• No results found

Huidige situatie personalisatie, personal profiling en persuasion 34

In document Fashionchick (pagina 34-36)

In deze paragraaf wordt de huidige situatie op het gebied van personalisatie, personal profiling en persuasion behandeld. In dit hoofdstuk wordt een beknopte definitie gegeven van de drie thema’s. Een uitgebreide toelichting, en het belang van deze thema’s bij conversie optimalisatie is te lezen in hoofdstuk 6, 7 en 8 van dit adviesrapport. In dit hoofdstuk wordt de huidige situatie van deze drie thema’s van Fashionchick beschreven, zodat het met de huidige situatie van best practices vergeleken kan worden en Fashionchick hier wellicht van kan leren.

4.3.1 Personalisatie

Bij personalisatie is de aandacht niet langer alleen nog gericht op de massa, maar gaat juist uit naar kleine segmenten of het individu. Door middel van verschillende data wordt de content gericht op een specifieke gebruiker waardoor er relevante informatie wordt aangeboden. De content wordt gericht op een specifieke gebruiker. Meer over personalisatie in hoofdstuk 6.

Fashionchick is momenteel vooral gericht op de massa. Er wordt vrijwel geen onderscheid gemaakt in de bezoekers, want iedereen krijgt dezelfde content te zien. Momenteel worden er alleen productaanbevelingen gedaan, wordt de gebruiker aangesproken bij naam en kunnen Fashionchick leden wishlists samenstellen als vorm van personalisatie.

Met de functionaliteit ‘andere Fashionchick vrouwen bewaarden ook’ (zie afbeelding 1 in bijlage IV) worden productaanbevelingen gedaan die gebaseerd zijn op soortgelijke producten die andere gebruikers ook in hun kast bewaarden. Maar vaak genoeg worden hier producten getoond die niet op het product lijken of bij het product passen. De productaanbevelingen die Fashionchick momenteel doet zijn dus niet altijd relevant.

Wanneer de gebruiker er zelf voor heeft gekozen om ingelogd te blijven, is de naam van de gebruiker zichtbaar in de rechter bovenhoek van de website. Hier kan de gebruiker op klikken om naar het profiel te gaan. Fashionchick zou door middel van cookies toch de naam kunnen tonen, ondanks dat de gebruiker er niet voor heeft gekozen om ingelogd te blijven en dat op dat moment ook niet is. Fashionchick benut momenteel dus nog niet alle

mogelijkheden die er zijn om de website persoonlijker te maken. 4.3.2 Personal profiling

Personal profiling is het verzamelen van gegevens van gebruikers om gerichte content en advertenties te kunnen tonen. Dit bestaat uit een technische kant en een kant waarbij er naar het gebruikersprofiel wordt gekeken waarin gebruikers hun voorkeuren aan kunnen geven. Meer over personal profiling in hoofdstuk 7.

De enige vormen van personal profiling die Fashionchick momenteel toepast zijn het gebruikersprofiel, de kledingkast, het liken van merken en webshops en het volgen van andere Fashionchick gebruikers.

Fashionchick gebruikers kunnen een profiel aanmaken waarmee zij producten op kunnen slaan in hun digitale kledingkast. Ook kunnen zij outfits samenstellen met producten uit de Fashion Finder of uit de eigen kledingkast (zie afbeelding 3 in bijlage IV). Daarnaast kunnen ze met een profiel merken en webshops liken (zie afbeelding 4 in bijlage IV). Van de webshops en merken die gebruikers nu volgen zijn er geen productupdates beschikbaar. Het dient slechts als informatie voor anderen en om het eigen profiel meer ‘vorm te geven’. Er worden nu ook geen productaanbevelingen op gebaseerd. Ook kunnen gebruikers andere Fashionchick leden volgen om het profiel en Credible

★★★★

Pluspunten: in eigen content weinig spelfouten, verschillende contactmogelijkheden, reviews, keurmerken webshops, Fashionnews up-to-date, goede ranking in Google

Minpunten: in content webshops wel spelfouten, meerdere advertenties, trage laadsnelheid

Desirable

★★★★ Pluspunten: rustige vormgeving, vier primaire kleuren, richtlijnen voor vormgeving à consistentie

Usable

★★★ Pluspunten: uitgebreide filters Minpunten: knelpunten navigeren, knelpunten filters

Gemiddelde ★★★

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

de outfits te bekijken (zie afbeelding 5 in bijlage IV). Er is momenteel dus geen nieuwsoverzicht waarin de activiteiten van andere Fashionchick leden wordt getoond terwijl de doelgroep hier wel behoefte aan heeft. In het profiel kunnen gebruikers nog geen voorkeuren op het gebied van stijl, kleur en bijvoorbeeld figuur aangeven. Op basis van deze voorkeuren zou Fashionchick productaanbevelingen kunnen doen. Uit voorgaand onderzoek dat is uitgevoerd door Marlies Bax blijkt juist wel dat de doelgroep hier behoefte aan heeft (Bax, 2011). Momenteel analyseert Fashionchick de datagegevens vanuit big data nog niet om in zetten voor personal profiling. De big data die beschikbaar is wordt nu dus niet benut en dat is een gemiste kans.

4.3.3 Persuasion

Voor persuasion wordt de theorie van Cialdini gebruikt die uitgaat van zes overtuigingstechnieken; sociale bewijskracht, wederkerigheid, commitment en consistentie, sympathie, autoriteit en schaarste. Deze

overtuigingstechnieken worden uitgebreid behandeld in hoofdstuk 8. Het doel van persuasion is de attitude van de bezoekers te veranderen (Concept7 a, 2010).

Fashionchick past alle vormen van persuasion toe, maar zet de overtuigingstechnieken momenteel nog niet optimaal in. Voor sociale bewijskracht worden reviews en labels met ‘gezien op tv’ ingezet.

De overtuigingstechniek wederkerigheid wordt door Fashionchick toegepast in de vorm van labels met de titel ‘Editors choice’.

Commitment & consistentie komen terug in de vorm van de functionaliteit ‘recent bekeken producten’, mogelijkheid voor een nieuwsbriefinschrijving en het laten volgen op Facebook of Instagram.

Voor autoriteit worden keurmerken, stylingadvies van bekende stylisten en het label ‘Editors choice’ ingezet. Om schaarste te tonen worden er op Fashionchick labels getoond met ‘low in stock’.

Voor de overtuigingstechniek sympathie maakt Fashionchick gebruik van foto’s van de redacteuren op de ‘Over ons’-pagina en profielfoto’s onder artikelen. Ook doet Fashionchick dit met het fotodagboek, ‘FC Weekly’. En het probeert contact te onderhouden met de doelgroep via social media.

4.4 Conclusie

Op de huidige website van Fashionchick doen zich nog verschillende knelpunten voor. Dit zijn knelpunten met betrekking tot de eerste indruk van de site, het navigeren door de site, filters, de categoriepagina, en de detailpagina. Deze knelpunten moeten dus eerst verholpen worden voordat de hogere niveaus van conversie optimalisatie toegepast kunnen worden.

Fashionchick heeft een gemiddelde score van drie sterren in het Honeycomb van Morville model. Hier liggen nog verbeterpunten op de volgende factoren: useful, findable, credible en usable.

Personalisatie, personal profiling en persuasion worden door Fashionchick ingezet. Personalisatie wordt momenteel op twee manieren toegepast: productaanbevelingen en de gebruiker bij naam noemen.

Personal profiling wordt op vijf verschillende manieren toegepast, maar dit zijn slechts kleine vomen van personal profiling. Namelijk het gebruikersprofiel, de kledingkast, het samenstellen van outfits, het liken van merken en webshops en het volgen van andere Fashionchick gebruikers. De technische kant van personal profiling wordt nog niet ingezet. Alle overtuigingstechnieken van persuasion worden ingezet door Fashionchick, maar niet optimaal.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

5 Doelgroepanalyse

In dit hoofdstuk wordt de doelgroep van Fashionchick geanalyseerd. Dit wordt gedaan door middel van de doelgroepomschrijving volgens Fashionchick zelf, het MBTI-model, de verschillende types shoppers, de emoties per MBTI-segment om de tevredenheid onder de doelgroep over Fashionchick in kaart te brengen, de verschillende fases van het aankoopproces per MBTI-segment en de reden van sitegebruik door de doelgroep.

5.1 Doelgroep

De doelgroep van Fashionchick bestaat uit vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. De gemiddelde leeftijd van de primaire doelgroep is 28,6 jaar. Maar de leeftijd van de daadwerkelijke bezoekers ligt breder; 15 tot 65 jaar (Bax, 2011).

Het zijn moderne vrouwen die midden in het leven staan. Ze hebben een drukke carrière, maar ze besteden ook veel tijd aan reizen en het onderhouden van sociale contacten. Online shoppen is voor deze vrouwen dus de oplossing en ze willen gemakkelijk de meest fashionable producten vinden (Fashionchick, z.j.).

De secundaire doelgroep van Fashionchick bestaat vooral uit jonge studenten of jonge werkende vrouwen die op de hoogte willen blijven van de laatste trends en musthaves (Fashionchick, z.j.).

De Fashionchick bezoeker volgt niet alle trends en bezoekt niet alleen maar modesites. Ze is juist ook op zoek naar leuke online shops (Swaagman, 2012).

In document Fashionchick (pagina 34-36)