• No results found

Usabilitytest Sanoma 107

In document Fashionchick (pagina 107-111)

Op dinsdag 27 januari 2015 heeft er vanuit Sanoma een usabilitytest voor Fashionchick plaatsgevonden. Er hebben 6 participanten uit de doelgroep de test uitgevoerd. Tijdens de test werden de behoeften en verwachtingen van de doelgroep getest en de participanten moesten taken uitvoeren op Fashionchick.nl.

Het gedrag van de participanten werd geanalyseerd door Kim Wiebring (conversie specialist van Storefronts) en Lenneke van der Meijden (User Experience Research Sanoma) onder andere door middel van eyetracking. De voorkeuren die uit deze usabilitytest blijken zijn slechts indicatief omdat het om een kleine groep uit de doelgroep gaat. Ook komen er uit de usabilitytest knelpunten voort van de huidige website.

Er zijn knelpunten op de huidige site die betrekking hebben op verschillende elementen. Deze hebben betrekking tot de eerste indruk, hoofdnavigatie, navigeren door de site, filters, categoriepagina, en de detailpagina.

Eerste indruk

De participanten die niet bekend waren met Fashionchick hadden bij de eerste indruk het idee dat Fashionchick voor een jonge doelgroep is. Dit kwam door de naam, het beeldgebruik op de site (vooral op de homepage) en voor sommigen de commercial van Fashionchick waarin een jonge vrouw te zien is, die in de ogen van de participanten ‘te jong’ is en niet representatief is voor de doelgroep.

Wanneer zij thuis op de site terecht zouden komen zouden zij hierdoor direct Fashionchick weer verlaten. Echter gebeurde dit tijdens de test natuurlijk niet, en naarmate zij langer op de website bleven en meer pagina’s hadden bezocht bleek toch dat Fashionchick juist ook voor hen bedoeld was. Maar de vraag is of gebruikers thuis ook net zo lang op de site blijven tot zij hierachter zijn. De kans is groot dat zij in deze situatie de site direct verlaten.

Ook is niet voor iedereen het concept van Fashionchick duidelijk. Veel gebruikers denken dat Fashionchick een webshop is waar je direct iets kunt bestellen. En zij hebben niet door dat Fashionchick slechts een ‘tussenpersoon’ is vanuit waar je doorgelinkt wordt naar de webshop waar je daadwerkelijk het product kunt bestellen. Tijdens de usabilitytest gaven verschillende participanten aan dat zij dachten dat Fashionchick een blog en webshop in een is. Navigeren door de site

De leesbaarheid van de merken in het merkenoverzicht is niet optimaal. De leesrichting is hier niet volgens de verwachtingen van de gebruiker; van boven naar beneden in de kolommen, maar van links naar rechts (zie afbeelding). Hierdoor konden sommige participanten niet het merk vinden waarnaar zij op zoek waren. Dit is dus niet erg gebruiksvriendelijk.

Ook de zoekfunctie is voor verbetering vatbaar. Deze vult de zoekactie momenteel niet aan met suggesties en er wordt alleen letterlijk gezocht naar datgene wat er wordt ingevoerd. Als dat geen resultaten oplevert, worden er bijvoorbeeld ook geen gerelateerde producten getoond of suggesties gegeven wat de gebruiker misschien bedoelde.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Filters

Er zijn op Fashionchick aan twee kanten filters te vinden op

overzichtpagina’s. Een filter horizontaal aan de bovenkant en een verticaal aan de linkerkant.

Het linker filter (zie afbeelding 2) is uitgebreider, hier kun je filteren op (sub)categorie, maat, merk, kleur, prijs, materiaal, webshop en bezorging. Bij het horizontale filter (zie afbeelding) kun je kiezen uit maat, merk, kleur en prijs. En hier kun je nog sorteren op populariteit, nieuw, laatste fashion finds (producten die als laatst aan kledingkasten zijn toegevoegd), laagste prijs en hoogste prijs.

Wanneer het horizontale filter toegepast wordt, krijgt de gebruiker geen (duidelijke) feedback en is dus niet goed te zien welke filters in gebruik zijn.

Afbeelding 3: Horizontale filters

Ook is het veld met actieve filters de gebruikers tijdens de test niet opgevallen en kan deze dus als onzichtbaar worden beschouwd. De plaats en de kleur zorgen ervoor dat de actieve filters niet opvallen.

Afbeelding 2: Leesbaarheid merkenoverzicht

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Tijdens de test bleek dat de gebruikers behoefte hebben aan het kunnen selecteren van meerdere kleuren tegelijk. Als je nu een kleur selecteert en hierna een andere kleur aanvinkt, dan vervalt de huidige selectie.

Ook vindt de gebruiker dat de dubbele filters de pagina druk maken waardoor zij het overzicht van de pagina kwijtraken.

In het linker filter wordt het kleurfilter getoond door middel van gekleurde bolletjes (zie afbeelding). Deze kleuren komen niet overeen met de verwachtingen van de gebruiker. Bij donkerblauw verwachten zij niet een helderblauw bolletje en onder dit bolletje verwachten zij geen lichtblauwe producten.

De gebruikers missen de mogelijkheid om filters uit te kunnen sluiten. Het is nu alleen mogelijk om aan te geven welke kleur je wel wil, maar er is geen optie om een kleur uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld subcategorieën.

Het prijsfilter (zie afbeelding) zorgt ook nogal eens voor problemen. Doordat er nu alleen gekozen kan worden uit vaste prijsklassen vallen er soms ook producten in de selectie die niet relevant zijn voor de gebruiker. De

participanten zouden liever zelf willen kunnen bepalen wat de prijsklasse is waarop zij filteren, bijvoorbeeld door middel van een prijsbalk.

Het komt soms voor dat er verkeerde producten in een (sub)categorie staan. Bijvoorbeeld sokken in de sneakers categorie. Dit heeft te maken met keywords. Waarschijnlijk zit dan het wordt “sneaker” in de sokken

(sneakersokken) waardoor deze ook wordt getoond tussen de sneakers. Dit zorgt voor niet relevante resultaten voor de gebruiker.

Wanneer de gebruiker terugkeert van een detailpagina naar een overzichtpagina blijft de selectie van filters niet staan. De gebruiker moet alle filters weer opnieuw instellen. Dit zorgt voor irritatie onder de gebruikers.

Ook is gebleken dat de sorteerfunctie onder het horizontale filter niet voldoende opvalt. Alle participanten hebben over deze functionaliteit heen gekeken en zagen dus niet dat er een optie was om te sorteren op prijs van laag naar hoog, nieuwste producten of juist populairste producten.

Categoriepagina

De quick view functionaliteit wordt vaak niet opgemerkt door de gebruiker. Wanneer deze wel wordt opgemerkt is niet meteen duidelijk wat het verschil is tussen de quick view en de detailpagina.

De participanten gaven aan dat ze graag zelf in willen kunnen stellen hoeveel producten er per pagina getoond worden in het overzicht. Op de huidige site worden er standaard 64 producten getoond.

De functie waarmee leden artikelen kunnen opslaan in hun kledingkast is voor participanten niet duidelijk. Het inlogscherm roept vraagtekens op omdat ze denken dat je hiermee meteen iets deelt op de tijdlijn terwijl dit niet zo is. Deze functionaliteit is nu dus niet duidelijk.

Productpagina

Alle participanten hebben aangegeven dat ze behoefte hebben aan meer productfoto’s op de detailpagina. Op de huidige site wordt er slechts één afbeelding getoond.

Momenteel zijn visuele details van een product vaak niet goed zichtbaar op de afbeelding. Wanneer de bezoeker doorklikt naar de webshop wordt dit probleem meestal wel opgelost door een zoomfunctie. Maar deze

functionaliteit heeft de huidige site van Fashionchick niet.

De gebruikers missen een vergelijkfunctie voor meerdere aanbieders per product. Op de categoriepagina is te zien dat hetzelfde product bij verschillende aanbieders verkrijgbaar is, maar dit is niet terug te zien op de detailpagina. Het is voor de gebruiker een drempel om steeds te switchen tussen de categorie- en detailpagina.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

De USP’s die worden gecommuniceerd op de detailpagina zijn niet voor iedereen even zichtbaar. Veel

participanten lezen hier overheen. Dit is een gemiste kans want deze gegevens (bijvoorbeeld gratis verzending of gratis retourneren) kunnen sommige bezoekers over de streep trekken om het artikel te bestellen.

Op de detailpagina worden gerelateerde producten getoond op basis van wat andere Fashionchick gebruikers ook in hun kast hingen. De titel ‘Andere Fashionchick vrouwen bewaarden ook’ spreekt de participanten niet aan en dekt voor hen niet voldoende de lading. Ook valt voor veel gebruikers dit deel weg, omdat het onder de vouw op de detailpagina staat.

De gebruikers hebben behoefte aan een functionaliteit waarmee eerder bekeken producten worden getoond. Op de huidige site moet de gebruiker weten hoe zij een bepaald product gevonden heeft en welke filters zij al dan niet heeft toegepast.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

In document Fashionchick (pagina 107-111)