complete werksituatie ingelogd en daar hoort je stoel straks gewoon bij.

Onderzoeker: Oke dus jij ziet het wel als iets wat veelvuldig gebruikt gaat worden in de toekomst? Respondent: Dat denk ik wel

Onderzoeker: Oke dus, het is interessant. Dus het hele pakket zou interessant zijn om te gebruiken zowel als je gezondheidsklachten hebt, maar ook preventief?

Respondent: Ik denk preventief, dat sowieso. En mensen die gezondheidsklachten hebben, die zijn daar natuurlijk sowieso verder in mee. Die gaan daar ook allemaal in mee, want die willen graag een prettige situatie hebben waarin ze kunnen werken. Maar voor degenen, die tussen haakjes gewoon gezond zijn en die gezond willen blijven is het denk ik een aanvulling op een preventieve, ja preventieve gezondheid.

Onderzoeker: Oke en je hebt zelf aangegeven dat je er nu ook bewust mee bezig bent. Dus stel je zou gebruik maken van dit hele pakket en je krijgt die adviezen. Bijvoorbeeld doe een cursus om je stressniveau te verlagen op internet. Zou je die adviezen dan opvolgen?

Respondent: Ja, want dat is het voordeel van feedback. Er wordt iets gemonitord aan jou en als je daar niks mee wilt doen, dan moet je er niet aan mee doen. En als jij de mogelijkheden krijgt dat je jezelf kan verbeteren dat ook in dit geval, ik vind dat je er dan zeker aan mee moet doen.

82

Onderzoeker: Oke. En hoe denk je dat je jezelf kan saboteren in het opvolgen van de adviezen? Respondent: Saboteren!? Haha jeetje, ja als je. Waarom zou je jezelf nou saboteren?

Onderzoeker: Het zou kunnen, nou ja zou je een manier kunnen bedenken waarop je jezelf zou kunnen tegenwerken in het uitvoeren van de adviezen? Stel je krijgt een bericht, slaap meer dan acht uur per dag.

Respondent: Ja daar zou ik mij aan proberen te houden. Het voordeel hiervan is dat, stel je eens voor, je krijgt nou de feedback van je moet nou acht uur gaan slapen, hartstikke top. Ja. Probeer het eerst even, dan kan je altijd zeggen hé ik voel mij er prettig bij en ik voel me er niet prettig bij. Als jij, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Dat is het voordeel van de feedback die je nou krijgt. Op een hele gerichte manier.

Onderzoeker: Oke, dus dat zou jij wel interessant vinden om te gebruiken op die manier?

Respondent: Ja, absoluut en je kan ook kijken hoe jij zelf erbij voelt en als jij zegt ik heb elke dag acht uur slaap en ik voel me daar veel prettiger bij en fitter en weet ik veel wat allemaal niet, dan is het alleen maar een voordeel voor jezelf.

Onderzoeker: Precies en die goals die je dan kan stellen. We hadden het net over vijfduizend stappen volgens mij. Is dat iets wat jij graag zou willen zien in dit systeem?

Respondent: Ja ik denk dat een stukje beweging ook belangrijk is. Omdat je een zittend beroep hebt is het ook prettig dat je ook weet dat je bepaalde beweging hebt. Want beweeg je goed, dan heb je ook meer calorieën die je verbrand. Heb je ja, daar word je al met al gezonder van.

Onderzoeker: Ja, precies en hoe zou je jezelf kunnen belonen voor het verbeteren van je gezondheid? Want je krijgt dan natuurlijk wekelijks die metingen. Tenminste dat is wat je net graag wilde. Dus stel dat je na een maand ziet dat je gezondheid verbeterd is, zou je er dan ook een beloning voor kunnen of willen krijgen of iets in die richting?

Respondent: Het gaat om je gezondheid, dus waarom zou je beloond willen worden? En als jij prettig werkt en prettig in je vel zit, dan is dat de beloning al.

Onderzoeker: Oke, oke.

Respondent: Als jij honderdduizend Euro wilt over maken dan prima hahaha

Onderzoeker: haha, ja nee, begrijp ik. Dus jouw beloning zou zijn je beter voelen doordat je bewust bezig bent met je gezondheid?

Respondent: Ja, want dan heb je namelijk ook het resultaat dat je gewoon fitter bent of noem het maar op. Ik denk dat dat de grootste beloning is.

Onderzoeker: Oke en zou de werkgever ook een vorm van een beloning kunnen betekenen voor jou? In dat opzicht?

Respondent: Nee, ik vind namelijk dat als jij gezond kan leven en je hebt je slaap op orde en je hartritme goed op orde, dat is de grootste beloning die je kan krijgen. Want gezondheid is niet te koop en ook niet te belonen lijkt mij.

Onderzoeker: Oke check. Ja precies. Denk je ook dat jouw directe collega’s invloed hebben op het gebruik van de sensoren? Dus.

83