• No results found

Honeycomb van Morville Fashionchick 111

In document Fashionchick (pagina 111-114)

Om de user experience van Fashionchick in kaart te brengen wordt de website beoordeeld aan de hand van het Honeycomb van Morville model. Dit model kijkt naar zeven verschillende factoren (Wijs, 2006). De omschrijving van deze factoren is te vinden in hoofdstuk 2 Methoden en Technieken.

Iedere factor wordt beoordeeld met sterren met een maximum van vijf sterren. Het gemiddelde wordt vermeld om een goede vergelijking te kunnen maken met de best practices in hoofdstuk 9.

Valuable

Valuable gaat over de waarde die de website creëert voor de organisatie (Wijs.be, 2006). De website van Fashionchick is het hoofdproduct. Fashionchick.nl voegt waarde toe voor de organisatie doordat dit het

verdienmodel is. Het verdienmodel van Fashionchick is namelijk het cost per click model. Fashionchick verkoopt zelf geen producten maar linkt door naar aangesloten webshops. Voor de outclicks ontvangt Fashionchick €0,28 per klik. Ook verdient Fashionchick geld aan display advertising op de site.

Beoordeling valuable: ★★★★

Useful

Useful houdt in dat de website nuttig moet zijn voor de gebruikers en ook voor hen waarde toevoegt. De content moet uniek zijn en voorzien in de behoeften van de bezoekers (Wijs.be, 2006).

In de doelgroepanalyse in hoofdstuk 5 is te lezen dat bezoekers van Fashionchick voornamelijk behoefte hebben aan persoonlijke webshop suggesties, merken suggesties en productsuggesties op basis van de favorieten die de gebruikers aangeven. Ook willen ze outfits samenstellen en deze kunnen delen. Fashionchick kan momenteel nog niet in deze behoefte voorzien. Webshop- en merkensuggesties die nu worden getoond zijn gebaseerd op populariteit en niet op de voorkeur van de bezoeker.

De content van Fashionchick is uniek. Er worden, zoals eerder behandeld in de interne analyse, geen oude

artikelen dubbel geplaatst. En Fashionchick probeert zowel grote als kleine webshops een podium te bieden, om de variatie in het aanbod groot en afwisselend te houden. Dit geeft de gebruikers van Fashionchick dus een reden om terug te komen naar de site.

Zoals ook te lezen is in de doelgroepanalyse bezoekt de doelgroep Fashionchick omdat ze op zoek zijn naar informatie over de laatste trends, inspiratie op willen doen, ze nieuwe webshops willen ontdekken, overzicht willen van de producten die webshops aanbieden en online shoppen. Hier speelt Fashionchick dus goed op in.

Beoordeling useful: ★★

Findable

Findable houdt in dat de website gevonden moet kunnen worden (externe vindbaarheid). Maar ook de interne vindbaarheid binnen de site moet goed zijn, dus de content moet duidelijk geordend en vindbaar zijn (Wijs.be, 2006).

Fashionchick investeert veel in de betaalde zoekresultaten van de site, maar optimaliseert ook de organische zoekresultaten. Er is een apart team werkzaam dat zich op Search Enigine Optimization en Search Engine Adverstising richt en Fashionchick rankt dan ook hoog in Google. Wanneer je zoekt op ‘online shoppen’ staat Fashionchick op de eerste positie van de organische resultaten. Met de zoekterm ‘online kleding kopen’ rankt Fashionchick op de derde plek van organische resultaten. Maar ook meer op productsoort rankt Fashionchick nog op de eerste pagina. Wanneer je zoekt op ‘jurken kopen’ staat Fashionchick nog net in de top 10 met een negende plaats. De externe vindbaarheid is dus goed.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Zoals is gebleken uit de usabilitytest die eerder wordt behandeld in dit hoofdstuk, blijkt dat de interne vindbaarheid verbeterd kan worden. Deze vult de zoekopdracht niet aan met suggesties en er wordt alleen gekeken naar wat er letterlijk wordt gezocht. Wanneer dit geen resultaten oplevert, worden er geen gerelateerde producten getoond of suggesties gegeven wat de gebruiker misschien bedoelde. Hier laat de interne vindbaarheid dus nog kansen liggen.

Beoordeling Findable: ★★★

Accessible

Accessible houdt in dat de site toegankelijk moet zijn voor iedere gebruiker en in iedere browser (Wijs.be, 2006). Fashionchick werkt over het algemeen in iedere browser. Wel leveren sommige functionaliteiten problemen op in bijvoorbeeld Internet Explorer. Het formulier waar webshops een webshoptip achter kunnen laten werkt

bijvoorbeeld niet altijd.

Ook is in sommige browsers een advertentie, de large rectangle, niet altijd zichtbaar of heeft deze lang nodig om te laden. Deze advertentie staat op de overzichtspagina van categorieën, maar soms is er dus alleen een wit vlak zichtbaar waar de large rectangle hoort te staan of er is helemaal niets zichtbaar.

De laadsnelheid van Fashionchick is redelijk goed. Volgens Jakob Nielsen is 1.0 seconden al te lang. En Google ervaart een website als langzaam wanneer een pagina langer dan 1.5 seconden moet laden (Geleedst, 2012). In Google Analytics is te zien dat de gemiddelde laadtijd van Fashionchick het afgelopen halfjaar op 4,23 seconden lag. Dit is dus niet snel genoeg volgens Jakob Nielsen en Google. Dit kan dus gevolgen hebben voor de ranking in Google en de credibility van Fashionchick.

Beoordeling accessible: ★★★

Credible

Credible staat voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de site. Zowel gebruikers als Google kijken naar de geloofwaardigheid van de website (Wijs.be, 2006). Belangrijke punten waarnaar gekeken wordt zijn onder andere spellingsfouten, contactmogelijkheden, reviews van klanten, keurmerken, blog of laatste nieuwtjes, zo weinig mogelijk advertenties, website snelheid en de ranking in Google (Laja, 2012).

Fashionchick maakt weinig spellingsfouten in de eigen content, maar is qua productinformatie afhankelijk van wat webshops aanleveren. Deze informatie kan Fashionchick niet aanpassen. Hier staan regelmatig spelfouten in. Er zijn verschillende contactmogelijkheden bij Fashionchick. Zo kunnen bezoekers een contactformulier invullen, staan er meerdere e-mailadressen op de site (voor verschillende doeleinden) en Fashionchick is ook telefonisch te bereiken.

Gebruikers van Fashionchick hebben de mogelijkheid om reviews te plaatsen bij merken en webshops. Bij producten kunnen geen reviews geplaatst worden, maar bij merken en webshops worden deze veelvuldig geplaatst.

Fashionchick heeft zelf geen keurmerken, maar veel shops die zijn aangesloten hebben deze wel. Op de pagina van de desbetreffende webshops, maar ook op detailpagina’s van hun producten zijn dan ook keurmerken terug te vinden van bijvoorbeeld de Thuiswinkel Waarborg of betaalmethoden.

Fashionchick heeft het onderdeel ‘Fashionnews’ en dit kan als het ware gezien worden als een blog. Dit deel van de site is zeer up-to-date want er worden ongeveer 2 tot 4 artikelen per dag geplaatst.

Op de site worden ook advertenties geplaatst. Deze advertenties komen in verschillende vormen terug. Er zijn advertenties die speciaal voor Fashionchick worden vormgegeven en hierdoor ook goed bij de doelgroep passen. Maar er zijn ook meer algemene advertenties die minder goed bij de vormgeving en doelgroep van Fashionchick passen.

De website snelheid speelt ook een rol bij de geloofwaardigheid van een site. Zoals vermeld is bij accessible is de laadsnelheid van Fashionchick redelijk. Dit kan dus gevolgen hebben voor de ranking in Google en de credibility van Fashionchick.

Zoals ook al besproken bij het punt findable is de ranking van Fashionchick in Google goed. Met veel zoektermen valt Fashionchick nog binnen de eerste pagina van de organische zoekresultaten.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Beoordeling Credible: ★★★★

Desirable

Desirable gaat over de aantrekkelijkheid van de website en het design. Nieuwe gebruikers beoordelen in een oogwenk of ze de website mooi vinden en of ze hier blijven of dat ze meteen de website verlaten. Uit onderzoek blijkt dat gebruikers slechts 50 milliseconden nodig hebben om de eerste indruk te bepalen. Zeker bij commerciële sites waar veel bezoekers via zoekmachines terechtkomen is de eerste indruk belangrijk (Oosterloo, 2006). De vormgeving van Fashionchick ziet er rustig uit. Er wordt gebruik gemaakt van vier primaire kleuren, namelijk: zwart, wit, mintgroen en oranje.

Er zijn standaard richtlijnen voor het vormgeven van content. Hiervoor gebruiken de medewerkers een handleiding, waardoor de website een geheel vormt.

Beoordeling desirable: ★★★★

Usable

Usable staat voor de gebruiksvriendelijkheid van de website (Wijs, 2006 en Veugen 2008).

Over het algemeen is de usability van Fashionchick goed. De uitgebreide filters maken de website handig in gebruik en overzichtelijk. Wel blijkt uit de voorgaande usabilitytest dat er hier en daar kleine knelpunten zijn in het navigeren door de website en het toepassen of verwijderen van filters. Hier liggen dus nog wat verbeterpunten voor de conversie optimalisatie. Beoordeling usable: ★★★ Beoordeling Valuable ★★★★ Beoordeling Useful ★★ Beoordeling Findable ★★★ Beoordeling Accessible ★★★ Beoordeling Credible ★★★★ Beoordeling Desirable ★★★★ Beoordeling Usable ★★★ Gemiddelde Beoordeling ★★★

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

In document Fashionchick (pagina 111-114)