• No results found

5.2 3FM Serious Request

9 Resultaten interviews

9.3 Wat zijn de wensen van mensen die zich inzetten voor het Kinderfonds?

9.3.4 Social Media

Tot slot zijn er tijdens de interviews voorkeuren uitgesproken op het gebied van social media. De respondenten zijn het eens dat het gebruik van foto’s op social media erg belangrijk is. Het gebruik van een ‘call-to-action’ is volgens de (assistent-) managers erg effectief. Dit kan gaan om een

verzoek voor een product of dienst maar ook een verzoek om te liken en delen wordt goed opgepakt. Testimonials: verhalen waarin ouders/gezinnen hun ervaringen met de Ronald McDonald Huizen delen worden op social media erg gewaardeerd en hebben veel effect. In de berichtgeving op social media kan een link naar de website geplaatst worden. De doelgroep voelt zich geneigd om door te klikken naar een verhaal op de website wanneer het bericht prikkelend is, uitgedaagd en niet meteen alle informatie vrijgeeft.

Het belang van de Ronald McDonald Huizen

De respondenten hebben meerdere keren aangegeven dat er regelmatig bevestigd moet worden hoe belangrijk de Ronald McDonald Huizen zijn en welke voordelen deze met zich meebrengen. In de berichtgeving moet er een balans zijn tussen ‘commerciële doeleinden’ (vragen om donaties en producten) en berichten die gaan over waar ze als doel mee bezig zijn. In de berichtgeving moet zoveel mogelijk de nadruk gelegd worden op de Huizen en wat zij doen. Moniek Jansen beschrijft twee voorbeelden die het belang van de Ronald McDonald Huizen ondersteunen:

- In ‘De rechten van het kind’ staat dat een kind recht heeft op de nabijheid van zijn of haar ouders. - Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen sneller herstellen als hun ouders in de buurt zijn omdat dan alle energie van het kind naar de genezing kan gaan (i.p.v. heimwee bijvoorbeeld).

Updates

De respondenten geven aan dat zij graag via social media op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het actieplatform. Dit kan via een speciale Twitter- of Facebookpagina voor actievoerders maar dat is geen vereiste.

Aandacht

Er is gebleken dat zowel particulieren als bedrijven die zich inzetten voor het Kinderfonds het waarderen als er op social media aandacht besteed wordt aan hun activiteiten.

Jonge doelgroep

Er zijn suggesties gegeven om ook een jonge doelgroep te bereiken via social media. Omdat deze doelgroep zelf hoogstwaarschijnlijk nog geen kinderen heeft kunnen de volgende punten benadrukt worden:

- In de berichtgeving een connectie leggen met broertjes en zusjes zodat ook zij zich op die manier beter kunnen identificeren met het verhaal.

- In de berichtgeving een connectie leggen met ervaringen uit de eigen jeugd. ‘Weet je nog hoe fijn het was dat je ouders altijd dichtbij waren als je ziek was?’

10 Conclusie

Het Ronald McDonald Kinderfonds lanceerde in januari 2015 het nieuwe

actieplatform: www.starteenactie.nl. Dit actieplatform geeft actievoerders een plek om hun actie bekend te maken bij het Ronald McDonald Kinderfonds, fondsen te werven, de stand van hun actie bij te houden en hun actie te delen op social media.

De lancering van een nieuw actieplatform leidde tot de volgende probleemstelling: Welke manieren heeft het Ronald McDonald Kinderfonds om meer traffic naar het actieplatform

www.starteenactie.nl te krijgen zodat er meer interactie met en donaties van de doelgroep gegenereerd worden?

Om tot een antwoord te komen op de probleemstelling is de volgende doelstelling opgesteld: De ontwikkeling van een online marketingplan waarin onderzoek is verricht naar de

mogelijkheden om meer traffic naar het actieplatform www.starteenactie.nl te krijgen zodat er meer interactie met en donaties van de doelgroep gegenereerd worden. Om deze doelstelling te behalen is er gebruik gemaakt van de onderzoeksmethoden: deskresearch en fieldresearch door middel van enquêtes en interviews (zie Hfdst: Methoden en technieken).

Door middel van deskresearch is vastgesteld wat het belang is van traffic en interactie. Interactie en engagement liggen dicht bij elkaar. Een toename van engagement (mate van betrokkenheid) leidt tot meer traffic naar de website. Om traffic te genereren moet er regelmatig nieuwe informatie geplaatst worden.

Doelgroeponderzoek (desk- en fieldresearch) wijst uit dat actievoerders meestal op een bepaalde manier al eerder in aanraking zijn gekomen met het RMcD Kinderfonds. Voor bedrijven is maatschappelijk verantwoord ondernemen en teambuilding een motief om actie te voeren. Oudgasten, hun kennissen en vrijwilligers dragen het fonds een warm hart toe. Altruïsme: het onbaatzuchtig helpen van een ander blijkt het voornaamste motief om actie te voeren.

Een analyse van de RMcD Kinderfonds actiewebsite en die van vier concurrenten (charity: water, 3FM Serious Request, Clini Clowns en Unicef) geeft inzicht in alle sterke en zwakke punten van www.starteenactie.nl. Op www.starteenactie.nl is er een gebrek aan informatie. Uit de enquêtes is gebleken dat respondenten de actiewebsite bezoeken voor inspiratie, informatie en om terecht te kunnen met vragen, feedback en klachten. De concurrenten bieden informatie middels een ‘About’ pagina, een FAQ-sheet of een pagina met ‘Veel gestelde vragen’. Daarnaast bieden zij tips, tricks en kant-en-klaar acties. Respondenten geven aan behoefte te hebben aan tips en tricks voor het starten van een actie. De concurrenten maken gebruik van storytelling door middel van een blog,

foto’s en video’s. Op www.starteenactie.nl ontbreekt het aan video’s en een blog. Tot slot staan de social media-iconen op het actieplatform niet duidelijk genoeg aangegeven.

Uit de trendanalyse is gebleken dat het gebruik van storytelling erg waardevol is. Storytelling zorgt voor authenticiteit en speelt in op het inlevingsvermogen van de doelgroep. De resultaten van het fieldresearch bevestigen dit. Er is veel behoefte aan verhalen van gezinnen uit de RMcD Huizen.

Dit leidt direct tot de volgende trend: een blog. Een blog is een ideale manier om gebruik te maken van storytelling en heeft daarnaast veel voordelen: meer traffic, betere vindbaarheid, maakt geloofwaardig, wordt sneller gedeeld, zorgt voor betrokkenheid en houdt de website actueel. Een blog is een goede manier om aan de wensen van de doelgroep te voldoen: concrete voorbeelden aandragen die laten zien hoe de fondsen besteed worden en het gebruik van testimonials: verhalen van oudgasten over de RMcD Huizen. Daarnaast geven zij aan het belangrijk te vinden dat een website actueel is en regelmatig nieuwe informatie aanbiedt.

Een volgende trend is het gebruik van Visual storytelling. Dit is het vertellen van een verhaal door middel van beeldmateriaal: foto’s, afbeeldingen en infographics. Visual storytelling heeft veel voordelen: het roept emotie op, het wordt beter onthouden, het wordt vaker gedeeld en het trekt de aandacht. De respondenten hebben aangegeven beeldmateriaal erg belangrijk te vinden. Een infographic is geschikt om informatie over de organisatie in beeld te brengen. Foto’s zijn geschikt om emoties op te roepen bij de lezer. De respondenten willen kunnen zien waar hun donatie naar toe gaat. Deze wens naar transparantie kwam ook in de trendanalyse naar voren. Foto’s en infographics kunnen gebruikt worden om de doelgroep hierover te informeren.

Nog effectiever dan stilstaand beeld is het gebruik van video’s. Zowel de concurrentie- als de trendanalyse laat zien dat video’s een goede manier zijn om de kijker te betrekken en bewust te maken van het doel van de organisatie. Een video is een perfect middel om testimonials in beeld te brengen. Ook fieldresearch wijst uit dat het gebruik van video’s als erg positief ervaren wordt.

De wensen op het gebied van communicatie zijn met behulp van desk- en fieldresearch vanuit verschillende kanten belicht. Het belang van storytelling en beeldmateriaal is nogmaals bevestigd. De berichtgeving moet regelmatig een link naar www.starteenactie.nl bevatten en er moet geprikkeld worden om door te klikken. Daarnaast hecht de doelgroep veel waarde aan aanmoediging.

Facebook is veruit het belangrijkste medium om de doelgroep, en met name particulieren en mensen die bekend zijn met het RMcD Kinderfonds te bereiken. Er is behoefte aan een

Facebookpagina speciaal voor actievoerders. Ook Twitter speelt een grote rol. Hier kunnen naast particulieren ook bedrijven gemakkelijk benaderd worden. Er mag op Twitter veel gebruik gemaakt worden van ‘calls-to-action’. Een ideale manier om bedrijven te benaderen is via LinkedIn. Via

LinkedIn wordt er veel doorgeklikt naar bedrijfspagina’s. De blogfunctie op LinkedIn is een goede gelegenheid om het actieplatform te promoten. Instagram mag op eenzelfde manier worden ingezet als Facebook en is geschikt voor het benaderen van de groep van vijftien tot 25 jaar. Op Pinterest en Youtube mag zoveel mogelijk beeldmateriaal gepost worden.

Het onderzoek dat is uitgevoerd om antwoord te geven op de probleemstelling: Welke manieren heeft het Ronald McDonald Kinderfonds om meer traffic naar het actieplatform

www.starteenactie.nl te krijgen zodat er meer interactie met en donaties van de doelgroep gegenereerd worden? leidt tot de volgende ontwerpcriteria:

• Er moet op www.starteenactie.nl een informatievoorziening komen die vragen beantwoordt van de bezoekers.

• Er moeten op www.starteenactie.nl tips en tricks gegeven worden die het actievoeren makkelijk maken.

• Er moet op www.starteenactie.nl een blog gestart worden.

• Er moet een infographic ontwikkeld worden die door middel van Visual storytelling de bezoeker voorziet van informatie over de organisatie.

• Er moeten op www.starteenactie.nl video’s aangeboden worden waarin gebruik gemaakt wordt van storytelling.

• Er moeten op Facebook en Instagram berichten geplaatst worden waarin gebruik gemaakt wordt van storytelling.

• Er moeten op Twitter berichten geplaatst worden, waaronder calls-to-action.

• Er moet op LinkedIn gebruik gemaakt worden van de blogfunctie om bedrijven bekend te maken met het actieplatform.

11 Advies

De ontwerpcriteria die in de conclusie genoemd zijn zullen in dit hoofdstuk uitgewerkt worden tot concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen komen voort uit desk- en fieldresearch dat is

uitgevoerd om de volgende doelstelling te behalen: De ontwikkeling van een online marketingplan waarin onderzoek is verricht naar de mogelijkheden om meer traffic naar het actieplatform www.starteenactie.nl te krijgen zodat er meer interactie met en donaties van de doelgroep gegenereerd worden.

In de aanbevelingen zijn bepaalde richtlijnen meegenomen die niet genoemd zijn in de conclusie. Deze richtlijnen zijn belangrijk om het advies zo specifiek mogelijk te kunnen formuleren.

11.1 Website

Hieronder staan adviezen geformuleerd die betrekking hebben tot de website www.starteenactie.nl.

11.1.1 FAQ

Er moet op www.starteenactie.nl een informatievoorziening gecreëerd worden die antwoord biedt op lezersvragen. Hiervoor moet een FAQ-pagina aangemaakt worden met ‘veel gestelde vragen’. De vragen moeten inzicht bieden in de organisatie en de bestemming van de fondsen. Ook praktische zaken van het actievoeren moeten aan bod komen. De vragen zijn gesorteerd per onderwerp zodat het overzichtelijk is. Figuur 1. laat zien hoe dit eruit moet komen te zien.