• No results found

Uitwerking interviews

In document Online marketingplan www.starteenactie.nl (pagina 195-200)

Bekend via media

Bijlage 8: Uitwerking interviews

Wat is het motief om actie te voeren?

Wat zijn de voorkeuren op het gebied van e-mail en social media en hoe worden deze kanalen ingezet voor én door de doelgroep?

Wat zijn de wensen van actievoerders en de mensen die zich inzetten voor het Ronald McDonald Kinderfonds? Overig Emiel Lommen actievoerder donateur medewerker sponsorend bedrijf.) - Teambuilding - Sociale betrokkenheid

- Geld ophalen voor het RMcD Kinderfonds - Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een bijkomstigheid van het actievoeren maar zeker niet de reden om het te doen.

- Contact naar collega’s en zakelijk netwerk gebeurt voornamelijk via e-mail, LinkedIn en soms Twitter.

- Contact over de actie naar familie, vrienden en kennissen gebeurt voornamelijk via Facebook en Twitter.

- Leveranciers hebben behoefte aan foto’s van de acties om intern te laten zien.

- Een ‘widget’ op de site die de stand van de actie bijhoudt die gedeeld kan worden via intranet of andere kanalen.

Emiel benadrukt dat dit motiveert en zorgt voor extra betrokkenheid.

- Als de actie gedeeld wordt vanaf het

actieplatform komt er een link tevoorschijn. Een foto hierbij zou dit aantrekkelijker maken.

- Er is behoefte aan een video/verhaal op de actiewebsite waarin een gezin vertelt over hun ervaring in het Ronald McDonald Huis. Deze moet makkelijk gedeeld kunnen worden en ondertiteld zijn zodat deze ook geschikt is voor een internationaal publiek.

“Zo gauw je zelf kinderen hebt zit je daar in één keer met een ander gevoel naar zo’n filmpje te kijken, dan denk je ineens: dat kan mijn kindje zijn. Die filmpjes maken echt wel impact”, aldus Emiel Lommen.

- Een algemeen bericht dat gestuurd wordt naar alle betrokken actievoerders: ‘Beste mensen van Lambweston, wat leuk dat jullie actievoeren. We zijn trots op jullie’.

Emiel stelt voor dit bijv. in de nieuwsbrief lay-out te doen zodat het mooi is om intern, met vrienden of familie of via social media te delen. Hij geeft aan dat dit motiverend werkt en een gevoel van betrokkenheid geeft.

Advies om jonge doelgroep te bereiken:

Connectie leggen met broertje of zusje zodat ook zij zich met het fonds kunnen identificeren.

Tips die nuttig zijn voor actievoerders:

- Leveranciers worden benaderd met de vraag om bijv.: Silver, Gold of Bronze sponsor te worden. Hier hangt een bedrag aan en daarvoor terug krijgen zij een bepaalde mate van publiciteit (banner op het evenement, naam wordt genoemd in het boekje).

- Tijdens een event met alle collega’s uit het buitenland is er een loterij gehouden voor de marathon.

Moniek Jansen Vrijwilliger hoofdkantoor Voormalig vrijwilliger & assistent- manager RMcD Huis Utrecht (In totaal 25 jaar betrokken met het RMcD Kinderfonds.) De motivatie om zich in te zetten voor het Kinderfonds komt voort uit haar eigen kindertijd. Zij heeft als baby een tijd in het ziekenhuis gelegen toen haar tweelingzusje overleden was. Haar ouders konden toentertijd niet bij haar zijn en faciliteiten zoals de Ronald McDonald Huizen waren er nog niet. Het ontstaan van de Ronald McDonald Huizen deed haar hieraan

terugdenken.

- Blijft op de hoogte van het Kinderfonds via de website, social media, het Kinderfonds of RMcD Huis Utrecht.

- Uit haar ervaring als assistent- manager weet Moniek dat vrijwilligers goed bereikbaar zijn via e-mail.

- Actief op Facebook: zij reageert, liked en deelt berichten.

- Berichten die haar aanspreken gaan over leuke gebeurtenissen in een Ronald McDonald Huis, bijv.:

“Kind dat één jaar wordt en daar al heel lang is en er bijvoorbeeld gevraagd wordt stuur allemaal eens een kaartje”

“Een actie die een school gedaan heeft of een bedrijf. Zo van nou fantastisch!’

- Bij het organiseren van een actie zou Moniek dit zeker op haar Facebookpagina zetten.

- Bij het organiseren van een actie zou Moniek eerst de website bezoeken om erachter te komen hoe de organisatie in elkaar zit en hoe het geld besteed wordt.

- Bij het delen van een actie op Facebook wil Moniek graag dat er een foto of iets kleurigs/pakkends bij staat.

- Bij het organiseren van een actie zou het leuk zijn als deze ook gedeeld wordt op de website van RMcD Huis. Bijvoorbeeld een actie voor Huis Utrecht die een plekje krijgt op de individuele pagina van Huis Utrecht.

- Op social media worden ‘testimonials’ (verhalen van ouders/gezinnen die hun ervaringen delen) gewaardeerd.

- Volgens Moniek kan er vaker opgeroepen worden om te delen/liken.

- Moniek vindt het belangrijk dat er op de website regelmatig vers nieuws te lezen is. Als je de website bezoekt moet deze actueel zijn zodat het niet lijkt alsof er niets gebeurd is.

- Er moeten diverse onderwerpen op de website aan bod komen zodat dit mensen die een actie willen organiseren op ideeën brengt.

- Moniek wil via Facebook op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen op de website. Ze zou doorklikken als ze uitgedaagd wordt bijvoorbeeld: “Lees uitgebreid verslag over.. via deze link”.

- Moniek zou meer behoefte hebben aan interactie met het Kinderfonds en de Ronald McDonald Huizen dan met mede-actievoerders.

- Zij merkt dat actievoerders graag aan iets concreets en zichtbaars geven (klim-huis, parasol). Salarissen, warmte en licht zijn minder aantrekkelijk en ‘sexy’ om aan te geven.

- Het is belangrijk om actievoerders op een persoonlijke manier te bedanken.

- Moniek vermeldt dat in de rechten van het kind staat dat een kind recht heeft op zijn of haar ouders dichtbij.

- Moniek verteld zij dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen sneller herstellen als hun ouders in de buurt zijn omdat zo alle energie naar de genezing kan gaan (i.p.v. heimwee bijvoorbeeld).

Moniek bevestigt dat het goed is om dit soort feiten te benadrukken aan het publiek zodat zij weten dat het voor een kind echt iets oplevert als je vader en moeder dicht in de buurt zijn. Hierbij kan ook de link gelegd worden naar de hoge medische kosten tegenwoordig (sneller genezen = minder kosten). Tip voor actievoerders:

Neem contact op met de plaatselijke krant. Maak hierbij gebruik van het logo.

Probeer plaatselijke bedrijven te betrekken bij de actie.

Martine de Wit Ervarings- deskundige Heeft stage gelopen op het hoofdkantoor van het Kinderfonds. Is jongeren- ambassadeur Actievoerder

Martine heeft van haar 13e tot 14e

kanker gehad. Tijdens die periode hebben haar ouders gelogeerd in RMcD Huis Leiden. Sindsdien is zij op verschillende manieren betrokken gebleven bij het Kinderfonds.

- Martine maakt geen gebruik van Facebook. Wel van Twitter en Instagram.

- De e-mail van het Kinderfonds die (automatisch) volgt wanneer er gedoneerd wordt op de

actiewebsite komt door de snelheid te geautomatiseerd over.

- Martine geeft voorkeur aan de frequentie die het RMcD Kinderfonds op dit moment aanhoudt op social media: Een aantal keer per dag een bericht op Twitter en om de dag op Facebook.

- Berichten met een foto spreken meer aan.

- Wanneer er in een bericht nieuwsgierigheid gewekt wordt is Martine sneller geneigd om op de link te klikken.

- Martine geeft aan dat op de actiewebsite de social media-knoppen duidelijker aangegeven moeten worden.

- Martine vindt het stimulerend als er bijvoorbeeld een nieuwsfeed is op het

actieplatform met daarin informatie over wat de acties opleveren, bijv: ‘Met de €400,- van actie … en actie .. heeft Huis … een nieuwe vriezer kunnen kopen’.

“Mensen doen het voor het effect” aldus Martine.

Hierbij kunnen ook de kleine dingen benadrukt worden: tuinstoel, kapstok, koffiekopjes etc. Alle beetjes helpen.

- Dit kan ook via een speciale Twitterpagina voor acties.

- Martine zou graag via social media op de hoogte gehouden worden van acties of ontwikkelingen op het actieplatform en niet via e-mail.

- Martine vind het stimulerend als haar actie onder de aandacht wordt gebracht op social media of de website van het Kinderfonds.

- Donateurs/actievoerders willen volgens Martine graag horen dat zij goed bezig zijn en wat het effect is van hun inzet.

- Als Martine een actie zou organiseren zou zij eerst naar de primaire website gaan van het Kinderfonds om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Martine geeft tip voor berichtgeving: ‘Er heerst weer griep. Ben je ook zo blij dat je dichtbij je kind kan zijn als hij of zij ziek is? Help het

Kinderfonds ervoor te zorgen dat alle ouders deze

mogelijkheid hebben.

Advies om jonge doelgroep te bereiken:

Connectie leggen met de jeugd van de doelgroep. ‘Weet je nog hoe fijn het was dat je ouders altijd dichtbij waren als je ziek was?’

Esther Brouwer- Schaap

Zij heeft met haar echtgenoot vier maand in RMcD Huis Rotterdam gelogeerd toen haar

Omdat Esther zelf het belang heeft ondervonden van de Ronald McDonald Huizen wilde zij graag iets terugdoen. Hiervoor ging de voorkeur naar iets waar zij goed in is, dit werd een blog op LINDA.nieuws.nl

- Het fondsenwerven voor de Homeride hebben Esther en haar echtgenoot voornamelijk gedaan via oproepen op Facebook.

- Zij heeft met behulp van foto’s van haar dochtertje op een verhalende manier mensen op de hoogte gebracht van haar acties om fondsen te werven voor de Homeride (bijv. Cupcakes bakken met Evy)

- Bij het fondsenwerven kon Esther merken dat voornamelijk mensen die hun ervaringen in het RMcD Huis van dichtbij hadden meegemaakt wilde helpen. Voor anderen was het moeilijk identificeren.

- Tijdens het fondsenwerven via social media kon Esther merken dat ze het vaak moest herhalen om het gewenste effect te krijgen. Wel op een leuke manier met een foto of iets dergelijks.

- Esther merkt dat het erg belangrijk is om

Esther merkt dat haar blog veel interactie teweeg brengt omdat andere ouders zich in haar verhalen herkennen.

dochtertje Evy ziek was.

Zij heeft een reeks van zeven blogs geschreven over haar ervaringen in het RMcD Huis. Haar echtgenoot heeft meegefietst met de Homeride. over haar ervaringen in het RMcD Huis.

authentiek maar ook professioneel te zijn.

- Zou een speciale omslagfoto waarderen om haar actie te benadrukken op social media.

- Esther bevestigt dat het gebruik van storytelling belangrijk is.

- Blijf bevestigen hoe belangrijk het doel is en wat de voordelen allemaal zijn, bijv.: Esther verblijft daar met mensen die weten hoe zij zich voelt.

- Esther geeft aan dat een sterk punt van het Kinderfonds is dat je kan zien waar het geld heen gaat omdat de RMcD Huizen, en alles wat zij nodig hebben zo tastbaar is.

- Zou een infographic aantrekkelijk vinden waarin aangegeven wordt welke spullen de acties hebben opgeleverd voor de RMcD Huizen.

Marc Stallinga Manager Ronald McDonald Hoeve. (Vakantie- locatie voor gezinnen met een ernstig of meervoudig gehandicapt kind en langdurig zieke kinderen.)

Marc merkt dat mensen zich voornamelijk inzetten omdat zij het werk een warm hart toedragen. In de communicatie wordt benadrukt hoe makkelijk gezonde mensen op vakantie gaan en dat dit voor andere mensen een stuk moeilijker is om te organiseren.

“Je merkt wel dat dit tot de verbeelding spreekt en dat is voor mensen een motivatie is om iets voor je te doen”, aldus Marc Stallinga.

De Hoeve maakt gebruik van Facebook, Twitter en LinkedIn.

- Via het persoonlijke LinkedIn- account van Marc Stallinga vindt er voornamelijk zakelijke interactie plaats.

- Via LinkedIn informeert en enthousiasmeert Marc voor de fondsenwervende acties.

- Op Twitter vindt de ‘vlugge’ communicatie plaats.

- Marc merkt dat via Twitter verzoeken om producten/diensten erg effectief opgepikt worden.

- Vrijwilligers zijn te bereiken via sharepoint (intranet) en persoonlijk contact. Als zij al gebruik maken van social media is dit meestal op Facebook.

- Gasten zijn beter te bereiken via social media. Ook per mail zijn zij goed bereikbaar.

- De call-to-action op social media heeft erg veel effect, als de doelgroep aangespoord wordt om in actie te komen wordt daar goed op

gereageerd.

- In de berichtgeving moet er een balans zijn tussen ‘commerciële doeleinden’ (vragen om donaties en producten) en berichten die gaan over waar ze als doel mee bezig zijn. De nadruk moet liggen op wat ze doen voor de gasten, het werken met vrijwilligers etc.

- Wanneer bedrijven zich hebben ingezet voor de Hoeve wordt het vaak gewaardeerd als zij genoemd worden op social media of op de website.

- De gastenverhalen zijn erg belangrijk om de doelgroep te laten zien waar zij het eigenlijk voor doen.

- In 90% van de gevallen willen actievoerders weten waar de opbrengst van een actie voor gebruikt gaat worden.

- Mensen vinden het niet ‘sexy’ om te geven aan exploitatie.

Marc herkent dat video’s een opkomende trend zijn. Er is een filmpje in ontwikkeling waarin alle Ronald McDonald vakantielocaties in voor komen. Er wordt bij de RMcD Hoeve gesproken over de ontwikkeling van video’s waarin: - Gasten aan het woord komen en hun verhaal vertellen. - Een ambassadeur mensen uitdaagt en/of aanmoedigt.

- Bij fondsenwervende acties wordt online voornamelijk LinkedIn en e- mail ingezet met Facebook en Twitter als ondersteuning.

- In de berichtgeving op Social Media wordt er gefocust op het evenement maar ook steeds de koppeling gelegd met het Huis en wat zij doen.

- Er wordt veel gebruik gemaakt van foto’s. Ook actievoerders plaatsen deze online.

- Het versturen van een e-mail wanneer iemand een actie organiseert werkt stimulerend.

Marlies Postma Sinds drie jaar assistent- huismanager in RMcD Huis VUmc. 7,5 jaar werkzaam geweest als vrijwilliger in RMcD Huis VUmc in Amsterdam. (freelance community- manager) Actievoeders zijn vaak oud-gasten of mensen die via-via over het Huis hebben gehoord. Bijv. een klasgenoot van zoon of dochter die ermee in aanraking is gekomen. Zij hebben zelf het belang ervaren en willen om die reden in actie komen.

Volgens Marlies zetten bedrijven zich voornamelijk in als onderdeel van maatschappelijk verantwoord onderdelen.

Oudgasten zetten zich in omdat zij de medewerkers/ vrijwilligers zo fantastisch vinden en graag iets voor hen willen doen.

Gasten/ oud-gasten realiseren zich beter wat de RMcD Huizen echt nodig hebben;

tosti-ijzer, box etc.

Ronald McDonald Huis VUmc is actief op Twitter, Facebook en Instagram.

- Twitter wordt gebruikt voor korte berichten: af en toe tussendoor worden dingen die opvallen getweet.

- Oproepen worden voornamelijk op Twitter en de website geplaatst.

- Facebook wordt echt gebruikt om verhalen te vertellen met een mooi beeld erbij.

“Dingen die mensen fijn vinden om te lezen en hoe zij zich verbonden voelen aan het Huis”, aldus Marlies.

Voorbeeld van een bericht op Facebook:

“Dat een meisje heel blij is dat ze bij haar papa en mama is terwijl ze eigenlijk bij opa en oma logeert omdat haar zusje al weken lang op de IC ligt en zij haar papa en mama dus heel weinig ziet”.

“Die verhalen wil ik vertellen, dat is wat we bieden; de mogelijkheid om even bij elkaar te kunnen zijn”, aldus Marlies.

- Ook Instragram wordt op deze manier ingezet.

- Voor informatie over

sponsoractiviteiten wordt Twitter

Marlies merkt dat het mensen raakt als ze het verhaal vertellen over wat er gebeurt in het RMcD Huis.

Zij merkt dat het niet perse personen hoeven zijn die laten zien worden, dit kan ook een beeld zijn.

Een beeld kan met de juiste tekst erbij ook veel zeggen, bijv.: van de huiskamer, de wasruimte, het ontbijt bij Moederdag.

- Er komen hierop veel reacties van mensen die bijvoorbeeld hetzelfde ervaren hebben.

- Persoonlijke verhalen krijgen veel likes.

- Oproepen op Facebook worden in een verhalende vorm gezet: Bij behoefte aan tandenborstels of noodkamersetjes wordt het verhaal verteld: “Een gezin komt hier ineens midden in de nacht en heeft niks bij zich omdat zij letterlijk zijn losgerukt uit hun dagelijks leven”. De oproep wordt hierin verwerkt.

- Op Twitter kan er als het ware geroepen worden: “Joehoe, tandenborstels nodig”

- “Mensen vinden het fijn om te weten wat ze geven”

Gasten zamelen geld in en vragen vervolgens ‘Wat hebben jullie nodig?’ Om deze reden wordt er erg specifiek gevraagd, bijv. om een nieuwe tuin-set.

- Het geven van energie à €1500,- per maand is niet zo ‘sexy’. Om dit aantrekkelijk te maken wordt er een verhaal van gemaakt, bijv: ‘Geef warmte, zodat ouders lekker warm kunnen douchen’.

en de website gebruikt.

- Facebook wordt ook ingezet voor bijvoorbeeld vacatures, maar dat is niet de insteek.

- Op Facebook bevinden zich oudgasten, vrijwilligers en mensen die via- via weten van ons Huis.

- Vrijwilligers zijn goed te bereiken via e-mail.

- Facebook en Twitter worden voornamelijk gebruikt door particulieren.

- Toch hebben bedrijven meer behoefte om een speeltuin te betalen dan bijv. een jaar energie/ water/ licht/ salaris.

- Actievoerders hebben voornamelijk behoefte aan informatie, bijv.: begeleiding bij een geldoverdracht, informatie over het Huis.

Ninette van Aken Vrijwilliger hoofdkantoor Kinderfonds Echtgenoot doet mee aan de Homeride.

- Het wielrennen voelt als een mooie uitdaging voor een mooi doel.

- Het lezen van verhalen in de [t]Huis maakt Ninette bewust van het feit dat dit ook haar kinderen kan overkomen.

- Er wordt gecommuniceerd over de actie van Ninette’s echtgenoot via e-mail naar: relaties, collega’s, familieleden.

- Er wordt geen gebruik gemaakt van Social media.

- Ninette blijft op de hoogte van het Kinderfonds tijdens haar werkzaamheden op kantoor.

Tip voor actievoerders:

- Sporten voor het goede doel. Mini conventie in de sportschool

- Geld opgehaald op de markt op Koningsdag.

- Een beschrijving van de actie mocht naast de flessenautomaat in de supermarkt hangen. Op deze manier kunnen mensen gemakkelijk sponseren door hun statiegeld te doneren.

In document Online marketingplan www.starteenactie.nl (pagina 195-200)