• No results found

Omleiding lege lijnbussen

In document Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam (pagina 79-82)

Overzicht luchtkwaliteit NO 2 (2004) Geen maatregelen

Actie 4 Omleiding lege lijnbussen

Doel Beperking uitstoot NO2 en fijn stof

Resultaat 0,6 µg/m3 NO2

0,3 µg/m3 fijn stof

(10% reductie intensiteit busverkeer = 1% reductie vervuiling)

Realiseerbaarheid Akkoord ROA en vervoerder noodzakelijk Benodigde middelen en verantwoordelijkheden

Trekker DIVV

Betrokkenen DIVV, ROA, Connexxion/BBA/Arriva

Financiën Geen voor Amsterdam

Capaciteit 100 uur, overleg met ROA/Connexxion/BBA/Arriva

Planning Vanaf 2006

Monitoring

Indicator Maatregel uitgevoerd

Toelichting

De streekbussen hebben te maken met een sterke spitsrichting. Dat betekent dat er in de ochtend (avond andersom) veel volle bussen naar de stad rijden en een aantal lege bussen terug. Deze laatste groep (maar ook andere, reguliere routes) kan via de route Piet Heinkade – Kattenburgerstraat worden omgeleid. Hiermee wordt de uitstoot op de Pr. Hendrikkade verlaagd. Hierbij moet voorkomen worden dat de luchtkwaliteit op ander wegen zoals de Piet Heinkade boven de gestelde normen komen.. De uitvoering van de maatregel zal moeten passen binnen de concessie die het ROA heeft gegeven aan Connexxion/BBA/Arriva. Onderhandelingen met het ROA zijn dus noodzakelijk, om deze maatregel voor de nieuwe concessieverlening in te voeren.

Conclusie Prins Hendrikkade

Met het uitvoeren van de maatregelen in de Pr. Hendrikkade, wordt de luchtkwaliteit een stuk beter. De maatregelen zijn echter niet afdoende voor de overlast die er momenteel is. Belangrijke oorzaak hiervan is dat de achtergrondconcentratie zodanig is, dat die de normen al overschrijdt. Daarnaast is er de tegenstelling tussen enerzijds de behoefte om de verkeersintensiteit te verlagen vanwege de luchtkwaliteit en anderzijds om dat niet te doen vanwege de gewenste verkeersfunctie. Daarom zijn er nog aanvullende

maatregelen nodig. Door het uitvoeren van de generieke maatregelen is het mogelijk om ook op de Pr. Hendrik kade te voldoen aan de normen voor de luchtkwaliteit. De Prins Hendrikkade is in de aanpak van de luchtkwaliteit tot na 2010 een permanent

4.2.2 Stadhouderskade

De Stadhouderskade is de belangrijkste en dus drukke verkeersader rond het centrum van Amsterdam. Het aantal motorvoertuigen over deze straat schommelt tussen de circa 20.000 en 30.000 per etmaal. Het oplossen van de grootste knelpunten op de

Stadhouderskade, gelegen ter hoogte van De Nederlandse Bank, vraagt om een reductie van circa 60% van het verkeer op die locatie. Pas wanneer het aantal rond 12.500 motorvoertuigen per etmaal geeft, laat de berekening een knelpuntloos beeld zien.

Omdat de Stadhouderkade geen zeer ongunstig verkeersbeeld kent is het niet mogelijk een specifiek doelgroepengericht beleid te voeren. Het weren van al het vrachtverkeer en touringcars zal op zich een effectieve bijdrage leveren, maar lost niet alle knelpunten op. Bij het weren van al het vracht- en busverkeer zal een reductie van 25% van het overig verkeer noodzakelijk zijn om de normen te halen.

Uitgaande van het concentratiebeleid blijft de Stadhouderskade een belangrijke weg voor het autoverkeer. De drukte op de Stadhouderskade kan binnen het concentratiebeleid alleen beperkt worden indien de verkeersdruk in de vooroorlogse stad afneemt. Hierbij moet worden bedacht dat op de Stadhouderskade vele binnenstedelijke verplaatsingen worden gemaakt, die ook op een redelijke fietsafstand (< 7,5 kilometer) zijn gelegen. Een nieuw verkeersplan (VOS), stedelijke distributie en het stimuleren van het gebruik van andere vervoermiddelen dan de auto onder Amsterdammers en bezoekers van de stad zal de verkeersdrukte op deze weg moeten beperken. Hiervoor wordt verwezen naar Actie 20 en Actie 22. Lokale maatregelen voor de Stadhouderskade zijn beperkt mogelijk en volgen hieronder.

Actie 5 Verbeteren doorstroming en vergroten afstand wegas - trottoir door

herprofilering Stadhouderskade

Doel Door middel van aanpassing van de Stadhouderkade kan een profiel

worden gerealiseerd waardoor er een betere doorstroming van het verkeer wordt bewerkstelligd. Betere doorstroming (vooral minder remmen en optrekken) leidt tot minder luchtverontreiniging. Door de afstand tussen de plaats waar mensen lopen en waar de vervuiling optreedt te vergroten, zal de concentratie van de vervuiling waar de mensen lopen verminderen. Ondanks het feit dat er geen wezenlijke verandering wordt bewerkstelligd in de vervuiling wordt de luchtkwaliteit voor de bewoners waar het er toe doet wel beter.

Resultaat Door de afstand tussen de plaats waar mensen lopen en waar de

vervuiling optreedt te vergroten, zal de concentratie van de vervuiling waar de mensen lopen verminderen. Ondanks het feit dat er geen wezenlijke verandering wordt bewerkstelligd in de vervuiling wordt de luchtkwaliteit voor de bewoners waar het er toe doet wel beter.

De Stadhouderskade is nog maar pas geleden geherprofileerd. Wellicht moeten ook bomen worden gerooid en komen parkeerplaatsen te vervallen. Er is strijdigheid met het beleid voor de singelgrachtzone (aanleg wandelpromenade). Stadsdeel Oud Zuid moet medewerking verlenen. Dekking niet geregeld.

Realiseerbaarheid Uitsluitend de doorstroming verbeteren zal wellicht kunnen rekenen op

draagvlak. In combinatie met de vergroting van de afstand wegas – trottoir kan het een probleem vormen.

Benodigde middelen en verantwoordelijkheden

Trekker Stadsdeel Oud Zuid

Betrokkenen DIVV, DRO

Financiën Eenvoudige ingreep: € 80.000,- Hierbij wordt uitgegaan van het

aanbrengen van lijnen op de weg. (Een ‘echte’ herprofilering wordt geschat op circa € 5 miljoen. In dit Actieplan wordt niet voor deze optie gekozen.)

Capaciteit 300 uur (opstellen plan).

Planning eenvoudige ingreep 2006 mits dekking gevonden wordt.

herprofilering 2009 (start voorbereiding 2006) mits dekking geregeld is.

Monitoring

Indicator Uitvoering eenvoudige ingreep van 2x1,5 naar 2x1 rijstroken

Opstelling stedelijke randvoorwaarden Herprofilering uitgevoerd

Toelichting

De Stadhouderskade kan door civieltechnische ingrepen wat verder van de stoep en de bebouwing gelegd worden. Versmalling van rijstroken en verlegging van de rijbaan kan de lokale luchtkwaliteit voor de direct omwonende verbeteren. Door de herprofilering wordt een constante rijsnelheid gerealiseerd waardoor de luchtkwaliteit beperkt verbeterd. Tevens wordt de bestaande luchtverontreiniging verplaatst naar een afstand verder van de woningen gelegen. Op sommige delen is nog flink wat ruimtewinst te behalen. Het verbeteren van de doorstroming op de Stadhouderskade is ook een mogelijkheid.

Hiervoor kunnen de kruispunten aangepast worden. Mogelijk dat een betere afstemming van de verkeerslichten, een andere indeling van de rijstroken op de kruispuntconfiguratie of aanleg van rotondes de doorstroming verbeterd. Een ander geldt alleen in

samenspraak met de wegvakken.

Deze maatregel kent 2 varianten: een eenvoudige ingreep waarbij door middel van belijning het brede profiel tussen de Hobbemakade en de Ferdinand Bolstraat wordt versmald richting Singelgracht en een ingrijpende variant waarbij de parkeerplaatsen die nog aanwezig zijn langs de waterkant komen te vervallen en de weg wordt opgeschoven richting Singelgracht. Deze laatste variant is in strijd met het beleid ten aanzien van de Singelgrachtzone (aanleg wandelpromenade).

De bedoeling van deze verplaatsing is om de afstand van de wegas tot aan het trottoir te vergroten. De ruimte die ontstaat door de verplaatsing mag daarom niet worden gebruikt om het trottoir te verbreden. Kantekening bij deze maatregel is dat ter hoogte van de Nederlandse Bank geen ruimte is om de weg te verschuiven.

Actie 6 Aanpak vrachtverkeer Stadshouderskade bij onvoldoende effect

In document Actieplan Luchtkwaliteit Amsterdam (pagina 79-82)