• No results found

195 de hint dat je eens even goed moet denken aan je wandelling tussen de middag, kan zinvol. Dus denk

dat je vraag wat breed gesteld is, maar dat het voor bepaalde groepen mensen weldegelijk kan bijdragen en dat het dan voor die mensen zinvol is ook daar vaker een berichtje van te krijgen. Onderzoeker: Oke en dat zouden we dan verder moeten uitzoeken of dat…

Respondent: Ja want dan heb je een heel concreet iets bij de hand. Want we hebben een

schouderblessure en op het moment dat die wat meer zou bewegen zou die schouderblessure minder worden en dan wil je stimuleren om meer te bewegen. Dat is natuurlijk vrij zwart wit.

Onderzoeker: Ja precies. Oke. Dat hebben we ook allemaal besproken. Omgevingsfactoren: Microsoft Teams connection lost. For a whole minute. Respondent: Hallo!

Onderzoeker: Hoi <NAAM>

Respondent: De software had een hikje, ik weet niet of dat toeval is. Exact driekwartier, misschien heeft hij daar een beveiligingetje op.

Onderzoeker: Zou kunnen. Respondent: Maakt ook niet uit.

Onderzoeker: Nee, nou we zijn er weer. Waar ik was gebleven, even kijken hoor. Een aantal vragen die ik hier heb staan hebben we tussen neus en lippen door ook al behandeld. Jij gaf aan dat je met je collega’s tussen de pauze, dat jullie elkaar stimuleren om een half uurtje samen te gaan lopen. Zijn er nog andere manieren waarop jij gezondheidsdoelen zouden kunnen stellen, waarop jullie elkaar zouden kunnen stimuleren om meer te bewegen op het werk?

Respondent: Ja, ik zou het niet zo goed weten, ja goed meer staan achter het bureau wellicht. Ik bedoel daarmee steek je elkaar ook een beetje aan hè. Maar verder zou ik het niet zo heel goed weten. Wij zijn er ook vooral om te werken natuurlijk hè.

Onderzoeker: Dat is ook zo haha. Denk je ook, hoe zou jouw werkgever daar meer in in in in kunnen faciliteren om meer te kunnen bewegen?

Respondent: Ja goed, dat gaan echt dingen zijn, gratis sportschool abonnement aanbieden of hè, sporten tijdens de pauze, nou dat doet <ORGANISATIE> volgens mij al wel. Dat heb ik een of twee keer wel gedaan en dat vond ik zeer irritant. Dus voor mij hoeft dat niet, maar dat zijn wel dingen die gedaan worden, dat weet ik.

Onderzoeker: Oke en waarom ben jij daarmee gestopt of waarom vind je dat niet prettig om te doen? Respondent: Ik vind sporten tijdens de pauze heel vervelend, want dan ben je helemaal zweterig en dan moet je je uitkleden en weer aankleden en dat past niet helemaal geloof ik in mijn, ik mag graag een klus hebben. Of werken of ontspannen schuine streep sporten en als dat door elkaar loopt dan vind ik dat gewoon niet ideaal. Ietjes autistisch. Hahaha.

Onderzoeker: Zou kunnen, maar een hele begrijpelijke overweging haha. Respondent: Ja.

196

Onderzoeker: Even kijken hoor. Stel dat het product, ja, in januari 2021 op de markt komt en elke organisatie het dan kan gaan inkopen. Hoe, wat is verstandig denk jij, wie zou de eerste doelgroep moeten zijn voor deze sensoren?

Respondent: Nou ja ik denk dat de mensen die vrij weinig personalisatie mogelijkheden hebben. Ik noem maar de mensen die op de helpdesk van de <ORGANISATIE> werken, die ook vrij weinig mogen, dat ze eigenlijk maar twee keer naar de wc mogen of koffie mogen halen. Dat die er heel erg van op zullen knappen. Tegelijkertijd zijn dat natuurlijk de organisaties en de type beroepen waarbij ze helemaal geen behoefte hebben om dit soort gezondheidsniveau van de werknemers, heel

doelgericht aan de slag hebben. En dan is dit jammer … inaudible … zeg maar. Ik denk met name die mensen, die die vrij, nou ja, het beetje lopende band werk doen zeg maar. Die dus weinig eigen organisatie mogelijkheden hebben.

Onderzoeker: Oke en en voor welke bepaalde groep werknemers denk je dat dit minder geschikt is om in te zetten?

Respondent: Ja, ik zou het niet zo heel goed weten. Ik neem aan dat je jezelf sowieso beperkt tot de mensen die kantoorbaan hebben. Ja bijvoorbeeld voor wie zou het niet geschikt zijn? Ik weet het niet zo goed. Maar ik denk wel voor iedereen die een kantoorbaan heeft eigenlijk.

Onderzoeker: Oke en je zei net dat je meer geneigd zou zijn als het wordt aangeboden door de werkgever en jij er zelf niet voor hoeft te betalen. Dat klopt toch?

Respondent: Ja dat, ja ja.

Onderzoeker: Ja precies. Dus denk je dat je bij het introduceren van deze sensoren, de werkgever of deze last altijd bij de werkgever zou moeten liggen of denk je dat de werknemer hier ook een inspraak in zou moeten hebben, van inleg moet hebben…

Respondent: Je bedoelt ook voor een deel zou moeten vergoeden zeg maar? Onderzoeker: Ja.

Respondent: Dat ligt er ook aan in hoeverre het ook zinvol is en bruikbaar is buiten de werkomgeving om. En ik kan mij wel voorstellen dat heel veel mensen al zo’n stappentellertje, mits het voldoet aan de randvoorwaarden die ik noemde. Om die te willen hebben. En ik kan mij ook voorstellen dat je als werkgever zegt, ik bied een instapmodelletje aan, wil jij een beetje een chiquere, dan moet je een x bedrag bijleggen. Dat zou ik niet helemaal onredelijk vinden. Maar ik zou niet willen betalen voor een trillende bureaustoel bij wijze van spreken.

Onderzoeker: Nee, precies oke. En denk je dat dit pakket als het wordt aangeboden zoals het nu is, dus met de vier sensoren die daar benoemd zijn, denk je dat er naast feedback ook iets anders moet worden aangeboden door de werkgever? Of kan dit bestaan zoals het er nu uitziet?

Respondent: Wat zou het doel dan zijn?

Onderzoeker: Het doel? Om werknemers dus te stimuleren om meer te gaan bewegen in combinatie met deze sensoren?

Respondent: En dan bedoel je eigenlijk een beetje teruggrijpend op hè dat voorbeeld wat ik noemde over inderdaad dat fitness abonnement of sporten tijdens de pauze?

197

Respondent: Ja, ik weet het niet zo goed. Ik denk dat in mijn geval <ORGANISATIE> al heel erg veel doet op dat vlak en die hebben ook om de zoveel tijd een informatiemarkt, met hoe kom ik gezond op het werk en door mijn leven heen. Maar goed <ORGANISATIE> is natuurlijk heel erg groot en natuurlijk een gezondheidsinstituut. Dus die, daar zijn ze wat mij betreft al druk mee bezig. Ik kan me voorstellen dat met name de kleinere werkgevers, die hebben daar natuurlijk helemaal geen geld voor. Dus dat die wellicht een stap kunnen doen meer richten wat <ORGANISATIE> nu al aanbiedt. Maar ik zou niet weten wat <ORGANISATIE> niet aanbiedt wat ze zouden moeten aanbieden.

Onderzoeker: Nee precies.

Respondent: Wat dat betreft zit ik natuurlijk ook wel in een luxepositie hè.

Onderzoeker: Ja dat is ook zo natuurlijk. Oke. Dan ben ik op dit moment door mijn vragen heen. Heb jij nog aanvullende reacties op dit moment?

Respondent: Nee. Onderzoeker: Oke dan…

Respondent: Stuur jij nog een keer een nieuwsbriefje rond met wat geaggregeerde data? Onderzoeker: Van informatie die ik heb verzameld bedoel je?

Respondent: Ja precies, ik weet niet of je een abstractje ofzo gaat indienen of een postertje of wat dan ook. Of als je klaar bent met de analyse van het geheel, maar dat is natuurlijk wel geinig.

Onderzoeker: Ja dat is wel het idee inderdaad, dat op het moment dat ik dusdanig ver ben met het schrijven van mijn scriptie dat ik alle deelnemers even een berichtje stuur van de resultaten. Respondent: Hartstikke mooi.

Onderzoeker: Zou je dat willen ontvangen?

Respondent: Ja ja ja ja, anders vroeg ik er niet naar hè.

Onderzoeker: Ja precies haha. Nee dat stuur ik op en daar, die mag je ook verwachten. Dus ik denk dat dat zo eind juni beschikbaar is.

Respondent: Mooi.

Onderzoeker: Ja. Oke, nou in ieder geval heel erg bedankt voor jouw tijd nogmaals en dan ga ik hiermee aan de slag.

198

Transcript E8

Interview: Werknemer

Opdrachtgever : UMCG, IMDI SPRINT, RUG | Smart sensors in the workplace Naam geluidsopname : E8

Interview: Videobellen

Datum transcriptie : 4 mei 2020

Onderzoeker: Zo, ik ben heel erg benieuwd naar hoe jouw gemiddelde dag eruitziet. Zou jij een korte omschrijving kunnen geven van jouw werkzaamheden?

Respondent: Dat kan ik, maar ik moet heel even nadenken zeg maar de werkdag zoals die natuurlijk is zoals ik aan het werk ben in <ORGANISATIE>. Een gemiddelde werkdag, bedoel je meer van hoe ik zit en sta en naar mensen toe ga en dat soort dingen?

Onderzoeker: Ja klopt.

Respondent: Een gemiddelde werkdag is voor mij een werkdag. Ik ben epidemioloog, dus ik zit eigenlijk vooral achter mijn eigen computer in mijn eigen kantoor. Ik deel dat met niemand. Vaak heb ik wel, denk ik twee afspraken buiten mijn kantoor bij onderzoekers waar ik naartoe ga, waarmee ik samenwerking heb en er komen ook nog weleens mensen bij mij op het kantoor, een keer per dag gemiddeld denk ik, die ik een consult geef, statistiek of methodologie.

Onderzoeker: Oke, denk je dus dat je voornamelijk zittend je werkzaamheden uitvoert?

Omgevingsfactoren: Audiorecorder valt uit vanwege geheugen vol, hierdoor antwoord op de vraag niet opgenomen. Antwoord was bevestigend.

Onderzoeker: Zou je een korte omschrijving kunnen geven van jouw werkplek?

Respondent: Ja ik heb een kantoor van, wat zal het zijn? Acht vierkante meter misschien. Ja, een normaal bureau, geen hoek erin, maar nog wel een extra tafel waar twee stoelen aan staan als mensen op visite komen. Ik zit van, rechts van mij is een groot raam, een heel groot raam met een balkonnetje. Links is de duur naar de gang toe.

Onderzoeker: Oke en zit je dan normaal in je eentje op kantoor of met meerdere mensen? Respondent: Ik zit altijd alleen, tenzij er mensen bij mij op bezoek komen voor overleg

Onderzoeker: Precies en je je geeft aan dat er een raam zit in je kantoor, heb je ook de mogelijkheid om de verlichting te regelen in de ruimte?

Respondent: De, er zit een soort zonnescherm, dat het automatisch naar beneden gaat als de zon erop schijnt. Die kan ik zelf wel inregelen, verder open en als ik zelf dat, die dicht wil doen dan kan dat ook. Verder heb ik alleen maar een tl aan het uit lamp. Wat ik niet heel erg prettige verlichting vindt overigens.

Onderzoeker: Nee precies, want hoe ervaar je de verlichting over het algemeen over je werkplek? Respondent: Nou ik vind zelf, ik heb zelf weleens dat ik het tl licht te fel vindt ofzo. Dat komt dan te hard binnen. Dus ik heb heel vaak dat licht uit en dan probeer ik inderdaad met dat zonnescherm een beetje te reguleren hoe veel licht ik mijn kamer in laat gaan. Dat vind ik wel prima maar, ik vind dat tl licht zelf heel vervelend licht.

199