• No results found

Hiërarchie van de categorieën op basis van de codes

Naast een algemeen overzicht van de categorieën, het aantal codes per categorie en de frequenties van de codes, is dit ook per gezelschap bekeken. De linkerkolom in onderstaande tabel (figuur 26) geeft weer in welke mate de categorieën van alle gezelschappen samen voorkomen. Ervaringen en verwachtingen (1) en Effect op persoonlijk vlak (2) komen relatief het meest voor, Acteren (7) het minst. De verschillende gezelschappen staan in de andere kolommen (de interviews met de spelers van de Zomerproductie 2012 van Theater te Water zijn opgedeeld in twee delen), specifieke gegevens van het aantal codes en hun percentages zijn te vinden in bijlage MM.

Alles Noorderlingen NNT Dicht. TTW WP KTM JTS De Steeg TTW ZP1 TTW ZP2

1 E & V Pers. vlak E & V E & V E & V E & V E & V E & V Pers. vlak

- X Koppeling X X X X X X X

2 Pers. vlak X Pers. vlak Pers. vlak Pers. vlak Koppeling Pers. vlak Pers. vlak E & V

X X X X X X X X ZV

3 Koppeling E & V Acteren ZV ZV Pers. vlak Koppeling Koppeling X

- X X Koppeling X X X X X X

4 ZV Acteren X Acteren Koppeling ZV Acteren Acteren Soc. vlak

- X X X Koppeling X X X X Koppeling

5 Soc. vlak ZV ZV X Acteren Acteren ZV ZV X

- WT? X X X X X X Soc. vlak X

6 X Soc. Vlak WT? WT? WT? Soc. vlak Soc. vlak X WT?

- X X Soc. vlak X X X WT? X Acteren

7 Acteren WT? X Soc. vlak Soc. vlak WT? X WT? X

Figuur 26: Hiërarchie van de categorieën op basis van de codes.

De categorieën die bij De Noorderlingen het meest aan bod zijn gekomen zijn Effect op persoonlijk vlak (20%), Koppeling (20%), Ervaringen en verwachtingen (18%) en Acteren (16%). De categorie Waarom theater? (4%) scoort met slechts 2 codes het laagst. In het geval van het NNT Dichterbij Project staat de categorie Ervaringen en verwachtingen (26%) ver bovenaan, gevolgd door het Effect op persoonlijk vlak (18%). Waarom theater? en Effect op sociaal vlak scoorden bij dit gezelschap het laagst met 8%. In de interviews met de spelers van de Winterproductie 2011-2012 van Theater te Water hebben Ervaringen en verwachtingen (22%) en Effect op persoonlijk vlak (20%) eveneens hoog gescoord, gevolgd door de categorie Zelfvertrouwen (16%). De categorie Effect op sociaal vlak (6%) scoort hier het laagst. In de interviews met leerlingen van de opleiding Kunst, Theater, Media en Muziek zijn Ervaringen en verwachtingen (22%), Effect op persoonlijk vlak (20%), Zelfvertrouwen (18%) en Koppeling (16%) het vaakst aan bod gekomen. In de interviews met leerlingen van de Jeugdtheaterschool zijn Ervaringen en verwachtingen (22%) en Koppeling (18%) de meest voorgekomen categorieën. De categorie Ervaringen en verwachtingen (24%) is ook bij De Steeg het meest aan bod gekomen. Gevolgd door Effect op persoonlijk vlak (20%) en Koppeling (16%). De categorie Effect op sociaal vlak (8%) scoort ook hier het laagst. In de pre-interviews (deel 1) met de spelers van de Zomerproductie 2012 van Theater te Water zijn de categorieën Ervaringen en verwachtingen (24%), Effect op persoonlijk vlak (22%) en Koppeling (16%) het best vertegenwoordigd. In de post-interviews (deel 2) is dit anders: Effect op persoonlijk vlak (28%) komt het vaakst voor; gevolgd door Zelfvertrouwen (18%) en Ervaringen en verwachtingen (16%).

Deze data laten zien dat in de verschillende gesprekken bepaalde onderwerpen meer zijn besproken dan anderen. De volgorde van de categorieën in figuur 26 is een weergave van de relatief veel aangehaalde thema’s in relatie tot het effect van het acteren en de ontwikkelingen die het in gang zou kunnen zetten. In de tabel komen een aantal interessante dingen naar voren. Zo lijken De Noorderlingen, in vergelijking tot de andere gezelschappen, veel waarde te hechten aan de ontwikkelingen op persoonlijk

vlak en de koppeling van het acteren met de wereld buiten het theater. Ook bij de Jeugdtheaterschool speelt deze koppeling een belangrijke rol, maar lijkt het effect op het persoonlijke vlak minder van belang te zijn. Voor Theater te Water – de Winterproductie en Zomerproductie deel 2 – lijkt deze koppeling minder significant te zijn. Gelet op het zelfvertrouwen, valt op dat dit meer betekenis heeft voor Theater te Water en de opleiding Kunst, Theater, Media en Muziek. Wat betreft het effect op het sociale vlak eindigt deze categorie voor elk van de gezelschappen op een lagere positie dan voor de gezelschappen samen. De enige uitzondering hierbij is de Zomerproductie van Theater te Water (deel 1 en 2). Het is opvallend dat de categorie Waarom theater? over het algemeen op een vijfde plek komt, maar in elk van de gezelschappen afzonderlijk op een zesde of zevende plek. Er lijkt minder te worden gefocust op het acteren als mogelijke effecthebber op het sociale vlak. Voor de categorie Acteren is dit juist andersom; hoewel zij in het algemene klassement op de zevende plek komt, scoort deze categorie per gezelschap aanzienlijk hoger. Zo staat Acteren bij het NNT Dichterbij Project op de derde plek. De rangschikkingen van de Winterproductie van Theater te Water en de opleiding Kunst, Theater, Media en Muziek zijn zo goed als gelijk. Dit is ook het geval voor de volgordes van De Steeg en de Zomerproductie van Theater te Water deel 1.

Als we het bovenstaande koppelen aan de werkwijze van de gezelschappen zou dit als volgt kunnen worden geïnterpreteerd. De Noorderlingen wordt beschouwd als een vooropleiding voor de toneelschool, waarin jongeren niet alleen een persoonlijke ontwikkeling, maar ook een maatschappelijke en sociale ontwikkeling door zouden kunnen maken. Niet alleen zou de jongere zelfkennis op kunnen doen, ook kan hij of zij leren over de maatschappij en haar sociale regels. Voor het NNT Dichterbij Project staat de acteerervaring zelf meer centraal, omdat dit project probeert de jongere ‘in te wijden’ in het theater maken. De Winterproductie van Theater te Water en de opleiding Kunst, Theater en Media vertonen interessante gelijkenissen. In relatie tot hun werkwijzen zou het volgende kunnen worden gesteld: de jongere doet in het acteren zelfkennis op en gaat op zoek naar het eigen levenspad. In het geval van de Jeugdtheaterschool staat de koppeling boven het persoonlijke vlak, hieruit zou kunnen worden opgemaakt dat dit gezelschap wellicht net iets meer waarde hecht aan het leren over de samenleving dan aan de ontwikkeling van jezelf als persoon. Hierbij speelt het zelfvertrouwen een belangrijke rol. Als de twee delen van de Zomerproductie met elkaar worden vergeleken wordt de invloed van de groepsdynamiek zichtbaar. In eerste instantie (deel 1) lag de nadruk op wat de respondenten verwachtten, het leren acteren en de koppeling aan de wereld buiten het theater. ‘Na afloop van de acteerervaring’ (deel 2) hadden zij vooral effecten op het persoonlijke vlak, het sociale vlak en op het vlak van het zelfvertrouwen ervaren. De koppeling aan de maatschappij en het acteerproces lijken in het tweede deel minder relevant te zijn geweest.