• No results found

Domeinspecifiek niveau (productgebonden)

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 40-44)

5 Doelgroep waar Stayokay op wil richten

5.2 Domeinspecifiek niveau (productgebonden)

Onder dit niveau vallen kenmerken van de doelgroep zoals de betrokkenheid, de gewenste producteigenschappen en -voordelen, het productgebruik en de aard van het productgebruik

(Floor, J.M.G. & Raaij, W.F. van, 2010). Onderstaande informatie is met name voortgekomen

uit de groepsdiscussies.

5.2.1 Gewenste producteigenschappen

Hieronder worden, door middel van citaten, de belangrijkste punten beschreven die uit de groepsdiscussies naar voren zijn gekomen.

Prijs van het schoolkamp

Omdat scholen afhankelijk zijn van subsidies en ouderbijdragen is het belangrijkste punt waar naar gekeken wordt bij een schoolkamp de prijs. Ondanks dat scholen erg prijsbewust zijn zitten zij niet te wachten om in een andere periode tegen een lagere prijs het schoolkamp te organiseren. Dit komt omdat het in het voortgezet onderwijs vaak om introductiekampen gaat. Het doel van dit kamp is dat de leerlingen kennismaken met de andere leerlingen, vandaar dat dit in het begin van het schooljaar gepland staat. Daarnaast zijn scholen afhankelijk van de jaarplanning, die wordt in overleg met het schoolbestuur gemaakt, waardoor ze aan een bepaalde periode vastzitten. Over de exacte budgetten, die een school kan besteden, wilden de schoolkamporganisatoren niet uitwijden. Dit komt doordat dit vertrouwelijk is en scholen onderling ook met elkaar concurreren.

Momenteel is het niet mogelijk om op de website in één oogopslag te zien wat de kosten voor een schoolkamp bij Stayokay zijn, hiervoor moet altijd contact met Stayokay opgenomen worden. Uit de groepsdiscussies is naar voren gekomen dat dit zeker voor nieuwe scholen een punt kan zijn om af te haken.

“Prijs is toch wel heel belangrijk en doorslaggevend, het moet toch binnen het budget van de school blijven”.

- Pim (niet bekend met Stayokay)

Stay4all

Opvallend is ook dat de meeste schoolkamporganisatoren uit de groepsdiscussies niet bekend zijn met het initiatief Stay4all. Terwijl dit juist een punt kan zijn waar scholen in geïnteresseerd zijn. Stay4all zorgt ervoor dat kinderen waarvan de ouders het schoolkamp niet kunnen betalen toch meekunnen op schoolkamp. Momenteel worden de kosten voor deze kinderen uit een potje van school gehaald of moet er met veel papierwerk subsidie aangevraagd worden bij de

gemeente. Stayokay zorgt ervoor dat dit aangevraagd kan worden door middel van een simpel aanvraagformulier.

Uit de groepsdiscussies is naar voren gekomen dat dit beter onder de aandacht gebracht kan worden door bijvoorbeeld een mailing naar verschillende scholen te sturen waaruit blijkt dat scholen geld kunnen besparen op schoolkamp.

“Ik kende het niet, maar ik vind het wel enorm interessant. Wij doen het nu heel makkelijk dat het uit een potje van school komt, want ze moeten mee.”

- Sandra (bekend met Stayokay)

Communicatie tussen school en Stayokay

Uit de groepsdiscussies is gebleken dat het wenselijk is om een vast contactpersoon te hebben bij het organiseren van een schoolkamp, hierdoor krijgen de schoolkamporganisatoren het idee dat ze serieus en goed geholpen worden. Daarnaast krijgen ze een groter welkomgevoel wanneer het hostel weet wie ze zijn. Opvallend is dat enkel alleen het eerste contactmoment via het hoofdkantoor, oftewel de salesafdeling, loopt. Communicatie en boekingen

daaropvolgend lopen rechtstreeks met de hostelmanager of het hostel zelf.

Daarnaast kwam uit de groepsdiscussies naar voren dat het wenselijk is om een soort van evaluatiemoment te hebben met het hostel of het hoofdkantoor, oftewel dat er contact gezocht wordt met de school na het schoolkamp. Verder vinden scholen die op dit moment al bij Stayokay boeken het contact goed gaan tussen hostel en school.

“Een vast contactpersoon werkt altijd fijn en is efficiënt. Je weet precies wat je aan elkaar hebt en je kan sneller schakelen. Meestal is een contactpersoon al op de hoogte van de informatie.” - Gerard (niet bekend met Stayokay)

Eten staat klaar

Het buffet bij Stayokay wordt als een groot pluspunt gezien door de huidige klanten, zij vinden dit een vorm van ontzorgen en hoeven daarom zelf niet meer over avondeten na te denken.

“Ik vind het altijd heerlijk als het eten klaar staat en je zo kunt aanschuiven. De kinderen hoor je niet zeuren, want die kunnen precies nemen wat ze lekker vinden en het wordt geen rotzooi.”

- Anouk (niet bekend met Stayokay)

Eigen kamer voor begeleiders

Begeleiders van het schoolkamp willen hun eigen kamer, maar vinden het niet erg deze te delen met andere schoolkamporganisatoren. De voorkeur gaat uit naar een

tweepersoonskamer, maar zij vinden het over het algemeen ook niet erg als de organisatoren met vier personen op een kamer liggen. Verder vinden organisatoren het fijn een plek te hebben waar ze zich ’s avonds af kunnen zonderen en samen nog even kunnen zitten.

“Je bent de hele dag al druk met de leerlingen en dan heb je toch een moment rust om weer even tot jezelf komen.”

5.2.2 Het productgebruik van de doelgroep Educatie en schoolkamp

Of er een vorm van educatie meegegeven wordt op een schoolkamp, verschilt per doel. Zo is het tijdens een introductiekamp vaak niet belangrijk dat er een educatief tintje aan het kamp zit. Echter is educatie wel een belangrijk aspect van schoolkampen in een latere periode van de middelbare school, bijvoorbeeld tijdens een werkweek waar leerlingen cijfers krijgen voor de opdrachten die zij moeten doen.

“In een introductieweek vind ik het belangrijk om plezier te hebben en om gemotiveerd te raken voor het komend schooljaar.”

- Boris (onbekend met Stayokay)

Bepalen van locatie

Doordat de arbeidsmarkt en samenleving steeds internationaler wordt, moeten (middelbare) scholen haar leerlingen hier ook op voorbereiden. Het internationaliseren van het voortgezet onderwijs kan in vele verschillende vormen voorkomen. Middelbare scholen kunnen kiezen voor tweetalig onderwijs, samenwerken met andere landen door middel van een online community of op reis gaan om een taal en cultuur nog beter te leren kennen

(Europeesplatform, z.j.). Door de internationalisering hebben scholen tegenwoordig

(meerdere) samenwerkingen met buitenlandse scholen, waardoor het vaker voorkomt dat schoolkampen in het buitenland georganiseerd worden of dat een uitwisseling met een buitenlandse klas plaatsvindt (Maxima college, z.j.).

Voordat de beslissing wordt genomen om naar een (nieuwe) locatie te gaan is het altijd erg belangrijk om de locatie te bezoeken. Schoolkamporganisatoren geven aan dat vooral de omgeving eromheen erg bepalend is, zeker voor een introductiekamp.

“Als je er voor de eerste keer heen gaat, dan is het belangrijk om de locatie van te voren te zien, maar als je eenmaal de locatie kent hoef je er niet meer naartoe.”

- Sander S. (bekend met Stayokay)

De schoolkamporganisatoren gaven tijdens de groepsdiscussies aan dat ze het fijn zouden vinden om activiteiten in de buurt van het hostel te zien op de hostelpagina, inclusief de afstand tussen het hostel en de activiteiten. Op deze manier hoeven ze niet per se naar de locatie om te zien wat er allemaal in de omgeving te doen is.

Bij het bezoeken van een locatie is het voor de organisatoren belangrijk om ter plaatse met iemand van de locatie te kunnen overleggen. Op deze manier kunnen eventuele twijfels doorsproken worden en verdere vragen gesteld worden. Ook kan dan gekeken worden wat de mogelijkheden zijn op de locatie.

“Nu kijk je op Google maps en moet je alles zelf uitzoeken en het zou heel veel moeite schelen als dit al inzichtelijk is.”

- Frank (bekend met Stayokay)

Beslissen en boeken

Momenteel zoeken de schoolkamporganisatoren de locatie voor een schoolkamp uit en beslissen zij waar het schoolkamp georganiseerd wordt, echter moet de offerte wel getekend worden door de rector. Deze volgt vaak gemakkelijk en zal niet snel weigeren om naar een

bepaalde locatie te gaan. Het enige punt dat belangrijk is, is de prijs die op de offerte staat, deze moet namelijk wel binnen het budget passen. Uit de groepsdiscussies is naar voren gekomen dat het erg belangrijk is om de juiste persoon te benaderen die het schoolkamp ook daadwerkelijk organiseert, omdat rectors niet snel actie zullen ondernemen gericht op een schoolkamp.

“Bij ons staat het ieder jaar vast. De directeur beslist uiteindelijk altijd, maar volgt ons advies vaak goed op.”

- Emma (bekend met Stayokay)

Oriënteren naar locatie

Er wordt alleen georiënteerd naar een locatie voor schoolkamp wanneer de school op zoek is naar een nieuwe locatie, doorgaans blijven scholen bij dezelfde locatie tot het moment dat de school of begeleiders iets anders willen. Bij het oriënteren naar een nieuwe locatie voor schoolkamp wordt allereerst gekeken waar andere scholen naartoe gaan en wat hun

ervaringen met bepaalde locaties zijn. Mond-tot-mondreclame is daarom erg belangrijk. Verder kwam uit de groepsdiscussies naar voren dat schoolkamporganisatoren onderwijsbeurzen niet zien als een plek voor aanbieders van het schoolkamp. Ook gaf een groot deel van de

schoolkamporganisatoren tijdens de groepsdiscussie aan zelf ook niet op beurzen te vinden zijn.

Qua oriënteren kijken schoolkamporganisatoren veelal op internet voor nieuwe locaties. Ook tijdens het oriëntatieproces is de prijs een belangrijk punt. Minpuntje vinden de organisatoren dat het momenteel niet duidelijk is op de website van Stayokay wat de prijzen en

beschikbaarheid is voor groepen. Terwijl dit bij andere websites wel inzichtelijk gemaakt is.

Daarnaast is uit de groepsdiscussies naar voren gekomen dat het niet duidelijk is voor de scholen die bij Stayokay boeken wanneer ze moeten boeken bij het hostel waar ze voorgaande jaren ook naartoe zijn geweest om te verblijven in de periode die ze willen.

“Ik ga eerst naar collega's, collega-scholen benaderen. Wat zijn hun ervaringen met Stayokay of met een andere organisatie.”

- Sandra (bekend met Stayokay) “Wij gaan eigenlijk nooit naar beurzen, althans niet om op zoek te gaan naar locaties voor schoolkamp. Zou het ook een beetje gek vinden als we jullie op het NOT tegenkomen en jullie daar schoolkampen promoten.”

- Edwin (onbekend met Stayokay)

Programma van het schoolkamp

Wanneer een programma van het schoolkamp staat, dan blijft deze de komende jaren vaak hetzelfde. Schoolkamporganisatoren gaan daarom de eerste paar keer op zoek naar de mogelijkheden in de buurt van een hostel om in kaart te brengen welke activiteiten er mogelijk zijn. Hierbij kan een verzorgd pakket inclusief activiteiten interessant zijn voor scholen, mits de prijs acceptabel is. Momenteel is het idee dat wanneer de organisatoren de activiteiten zelf regelen de kosten lager zijn dan wanneer zij kiezen voor een vast pakket inclusief activiteiten. Dit komt doordat organisatoren verschillende prijzen in de gaten houden en pas boeken wanneer er een actie is of ze de laagste prijs hebben gevonden.

“Soms wordt er ook wel eens door collega's geroepen, moeten we niet een keer wat anders? Maar voor de leerlingen, die gaan één keer mee, is het allemaal nieuw dus die hoeven niet per se wat anders.”

- Sander B. (bekend met Stayokay)

In document Op schoolkamp bij Stayokay (pagina 40-44)