• No results found

Marketingcommunicatiedoelgroep

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 51-53)

7 Marketingcommunicatieplan voor Stayokay

7.1 Marketingcommunicatiedoelgroep

In deze paragraaf wordt beschreven voor welke doelgroep dit adviesrapport geschreven is. De keuze voor de doelgroep komt voort uit het onderzoek dat voorafgaand aan dit

marketingcommunicatieplan is gedaan.

7.1.1 Keuze doelgroep

Uit onderzoek is gebleken dat scholen, of schoolkamporganisatoren, voornamelijk uit gewoonte handelen. Wanneer een programma of een locatie naar wens is, zal deze de komende jaren ook niet snel veranderen. Tot het moment dat de school, of organisator, iets mist of wanneer iets niet naar wens is en pas dan zal er georiënteerd worden naar een nieuwe locatie of nieuwe invulling van het schoolkamp.

Omdat de schoolkamporganisatoren die momenteel bij Stayokay het schoolkamp organiseren erg tevreden zijn met de samenwerking, de locatie en de mogelijke activiteiten rondom het hostel zullen zij hierdoor niet snel voor een andere locatie kiezen voor het schoolkamp. Vandaar dat met dit marketingcommunicatieplan dan ook gefocust wordt op de schoolkamporganisatoren binnen het voortgezet onderwijs die momenteel nog niet bij Stayokay boeken. Een voorbeeld van een schoolkamporganisator is Johanna, zoals in paragraaf 7.1.2 is beschreven. Hiervoor is gekozen, omdat momenteel slechts een kleine groep van de middelbare scholen bereikt wordt door Stayokay en hierdoor weinig scholen daadwerkelijk bij Stayokay hun schoolkamp organiseren.

Uiteraard is het ook van belang om de schoolkamporganisatoren binnen de groep middelbare scholen die momenteel wel al bij Stayokay hun schoolkamp organiseren tevreden te houden. Vandaar dat in dit marketingcommunicatieplan ook gelet wordt op hoe Stayokay deze doelgroep kan behouden.

7.1.2 IJkpersoon: Johanna

Johanna is docent lichamelijke opvoeding op een middelbare school. De school waar ze werkt gaat al jaren naar dezelfde locatie en Johanna is al meerdere keren als begeleider meegegaan. Dit jaar mag ze voor het eerst het schoolkamp organiseren voor de leerlingen uit de eerste klas en Johanna heeft het idee dat er een paar punten beter kunnen. Momenteel moeten ze namelijk zelf zorgen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten wat elk jaar veel tijd en energie kost. Daarnaast is het de laatste jaren niet

altijd even mooi weer tijdens het introductiekamp dus zoekt ze een locatie waar ze ook met slecht weer terecht kan. Tijdens sportdag vraagt ze rond waar andere schoolkamporganisatoren naartoe gaan op kamp en daarna gaat ze rondkijken op

internet. Belangrijk punt tijdens het zoeken is vooral dat het schoolkamp binnen het budget past en daarnaast wil ze diverse activiteiten in de buurt van de locatie kunnen doen.

7.2 Marketingcommunicatiedoelstellingen

In deze paragraaf worden de marketingcommunicatiedoelstellingen beschreven. Deze

doelstellingen zijn afgestemd op de resultaten van het vooraf gedane onderzoek en de gekozen communicatiedoelgroep. Deze doelstellingen vormen de basis voor de communicatiestrategie.

7.2.1 Doelstelling I - Kennis

“In september 2016 moet de naamsbekendheid van Stayokay met 20% zijn gestegen onder de

gehele doelgroep.” Toelichting

Slechts een klein deel van de doelgroep kent Stayokay als een locatie voor een schoolkamp. Doordat onder de doelgroep nog een grote slag gehaald kan worden is het belangrijk dat schoolkamporganisatoren binnen het voortgezet onderwijs bekend worden met Stayokay. Om ervoor te zorgen dat de doelgroep een positieve houding tegenover Stayokay krijgt en daarnaast voor Stayokay kiest als het op een schoolkamp aankomt, is het van belang dat de doelgroep allereerst bekend is met Stayokay.

7.2.2 Doelstelling II - Houding

“In september 2016 moet 80% van de doelgroep, die bekend is met Stayokay, een positieve houding tegenover Stayokay hebben als locatie voor schoolkamp.”

Toelichting

Uit onderzoek gebleken is dat de doelgroep, schoolkamporganisatoren binnen het voortgezet onderwijs, bij het oriënteren naar een nieuwe locatie voor het schoolkamp allereerst collega- scholen vragen naar hun ervaring. Vandaar is het van belang dat de doelgroep die bekend is met Stayokay een positieve houding heeft tegenover Stayokay als het gaat om locaties voor het schoolkamp. Dit is ook van belang, omdat wanneer schoolkamporganisatoren een positieve houding tegenover Stayokay hebben, zij dit ook zullen overbrengen naar collega-scholen of andere organisatoren. Mensen die in contact komen met Stayokay zullen hierdoor gelijk een positief gevoel hebben tegenover de organisatie. Momenteel zijn de schoolkamporganisatoren die op dit moment bij Stayokay boeken erg tevreden met Stayokay als locatie voor een schoolkamp. Echter is het van belang dat deze groep tevreden blijft over Stayokay, zodat zij bij Stayokay blijven boeken. Uit onderzoek is gebleken dat scholen erg gericht zijn op ‘gewoontes’ en pas gaan oriënteren wanneer zij ontevreden zijn over de locatie of samenwerking.

7.2.3 Doelstelling III - Gedrag

“In november 2016 staat Stayokay bij 10% van alle middelbare scholen in Nederland op de shortlist van het schoolkamp.”

Toelichting

Uit onderzoek is gebleken dat er afgelopen schooljaar 204.334 leerlingen naar de brugklas van het voortgezet onderwijs zijn gegaan, verspreid over 659 middelbare scholen. Afgelopen jaar

zijn echter slechts 15.161 gasten vanuit het voortgezet onderwijs bij Stayokay geweest met betrekking tot het schoolkamp. Dit betekent dat slechts 7,4% van de gehele doelgroep momenteel op schoolkamp naar Stayokay gaat. Doordat scholen niet snel veranderen van locatie of invulling van het schoolkamp, wordt verwacht dat er niet gelijk een grote verandering in het gedrag van scholen plaatsvinden. Vandaar dat er slechts een stijging van 2,6% wordt voorzien. Doordat scholen vanaf oktober/november beginnen met het organiseren van het schoolkamp voor het volgende schooljaar, is deze doelstelling op november 2016 gericht.

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 51-53)