• No results found

169 het eerst zelf proberen en het lukt niet, ja dan vind ik dat ze daar wel werk van kunnen maken. Als het

dan echt blijkt dat het veel verbetering oplevert voor die persoon.

Onderzoeker: Oke en zou jij deze stoel aanbevelen aan Anne? Respondent: Oh ja die virtuele collega? Haha

Onderzoeker: Ja.

Respondent: Ja, nou ja, ik zag net het plaatje zeg maar en, of die foto en ze zat best wel scheef op die stoel, dus dan denk ik van ja, volgens mij hoort dat niet zo haha. Dus ja dan kan zo’n stoel wel handig zijn. Ik klik even snel terug hoor. Nou ja, ze zit scheef op de stoel, dat kan een moment opname zijn, maar ja misschien moet ze eerst eens kijken wat ze zelf kan verbeteren aan haar zithouding of, nou ja, zitgedrag ofzo, voordat ze aan zo’n stoel begint. Maar ja ik weet niet of ik haar nu gelijk al een stoel kan aanbevelen zeg maar.

Onderzoeker: Oke precies. En ik bedoelde meer voor het type werk wat Anne uitvoert, zoals het zijn van een administratief medewerker of zou een dergelijke stoel voor een functie die Anne heeft interessant zijn?

Respondent: Ja dat denk ik wel, omdat je toch, nou ja, acht uur per dag zit en dat dat niet heel gezond is. Nou ja, als je dat met zo’n stoel een beetje kan. Weet je die gezondheidsrisico’s een beetje kan beperken door doordat je alert wordt gemaakt, dan denk ik dat dat wel goed is.

Onderzoeker: Oke en zou je zelf open staan voor het gebruiken van deze stoel? Respondent: Wat zeg je?

Onderzoeker: Sta je zelf open voor het gebruiken van deze stoel?

Respondent: Ja zeker, zeker ja. Ik wil dat wel een keer testen ofzo weet je wel. Dat ze bijvoorbeeld met een pilot komen, dat een aantal mensen die stoelen gaan gebruiken. Daar sta ik wel voor open. Ik ben wel benieuwd wat het, nou ja, weet je het klinkt heel mooi met sensoren en dat je dan alert wordt gemaakt. Dus ik ben wel benieuwd of dat werkelijk veel impact heeft in hoe je zit en hoe je aan het einde van de dag ook voelt zeg maar. Ik denk niet dat ik last heb ofzo, maar misschien voel je je wel beter of minder moe ofzo, omdat je dan dankzij zo’n stoel beter zit.

Onderzoeker: Ja en wat voor adviezen denk je hieruit zouden kunnen komen? Uit het gebruik van deze stoel?

Respondent: Wat voor adviezen hieruit zouden kunnen? Nou ja, bij mijzelf of in zijn algemeenheid? Onderzoeker: Beide.

Respondent: Nou ja, oke. Nou goed, ik denk qua adviezen dat, nou ja, mensen moeten letten op hun zithouding zeg maar. Ik weet niet of iedereen scheef gaat zitten op de stoel zeg maar, maar goed ik denk dat dat, ja advies over hoe mensen, ja hoe mensen goed moeten zitten eigenlijk. Ik denk dat het uiteindelijk daarop neerkomt.

Onderzoeker: Oke. Precies. Even kijken, oke, dan wil ik eerst doorgaan naar de volgende pagina. En dan is dat de activiteiten tracker en dat is een polsband uitgerust met sensoren die biologische functies meet. Wij hebben dan de Fitbit als een voorbeeld gebruikt in het onderzoek. Maar dat kunnen ook meerdere wearables zijn. Wat meet het? Het meet slaapgedrag, hartslag, beweging en calorieverbruik, waaronder ook andere dingen. Dit is de kern. Wat is jouw eerste indruk hierover?

170

Respondent: Ja goed. Ik vind het sowieso al, het ziet er al fancy uit als ik het plaatje bekijk zeg maar. Ja ik denk, als zo’n horloge of zo’n wearable dan, je zicht geeft in al die factoren, ja ik denk dat dat wel verhelderend kan zijn soms, want je hebt. Eigenlijk helemaal geen idee wat je hartslag is, hoeveel calorieën je gebruikt als je, ja je kan het wel opzoeken op internet, maar ook slaapgedrag

bijvoorbeeld. Kijk je kan wel ’s ochtends wakker worden dat je denkt van ik heb echt wel goed geslapen ofzo. Maar toch ben je dan aan het begin van de middag alweer moe. Ja hoe kan dat dan weet je wel? En als je zo’n, als zo’n wearable daar inzicht in geeft, dan kun je daar ook een beetje naar handelen om het te verbeteren.

Onderzoeker: Ja oke en sta je er zelf voor open om gebruik te maken voor zo’n polsband ook? Respondent: Zeker, ik ben wel benieuwd wat dat oplevert eigenlijk. En of het wat oplevert, maar in ieder geval, het zorgt wel voor inzicht en ik ben wel benieuwd naar eigenlijk. Ja.

Onderzoeker: En dat zijn dan voornamelijk de inzichten die jij net opnoemde waarin jij geïnteresseerd bent?

Respondent: Ja, ja.

Onderzoeker: Oke. Zie je ook barrières voor het gebruik maken van zo’n polsband of sta je hier voornamelijk positief tegenover?

Respondent: Ja ik sta er heel positief tegenover. Ja, ik heb nog niet echt dat ik denk van, ja dat het echt nadelen zou hebben ofzo. Want ja, misschien dat het voor sommige mensen wat confronterend kan zijn dat ze te weinig bewegen ofzo. Maar goed, daarvoor doe je ook zo’n ding om, om daar inzicht in te krijgen, dus.

Onderzoeker: Ja precies. Oke, dan wil ik met je doorgaan naar de volgende pagina. En dat is het smart toetsenbord. En dat is in principe een gewoon toetsenbord met daarin een alertheidsysteem software. Het bepaalt bijvoorbeeld of de gebruiker nog alert is en die kan dan feedback geven via de monitor of via het dashboard. Het meet computer gebruik, dus denk aan typfouten of afname typsnelheid. Ontspan en beweegpauze gedrag en of concentratievermogen en arbeidsproductiviteit. Wat is jouw eerste indruk hierover?

Respondent: Ja, ben wel benieuwd hoe zoiets gaat eigenlijk. Het is eigenlijk meer van, ik wist niet eens dat dat, je dat soort metingen kunt doen via een toetsenbord. Dat blijkbaar zelfs het aanslaan van toetsen met je vingers, dat dat, dat je daarmee dat soort informatie kan vergaren. Dat is best wel verhelderend. Dus in die zin.

Onderzoeker: Dus zou je dat zelf willen gebruiken? Als je kijkt naar jouw werksituatie? Respondent: Ja, ja zeker. Zeker. Ja. Net wat ik zei, je zit acht uur per dag stil en als ik gewoon manieren kan vinden om nou ja voor mezelf voor te zorgen dat het, nou ja, zo gezond mogelijk blijft zeg maar. Ik denk dat het dan wel goed is gewoon inzicht krijgen en dan daarnaar handelen zeg maar. Ja.

Onderzoeker: Oke en zie jij, en waarom zou jij dit toetsenbord bijvoorbeeld niet willen gebruiken? Respondent: Waarom ik het niet zo willen gebruiken? Ja ik denk dat het best wel kostbare, een kostbaar stukje technologie is zeg maar. En kijk de werkgever zou het dan wel betalen als het op werk. Ik weet niet wat zo’n ding kost natuurlijk, maar ik denk wel dat het van alles wat wij op kantoor gebruiken, dat is allemaal belasting geld zeg maar. En als een toetsenbord, weet ik veel, ik noem maar wat, vijfhonderd euro kost en je moet daar vierduizend werkplekken mee inrichten, want zo groot is dan de organisatie waar ik werk. Dan denk ik ja dat loopt toch aardig in de papieren dan. Dus en ja, dat zou voor mij wel een overweging zijn om dan te zeggen ik vind dat niet nodig ofzo.

171

Onderzoeker: Oke, ja precies. Allright. Dan wil ik graag met jou door naar de volgende pagina. Dat is de omgevingssensor. En dat meet, dat is een binnenklimaatmeetset, wij gebruiken sensoren van Munisense als voorbeeld. Het meet draadloos en continue het binnenmilieu, waarbij het kijkt naar bijvoorbeeld temperatuur, luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, CO2 gehalte, licht en geluid. Nou ja, daaronder zie je een afbeelding. Wat is jouw eerste indruk hierover?

Respondent: Ja het ziet er eigenlijk gewoon uit als een verwarmingsregelaar zeg maar haha. Ja het ziet eruit als een vrij simpel kastje.

Onderzoeker: En wat vind je naast hoe het eruit ziet, over de functies die het meet? Denk je dat het interessant is om daar inzicht in te hebben?

Respondent: Ja dat denk ik wel, want ja, kijk, ik weet, ik heb wel gehoord en gelezen dat al die factoren zeg maar van invloed zijn op hoe jij functioneert in een ruimte zeg maar. Of op kantoor dus in dit geval. Dus ja ook dit weer, ik denk dat dat het best wel voor inzicht kan zorgen, maar wat ik wel denk, kijk als je een Fitbit hebt of een toetsenbord, dan zou je daar zelf nog naar kunnen handelen zeg maar. Maar als je zo’n metertje in een kantoor hangt en er blijkt van alles mis te zijn, dan ligt het buiten jouw macht zeg maar om dat aan te passen, omdat het vaak, nou ja, dat soort dingen worden vaak geregeld door het gebouwbeheer zeg maar van de organisatie om ervoor te zorgen dat, nou ja, al die factoren op orde zijn. Ik denk wel dat het heel veel, dat het voor inzicht kan zorgen, maar ik denk dat vooral bij een overheidsinstelling zeg maar dat het heel lastig is om, nou ja, dat dan snel te veranderen eigenlijk.

Onderzoeker: Oke, want stel, jij maakt gebruik van deze set en uit metingen blijkt dat luchtkwaliteit of het zuurstofgehalte beneden peil is. Wat ga je dan doen?

Respondent: Ja melding maken. Want je hebt dan concrete cijfers natuurlijk, waarmee je iets kan. Kijk als er zo’n apparaat wordt opgehangen, dan ga ik er ook vanuit dat er iets mee gedaan wordt. Anders kunnen ze het net zo goed niet ophangen zeg maar. Maar dan dan zou ik er eigenlijk van te voren willen weten wat dan de acceptabele norm is bijvoorbeeld. Zodat ik nou ja, daarmee dan, als ik dan die cijfers heb zeg maar en het is niet oke, dat ik daarmee dan een melding kan maken, dat het dan ook gegrond is. Want nu kan ik wel heenlopen en zeggen ja ik heb, weet ik veel, ik vind het hier donker of ik heb hoofdpijn of weet ik veel, ik vind het hier koud. Ja dat is allemaal heel, ja dan kunnen ze ook zeggen dan moet je een extra trui aan doen of of, ja, neem maar een paracetamol of iemand anders heeft geen hoofdpijn. Maar als je gewoon een concrete cijfers hebt, dan kunnen ze er ook daadwerkelijk wat mee doen. Denk ik.

Onderzoeker: Oke oke. Zou jij dit zelf dan ook graag willen gebruiken op jouw werkplek? Respondent: Ja ik ben wel benieuwd eigenlijk. Het is niet dat ik echt last heb van

concentratieproblemen of hoofdpijn of weet ik veel op het kantoor. Maar ik ben wel even nieuwsgierig naar hoe de luchtkwaliteit is zeg maar. Ja.

Onderzoeker: Oke, precies. Dan wil ik door naar de volgende pagina met jou. Dat is dan het gepersonaliseerde advies. En wat is dat? Nou op het plaatje kan je dat zien. Aan de linkerkant staan alle sensoren, daarnaast is dan de werkplek waar jij dan zit. En daaronder hangt dan de vragenlijst. Dus de sensoren die verzamelen allemaal data over jou en middels de vragenlijst wordt de context toegevoegd aan die data. Dat wordt dan geanonimiseerd opgeslagen en geanalyseerd op een beveiligde server op basis van algoritmes. Die data wordt vervolgens omgezet naar feedback en die feedback wordt gecommuniceerd naar de gebruiker via het dashboard. Zodat het begrijpelijk is, dus dat je niet alleen data hebt van de zuurstof is een punt lager dan gisteren bijvoorbeeld, maar ook dat er context aan is toegevoegd. Dus op basis van metingen blijkt dat jouw werkomgeving onvoldoende zuurstof ontvangt, dus het advies is om x uit te voeren. Dat kan dus via het dashboard naar de werknemer worden gecommuniceerd. Geaggregeerde informatie kan ook naar de werkgever worden

172

gestuurd en informatie kan ook worden gestuurd naar de zorgverlener. Als dat nodig is. Dus als je echt at risk bent, dus in een kritieke situatie, als je een doorverwijzing nodig hebt.

Respondent: Ja precies.

Onderzoeker: Dat is hoe het concept eruitziet. Wat is jouw eerste, wat is jouw indruk over dit concept?

Respondent: Ja, uitgebreid eigenlijk. Heel uitgebreid. Oh wacht even hoor, mijn computer doet even raar. Ja ik, ja ik vraag me alleen wel af hoe zeg maar, zoiets helemaal gebundeld kan worden tot gepersonaliseerd advies. Omdat er natuurlijk heel veel factoren zijn en er moet ook nog context aan gegeven worden. Ja dus daar zie ik nog wel een uitdaging in denk ik. Maar als zoiets echt nou ja goed werkt, dan denk ik dat het echt wel heel waardevol kan zijn voor de organisatie en de werknemers. Ook om het ziekteverzuim terug te dringen en dat mensen zich goed voelen en nou ja, ik vind het wel een goeie eigenlijk.

Onderzoeker: Oke, dus ik hoorde jou net een aantal dingen zeggen. Denk je dat deze, dit dit, sensor pakket als een waardevolle toevoeging kan zijn om gezondheid van werknemers te verbeteren? Respondent: Ja dat denk ik wel. Vooral omdat je heel veel verschillende meetpunten hebt zeg maar, in een stoel, een toetsenbord, een Fitbit, klimaatsensoren en dat soort dingen. Ja dus ik denk dat het juist, kijk weet je als je een dingetje meet dan kan je niet altijd even veel conclusies uittrekken zeg maar. Dus ik denk dat de combinatie van die sensoren juist de goeie informatie geeft. Dat je dan ook verbanden kan leggen zeg maar, weet ik veel, dat iemand dan een hele tijd scheef zit op een stoel ofzo, omdat hij geen goede bureaustoel heeft en vervolgens aan het eind van de dag last heeft van de nek ofzo weet je. Maar dat kan ook zijn omdat iemand gewoon, weet ik veel, een aandoening heeft of weet ik veel wat. Dus als je al die andere factoren erbij neemt, dan kun je juist een goede conclusie trekken.

Onderzoeker: Ja precies. En de bedoeling met de vragenlijst zeg maar, zodat je nou de individuele situatie in kaart kan brengen en op basis een soort van nulmeting zeg maar, middels die sensoren adviezen kan geven voor dat individu. Dat is het idee in ieder geval. En denk jij dat de sensoren voor zowel, voor mensen met zowel met als zonder gezondheidsklachten handig zijn?

Respondent: Ja natuurlijk, want ja. Kijk ik voel me verder prima, maar zitten is natuurlijk niet gezond, zo lang. Dus als je dat op die manier kan verbeteren, ook al voel je je verder goed. Ja dat kan nooit kwaad denk ik.

Onderzoeker: Zie je het dan als een preventieve methode om gezondheidsklachten in de toekomst te voorkomen?

Respondent: Dat kan wel ja. Kijk het hoeft natuurlijk niet, want hoe veel je ook analyseert.

Uiteindelijk blijft de medewerker wel acht uur per dag zitten. Dus ik denk dat je het wel kan beperken zeg maar, de schade, maar dat je eventuele schade, maar ik denk dat je het nooit helemaal kan

wegnemen.

Onderzoeker: Nee, oke. Dan zijn we nu klaar met het internet. Dus dat kan je sluiten. Dan ben ik nu klaar met dit thema, dat was het introduceren van de sensoren en dan wil ik het zo meteen gaan hebben over het persoonlijk advies. Waar we het al een beetje over hebben gehad, dat wil ik dan iets verder toelichten en wat vragen daarover stellen? Heb je eerst nog vragen over het thema wat we hebben behandeld?

Respondent: Ja. Gaat zoiets ook plaatsvinden als een pilot ofzo binnen een organisatie of is het al aan de gang?

173