• No results found

Transcriptie groepsdiscussie 4

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 93-99)

Scholen onbekend met Stayokay

Gespreksleider: Tessa Ruiter (T)

Aanwezig: Mart (M), Anouk (A), Jasper (J), Cynthia (C), Lydia (L), Samantha (S)

T: Nogmaals heel erg bedankt dat jullie allemaal zijn gekomen. Ik zou jullie graag willen meenemen in het programma van vanmiddag. Zoals jullie op het bord kunnen zien, beginnen we met een aantal stellingen om erachter te komen wat jullie mening is over bepaalde onderwerpen. Zoals jullie zien liggen er bij iedereen twee bordjes, een groene en een rode. Als je het eens bent met de stelling, wil ik je vragen het groene bordje omhoog te houden en als je het oneens bent mag je het rode bordje laten zien. Als we alle stellingen hebben gehad, heb ik nog een paar vragen over het oriëntatie- en boekingsproces welke jullie doorgaan tijdens het organiseren van een schoolkamp en zou ik graag wat tips & tricks van jullie horen hoe jullie nog beter geholpen zouden kunnen worden door de locatie waar jullie een schoolkamp organiseren. Als laatste krijgen jullie uiteraard een leuke goodiebag mee en mochten jullie het leuk vinden, dan is er de mogelijkheid om nog even langs het buffet te lopen en een hapje met ons mee te eten. Dan zou ik nu graag willen beginnen met de eerste stellig, oké:

"Is het belangrijk om één vaste contactpersoon te hebben?"

T: 5x ja. Kan je jouw mening onderbouwen, Samantha.

S: Het is heerlijk om één vaste contactpersoon te hebben, zo kan je direct schakelen en hoef je niet constant weer je verhaal te doen.

T: Jasper, jij had ook ja, hoe denk jij over de stelling?

J: Ik ben het eens met Samantha, één vast contactpersoon is denk ik een win-win situatie voor beide kanten. Als het goed uitpakt dan kan je ook een band creëren.

T: Fijn, dank jullie wel. Een helder verhaald.

"Belangrijk aspect tijdens schoolkamp is het samen klaarmaken van avondeten?"

T: 1x ja en 4x nee. Mart, jij hebt als enige ja geantwoord, kan je jouw antwoord toelichten? M: Absoluut. In het verleden hebben wij dit vaker gedaan en dat ging heel erg goed. De

kinderen vonden het leuk en leren hierdoor goed samenwerken, daarnaast weten ze precies wat er in zit en eten ze het dus sneller op dan iets wat ze bijvoorbeeld niet kennen. Het was voor mij echt een succes.

T: Oké. Anouk, hoe kijk jij hier tegenaan?

A: Ik vind het altijd heerlijk als het eten klaar staat en je zo kunt aanschuiven. De kinderen hoor je niet zeuren, want die kunnen precies nemen wat ze lekker vinden en het wordt geen rotzooi.

S: Wij hebben in het verleden ook zelf het eten klaargemaakt, maar dit was niet geen fijne ervaring. Je loopt te rotzooien met boodschappen doen en daarna moet alles weer af gewassen worden. Wij kijken echt naar locaties waar alles geregeld wordt, zodat dit een zorg minder is.

T: Oké, dank jullie wel.

"Op schoolkamp wil ik een compleet verzorgd pakket inclusief activiteiten?"

C: Een compleet verzorgd pakket is wel handig, alleen dat is het allemaal al zo uitgestippeld en gepland. Voor ons het wel fijn als er ruimte is voor vrije tijd. Of dat de leerlingen op de dag nog een andere activiteit kunnen kiezen. Zodra het gepland is, dan dien je hier rekening mee te houden, ongeacht de weersomstandigheden.

J: Daar heb je wel een punt, alleen dan kan je als nog toch rekening houden met het weer? Het is juist fijn om van te voren te weten waar je aan toe bent, zeker als het gaat om een grote groep.

S: Daar sluit ik mij bij aan. Inderdaad fijn om te weten als je van tevoren weet wat je gaat doen en wat het ook gaat kosten. Het is niet fijn om tijdens de schoolkamp voor onplezierige verrassingen komen te staan.

"Het is belangrijk dat begeleiders een eigen kamer hebben?"

T: Iedereen heeft ja. Anouk, waarom wil is het belangrijk dat begeleiders een eigen kamer hebben?

A: Tijdens zo’n kamp wordt er toch veel van je gevraagd en kost het veel energie. Heerlijk als het mogelijk is om je terug te trekken naar je eigen kamer.

M: Maar we praten over begeleiders. Vind je het dan niet erg als je een kamer moet delen met een andere begeleider?

A: Nee, niet zozeer. Ligt er ook aan met wie uiteraard.

T: En met hoeveel docenten zouden jullie maximaal op een kamer willen? L: Maximaal toch echt wel vier hoor.

J: Zolang er ook maar gezelligheid is. T: Haha, oké we naar de volgende stelling:

"Tijdens een introductieweek vind ik educatie belangrijk?"

T: 3x nee en 2x ja. Lydia, jij twijfelde een beetje?

L: Ja, het ligt er ook wat het doel is van de schoolkamp, vandaar dat ik wat twijfelde. Educatie is zeker belangrijk maar plezier staat bij een introductiekamp toch wel bovenaan.

C: Ik vind het belangrijk dat er educatie is tijdens zo’n schoolkamp. Het is ook hoe je het overbrengt aan de leerlingen. Kijk, vele activiteiten hebben een spelelement. Zo niet, dan kan je die altijd nog creëren.

M: Dat begrijp ik, alleen hoe moet je educatie dan zien? Gaan we de leerlingen iets leren en daarmee bedoel ik informatie zenden. Of is educatie ook hoe je een kampvuur maakt? J: Ik ben van mening dat je geen informatie hoeft te zenden. Zorg ervoor dat de kinderen

plezier hebben en als er automatisch iets educatiefs bij komt kijken is het mooi meegenomen.

"Het programma tijdens het schoolkamp wisselt jaarlijks?"

T: 5x nee.

A: Het programma voor de schoolkamp is in grote lijnen bekend. Het kan af en toe nog weleens anders zijn, maar dan is het een andere activiteit.

L: Ja klopt, het programma is bij ons meestal hetzelfde. Het aantal personen is altijd rond hetzelfde getal en het programma bevalt de leerlingen ieder jaar weer. Keer op keer. C: Dan hoef je het inderdaad niet te veranderen. Dat doen wij trouwens ook niet en het is bij

ons altijd hetzelfde. Wij hebben dan ook goede contacten met onze locatie waar wij iedere keer heen gaan.

"Budget voor het schoolkamp wordt elk jaar minder?"

L: Dat klopt. Wij merken ook dat het steeds lastiger wordt om binnen het budget te blijven. M: Dat maken wij ook steeds vaker mee, je merkt ook dat sommige activiteiten duurder

worden en sommige locaties hebben het soms ook lastig, waardoor de prijzen omhoog gaan. De ouders zien ons al aankomen met prijsverhoging

C: Zoals ik al zei maken wij gebruik van steeds dezelfde locatie. Het budget is ook iedere keer weer hetzelfde en de prijs ongeveer ook. Dat geeft wel een lekker gevoel hoor en zorgt voor rust.

"Het is voor ons interessant om in een andere periode tegen een lagere prijs te verblijven"

T: 3x nee en 2x ja. Wat is jouw toelichting, Anouk?

A: Voor ons is het niet interessant omdat wij altijd in dezelfde maanden op schoolkamp gaan. Het is niet zo dat wanneer de prijzen in januari lager zijn, dat wij dan in januari op

schoolkamp gaan. Het schooljaar staat zoals deze staat.

J: Ik vind het wel interessant om te weten hoeveel het dan scheelt als het in een andere periode goedkoper is. Mocht het goedkoper zijn en je geeft een andere inhoud aan een schoolkamp dan kan het wel efficiënt uitpakken en het is te verklaren aan de ouders en de directie van de school. Je kan de bijvoorbeeld skiën in Winterbergen.

S: Nou, dat is niet goedkoop in januari kan ik je vertellen en je bent ook afhankelijk van het weer.

J: Dat is waar. Het was ook maar een voorbeeld.

T: Zouden jullie kunnen vertellen wanneer jullie beginnen met oriënteren van schoolkamp?

S: Wij boeken al ruim van te voren een driekwart jaar/jaar van tevoren willen wij alles wel rond hebben. Wij gaan wel twee keer per jaar. De reden dat wij op tijd beginnen is dat er vaak nog wijzigingen plaats vinden en die wil je dan wel op tijd afhandelen.

L: Wij oriënteren ons altijd een half jaar van tevoren en twee á drie maanden voor de schoolkamp hebben wij geboekt. We willen wel eerder alleen de ervaring leert dat dat niet altijd haalbaar is.

C: Omdat wij altijd naar dezelfde locatie gaan, is het bij ons lang van te voren al bekend. Zoals ik al zei werkt dit heel fijn en geeft ontzettend veel rust.

T: Wat als een locatie jullie aantal jaar plaats aan kunnen bieden in hun locatie tegen dezelfde prijs, zou dat uitmaken voor jullie?

C: Ja, voor ons zeker wel. Dat is ook de reden dat we al jaren naar dezelfde locatie gaan. We hebben goed contact en goede prijsafspraken waardoor we er met elk schoolkamp wel uitkomen.

M: Zeker een pluspunt, voor nu ik Cynthia zo hoor. Ik kan mij voorstellen dat het veel rust geeft. Kan goed uitpakken voor beide partijen.

A: Het is wel interessant al hoeft de inhoud van mij nog niet besproken te worden.

T: En waar kijken jullie nu als jullie gaan zoeken naar een locatie voor het schoolkamp?

J: Voornamelijk internet, ook kan je daar niet veel informatie over vinden. Vandaar dat ik ook altijd bel voor meer informatie als ik geïnteresseerd ben.

L: Dat klopt. Veel informatie is niet bekend en wij mailen en/of bellen altijd naar een locatie. M: Wij vragen altijd naar informatiepakketten. Als een locatie geen ervaring heeft met

schoolkampen of grote groepen en dan voornamelijk kinderen, dan heeft het geen zin om voor ons te boeken. Verder kijken we altijd op internet naar mogelijke locaties.

T: En waar letten jullie op tijdens het boeken en/of zoeken?

A: Prijs is toch wel een belangrijke factor. Andere zaken zijn de omgeving, veiligheid en niet vergeten de afstand van verschillende activiteiten.

C: Wij boeken altijd bij hetzelfde, maar inderdaad ik kan mij voorstellen dat de prijs en afstanden belangrijk zijn.

T: En is duurzaamheid bijvoorbeeld belangrijk? Dus biologisch, maatschappelijk verantwoord? S: Absoluut. Dat vind ik een belangrijke factor die zeker meetelt bij onze beslissing.

J: Sluit ik mij bij aan, alleen het is niet doorslaggevend voor ons. Dat is toch echt wel prijs en laten we de inhoud van de schoolkamp niet vergeten. Krijg je wel waar voor je geld en wat staat er dan ook tegenover?

T: Gaan jullie ook altijd langs de locaties voorafgaand het boeken?

M: Ja zeker, dat is essentieel! Ik kan ook niet begrijpen dat je iets gaat boeken zonder dat je de locatie hebt bekeken. Zeker als het gaat om een grote groep. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat je dit samen doet met een collega, want vier ogen zien er meer dan twee. S: Helemaal mee eens. Het is niet dat je een hotelkamer boekt, het gaat wel om iets meer.

Pas daarna maken wij de beslissing. Het komt soms voor dat we zelfs nog een keer kijken. A: Mocht je meerdere locaties op het oog hebben is het goed om alle locaties te bekijken.

Misschien kom je wel voor verrassingen te staan, die van je van tevoren niet had gedacht.

T: Zouden jullie (persoonlijk) contact tijdens het oriënteren fijn vinden?

C: Wij hebben altijd dezelfde contactpersoon en dat werkt zeker fijn. Ook al boeken wij ieder jaar dezelfde locatie, toch is een persoonlijk gesprek wel heel wenselijk om alles nog te bespreken. Ik kan mij dus voorstellen dat een gesprek wel fijn werkt, vooral tijdens een keuzemoment.

L: Dat is denk ik zeker goed, helemaal als je vragen hebt.

T: En vinden jullie het bijvoorbeeld ook belangrijk na het verblijf dat er nog iemand bij jullie op school langskomt bijvoorbeeld om te vragen hoe het is geweest, wat kan er beter? Een soort evaluatiemoment.

J: Heel fijn! Je kan er alleen maar beter van worden, maar ik kan me voorstellen dat hier niet per se iemand voor langs school hoeft te komen.

T: Dan vraag ik me nog af of jullie ook uiteindelijk de beslissing nemen waar jullie heen gaan op schoolkamp?

J: Beslissen doen we altijd samen. Het ene jaar is de directeur er meer bij betrokken dan de andere jaren. Het is niet zo dat wij of de directeur alleen beslist.

T: De directeur heeft dus veel vertrouwen in jullie?

A: Onze directeur wil bij ons toch altijd het fijne ervan af weten. Kortom, tot in de puntjes, maar vertrouwd ons wel op onze keuze. Vandaar dat het ook belangrijk is om de juiste persoon te vinden mocht je contact willen zoeken. Onze directeur zal niets doen met informatie over het schoolkamp.

T: Uiteraard kennen jullie Stay4all niet, dit is een initiatief van Stayokay waarbij wij het schoolkamp voor leerlingen betalen waarvan de ouders het schoolkamp niet kunnen betalen. Dit gaat via een formulier en hiervoor hoeft de docent dus geen stapels papierwerk aan te leveren en zo kunnen alle leerlingen toch mee op schoolkamp. Zou dit een

L: Dat is zeker wel een leuk initiatief. Heb je deze informatie ook op papier? Dan zou ik dat graag willen ontvangen, kan ons misschien wel helpen, want ook wij merken dat er steeds meer ouders zijn die het schoolkamp niet kunnen betalen.

T: Jazeker, gaan we naar je toe sturen, want hoe zit dat nu als de ouders geen geld hebben voor het schoolkamp? Gaat het kind niet mee dan?

L: Jawel, bij ons gaan de kinderen altijd mee. Het is ook verplicht, maar hiervoor wordt nu geld vanuit de school gehaald.

C: Wij maken het niet vaak mee dat ouders niet genoeg geld hebben om mee te gaan op schoolkamp, ook is het schoolkamp bij ons verplicht. Mochten ouders het toch niet kunnen betalen dan betaald school voor de leerling.

M: Ik vind het een heel goed en sterk idee. Ik denk dat dit een voordeel kan zijn om voor Stayokay te kiezen.

A: Het is zeker een belangrijke factor. Wij financieren ook wel eens mee, als het echt niet gaat. Soms lukt dit ook niet en dan gaat het kind dan ook niet mee.

T: Oké, dank jullie wel. We gaan dit onderwerp afsluiten, want ik wil jullie eigenlijk nog een paar korte vragen stellen die wij hebben bedacht om nog meer inzicht te krijgen in of wij nog ergens mee kunnen helpen.

T: Wanneer is een schoolkamp geslaagd voor jullie?

S: Wanneer de leerlingen blij zijn dan ben ik dat ook en dat we maar veel gelachen hebben en op een prachtig schoolkamp terug kijken.

J: Als iedereen ook maar in alle gezondheid weer terugkeert. De ouders zien ons aankomen. C: Sluit ik mij bij aan.

T: En wat kan er gedaan worden om het boeken nog gemakkelijker te maken?

M: Veel informatie op de website plaatsen en eventueel informatiepakketten opsturen die gespecialiseerd zijn op schoolkampen.

T: Denken jullie dat het schoolkamp blijft bestaan? M: Absoluut.

J: Wat is nou een schooljaar zonder schoolkamp. Die horen er nog eenmaal bij. T: Oké, helemaal goed. Hebben jullie nog vragen voor ons?

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 93-99)