• No results found

Twee sporen: platform creëren en informeren

In document Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam (pagina 152-155)

Overzicht luchtkwaliteit NO 2 (2004) Geen maatregelen

Actie 45 Handhaving stationair draaien

4. Ontwerpoplossingen toepassen

7.3 Twee sporen: platform creëren en informeren

7.3.1 Platform creëren: kennis delen, beslissen en samenwerken

Met de partners moet de samenwerking gefaciliteerd worden: kennis delen, uitwisselen van belangen, maar ook het nemen van beslissingen en het daarna gezamenlijk

uitvoeren. Van belang is om de betrokkenheid bij de uitvoering van het plan te behouden en partners vroegtijdig te informeren over nieuwe ontwikkelingen. Op gezette tijden overleg is ook nodig om te weten wat er speelt en om daar zonodig op in te kunnen spelen. Ook vormen de partners een belangrijke schakel in de communicatie naar hun achterbannen. Luchtkwaliteit vraagt dus om een platform voor (georganiseerde) ontmoetingen. Daarnaast dient kennis te worden vastgelegd en uitgewisseld: internet, intranet, digitale nieuwsbrieven e.d. zijn daarbij mogelijke hulpmiddelen.

7.3.2 Informeren

Beide doelgroepen (partners en publiek) zullen op de hoogte moeten zijn en blijven van de ontwikkelingen rond luchtkwaliteit. Bij partners gebeurt dit grotendeels via het bovenstaande platform. Bij publiek gaat het om informeren. Het streven is, dat door het verhogen van kennis, de houding van de vervuiler ten opzichte luchtkwaliteit verandert en deze het gedrag aanpast. In eerste instantie kan gedacht worden aan een brede

campagne. Maar is dit wel het juiste middel en noodzakelijk? Campagnes zijn immers duur en schieten hun doel nogal eens voorbij. Daarom wordt eerst gekeken hoe het onderwerp luchtkwaliteit leeft onder Amsterdammers, welk belang men geeft aan goede luchtkwaliteit en in welke mate men concessies wil doen t.b.v. luchtkwaliteit. De wijze van communiceren met het publiek dan wel de campagnevorm wordt daarop afgestemd.

Het actieplan leidt tot concrete maatregelen. Per actie of maatregel dient communicatie ingezet te worden om de effectiviteit te vergroten. Deze vorm van communicatie is onderdeel van een maatregel (ook budgettair) en met name gericht op de mensen en partijen die met de betreffende maatregelen te maken krijgen. Ook bij deze

maatregelgebonden communicatie is onderzoek relevant. De vraag hierbij moet zijn: op

welk gedrag is deze maatregel gebaseerd? Waarop zijn bijvoorbeeld de

vervoersbeslissingen van mensen gebaseerd. Vervolgens kan worden gekeken hoe dit gedrag kan worden beïnvloed. Het kan bijvoorbeeld zijn dat dit gedrag inmiddels achterhaald is. Is dat het geval, dan moet men zich daarvan bewust worden en moet de communicatie zich daarop richten door het wijzen op alternatieven.

Een aantal acties in dit Actieplan Luchtkwaliteit zijn zelfstandige communicatieacties (zie hierachter). Deze acties zijn gericht op gedragsverandering.

Voor de effectiviteit en de consistentie van alle communicatievormen is het van belang dat de communicatie georganiseerd, gecoördineerd en in overleg met de belangrijkste

partners plaats heeft.

7.4 Communicatieacties

Hieronder staan de acties die voortkomen uit bovenstaande analyse, aangevuld met enkele reeds bestaande acties op middelenniveau.

Actie 46 Campagne

Doel De Amsterdammer informeren over de noodzaak tot het nemen van

maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Sturen dat niet alleen de overheid probleemeigenaar wordt maar dat de vervuiler zich aangesproken voelt en het gedrag aanpast. Organiseren en faciliteren van ontmoetingen, kennis delen en

uitvoering van maatregelen door de diverse partners.

Resultaat Het probleembesef neemt ten opzichte van de 0-situatie toe

De bereidheid een bijdrage te leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit neemt ten opzichte van de 0-situatie toe.

Gezamenlijkheid waarborgen, kennis vastleggen, uitvoering maatregelen monitoren

Realiseerbaarheid De gemeente zal zelf een eenduidige boodschap moeten uitstralen zelf

het goede voorbeeld geven (zie actie eigen wagenpark). De gemeente is immers zelf ook vervuiler. Daarnaast moet ze oog hebben voor andermans opinie en belang.

Benodigde middelen en verantwoordelijkheden

Trekker DIVV

Betrokkenen DMB

Financiën € 500.000,- voor 4 jaar

Capaciteit 1 mensjaar

Planning 4e kwartaal 2006

Monitoring

Indicator Er zal een 0-meting plaatsvinden en er zullen per jaar tussentijdse

metingen worden gehouden.

Vragen die zullen worden beantwoord zijn o.a. Hoe ziet men het probleem? Welke bijdragen wil men leveren? Wat zijn de

Toelichting

De vraag is wat denken mensen nu over luchtkwaliteit, welk frame heeft het? Gemeente lijkt nu alleen probleemeigenaar in plaats van probleemoplosser. Dus geen boodschap van: 'het is een zure appel maar voor uw eigen bestwil'. Daarom moet onderzocht worden hoe er over het thema luchtkwaliteit wordt gesproken voordat dit gekoppeld wordt aan zaken als milieu, mobiliteit en gezondheid. Problemen qua luchtkwaliteit zijn het gevolg van het gedrag van de vervuiler. Maar realiseert de vervuiler zich dat wel en hoe is deze hierop aan te spreken? En door wie? Hiervoor is een actorenanalyse van belang. Welke actoren praten over het thema luchtkwaliteit en hoe, wie kan een voorbeeldfunctie vervullen? Allereerst wordt een 0-meting gehouden om het draagvlak bij verschillende doelgroepen in kaart te brengen. Op basis van de 0-meting wordt een gerichte campagne ontwikkeld.

Overeenkomstig het besluit “Inzicht geven in de actuele gegevens van

luchtverontreiniging op specifieke plekken” zal Amsterdam een digitale luchtkwaliteitskaart maken en deze via internet toegankelijk maken voor het publiek.

Het platform dient te bestaan uit formele overleggen, werkgroepen, conferenties, maar ook ontmoetingen met een informeel karakter, als presentaties. Daarnaast dient kennis geborgd en gedeeld te worden via in ieder geval een internet of een extranet.

Actie 47 Publiciteitscampagne “Milieuklachtentelefoon ook voor luchtkwaliteit”

Doel Publiek informeren over mogelijkheid om voor vragen en klachten met

betrekking tot de luchtkwaliteit een beroep te doen op de bestaande Milieuklachtentelefoon

Resultaat Betere bekendheid van de Milieuklachtentelefoon als een meldpunt

voor luchtkwaliteit

Realiseerbaarheid Hoog.

Benodigde middelen en verantwoordelijkheden

Trekker DMB

Betrokkenen -

Financiën Financiering uit Actie 46 van het Actieplan (“Campagne”)

Capaciteit (uren) 200

Planning 2006

Monitoring

Indicator Aantal meldingen over luchtkwaliteit

Toelichting

De Milieuklachtentelefoon van de DMB zal breed onder de aandacht worden gebracht als een meldpunt ook voor luchtkwaliteit.

In document Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam (pagina 152-155)