• No results found

Best practices 117

In document Fashionchick (pagina 117-135)

Amazon

Afbeelding 1: Productaanbevelingen Amazon

Afbeelding 2: Recent bekeken producten Amazon

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Afbeelding 4: Bijverkoop Amazon

Asos

Afbeelding 5: Asos productaanbevelingen

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Zalando

Afbeelding 7: Zalando productaanbevelingen

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Afbeelding 9: Nieuwsfeed Zalando

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

WE Fashion

Afbeelding 11: Productaanbevelingen We Fashion

Coolblue

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Afbeelding13: Coolblue alternatieven vergelijking

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Afbeelding 15: Coolblue Productaanbevelingen mail

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Afbeelding 17: Streetstyle inspiratie Zalando

Toelichting Honeycomb van Morville model

Om de user experience van de best practices te beoordelen en om te vergelijken met Fashionchick wordt het Honeycomb van Morville model gebruikt. De definitie van de verschillende waarden en de punten die hierbij belangrijk zijn, zijn te vinden in het hoofdstuk Methoden en technieken.

De best practices die beoordeeld worden zijn Amazon, Asos, Zalando, WE Fashion en Coolblue. Amazon

Valuable

De website van Amazon creëert waarde voor de organisatie omdat hier voornamelijk de inkomsten binnen komen door middel van het verkoopmodel. Vrijwel op iedere pagina komt het hoofdconversiedoel ‘producten verkopen’ dan ook duidelijk naar voren.

Beoordeling valuable: ★★★★

Useful

Amazon.com creëert ook waarde voor de bezoekers omdat de gebruiker hier makkelijk zijn of haar doel kan bereiken; namelijk het plaatsen van een bestelling.

Er zijn unieke producten te koop waardoor de bezoekers een reden hebben om terug te keren naar de webshop. Ook is er een uitgebreid aanbod.

De content is niet heel creatief en uniek, maar voorziet wel in de informatiebehoefte van de klanten. Hierdoor is de website dus useful voor de gebruikers.

Beoordeling useful: ★★★

Findable

De externe vindbaarheid van Amazon is goed. Met verschillende zoektermen rankt Amazon nog op de eerste pagina met organische zoekresultaten.

De interne vindbaarheid van Amazon is minder goed. Er is geen duidelijke navigatiebalk met categorieën, maar de gebruiker moet zoeken via een zoekbalk en hierin kan al aangegeven worden van welke afdeling het product moet zijn. Dus bijvoorbeeld beauty of boeken.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Beoordeling findable: ★★

Accessible

De website van Amazon is toegankelijk in verschillende browsers en laadt snel. Beoordeling accessible: ★★★★

Credible

Aan de geloofwaardigheid van Amazon kan getwijfeld worden. Net als bij Ebay en Marktplaats kan iedereen hier een advertentie plaatsen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen producten verkopen via Amazon.com.

Net als Fashionchick is Amazon wat spellingsfouten betreft dus afhankelijk van wat de verkopers aanleveren in productomschrijvingen en dergelijke. Hier kijken zowel gebruikers naar als Google.

De contactmogelijkheden met Amazon zijn ook beperkt en onduidelijk. Er kan gemaild worden en er is een soort forum waar gebruikers vragen van elkaar kunnen beantwoorden.

Wat de credibility van Amazon wel ten goede komt, is dat er bij bijna alle producten die worden verkocht op Amazon reviews zijn geplaatst.

Er zijn geen keurmerken terug te vinden op Amazon.com. En Amazon houdt geen blog bij. Wel is er een aparte pagina met deals van de dag. Hierdoor is er iedere dag nieuwe content, wat de site up-to-date houdt.

Amazon plaatst ook advertenties op de website in de vorm van medium en large rectangles, skyscrapers en banners.

Zoals eerder besproken bij accessible is de laadsnelheid van Amazon zeer kort. Uit onderzoek is gebleken dat iedere 100 milliseconden laden de webshop 1 procent aan sales kost (GigaSpaces, 2008). Doordat de laadtijd van Amazon kort is, is de ranking in Google ook beter.

Beoordeling credible: ★★

Desirable

De website van Amazon is niet heel erg aantrekkelijk qua design. De vormgeving is druk doordat er veel

verschillende producten tegelijkertijd gepromoot worden. Ook wordt er onder producten op een overzichtspagina veel informatie getoond, zoals de titel van het product, de prijs, beoordeling, datum en productsuggesties bij andere aanbieders (zie afbeelding 16 in bijlage III).

Beoordeling desirable: ★

Usable

De usability van Amazon kan beter. Zoals ook al bij findable benoemd is, is er geen duidelijke navigatiebalk aanwezig met productcategorieën. Wanneer de gebruiker eenmaal op een overzichtspagina van een categorie is zijn er wel uitgebreide filtermogelijkheden.

Beoordeling usable: ★★

Amazon Toelichting

Valuable

★★★★ Pluspunten: verkoopmodel als verdienmodel, hoofdconversiedoel ‘verkopen’ overal duidelijk

Useful ★★★

Pluspunten: gebruiker makkelijk doel bereiken, unieke producten, uitgebreid aanbod, voorziet in informatiebehoefte gebruikers

Minpunten: geen unieke creatieve content

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Asos Valuable

De website van Asos creëert net als die van Amazon waarde voor het bedrijf, omdat hier de inkomsten binnen komen. Ook Asos hanteert het verkoopmodel als verdienmodel.

Op de homepage van Asos is het hoofdconversiedoel ‘verkopen’ niet meteen duidelijk. De call to action ‘shop’ komt niet duidelijk naar voren, dus dit zou ook de homepage van een content website kunnen zijn. Op de overige pagina’s komt dit conversiedoel echter wel duidelijk naar voren.

Beoordeling valuable: ★★★★

Useful

Asos.com creëert ook waarde voor de bezoekers omdat zij hier gemakkelijk hun doel kunnen bereiken. De gebruiker kan hier een bestelling plaatsen maar ook inspiratie opdoen op het gebied van mode. Hierdoor is de website dus nuttig voor de gebruikers.

Ook is er een uniek en ruim aanbod op Asos.com en de webshop wordt dagelijks aangevuld met honderden nieuwe producten.

Er worden combinaties getoond waar de bezoeker inspiratie uit op kan doen. En de klant krijgt een zo goed en compleet mogelijk beeld bij producten, doordat deze bijna allemaal in een catwalkvideo worden getoond. Beoordeling useful: ★★★★★

Findable

De externe vindbaarheid van Asos is redelijk. Op verschillende specifieke zoektermen staat de website op de eerste pagina van de organische zoekresultaten. Bij meer algemene zoektermen komt Asos niet op de eerste pagina te staan.

De interne vindbaarheid van Asos is daarentegen wel zeer goed. Er is een duidelijke navigatiebalk en er zijn uitgebreide filter mogelijkheden. Ook worden zoekopdrachten in de zoekbalk aangevuld met suggesties en er wordt getoond hoeveel resultaten die zoekopdracht oplevert.

Beoordeling findable: ★★★

Accessible

★★ Minpunten: interne vindbaarheid minder goed, geen duidelijke navigatiebalk met categorieën

Accessible

★★★★ Pluspunten: toegankelijk in meerdere browsers, zeer snelle laadtijd

Credible ★★

Pluspunten: reviews bij producten, deal van de dag, korte laadtijd

Minpunten: verkoop ook door particulieren, spellingsfouten, contact beperkt en onduidelijk, geen keurmerken, geen blog of nieuwtjes, advertenties

Desirable

★ Minpunten: drukke vormgeving, veel informatie bij producten op overzichtspagina

Usable

★★ Pluspunten: uitgebreide filtermogelijkheden Minpunten: usability kan beter, geen duidelijke navigatiebalk

Gemiddelde ★★★

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

De website van Asos werkt in verschillende browsers en laadt snel. Beoordeling accessible: ★★★★

Credible

De geloofwaardigheid van Asos is goed omdat het een grote en algemeen bekende webshop in de modewereld is. De informatie over het hele proces, van een bestelling plaatsen op Asos.com tot het retourneren is duidelijk en uitgebreid. Ook is er een uitgebreide pagina met veelgestelde vragen. Ook komt Asos betrouwbaar over doordat de klant producten bij Asos zelf bestelt en niet bij particulieren.

Door de verschillende keurmerken die Asos op de website heeft staan, komt het nog betrouwbaarder over. Doordat Asos de eigen content creëert heeft het dus zelf invloed op de kwaliteit hiervan. Er worden op Asos.com dan ook (bijna) geen spellingsfouten gemaakt.

De contactmogelijkheden van Asos zijn wat beperkter, er kan alleen een email verstuurd worden of de klant kan contact opnemen via social media.

Gebruikers kunnen geen reviews plaatsen bij producten.

Om de website up-to-date te houden wordt de homepage dagelijks ververst. Deze dient als een soort blog of inspiratie pagina die doorlinkt naar stijlgidsen met producten die direct te kopen zijn via Asos.

Daarnaast plaatst Asos geen advertenties op de website.

Zoals vermeld bij accessible is de laadsnelheid van de website goed, wat belangrijk is voor de credibility gezien vanuit Google.

De ranking in Google zou beter kunnen. Zoals besproken bij het onderdeel findable is Asos niet altijd even goed te vinden op algemene zoektermen.

Beoordeling credible: ★★★★

Desirable

De vormgeving van Asos.com is strak en overzichtelijk, maar ook modern. De detailpagina’s zijn clean en hebben een rustige uitstraling waardoor de producten goed tot hun recht komen.

Beoordeling desirable: ★★★★★

Usable

De website van Asos is gebruiksvriendelijk. Zoals ook al benoemd bij het punt findable heeft asos goede

filtermogelijkheden en een duidelijke menubalk. Er kunnen meerdere filters tegelijkertijd toegepast worden, dus ook bijvoorbeeld meerdere kleuren. Gebruikers kunnen in een paar stappen een bestelling plaatsen. Ook is er een duidelijk broodkruimelpad, waardoor de gebruiker goed kan zien op welke pagina deze zich exact bevindt. Ook het terug navigeren naar een voorgaande pagina gaat hierdoor gemakkelijk.

Beoordeling usable: ★★★★★

ASOS Toelichting

Valuable ★★★★

Pluspunten: verkoopmodel als verdienmodel, overal (behalve op homepage) hoofdconversiedoel ‘verkopen’ duidelijk

Minpunten: hoofdconversiedoel niet duidelijk op homepage

Useful

★★★★★ Pluspunten: gebruiker kan makkelijk doel bereiken, uniek en ruim aanbod, dagelijks honderden nieuwe producten (aparte pagina’s), inspiratie, compleet beeld product, catwalkvideo’s

Findable

Pluspunten: specifieke zoektermen eerste pagina organische zoekresultaten, goede interne vindbaarheid, duidelijke navigatiebalk, uitgebreide filters, suggesties intypen zoekopdrachten

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Zalando Valuable

De website van Zalando voegt waarde toe voor het bedrijf omdat ook de site zorgt voor een van de geldstromen in het bedrijf. De website heeft het verkoopmodel als verdienmodel.

Het hoofdconversiedoel ‘verkopen’ komt al direct op de homepage duidelijk naar voren. Beoordeling valuable: ★★★★

Useful

De website van Zalando is voor de gebruiker ook waardevol. De gebruiker kan hier namelijk gemakkelijk zijn of haar doel bereiken; zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een bestelling. Maar ook inspiratie opdoen en producten vergelijken. Hierdoor is de website nuttig voor de gebruiker.

De productinformatie is ook nuttig en uitgebreid.

Maar de producten die worden weergegeven op de homepage zijn moeilijk terug te vinden in het aanbod. Hier ontbreekt een duidelijke landingspagina met direct te shoppen producten uit het sfeerbeeld op de homepage. Nu moet de gebruiker het hele aanbod af zoeken naar dat ene product.

Zalando creëert op de homepage wel unieke content doordat deze voor iedere gebruiker anders is. Wanneer de website meerdere bezoeken van een gebruiker heeft geregistreerd worden merken en producten die bij de smaak van de gebruiker lijken te passen getoond op de homepage. Ook wordt er inspiratiebeeld getoond door middel van streetstyle beelden van internationale modeweken (zie afbeelding 17 in bijlage III).

Beoordeling useful: ★★★

Findable

De externe vindbaarheid van Zalando is zeer goed. Wanneer er bijvoorbeeld op merknamen wordt gezocht in Google, komt Zalando op de eerste pagina van de organische zoekresultaten naar boven.

Hetzelfde geldt voor zoektermen op productsoort. Wanneer er bijvoorbeeld wordt gezocht op ‘ zwarte jumpsuit’, dan staat Zalando op de vierde plek van de organische zoekresultaten. Fashionchick staat op de eerste plaats. De interne vindbaarheid van Zalando is goed, maar kan beter. Wanneer de gebruiker een zoekopdracht met de zoekbalk doet, wordt er alleen letterlijk naar de opdracht gezocht. Wanneer dit geen resultaten oplevert worden er ★★★

Minpunten: redelijke externe vindbaarheid algemene zoektermen à kan beter

Accessible

★★★★ Pluspunten: toegankelijk in verschillende browsers, snelle laadtijd

Credible ★★★★

Pluspunten: goede geloofwaardigheid, informatie over hele proces, uitgebreide veelgestelde vragen pagina, keurmerken, geen spellingsfouten, reviews bij producten, homepage dient als blog, geen advertenties, snelle laadtijd

Minpunten: beperkte contactmogelijkheden, ranking Google kan beter

Desirable

★★★★★ Pluspunten: strakke en moderne vormgeving, detailpagina’s clean en rustige uitstraling à producten komen volledig tot hun recht

Usable ★★★★★

Pluspunten: gebruiksvriendelijk, goede filtermogelijkheden en menubalk, slechts in paar stappen bestelling plaatsen, duidelijk kruimelpad, meerdere filters tegelijkertijd

Gemiddelde ★★★★

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

geen suggesties gedaan. Tijdens het invoeren van de zoekopdracht worden er wel suggesties gedaan, waardoor de gebruiker niet volledige merknamen of woorden hoeven te typen.

De vindbaarheid is ook goed dankzij de uitgebreide, maar overzichtelijke menubalk. En er zijn uitgebreide filtermogelijkheden.

Beoordeling findable: ★★★★

Accessible

De website van Zalando is over het algemeen toegankelijk in iedere browser. De website laadt wel trager dan bijvoorbeeld Amazon of Asos.

Beoordeling Accessible: ★★★

Credible

Door de grote naamsbekendheid van Zalando (Twinkle Magazine, 2012) komt de webshop op veel consumenten betrouwbaar over. Het honderd dagen zichttermijn dat Zalando biedt helpt hier ook bij.

Net als Asos creëert Zalando de eigen content. Hierdoor hebben ook zij invloed op de spellingsfouten en deze komen dan ook (bijna) niet voor.

De contactmogelijkheden van Zalando zijn goed. Er kan telefonisch contact opgenomen worden, maar ook per e- mail. En Zalando is ook te vinden op social media, maar hier blijkt de respons minder goed te zijn.

Gebruikers kunnen een review toevoegen bij producten. Hierdoor gaat de geloofwaardigheid van Zalando omhoog bij zowel bezoekers als Google.

Zalando heeft ook verschillende keurmerken op de website staan. Bijvoorbeeld de Thuiswinkel Waarborg en van de Webshop Awards.

Op de homepage wordt regelmatig nieuwe content geplaatst in de vorm van sfeerbeeld. Hierdoor blijft de website up-to-date. Wanneer de gebruiker hierop doorklikt komt het op een overzichtspagina met producten in die stijl of uit een bepaalde collectie terecht. Ook komen er regelmatig nieuwe producten bij in de webshop.

Net als Asos plaatst Zalando geen advertenties op de website. Dit is ook beter voor de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid.

De websitesnelheid van Zalando zou beter kunnen. In 2014 had Zalando een laadtijd van 6,41 (Stomph, 2014). Zoals al eerder is vermeld in het hoofdstuk Mediaproduct, vindt Google dat 1,5 seconden laadtijd al te lang is. De ranking in Google is daarentegen wel goed zoals besproken bij het punt findable.

Beoordeling credible: ★★★★

Desirable

De vormgeving van Zalando is strak en overzichtelijk en heeft een consistente lijn. Zalando heeft duidelijk een eigen huisstijl gecreëerd. Hierdoor heeft de website een aantrekkelijke uitstraling. Net als Fashionchick maakt Zalando gebruik van vier primaire kleuren: wit, oranje, zwart en lichtgrijs. Dit zorgt voor een rustige uitstraling.

Beoordeling desirable: ★★★★★

Usable

De website van Zalando is gebruiksvriendelijk. De uitgebreide filtermogelijkheden maken het zoeken naar een bepaald product makkelijker en er kunnen meerdere kenmerken van filters tegelijkertijd toegepast worden. Er kan bijvoorbeeld op drie kleuren tegelijkertijd gefilterd worden. Iets wat bij Fashionchick niet mogelijk is. Hierdoor kunnen gebruikers ook bepaalde eigenschappen uitsluiten van de resultaten.

Bij de vindbaarheid van producten op de homepage liggen dus nog wel verbeterpunten, zoals besproken bij het punt useful.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

WE Fashion Valuable

De website van WE Fashion is waardevol voor de organisatie, maar is niet de enige inkomstenbron. WE Fashion heeft ook fysieke winkel in onder andere Nederland, België en Duitsland.

Op de homepage van de website wordt direct het hoofdconversiedoel ‘verkopen’ duidelijk. Beoordeling valuable: ★★★★

Useful

De website van WE Fashion voegt zeker waarde toe voor de gebruikers. Zo kunnen zij hier niet alleen producten bestellen, maar ook inspiratie opdoen en winkelvoorraden bekijken.

De productinformatie is compleet en de productfotografie geeft de producten duidelijk weer. Beoordeling useful: ★★★★

Findable

De externe vindbaarheid van WE Fashion is niet goed. Wanneer er op algemene zoektermen als ‘flared jeans’ of Zalando Toelichting

Valuable

★★★★ Pluspunten: verkoopmodel als verdienmodel, hoofdconversiedoel ‘verkopen’ al duidelijk op homepage en overige pagina’s

Useful ★★★

Pluspunten: gebruikers kunnen makkelijk doel bereiken, website nuttig voor gebruiker, unieke content homepage, productaanbevelingen op homepage die bij gebruiker passen, inspiratiebeeld homepage

Minpunten: producten sfeerbeeld homepage moeilijk terug te vinden

Findable ★★★★

Pluspunten: externe vindbaarheid zeer goed, uitgebreide en overzichtelijke menubalk, uitgebreide filtermogelijkheden

Minpunten: interne vindbaarheid kan beter à zoekopdrachten leveren vaak geen resultaten

Accessible ★★★

Pluspunten: toegankelijk verschillende browsers Minpunten: laadtijd niet heel snel

Credible ★★★★

Pluspunten: grote naamsbekendheid, 100 dagen zichttermijn, geen spellingsfouten, goede contactmogelijkheden, reviews bij producten, keurmerken, wisselende content homepage, geen advertenties, goede ranking Google

Minpunten: laadsnelheid kan beter

Desirable ★★★★★

Pluspunten: strakke en overzichtelijke vormgeving, consistente lijn, duidelijke eigen huisstijl, vier primaire kleuren à rustige uitstraling

Usable ★★★★

Pluspunten: gebruiksvriendelijk, uitgebreide filtermogelijkheden, meerdere filters tegelijkertijd toepassen

Minpunten: vindbaarheid producten homepage kan beter

Gemiddelde ★★★★

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

‘basic longsleeve’ (producten die WE Fashion in de collectie heeft) wordt WE Fashion niet gevonden op de eerste twee pagina’s van de organische zoekresultaten. Pas wanneer er uitgebreider wordt gezocht (bijvoorbeeld ‘basic lange mouwen shirt’) komt WE op de eerste pagina te staan in Google.

De interne vindbaarheid van de website is wel goed. Wanneer zoekopdrachten via de zoekbalk op de site geen resultaten opleveren, worden er suggesties getoond die een deel van dat woord in de titel of omschrijving hebben. Er is ook een duidelijke menubalk aanwezig en er zijn uitgebreide filtermogelijkheden die het zoeken makkelijker maken.

Beoordeling findable: ★★

Accessible

De website van WE Fashion is toegankelijk in verschillende browsers en de laadtijd is zeer kort. Beoordeling accessible: ★★★★

Credible

De geloofwaardigheid van WE Fashion is goed, mede dankzij de fysieke winkels die al jaren bestaan.

Consumenten gebruiken vaak meerdere kanalen tijdens hun aankoopproces en het is daarom goed om een fysieke winkel te hebben (Sprout, 2012).

WE Fashion maakte in het verleden nogal eens spelfouten op de website, maar heeft daar de afgelopen tijd een verbeterslag mee gemaakt. Er staan nu (bijna) geen spellingsfouten meer in de content.

De contactmogelijkheden van WE fashion zijn uitgebreid. Zo kan er gebeld en gemaild worden, en de telefoonnummers van alle filialen staan op de website vermeld. Ook op social media reageert WE Fashion op vragen van klanten.

Er is geen mogelijkheid om reviews te plaatsen bij producten. Dit is een nadeel voor de geloofwaardigheid van de webshop.

WE Fashion toont ook verschillende keurmerken op de site. Zo is de Thuiswinkel Waarborg te zien en logo’s van de verschillende betaalmethoden.

WE Fashion voert altijd campagnes waarin een aantal weken of maanden een bepaalde stijl in de schijnwerpers staan. Hier omheen wordt unieke content gecreëerd. Dit zorgt voor een vorm van bloggen op de site van WE Fashion.

Ook WE Fashion plaatst geen advertenties op de website, net als Zalando en Asos.

De websitesnelheid van WE Fashion is hoog. Pagina’s laden zeer snel en hierdoor vallen er niet eerst witte vlakken in de website op de plek van content die nog niet geladen is.

De ranking in Google is zoals besproken bij findable niet erg goed. Beoordeling credible: ★★★★

Desirable

De website van WE Fashion is strak vormgegeven en heeft een moderne uitstraling. De website krijgt regelmatig een redesign waardoor de site blijft vernieuwen.

Ook hier wordt er gebruik gemaakt van vier primaire kleuren: wit, zwart, lichtgrijs en oranje. Dit zorgt voor een rustig beeld.

Beoordeling desirable: ★★★★★

Usable

De gebruiksvriendelijkheid van WE Fashion is goed. De navigatie van de site is duidelijk, mede dankzij de menubalk en de filtermogelijkheden. Er kunnen meerdere filters tegelijkertijd gebruikt worden, net als bij ASOS en Zalando.

Door het moderne design vallen sommige elementen misschien minder goed op. Zoals bijvoorbeeld de productinformatie op detailpagina’s. Hiervoor moet de gebruiker eerst iets uitklappen.

Afstudeeropdracht Stephanie Schreijer

Beoordeling usable: ★★★★

Coolblue Valuable

De website van Coolblue voegt waarde toe doordat dit in eerste instantie de enige manier van verkopen was. Tegenwoordig heeft Coolblue ook een aantal fysieke winkels. Maar het uitgebreide aanbod is terug te vinden op

In document Fashionchick (pagina 117-135)