• No results found

Transcriptie groepsdiscussie 2

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 81-87)

School bekend met Stayokay

Gespreksleider: Tessa Ruiter (T)

Aanwezig: Marlies (M), Boris (B), Emma (E), Pim (P)

T: Nogmaals, leuk dat jullie er allemaal zijn. Het programma voor vandaag ziet er als volgt uit, ik wil beginnen met een aantal stellingen waarvoor jullie de bordjes nodig hebben die voor jullie liggen. Wanneer je het eens bent met een stelling mag je het groene bordje laten zien en wanneer je het oneens bent de rode. We beginnen dus met een discussiepunt waar jullie op kunnen reageren. Daarna heb ik nog een aantal aanvullende vragen voor jullie over het organiseren van het schoolkamp. En we eindigen met nog wat tips, waarbij ik graag van jullie zou willen weten hoe Stayokay jullie beter van dienst kan zijn. Als laatste krijgen jullie een leuk gevulde goodiebag mee naar huis en mochten jullie het leuk vinden kunnen jullie nog even hapje mee eten met ons. Oké, zal ik dan maar beginnen met de eerste stelling.

"Stayokay heeft een bekende naam binnen het onderwijs?"

T: 3x ja, 1x nee. Marlies, jij hebt nee. Kun je dat toelichten?

M: Ik kende Stayokay wel voordat ik ging werken op school, alleen wist ik niet dat Stayokay zich ook richt op het onderwijs. Ik dacht meer aan backpackers en jongeren.

T: En hoe ben je er dan achter gekomen dat we eigenlijk binnen het onderwijs wel een grote speler zijn?

M: Nou toen ik op school kwam werken, gingen zij al naar Stayokay. Omdat we ook meerdere scholen in het hostel zien, kwam ik er achter dat er meer scholen kiezen voor schoolkamp bij Stayokay.

T: Oké dank je wel. De rest kende Stayokay dus wel al zo te zien. Want het speelde al bij jullie zelf of bij jullie scholen?

B: Ik wist het van af sinds ik les geef op mijn huidige school. We hebben meerdere informatie opgevraagd bij verschillende locaties, waaronder Stayokay.

T: Oké, super. De volgende stelling is:

"Is het belangrijk om één vaste contactpersoon te hebben?"

T: 3x ja en 1x nee.

B: Het maakt niet uit bij welke locatie je boekt of komt. Het is altijd fijn om in het voortraject een vast contactpersoon te hebben. De contactpersoon dient dan wel op de hoogte te zijn van alles en altijd bereikbaar.

T: Emma, jij hebt nee. Kan je dat toelichten?

E: Het is misschien wel fijn om een vast contactpersoon te hebben, alleen is het niet altijd haalbaar. Mocht je met een probleem zitten en je wilt dat het snel opgelost wordt en je contactpersoon is er niet. Dan verwacht je wel een oplossing. Zolang het opgelost wordt, dan vind ik het niet erg om meerdere contactpersoon te hebben.

T: Fijn, dank jullie wel.

"Belangrijk aspect tijdens schoolkamp is het samen klaarmaken van avondeten?"

T: 1x ja keer en 3x nee. Pim, jij hebt ja..

P: Zeker weten al ben ik wel van mening dat het niet voor alle leerlingen geldt. Dat is ook niet haalbaar of je moet een schoolkamp organiseren in het teken van koken. Wat wij

bijvoorbeeld in Stayokay Arnhem deden is dat leerlingen zich konden opgeven voor bepaalde activiteiten die zij leuk vinden, waaronder een kookactiviteit. Zo heb je ook leerlingen die zich opgeven om te koken, omdat zij het leuk vinden en niet alleen omdat het moet.

T: Oké, goed idee.

B: Die mening kan ik delen. Wij maken vaak mee dat leerlingen gaan koken die het niet leuk vinden om te koken. Dan is het plezier er snel af, kan ik je vertellen.

N: Zouden jullie kiezen voor Stayokay als het mogelijk is dat leerlingen ook bij ons kunnen koken?

P: Nee, niet zo zeer. Ik vind het erg fijn dat we nu niets hoeven doen. We kunnen gewoon langs het buffet lopen en iedereen kan opscheppen wat diegene wilt.

T: Oké, fijn. Dan gaan we naar de volgende stelling:

"Op schoolkamp wil ik een compleet verzorgd pakket inclusief activiteiten?"

T: Ik zie eigenlijk 2x nee en 2x ja.

E: Heerlijk als alles geregeld is wanneer je aankomt en voor alles is er een begeleider. Dit scheelt enorm in de begeleiders die wij moeten regelen. Aan de andere kant hangt er vaak wel een hoger prijskaartje aan, als alles geregeld wordt. Vandaar mijn antwoord nee. B: Ligt totaal aan wat je tijdens de schoolkamp wilt gaan doen en wat je doelen zijn. Ik vind

het fijn als er een compleet verzorgd pakket is wat betreft overnachting en eten en drinken. De activiteiten moet je daar los van zien.

P: Een pakket met alles er op en eraan is leuk. Alleen dan is alles wel zo gepland. Voordeel is dat je van tevoren wel weet waar je aan toe bent, zeker handig met een grote groep. Alleen nadeel is dat je er dan moeilijker van kan afwijken.

"Het is belangrijk dat begeleiders een eigen kamer hebben?"

T: 4x ja en dat zonder twijfel. Dat is denk ik ook wel logisch.

M: Ja inderdaad. Dan heb je toch even een eigen plekje waar je je kan terugtrekken. N: Willen jullie dan een kamer alleen of mag het met meerdere collega’s zijn? B: Meerdere collega’s is prima en is ook vaak erg gezellig.

T: Oké, dan gaan we naar de volgende stelling:

"Tijdens een introductieweek vind ik educatie belangrijk?"

T: 3x nee en 1x ja.

P: Bij ons op school gaat het tijdens schoolkamp om plezier en ligt de aandacht niet op het lesgeven van kinderen. Begin van het schooljaar dan zijn vele leerlingen nog met hun gedachten bij de vakantie en kennismaken van de andere leerlingen. Daarom beginnen we rustig aan en doen we leuke activiteiten waarbij plezier centraal staat.

M: Ja dat is bij ons ook zo. Zelfs bij sommige leraren en leraressen geen zin om les te geven, maar ook veel meer zin om plezier te hebben.

T: Dus educatie is belangrijk, maar ligt het dan aan het soort kamp?

B: Ja dat is zo, bij een introductiekamp in het eerste jaar is het de bedoeling dat iedereen elkaar leert kennen. Educatie staat dan op een lager pitje.

"Het programma tijdens het schoolkamp wisselt jaarlijks?"

T: 4x nee, Emma zou jij dit kunnen toelichten?

E: Het programma staat vast en het is jaar weer goed georganiseerd waarbij iedereen plezier heeft. Waarom zou je het dan veranderen?

P: Nee, de leerlingen gaan één keer mee en die vinden het allemaal fantastisch. T: Is het dan niet zo dat de leerlingen het doorvertellen aan de nieuwe brugklassers? B: Soms wel en tegenwoordig hebben ze soms zelfs al de foto’s en filmpjes al van tevoren

gezien. Maar dat maakt niet uit en pakt altijd alleen maar goed uit, want iedereen krijgt er weer zin in om op schoolkamp te gaan. Is de schoolkamp bijvoorbeeld geen succes dan wordt het alleen maar lastiger om de leerlingen lekker te maken.

T: Oké, dank jullie wel. Dan gaan we naar de volgende stelling.

"Budget voor het schoolkamp wordt elk jaar minder?"

T: Jullie twijfelen en hebben gekozen voor 2x ja en 2x nee. Marlies..

M: Ja, door de crisis lijkt alles duurder te worden. Dat merken wij ook, zeker als we activiteiten willen doen en de overnachtingen zijn ook duurder.

E: Wij hebben prijsafspraken met onze locatie en dat is wel heel erg fijn. Zo blijft het budget hetzelfde en hoeven we niet aan de ouders te vragen om meer geld en gebruiken wij hetzelfde budget.

P: Daar zit zeker wat in. Het ligt er ook aan wat je allemaal gaat doen. Sommige scholen gebruiken bijvoorbeeld een bus om de leerlingen naar de locatie te brengen en bij sommige scholengaan de leerlingen met de fiets. Dat kan enorm in het budget schelen. T: Oke, dan kom ik gelijk bij de volgende stelling, welke hier misschien wel in kan haken:

"Het is voor ons interessant om in een andere periode tegen een lagere prijs te verblijven"

T: Ik zie 3x een nee. Boris..

B: Voor ons is het niet interessant , want de planning voor het schooljaar is steeds hetzelfde en dat blijft ook hetzelfde.

T: Wat als het echt een stuk kan schelen per leerling?

E: Dat is misschien wel het denken waard. Alleen ik denk niet dat het vele scholen over de drempel tilt om inderdaad de planning te veranderen en het doel voor het

introductiekamp is toch echt om elkaar te leren kennen in het begin van het schooljaar. Dat werkt niet als je pas in november gaat.

T: Helder, dank jullie wel.

T: Omdat ik graag zou willen weten hoe het oriëntatie- en boekingsproces eruit ziet, zou ik graag nog een aantal vragen willen stellen. Want wanneer beginnen jullie met oriënteren?

P: Dat gebeurd vaak direct na de schoolkamp. Dan boeken wij bij dezelfde locatie of als het niet goed is bevallen kijken wij naar een andere.

E: Ons programma staat ieder jaar vast. Wij boeken dan ook direct na schoolkamp weer voor het jaar erop.

B: Wij doen het een half jaar van tevoren. Dan is er bij ons meer informatie bekend en kunnen wij gerichter kijken.

T: En als jullie gaan oriënteren naar een locatie waar zoek je dan?

B: Ik gebruik eerst de kennis die het dichts bij is en dat zijn mijn collega’s van school. Soms spreek je ook weleens collega’s van andere scholen. Dan vertellen zij bijvoorbeeld dat het op een locatie fantastisch is en dan gebruik je toch internet om te kijken of je pakt de telefoon om te bellen voor meer informatie.

T: En jij Emma?

E: Ja, ik denk dat ik toch als eerste op internet ga zoeken.

M: Ja, ik gebruik toch ook het internet en dan Google ik op schoolkamp of locaties of iets dergelijks.

T: En waar letten jullie op tijdens het zoeken?

P: Prijs is toch wel heel belangrijk en doorslaggevend, het moet toch binnen het budget van de school blijven

E: Het lijkt mij ook belangrijk wat je ervoor terug krijgt en het hangt ook af wat het doel is van de kamp. Om een voorbeeld te geven; je kan met de kinderen naar de bios gaan of zelf iets organiseren met beamer en scherm. Prijs is belangrijk, alleen met creativiteit kom je ook ver.

T: Is het belangrijk dat de prijzen dan op de website staan of willen jullie liever een offerte ontvangen?

B: Offerte vind ik belangrijker en kan je beter op beslissen. Op internet zit vaak een addertje onder het gras of het zijn prijzen die vanaf zijn. Kortom, niet realistisch.

T: En is duurzaamheid belangrijk? Dus biologisch, maatschappelijk verantwoord? M: Ja, het is goed maar speelt geen grote rol in de keuze.

T: Bezoeken jullie de locaties ook voorafgaand het maken van de keuze?

M: Als je de locatie niet kent dan moet je zeker eerst op bezoek gaan voordat je je keuze maakt.

E: Het is niet alleen de locatie, maar ook de omgeving daarom heen. Het zou niet leuk zijn als je een herberg boekt en je zit naast een vuilnisbelt of in een buurt met veel lawaai en onrust.

T: En na het bezoek maak je pas de beslissing? P: Ja.

B: Stel je hebt drie locaties, dan bezoek je deze eerst voordat je een beslissing neemt. Of een locatie moet echt fantastisch zijn en een geweldig aanbod doen, dan hoef je wellicht niet verder te kijken.

P: Belangrijk is dat je er alles aan hebt gedaan om tot de juiste beslissing te komen. Niet dat je achteraf spijt krijgt, uiteindelijk gaat het erom dat het een super kamp wordt en dan mag de prijs ook niet al te hoog zijn natuurlijk.

T: Zou een persoonlijk gesprek met iemand bijvoorbeeld iemand van Stayokay tijdens het keuzemoment wenselijk zijn?

E: Lijkt mij heerlijk. Zo kan je nog even al je vragen stellen en kan je beter een keuze maken. Persoonlijke gesprekken zijn altijd goed.

T: En hebben jullie allemaal direct met de hostelmanager? Hoe werkt dat?

P: Dat is erg plezierig, want zo weet je gelijk wat de mogelijkheden zijn binnen het hostel. T: Zouden jullie het ook fijn vinden als er nog iemand contact opneemt na het schoolkamp? M: Ja, dat is wel fijn maar niet essentieel.

B: Meestal wordt het schoolkamp altijd wel even geëvalueerd tijdens het uitchecken, alleen kan het wellicht ook fijn zijn om via de mail of telefoon nog contact te hebben. Mocht je tijdens het uitchecken er geen tijd voor hebben of zo.

T: Oké, de laatste twee punten die ik nog van jullie zou willen weten. Jullie boeken de schoolkampen, maar zijn jullie ook de uiteindelijke beslissers of moet de directeur dat doen?

E: Bij ons staat het ieder jaar vast. De directeur beslist uiteindelijk altijd, maar volgt ons advies vaak goed op..

T: Oké, de directeur geeft dus uiteindelijk daar akkoord voor? E: Ja.

P: In grote lijnen organiseren wij schoolkamp en de directeur noemt van te voren een aantal aspecten wat hij belangrijk vindt. Zolang deze aspecten onderdeel zijn van de schoolkamp, dan is het goed.

T: Het gaat dus vaak wel snel, zo een beslissing?

P: Meestal zit het wel goed, ook zolang het maar in het budget past.

T: De laatste vraag: kennen jullie het initiatief van Stayokay, Stay4all? Zo ja, speelt dit ook mee in de beslissing?

P: Ja, mee bekend alleen nog geen gebruik van gemaakt. Wel een heel leuk initiatief. E: Ik ken het niet.

M: Nee, ik ook niet..

T: Stay4all is een initiatief van Stayokay die het mogelijk maakt om de kinderen, waarvan de ouders geen geld hebben om het schoolkamp te betalen, toch mee te laten gaan op schoolkamp. Stayokay betaald dan als het ware het bedrag voor de leerling. B: Super! Dat kan misschien ook wel meehelpen in onze keuze.

T: Want hoe zit het nu bij jullie ?

M: Nee, ze gaan allemaal mee, omdat het verplicht is.

B: Ze moeten allemaal mee van ons en ouders geven aan als zij de schoolkamp niet kunnen betalen. Dan schieten wij dit voor of moeten we met veel papierwerk subsidie aanvragen bij de gemeente. Al worden die ook wel wat moeilijker.

T: Oké, dank jullie wel voor jullie input. Dan zou ik jullie nog een paar korte vragen willen stellen om te zien of Stayokay jullie in de toekomst nog ergens mee kunnen helpen.

T: Want wanneer is een schoolkamp geslaagd?

E: Dat iedere leerling met een dosis plezier en lol terugkomt en er zijn geen ongelukken gebeurd.

M: Zeker waar. En dat geldt ook voor het plezier van de begeleiders en de gehele organisatie. T: Oké, dus het gaat vooral om de veiligheid en het plezier?

M: Ja inderdaad.

T: Oké, en wat kan Stayokay doen om het werk van de boeker nog makkelijker te maken? E: Lijkt mij wel leuk om een soort informatiemap te ontvangen die puur gericht is op

schoolkampen en wat daarbij komt kijken. Dit kan ook digitaal, bijvoorbeeld op jullie website.

T: Nog meer ideeën?

P: Ehm, nee dat is wel een goede denk ik. Zeker voor scholen die Stayokay wellicht nog niet kennen.

T: Oke, dank jullie wel.

T: En blijven schoolkampen in de toekomst nog standhouden? All: Ja, zeker.

P: Het hoort erbij en is een onderdeel dat niet meer verdwijnt. Daar ben ik van overtuigd.

T: Oké, dank jullie wel. Zijn er voor nu nog vragen vanuit jullie? E: Ehm, nee denk het niet eigenlijk. We hebben genoeg besproken.

T: Super, dank jullie allemaal voor jullie input. We vonden het heel fijn dat jullie hier aanwezig konden zijn.

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 81-87)