• No results found

Topiclist voor de reflectieve interviews

METHODOLOGIE: Boeken

D: Topiclist voor de reflectieve interviews

Topiclist voor het reflectieve interview

Op basis van de literatuur heb ik een beeld kunnen vormen van hoe jongeren hun (sociale) identiteit zouden kunnen ontwikkelen en hoe het acteren hierbij een interessant en bijdragend middel zou kunnen zijn. De onderwerpen op de topiclist zijn van toepassing op de adolescent en zijn of haar identiteitsontwikkeling en de rol van het acteren. Het interview is als volgt opgebouwd: de ervaringen met theater en acteren (het verleden), de effecten op persoonlijk en sociaal vlak (het heden) en de verwachtingen (de toekomst). De ingevulde vragenlijst wordt ter achtergrondinformatie gebruikt bij het interview. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de ervaringen en verwachtingen van de respondenten begint het interview met vragen met betrekking tot hoe de respondent in aanraking is gekomen met het theater en waarom het theater hem of haar zo aanspreekt. Vervolgens richten de vragen zich op het mogelijke effect van het acteren op het persoonlijke vlak, in relatie tot de persoonlijke identiteit en gevoelens van zelfvertrouwen. In dit gedeelte van het interview wordt er geprobeerd om door middel van de vragen een proces van zelfreflectie in gang te zetten. Naast het persoonlijke vlak, komt het sociale vlak aan bod met vragen die gericht zijn op de sociale identiteit en de relatie van het individu tot de omgeving. Met dergelijke vragen wordt het effect of de invloed van het acteren op het sociale vlak onderzocht door het acteren hieraan te koppelen. Het laatste gedeelte van het interview is gericht op de verwachtingen ten opzichte van de toekomst en de mogelijke ontwikkeling, verandering of groei die het individu als gevolg van het acteren door heeft kunnen maken.

∗ De ervaring met het theater en het acteren

∝ Waarom heb je ervoor gekozen om je met het acteren bezig te gaan houden? ∝ Wanneer en hoe kwam je in aanraking met het theater?

∝ Wat vind je zo leuk/spreekt je aan aan het theater? ∝ Zijn er familieleden en/of vrienden die ook acteren?

∝ Welke acteurs en/of actrices en gezelschappen vind je goed? Waarom? ∝ Welk soort theater spreekt je aan?

∝ In wat voor opzicht stimuleert het je?

∗ Het effect van het acteren op persoonlijk vlak [persoonlijke identiteit & zelfvertrouwen]

∝ Waarom acteer je? Is het een passie?

∝ Vind je het leuk om te doen? Wat kun je er in kwijt? ∝ Welke functie heeft het acteren voor jou?

o Beschouw je het als een middel om te ontspannen, jezelf te vermaken of plezier te hebben?

o Helpt het je om bepaalde kennis op te doen? Leert het je dagelijkse routines, problemen en gewoonten doorbreken?

o Daagt het je bestaande visies en inzichten uit? Geeft het nieuwe visies en inzichten?

∝ Merk je dat je veranderd bent door het acteren?

∝ In wat voor zin heeft het je veranderd? Positief, negatief?

∝ In hoeverre zijn de door jou gespeelde rollen in overeenkomst met of verschillend van jezelf?

∝ Is het doen alsof een voordeel?

∝ Heb je geleerd om je emoties anders of beter te voelen of beleven? Kun je je gemakkelijk inleven in emoties die ‘nieuw’/anders voor je zijn?

∝ Kun je je eigen persoonlijkheid in het acteren laten zien? Beschouw je het als een vorm van zelfexpressie? Is jouw eigen persoonlijkheid ontwikkeld als gevolg van het acteren? ∝ Merk je, als gevolg van het acteren, een verandering in het geloof in eigen kunnen? Durf

je meer? Ben je trots op jezelf? Wat zijn je kwaliteiten? ∼

∝ Heb je het idee dat je door de leeftijdsfase waarin je je bevindt extra problemen ondervindt?

∝ Wat is zelfvertrouwen voor jou? Hoe uit dat zich bij jou? Ben je zeker over jezelf? Respect je jezelf zoals je bent? Ben je gevoelig voor kritiek?

∝ Voel je je vrij om te doen en laten wat je wil en te zijn wie je wil? Hoe bevalt de manier van werken met de regisseur? Is dit van invloed op jouw zelfvertrouwen?

∝ Kun je belangrijke leermomenten noemen?

∗ Het effect van het acteren op sociaal vlak [sociale identiteit & omgeving]

∝ Merk je veranderingen in sociaal opzicht?

∝ Voel je je gerespecteerd door anderen? Geeft het je warmte en plezier? ∝ Heb je voorbeelden waaraan je je optrekt? Zijn dat anderen of ‘helden’? ∝ Ben je veel in interactie met anderen, de omgeving en de maatschappij? Deel je

ervaringen? Wat kun je erin kwijt?

∝ Voel je je vrij binnen de speelruimte? Voel je je veilig binnen de speelruimte? ∝ Heb je door het acteren bepaalde sociale vaardigheden opgedaan?

∝ Kun je gemakkelijk in andermans emoties inleven? ∼

∝ Heb je in de speelruimte kunnen oefenen met (maatschappelijke) rollen en verantwoordelijkheden?

∝ Ben je gevoelig voor sociale goedkeuring? Voel je je beïnvloedt vanuit de omgeving of maatschappij? Op wat voor manier?

∝ Voel je je beïnvloedt door vrienden en peers? In wat voor opzicht?

∝ Merk je extra problemen in verband met je leeftijd op sociaal vlak? Vind je goede vrienden belangrijk? Waarom?

∝ Zie je het acteren als een voorbereiding op de volwassenheid?

∝ Kun je belangrijke leermomenten opnoemen op sociaal vlak waarin het acteren van invloed is geweest?

∗ Verwachtingen

∝ Als je op je eigen leven, ontwikkelingen en ervaringen reflecteert, zou je dan kunnen spreken van een groei, ontwikkeling, verandering of verbetering? Op wat voor manier? ∝ Ben je anders tegen dingen aan gaan kijken?

∝ Welke invloeden zijn hier met name van belang geweest? ∝ Denk je dat je in de toekomst vaker naar het theater zal gaan? ∝ Denk je dat je hierna nog bezig gaat houden met theater of acteren?