• No results found

3 Het Ronald McDonald Kinderfonds

5.1 Charity: water

De non-profitorganisatie charity: water zet zich in om mensen in ontwikkelingslanden te voorzien van schoon en veilig drinkwater. Dit doen zij door de wereld over te reizen en opzoek te gaan naar organisaties die duurzame watervoorzieningen opzetten om vervolgens hun meest succesvolle programma’s te financieren. Bijzonder aan deze organisatie is dat 100% van de donaties en

opbrengsten direct naar waterzuiveringsprojecten gaat. Onkosten zoals salarissen, kantoorruimte en andere benodigdheden worden gefinancierd met behulp van alternatieve donaties, investeerders en sponsoren (charity: water, 2015).

Beantwoord lezersvragen:

De website van charity: water voorziet de bezoeker van veel nuttige informatie. De pagina ‘About us’ geeft inzicht in onder anderen de missie, het verdienmodel, de medewerkers, de oprichter en financiën. De pagina ‘About us’ biedt ook de optie ‘Need help?’. Deze pagina geeft op een zeer gestructureerde manier antwoord op alle mogelijke lezersvragen. Er kan gekozen worden uit diverse categorieën die vervolgens ook weer onderverdeeld zijn in verschillende kopjes met daaronder ongeveer vijf tot tien voorbeeldvragen. De manier waarop de lezersvragen genoteerd zijn geeft overzicht en zorgt ervoor dat bezoekers op een gerichte manier kunnen zoeken naar een antwoord op hun vraag. Als het juiste antwoord niet gevonden kan worden kan deze gesteld worden middels een contactformulier.

Verdeel informatie in brokken en houd het kort:

De informatie op de website van charity: water wordt aangeboden in kleine brokken tekst die ieder een specifiek doel hebben. Wanneer op de homepage naar beneden gescrold wordt, wordt in drie stappen uitgelegd hoe je een actie organiseert. Iedere stap staat afzonderlijk beschreven in een gekleurd kader en wordt toegelicht in zes regels of minder. Bovenaan de pagina staan acht titels met daaronder subtitels. Bij het lezen van de titels is het direct duidelijk welke informatie daar gevonden kan worden. Achter iedere titel bevindt zich een pagina waarop wederom de tekst per onderwerp duidelijk verdeeld is met steeds een veelzeggende titel erboven. De website geeft veel informatie over de verschillende projecten die gesteund worden, hoe de organisatie ontstaan is en wat de bezoeker kan doen om te helpen. Omdat per pagina en paragraaf uitsluitend één specifiek onderwerp aan bod komt blijft de website erg overzichtelijk.

Maak het makkelijk om in actie te komen:

Bezoekers van de website van charity: water worden direct geconfronteerd met een call-to-action namelijk: ‘Start a campaign’. Deze optie staat opvallend aangegeven in een blauw kader in het midden van de pagina. Daaronder wordt ook de optie: ‘or donate instead’ aangeboden. Een leuke toevoeging op de homepage is dat er direct inspiratie gegeven wordt voor acties die je kan

organiseren. Dit gebeurt door middel van een grote witte titel waarvan de woorden ‘You can’ en ‘for clean water’ vaststaan en de woorden daar tussenin steeds veranderen, bijvoorbeeld: ‘You can shave your head for clean water’ of ‘You can make a music video for clean water’ enzovoort. Wanneer op de homepage verder naar beneden gescrold wordt zijn er voorbeelden te zien van bestaande acties die als inspiratie kunnen dienen. Wanneer de optie ‘start a campaign’ aangeklikt wordt kan direct een formulier ingevuld worden om een actie aan te maken. Dit is een erg makkelijke en efficiënte manier om een actie te starten. Boven dit inschrijfformulier staat vermeld hoeveel mensen je al voorgingen, op dit moment hebben al 52.587 mensen actie gevoerd voor dit goede doel.

Zorg voor conversatie:

Er is weinig mogelijk tot conversatie op de website van charity: water. Een van de voorbeeldvragen op de website luidt: ‘Can I schedule an informational interview with you?’. Er wordt uitgelegd dat met het kleine aantal medewerkers en de grote hoeveelheid werk die zij hebben het momenteel onmogelijk is om een interview te geven. Omdat het onderhouden en starten van conversaties een tijdrovende klus kan zijn kan het gebrek aan mankracht en tijd een verklaring zijn voor het ontbreken hiervan. Hoewel er geen interactie kan plaatsvinden op de website is de tone of voice, zoals Amanda Flick aanraadt, erg informeel en betrokken.

Maak gebruik van storytelling:

Charity: water maakt veel gebruik van storytelling. Dit gebeurt door middel van tekst, foto’s, visuals en video’s. Alle feitelijke informatie die te vinden is op de website wordt direct gekoppeld aan het

doel. Een voorbeeld hiervan is de volgende zin: ‘Want to transform the lives of an entire

community? For $10.000 – $25.000 you can fully fund a waterproject for a community or a school. De zin begint verhalend en eindigt met feitelijke informatie. Alle informatie op de website wordt op een verhalende wijze aangeboden waarbij steeds een directe koppeling gemaakt wordt naar het doel. Foto’s, video’s en visuals worden erg sterk ingezet door charity: water. Zowel de mensen die profiteren van de waterprojecten als de actievoerders worden duidelijk in beeld gebracht. Dit zorgt voor een erg persoonlijke indruk. In een animatie video wordt met behulp van een voice over laten zien waarom water zo belangrijk is. Op de website wordt er veel gebruik gemaakt van visuals om informatie te geven. Er kan gekeken worden naar foto’s van afzonderlijke waterprojecten, de lokale partners en de families die hiermee geholpen worden. Het grootste element van storytelling vindt plaats in de charity: water blog. In de blog worden uiteenlopende onderwerpen behandeld. Er wordt gesproken over rampen in ontwikkelingslanden (‘Aftermath of a disaster: Whats ahead for Nepal?’) maar ook over favoriete acties (‘Campaigns We Love’) en bijvoorbeeld de komst van nieuwe stagiaires. Al deze verhalen ondersteunen het gezamenlijke doel om zoveel mogelijk mensen van schoon water te voorzien (charitywater, 2015).

Social media

Helemaal onderaan de homepage staan de social media iconen, deze zijn erg onopvallend. Charity: water is actief op Facebook (310.110 fans) en op Twitter (1.482.149 fans). Op Facebook wordt iedere post gecombineerd met een foto en zijn sommige teksten aardig lang. Op Twitter zijn ook de meeste Tweets gecombineerd met een foto maar niet allemaal. Vanzelfsprekend zijn de teksten hier korter omdat er na het toevoegen van een foto nog maar 117 tekens over zijn. Veel van de foto’s brengen de mensen in beeld die profijt hebben van de waterprojecten. Het concrete bewijs van deze mensen die geholpen worden door charity: water en alle mensen die zich hiervoor inzetten zorgt voor een gevoel van betrokkenheid. Zowel de tekst als de foto’s herinneren de volgers er aan waarom water zo belangrijk is en dat schoon water voor iedereen vanzelfsprekend moet zijn. De positieve invloeden van de waterprojecten worden op allerlei manieren belicht, bijvoorbeeld op Twitter: ‘For kids in this community in Mali, clean water means they can spend more time in school. #WaterChangesEverything’, en op Facebook: ‘For woman and children in Namayingo District of Uganda, access to clean water means no longer having to worry about crocodiles, snakes or walking miles to the lake’. Dit maakt de lezer ervan bewust dat het gebrek aan water niet alleen zorgt voor dorst en gezondheidsproblemen maar ook allerlei andere gevaren en problemen met zich meebrengt. Beide kanalen maken gebruik van ‘calls-to-action’. Dit gebeurt door middel van een begeleidende tekst waarin benadrukt wordt waarom de hulp hard nodig is en meestal een link naar de website charitywater.org.. Er wordt vaak benadrukt dat 100% van de donaties direct naar de waterprojecten gaat. Er wordt aandacht besteed aan actievoerders door foto’s te plaatsen van hun actie en te beschrijven wat hun donatie betekent, bijvoorbeeld: ‘Thanks Noah for helping 71 people get clean water!’. In deze Tweet wordt gelinkt naar de actiepagina van Noah op de website. Op Facebook staan de acties iets uitgebreider beschreven, ook met een link naar de actiepagina of de

blogpagina om daar verder te lezen over de actie (twitter/charitywater, z.j.) (facebook/charitywater, z.j.).