• No results found

92 Onderzoeker: Ben je er al mee bezig om daar dan actie op te ondernemen?

Respondent: Nee hahaha. Onderzoeker: Nee? hahaha

Respondent: In mijn hoofd ben ik mee bezig. Dat is tot nu toe alles. Onderzoeker: Dat is alvast stap een hè.

Respondent: Dat is stap een ja haha. Dat is hetzelfde als stoppen met roken. Ik wil wel, maar ik heb niet die stok achter de deur.

Onderzoeker: Oke en hoe denk je die stok achter de deur te kunnen krijgen?

Respondent: Geen idee. Ik heb begrepen dat het allemaal alweer duurder wordt en ook met gigantische stappen omhoog gaat. Dus misschien dat dat een stok is. Zo lang ik het kan betalen en geen droog brood hoef te eten, kan ik er gewoon mee doorgaan.

Onderzoeker: Dus dan blijft het ook daarbij? Respondent: Die kans zit er wel in.

Onderzoeker: Oke, toch nog even terug cirkelen naar de werkplek. Gebruik jij ook ergonomische accessoires of op je werkplek?

Respondent: Ergonomische accessoires? Nou onze bureaustoel dat is een speciale vierentwintig uur stoel. En voor de rest is het een normaal toetsenbord, normale muis, normale monitoren en is er weinig ergonomisch aan.

Onderzoeker: Oke, dus geen voetenbankje of iets dergelijks. De rest is allemaal standaard? Respondent: Allemaal standaard.

Onderzoeker: Oke, nou ja, we hadden het dus net al even over gezondheid. Ja, waar ons onderzoek. Waar wij ons op focussen is nou ja. Tegenwoordig zijn er steeds meer gezondheid en fitness applicaties beschikbaar op nou ja, mobiele telefoons, tablets, smartwatches etc. Ben je bekend met smartwatches en Apple watches en dergelijke?

Respondent: Ik heb een smartwatch om!

Onderzoeker: Oke, dat is duidelijk. Nou ja die meten dus allemaal dingen via sensoren en waar jij dan weer actie op kan ondernemen. Om dingen te lezen wat je interessant vindt. Je bent er bekend mee dus.

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Ja. Waar gebruik je de smartwatch voor?

Respondent: Haha voor de tijd. Hoofdzakelijk voor de tijd en appjes en e-mails die binnenkomen. Dan kan ik even gauw zien van is dit belangrijk of niet. Moet ik de telefoon pakken en lezen of kan dat straks nog.

93

Respondent: Weinig. Ik krijg regelmatig een notificatie zo van hè je zit al te lang stil, je moet even bewegen, maar ja dan ben ik aan het werk en dan lukt dat niet. En dan heb ik zoiets van klik, weg. Nee, doe ik heel weinig mee.

Onderzoeker: Oke, duidelijk. Dus en, maar je hebt het wel aanstaan? Respondent: Ja ik heb het wel aanstaan.

Onderzoeker: Oke en heb je soms toch het idee dat, als je zo’n melding krijgt dat je er actie op onderneemt?

Respondent: Niet bewust, nee. Het gebeurt weleens dat het voorkomt dat ik zo’n melding krijg als ik net even opsta om weg te lopen. Maar dan is dat of om een peukje te roken, dus dat is alsnog niet gezond haha, of ik haal even koffie ofzo, dat nee nee. Het is niet zo hè een melding, ik moet nu even gaan bewegen. Nee absoluut niet.

Onderzoeker: Oke, dus het is net wanneer het jou uitkomt, dat je er daadwerkelijk gebruik van maakt? Respondent: Ja klopt. En niet alleen wanneer het mij uitkomt, maar ook wanneer het gewoon

mogelijk is. Want als het druk is bij ons, dan is het gewoon niet mogelijk om weg te lopen. Ook niet voor dat peukje.

Onderzoeker: Nee, precies. Want je zei al er is eigenlijk geen pauze, omdat het altijd druk kan zijn? Respondent: Het kan altijd druk zijn, je weet nooit wat er gebeurd. Een aanrijding staat niet op een speciale tijd gepland en een storing in de bus ook niet.

Onderzoeker: Nee, oke. Dan is dit het einde van het eerste thema. De situatieschets. Respondent: Zo dat was snel.

Onderzoeker: Ja heerlijk haha.

Respondent: Hahaha ja. Dat is turbo haha.

Onderzoeker: Doorheen gevlogen. Heb je nog iets toe te voegen hieraan? Respondent: Nee? Niet dat ik weet nee.

Onderzoeker: Oke, dan wil ik eerst doorgaan naar het volgende thema. Dat zijn de sensoren. Dus waar ik het net al over had. Dit interview gaat over Healthy Sensors. Dat is het sensorpakket dat is

ontwikkeld door de organisaties waar ik het net over had. Dat betekent dat er op verschillende

plekken op de werkplek sensoren kunnen worden geplaatst, die u en uw omgeving meten. En op basis van de data die zij meten kunnen gepersonaliseerde adviezen worden opgesteld voor de werknemer om gezondere werk en levensstijl aan te nemen. Dus ik wou graag dan zometeen met jou door het sensorpakket heen gaan, zodat je een beter beeld krijgt van die sensoren, wat ze doen, wat ze meten en hoe ze eruit zien. En dan ze een voor een bespreken.

Respondent: Oke.

Onderzoeker: Ik heb het hier voor mij.

94

Onderzoeker: De eerste sensor is dan de smart bureaustoel. Nou wat is het? Het is een ergonomische bureaustoel, die helpt om een ontspannen en goed ondersteunde houding te bereiken. Wij gebruiken dan deze bepaalde soort bureaustoel in ons onderzoek als voorbeeld. Er is nog heel veel in mogelijk omdat het nog een concept is. Het is een zitsysteem dat ergonomie, technologie en duurzaamheid samenbrengt en er zitten dus sensoren in de zitting en rugleuning om nou ja zo min mogelijk te storen in het uitvoeren van de werkzaamheden, zodat je eigenlijk geen last hebt van hebt, terwijl je er gebruik van maakt.

Respondent: oke.

Onderzoeker: Het kan feedback geven via vibraties als het tijd is om van houding te veranderen bijvoorbeeld of om op te staan. Het kan ook zijn dat dat en vibraties en feedback via een applicatie is bijvoorbeeld.

Respondent: Ja.

Onderzoeker: Dus wat meet het precies, zitduur en zithouding of postuur bijvoorbeeld. Het ziet er op dit moment zo uit. Dit is het plaatje wat ik ervoor heb gekozen. Ik stel voor dat je het ziet als een vierentwintig-uur stoel zoals je nu zelf gebruikt. Wat is je eerste indruk hierover?

Respondent: Het klinkt leuk, maar ik ik ik weet het niet. Kijk zithouding, je voelt zelf wel of je lekker zit naar mijn idee en ja omdat je constant bezig bent met dingen opschrijven, dingen typen, even wat pakken uit een kast is die houding constant anders. Dus ik weet niet of dit mee gaat werken. Zal ongetwijfeld iets doen maar, ik heb geen idee, nee.

Onderzoeker: Dus dat zouden we eerst moeten uitzoeken?

Respondent: Dat zouden we inderdaad in de praktijk eens een keer moeten zien dan. Hoe werkt dit en wat registreert die. Dat is hetzelfde als met een smartwatch van hé je zit al zo lang stil, je moet

bewegen. Ja dat kan zo’n stoel ook tegen mij zeggen, dat is leuk, maar als ik het druk heb, heb ik geen tijd om te gaan bewegen.

Onderzoeker: Nee precies. Stel dat hij aangeeft dat je jouw zithouding moet veranderen, zodat je verder rechtop moet zitten.

Respondent: Ja bijvoorbeeld. Ja, ik weet niet of dat gaat werken. Zou ik in de praktijk moeten zien. Onderzoeker: En dus, wat zou de grootste barrière zijn voor het in gebruik nemen van zo’n stoel? Respondent: Nou er is geen barrière, ik bedoel als die stoel er staat dan ga ik zitten, zo simpel is het, maar ik weet niet of ik luister naar een app. Ik luister niet naar mijn telefoon, ik luister eigenlijk naar niemand. Ik ben stronteigenwijs haha. Ik weet niet of ik naar de app van een stoel , he de stoel verteld jou dat je anders moet gaan zitten, dat ja ik zou het heel lachwekkend vinden in de eerste instantie. Ah ik weet het niet, misschien hebben we wel heel groot gelijk en hebben ze zoiets van je zit helemaal verkeerd of je zit veel te veel naar een kant of noem noem maar op. Misschien is dat het wel, maar ik heb geen idee. Ik zou het in de praktijk moeten zien.

Onderzoeker: Oke, dus stel dat je niet op jezelf betrekt, maar stel dat de stoel zou passen bij de werkzaamheden om het te meten. Dus je werkt heel lang achtereen volgens op een plek eigenlijk, als het druk is weinig van je stoel af. Denk je dat dit wel zou passen in jouw werkomgeving?

Respondent: Ja, maar nogmaals. Er is geen gelegenheid om dan te zeggen. Kijk wij zijn een ander soort kantoorbaan. Wij zijn niet de standaard kantoorbaan van he weet je wat de stoel zegt dat je moet bewegen, dus ik loop eens naar het koffieapparaat of ik loop even naar buiten. Dat werkt bij ons niet. Wij hebben een heel ander soort kantoorbaan dan een gemiddeld kantoor. Dus het is leuk als een stoel

95