• No results found

146 Respondent: Dat is continue volle werklast, dus druk en en en dat betekent eigenlijk elke dag een

beetje hetzelfde. Wel het begin van de week iets drukker. Je ziet wel wat trends. We houden cluster vergaderingen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en vrijdag worden rustiger.

Onderzoeker: Ja. En merk je ook dat je bijvoorbeeld in de ochtend meer concentratie hebt dan in de middag?

Respondent: Nee.

Onderzoeker: Dat is over het algemeen gedurende de dag gelijk? Respondent: Ja. Ja, klopt.

Onderzoeker: Oke, klopt.

Respondent: Je kan merken dat als de dag voorbij is, hè dat je voelt hoe geconcentreerd je bezig bent. Want die focus daar zit geen verschil in.

Onderzoeker: Precies. Respondent: Bij mij niet nee.

Onderzoeker: Oke en nog even over jouw taken. Mag jij zelf je eigen, eigen taken indelen gedurende de dag?

Respondent: Ja. Onderzoeker: Zoals…

Respondent: Wat natuurlijk beperkt wordt door reguliere vergaderingen, want dan word je gepland natuurlijk. Maar in principe ben ik ook vrij om te prioriteren, daar, want er zijn vaak dubbele planningen of driedubbele en dat is vrij flexibel vind ik.

Onderzoeker: Oke, vrij flexibel en dat zijn dus in principe ook, nou de werkzaamheden zouden elke dag anders kunnen zijn?

Respondent: Ja, ja, zeker op inhoud.

Onderzoeker: Oke, even kijken. Nou ja, we hadden het net al even over, nou de dingen die jij gebruikt op het kantoor. Zoals heb bureau, de stoel en dergelijken. En we hadden het ook al even over

ergonomie. Maak jij ook wel op een andere manier gebruik van ergonomische accessoires? Anders dan …

Respondent: Nee.

Onderzoeker: Helemaal niet, geen aparte muis of toetsenbord? Respondent: Nee, nee. Allemaal standaard.

Onderzoeker: Oke, oke. Ben jij bewust bezig met het verbeteren van je gezondheid? Respondent: Nee.

147

Respondent: Omdat ik het niet doe haha. Kijk, bewustig bezig is dat je er bewust mee bezig bent. Kijk ik hou me er wel mee bezig, maar dat is vaak op een bepaald moment. Maar het gedrag is niet, even goed in de spiegel kijkend, dat zie je zelfs nu met corona. Het werk is best vaak leidend en dan ga je best lang door. En als je bewust bezig bent zou je daar veel meer op ingrijpen.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: Dus dat is niet bewust. Onderzoeker: Nog niet.

Respondent: Bewust niet bezig met mijn gezondheid haha.

Onderzoeker: haha. Precies. Nou ja duidelijk, dat is een duidelijk antwoord.

Respondent: Dus ik denk dat ik nog een gezond ben zeg maar. Maar ik weet dat het beter kan. Onderzoeker: Oke, ja. Want er zijn dus, dat is een heel mooi bruggetje. We zijn dus steeds meer bezig met het meten van onszelf. Dat kan bijvoorbeeld door fitness applicaties of gezondheidsapplicaties op telefoons of op smartwatches en dergelijken. Ben je bekend met dat soort wearables, zoals een Fitbit of Apple watch?

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Maak je daar zelf ook gebruik van? Respondent: Nee.

Onderzoeker: Nee. Waarom maak je daar op dit moment nog geen gebruik van?

Respondent: Omdat ik dat zelf nu niet als een… Kijk je maakt vaak zelf de keuze van ik heb zin om dat uit te gaan zoeken en daar mee bezig te gaan.

Onderzoeker: Ja.

Respondent: Die keuze heb ik nog niet gemaakt.

Onderzoeker: Oke, zou je het overwegen om daaraan te willen beginnen?

Respondent: Ik denk dat het een zinvol iets is. Ik heb het vroeger weleens gedaan hè, waarbij je ergo-software hebt, Arboergo-software op je pc installeerde, waarbij je triggers kreeg en dan verbaasde je hoeveel effect dat had. Maar dat waren ook verstorende elementen. Waarbij je op een gegeven moment elke vijftien minuten een reminder kreeg, van nu moeten we even weer iets doen. Onderzoeker: Ja.

Respondent: Maar dat is echt een persoonlijk ding. Ik denk dat het echt wel zinvol is ja. Maar dat betekent dus begin ook met die afspraak met jezelf dat je dat ook gaat gebruiken. Maar anders is het nice to have … dat je het niet toepast.

Onderzoeker: Ja want, wat was dan de grootste, nou ja, trigger om ermee te stoppen eigenlijk met die software?

148

Respondent: Kijk ik ben nou wat ouder hè, dan praat je over twintig jaar geleden. Dus toen ging ik van wat meer actief werk naar zittend werk. Dat moet je ook leren. Dat betekent dat je om een uur of twee, drie ’s middags dacht van wat zit ik heel lang. Dat kan je lichaam niet aan en blijkbaar kan je eraan wennen. Doordat toen te gebruiken viel het mij op dat je meer energie kreeg als je tussendoor wat activiteiten ging doen. Maar daar ben ik mee gestopt, door daar gewoon, niet mee bezig te zijn. Ja heel simpel, maar dat is al lang geleden hoor.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: En ik sportte heel veel. En je bent wel gezond op een andere manier. Als je veel bezig bent dan dan dan compenseert die activiteit jouw zittend gedrag overdag voor een deel.

Onderzoeker: En denk je dat dat nu minder is?

Respondent: Ik sport nu een stuk minder, ja. Ja dat is dus een een, dat komt omdat je wat ouder wordt, maar dat is ook een luiheid.

Onderzoeker: Ja. Precies. En zou je wel weer, zou je daar wel weer gebruik van willen maken om jezelf een gezondere levensstijl aan te leren?

Respondent: Ja zeker, dat staat echt wel op de planning nu het weer mooier weer wordt en naar buiten. Dat is even weer te trigger om dat ook op te pakken.

Onderzoeker: Ja precies haha. Oke, dan ben ik even aan het kijken. Ik heb nu mijn vragen voor de situatieschets, heb ik gehad. Heb je hier nog iets aan toe te voegen op dit moment?

Respondent: Nee, voorlopig nog niet.

Onderzoeker: Oke dan wil ik graag overgaan naar het volgende thema. Dat is, nou dat zijn de sensoren. Nou ja dit interview gaat dus eigenlijk over HealthySensors. En dat betekent dat er op verschillende plekken op de werkplek sensoren geplaatst kunnen worden, die een individu en de omgeving meten. Nou ja op basis van die data kan er dan gepersonaliseerd advies worden gegeven. Dus wat ik zo meteen wil doen is jou een linkje toesturen naar een presentatie die ik heb gemaakt, zodat we hier een voor een door de sensoren heen kunnen gaan, zodat jij een beter beeld krijg van wat ze meten en hoe ze eruitzien. En dan wil ik daar een aantal vragen over stellen.

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Ik stuur jou een linkje via de chat. En dan kom je eerst op een pagina met heel veel informatie. Heb je hem voor je?

Respondent: Ja ik heb hem voor me.

Onderzoeker: Oke dan loop ik er even kort met je doorheen. INTRODUCTIE HEALTHYSENSOR + INTRODUCTIE ANNE

Onderzoeker: Dan wil ik graag met je naar de volgende pagina gaan. En dat is de bureaustoel. Dus hoe houdt dat, hoe ziet dat eruit en wat houdt het in? Het is een bureaustoel die helpt om een ontspannen en goed ondersteunde houding te bereiken. Wij hebben een bepaalde bureaustoel als voorbeeld genomen. Die staat op het plaatje eronder. Er zitten sensoren in de zitting en rugleuning. Het geeft feedback via trillingen en vibraties als het tijd is om van houding te veranderen of op staan via het dashboard dat wij gaan ontwikkelen. Wat meet het? Het meet zithouding, zitduur en postuur. Als je dit zo ziet, wat is dan je eerste mening hierover?

149