• No results found

87 Respondent: Ja maar je hebt het nu over je gezondheid en dat je langer moet zitten. Kijk vroeger kon

je door tot zevenenvijftig jaar en dan was je klaar. Dan was ik nu over twaalf jaar klaar. Maar ik moet nu nog tweeëntwintig jaar. En ik denk dat je daar ook preventief op jongere leeftijd preventief mee bezig moet gaan, zodat je ook langer gezond kan werken. Daar is dit wel een onderdeel van denk ik. Onderzoeker: Oke, nou dan neem ik dat in ieder geval mee in de studie. Dan wil ik je graag bedanken voor je tijd en dan zet ik nu de opname stop.

88

Transcript E2

Interview: Werknemer

Opdrachtgever : UMCG, IMDI SPRINT, RUG | Smart sensors in the workplace Naam geluidsopname : E2

Interview: Face-to-face

Datum transcriptie : 20 April 2020

Onderzoeker: Om te beginnen: je werkt bij X. een <ORGANISATIE>. Ik ben benieuwd hoe jouw gemiddelde dag eruitziet. Zou je mij wat kunnen vertellen, zou je een korte omschrijving kunnen geven van jouw werkzaamheden?

Respondent: Zo god, een omschrijving van mijn werkzaamheden. Ja dat is lullig want jij weet dondersgoed wat mijn werkzaamheden zijn. Nou moet ik dat omschrijven. Ik kom binnen, plaats mijzelf achter een bureau met in dit geval vijf monitoren, een toetsenbordje en een muisje. En ik wacht af wat er aan meldingen binnenkomt waarop ik moet gaan handelen. Dat zijn meldingen vanuit de chauffeurs vanuit de bus. Dat kan zijn van ik heb een koplampje stuk, dat er een monteur naartoe moet, maar het kan ook zijn van ik sta in the middle of nowhere. Mijn bus doet niets meer.

Onderzoeker: uhu

Respondent: Maar ook ik heb een aanrijding gehad, of er is een weg gestremd, of of noem maar op. De meest idiote dingen. Alles wat een chauffeur tegenkomt wordt bij ons gemeld en daar moeten wij actie op ondernemen.

Onderzoeker: Oke en hoe lang zit je gemiddeld tijdens je werkdag op een bureau, op een bureaustoel? Respondent: We hebben een dienst van acht uur. Die dienst daar zit officieel geen pauze in. Wij creëren het zelf als we met meerdere mensen zijn dat we af en toe even de benen strekken, maar meer ook eigenlijk niet. Nou ben ik zelf een roker dus ik loop zelf even iets vaker vijf minuutjes weg. Andere collega’s die gaan echt even aan de wandel. Die gaan het gebouw even rond, die zijn een kwartier twintig minuten weg. Maar, dat zijn dan de niet rokers die eigenlijk een soort pauze creëren, maar in de dienst is geen pauze bij ons.

Onderzoeker: Oke, dus je zit met meerdere mensen op een werkplek?

Respondent: Ja. Nu tijdens de Corona inderdaad met, in ons eentje. We moeten alles alleen doen. Maar normaal gesproken, het normale werk is twee personen. Met de laatste concessiewissel is dat naar drie personen gegaan. Tijdelijk, omdat dat chaotisch was. Maar dat is weer terug naar twee. Onderzoeker: Ja precies, dus op het moment dat je aan het werk bent, kan je dan je eigen taken indelen of ben je afhankelijk van wat er binnenkomt?

Respondent: We zijn afhankelijk van wat er binnenkomt, ja absoluut. Komt er niks binnen dan hoef ik niks te doen. Komt er veel binnen, dan heb ik het druk. Dus we zijn helemaal afhankelijk van ja, de buitenkant, van de chauffeurs.

Onderzoeker: Er valt eigenlijk weinig te plannen en van tevoren je werkzaamheden in te delen? Respondent: Nee, absoluut niet.

Onderzoeker: Nee hè. Oke en merk je ook dat je een verschillend ritme hebt in de dag? Kijkende naar, heb je in de ochtend bijvoorbeeld meer concentratievermogen dan in de avond bijvoorbeeld.

89

Respondent: Nou ik ben een avondmens, dus mijn avonden zijn veel prettiger. Ik kom ’s ochtends niet fatsoenlijk mijn nest uit en die hele vroege diensten dan zit ik toch echt wel even te gapen achter dat scherm.

Onderzoeker: Ja.

Respondent: Ja, nee ochtenddiensten zijn niks voor mij. Ik heb ze af en toe wel helaas, ja goed dat is niet anders.

Onderzoeker: Dus op het moment dat het ’s ochtend druk is ervaar je ook meer stress dan als je … Respondent: Nou nee niet zo zeer stress. Ik bedoel ik doe dit werk lang genoeg om er geen stress meer van te hebben.

Onderzoeker: Oke.

Respondent: En als ik eenmaal bezig ben, ben ik ook wel wakker. Onderzoeker: Precies.

Respondent: Alleen het bed uitkomen is het grootste probleem. Onderzoeker: Haha, je grootste probleem is om hier te komen? Respondent: Ja, ja

Onderzoeker: Oke. En hebben we het dan over … Als we het hebben over ’s ochtends is het iets moeilijker, omdat je een avondmens bent, ben je dan ’s avonds meer fit dan ’s ochtends? Heb je dat gevoel?

Respondent: Ja ik denk dat ik ’s avonds fitter ben. Ik doe mijn hele leven in principe al avond en nachtwerk. Dat ritme zit er zo in, dat het heel moeilijk is om daarvan af te stappen.

Onderzoeker: Heb je weleens geprobeerd om dat aan te passen?

Respondent: Nee ik zie de noodzaak niet. En ja ik wil, ja ik kan niet vroeg naar bed gaan. Dus ik lig sowieso laat op bed. En dan heel vroeg eruit, dus dat werkt gewoon niet.

Onderzoeker: Oke, nou dat is wel goed om te weten van jezelf, kan je er rekening mee houden. Respondent: Ja.

Onderzoeker: Wou ik weer even teruggaan naar de werkplek. Hoe ervaar je de verlichting bij jou op de werkplek?

Respondent: Prima. We hebben led licht, dat is dimbaar. We kunnen het zo donker of zo fel mogelijk maken als we zelf maar willen.

Onderzoeker: Uhu, dus ook geen last van zonlicht op het scherm of iets dergelijks?

Respondent: Nee, daar hebben we gewoon een scherm voor. Zonnescherm op de ramen. Mocht het felle zon zijn, dan gaat het zonnescherm dicht. Dus dat is geen probleem.

90