• No results found

Social Media Platformen en kanaalkeuze

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 38-41)

5 Doelgroep Analyse

6.2 Social Media Platformen en kanaalkeuze

Door de enorme populariteit van social media, worden veel nieuwe platformen gelanceerd. Denk aan de snelle opvolgers van MySpace en Hyves, met Facebook, Twitter en LinkedIn. Daarnaast zorgt de immense groei van het smartphonegebruik, dat er een reeks nieuwe platformen gelanceerd wordt die de meerwaarde van mobiele apparaten beter weten te benutten, zoals Instagram en Vine (Hendriksma, 2015). Deze platformen leunen sterk op door gebruikers gecreëerde content in de vorm van film of stilstaand beeldmateriaal. De hieronder genoteerde platformen zijn beschikbaar voor gebruik.

6.2.1 Facebook

Facebook is tot op heden het grootste en meest populaire social media platform. Gebruikers krijgen de optie om content te delen in welke vorm dan ook. Deze content kan vervolgens gedeeld of geliked worden. Ook krijgen gebruikers de optie een reactie te geven op het bericht. Dit netwerk is niet alleen het meest populair in Nederland, maar over de hele wereld. Dit sociale netwerk kent 1,35 miljard maandelijkse gebruikers. Nederland kent 9,2 miljoen ingeschreven gebruikers. Ruim 1 miljard gebruikers maakt gebruik van Facebook op mobiele apparaten (Oosterveer, 2014). Room in Return is zoals eerder in dit onderzoek aangegeven, actief op Facebook. Op dit medium heeft de opdrachtgever het grootste aantal volgers. Omdat

Facebook mobiel zeer veel gebruikt wordt is het een zeer goed medium om contact te zoeken met je doelgroep (Hendriksma, 2015). Je kunt met dit medium je volgers altijd bereiken, dit kan zijn in de vorm van: hulp op afstand, informeren en amuseren. Het merendeel van de

inschrijvingen van Room in Return is afkomstig vanuit doorverwijzingen op dit platform. Het gebruik van Facebook is dus dan ook een overduidelijk succes gebleken met potentie om uit te groeien tot een groot onderdeel van Room in Return.

6.2.2 Twitter

Twitter is een microblog waar gebruikers berichten bestaande uit 140 tekens kunnen plaatsen. Deze ‘tweets’ kunnen voorzien worden van hashtags. Deze hashtags zorgen ervoor dat een bericht beter en makkelijker vindbaar wordt. Zo kan een tweet onderverdeeld worden in bepaalde categorieën waar veel op gezocht wordt. Dit sociale netwerk telt wereldwijd 923 miljoen gebruikers waarvan 284 miljoen gebruikers maandelijks actief zijn. De Nederlandse bevolking is goed voor vijf miljoen geregistreerde profielen. Uit deze vijf miljoen mensen tweet 1,3 miljoen mensen maandelijks minimaal een bericht. Twitter wordt veel gebruikt (76%) op mobiele gebruikersplatformen zoals telefoons en tablets. Kenmerkend van de website is dat niet iedereen andermans tweets leest. 60% van de mensen stuurt namelijk tweets, maar slecht 40% van de gebruikers leest andermans tweets (Oosterveer, 2014). Room in Return maakt al gebruik van Twitter. Het blijkt voor de eigenaren een lastig platform waar nog veel over te leren valt.

6.2.3 LinkedIn

LinkedIn is een social media platform bedoeld voor professionals. Dit sociale netwerk is een handig platform om cv’s te plaatsen en recruitment uit te voeren (Keijzer, 2013). Gebruikers houden andere gebruikers vooral op de hoogte wat er gebeurd in hun werkomgeving. LinkedIn heeft wereldwijd 332 miljoen gebruikers waarvan vijf miljoen Nederlands zijn. LinkedIn biedt inzicht in het bedrijf betreffende aantal werknemers en achtergrondinformatie. Het voegt een stukje professionaliteit toe (Oosterveer, 2014). Room in Return is een nieuw platform die dat stukje professionaliteit zeker kan gebruiken. De LinkedIn pagina van Room in Return is voorzien van basisinformatie. Op deze pagina ontbreek echter content gebruiken in de vorm van werknemers, mijlpunten en inzicht in het bedrijf.

6.2.4 YouTube

YouTube is het grootste videokanaal op het internet (Ecommercegids, z.j.). Gebruikers krijgen op YouTube de mogelijkheid eigen gemaakte content wereldwijd te delen. Vervolgens kunnen andere gebruikers de video liken en toevoegen aan hun favorieten. Ook kunnen gebruikers reacties plaatsen onder video’s (tenzij dit uitgezet is door de uploader). Inmiddels trekt de website wereldwijd meer dan 1 miljard mensen aan. Van deze 1 miljard mensen zijn 7,1 Nederlander (Oosterveer, 2014). YouTube is opgekocht door Google, dit heeft als gevolg dat wanneer je een bericht wil plaatsen, of een video wil uploaden je in het bezit moet zijn van een Google+ account.

Room in Return wil in de toekomst gebruik maken van YouTube. Onder andere omdat video een goed medium is om bezoekers makkelijk en vriendelijk te informeren zonder dat hier een grote hoeveelheid tekst bij nodig is (Derooymedia, z.j.). Daar tegenover staat dat het maken van een video echter veel tijd in beslag neemt en heeft voor de werknemers daardoor op het moment geen prioriteit. Het is echter interessant om dit in de toekomst wellicht wel te doen. Een video informeert namelijk sneller en vraagt minder aandacht van de bezoeker dan tekst (Derooymedia, z.j.).

6.2.5 Google+

Google+ is bedoeld als het antwoord van Google op Facebook. Het platform had een moeizame start, maar het aantal gebruikers neemt geleidelijk toe. Dit komt mede doordat Google haar Google+ diensten heeft geïntegreerd binnen en verplicht gesteld voor andere diensten. Zo vereist onder andere de Google Play Store en YouTube een Google+ account (Oosterveer, 2014). Dit account wordt automatisch gegenereerd, de gebruiker kan het vervolgens vullen met gegevens. Volgens Google zijn er wereldwijd 540 miljoen gebruikers, 3,2 miljoen van deze gebruikers zijn Nederlands. Het betekent echter niet meteen dat deze 3,2 miljoen gebruikers ook daadwerkelijk actief zijn op het Google+ platform zelf. Wanneer iemand namelijk een reactie of like achterlaat op een blog of YouTube dient diegene in bezit te zijn van een Google+ account. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van Google+, maar wel van diens functionaliteiten. Room in Return is op het moment nog niet in bezit van een Google plus account. Het is echter wel interessant om wellicht gebruik te maken van deze service. Het account is namelijk makkelijk te koppelen aan andere platformen. Hierdoor wordt een geplaatst bericht meer verspreid en is Room in Return beter vindbaar in zoekmachines (DTG, z.j.).

6.2.6 Instagram

Instagram is te vergelijken met Facebook. Gebruikers kunnen berichten plaatsen en elkaar volgen. Wat het platform echter uniek maakt, is dat de content vooral op visuele communicatie rust. Gebruikers kunnen foto’s en korte video’s uploaden naar een persoonlijke pagina. Voordat de foto geüpload wordt, krijgt de gebruiker de optie de foto te voorzien van een filter (aanpassing van de foto). Foto’s en video’s kunnen verder voorzien worden van een hashtag (#steekwoord). Deze hashtags dienen als zoekfunctie zodat de content gegroepeerd wordt. Andere gebruikers kunnen op deze content reageren. Dit kan zijn in de vorm van een berichtje of like (Instagram, 2015). Dit platform is enkel mobiel beschikbaar en is vooral populair onder de jongeren (Hendriksma, 2015). Instagram heeft wereldwijd 150 miljoen leden, 1,4 miljoen van deze gebruikers is Nederlands en het gebruik onder jongeren stijgt (Oosterveer, 2014). Room in Return maakt tot op heden geen gebruik van Instagram. Voor een startend bedrijf als Room in Return, dat vooral actief is in bemiddeling, is een applicatie als Instagram wellicht van weinig toegevoegde waarde. De applicatie wordt namelijk vooral gebruikt door jongeren (Hendriksma, 2015). Het doel van deze social mediastrategie is echter om de doelgroep ouders te bereiken. Overigens hebben werknemers van Room in Return aangegeven weinig tijd te bezitten voor eventuele toevoegingen.

6.2.7 Tumblr

Tumblr is net als Twitter een vorm van een microblog. Gebruikers kunnen op dit platform afbeeldingen en korte teksten plaatsen. Iedere gebruiker heeft een eigen pagina die zelf gepersonaliseerd kan worden. De unique selling point van Tumblr is dat gebruikers elkaar niet hoeven te bevrienden. Gebruikers kunnen informatie delen afkomstig van andermans pagina zonder diens toestemming. Tumblr heeft 175 miljoen verschillende blogs en ongeveer 1 miljoen Nederlandse bezoekers (Oosterveer, 2014). Tumblr’s gebruikers zijn jong (18-

29)(Costill, 2014) en vooral op de mobiele apparaten actief (Oosterveer, 2014). Het gebruik van Tumblr biedt op dit moment voor Room in Return wellicht geen toegevoegde waarde. Om een dergelijke microblog bij te houden dient voldoende tijd beschikbaar te zijn. Ook is de doelgroep die bereikt wordt niet de beoogde doelgroep van Room in Return.

6.2.8 Pinterest

Pinterest is een tamelijk nieuw social media platform. Op dit platform kunnen gebruikers inspirerende/ mooie afbeeldingen met andere gebruikers delen. Waar andere platforms rusten op user generated content doet Pinterest dit niet. Gebruikers dienen eerder inspiratie op te doen die te vinden is op internet en dit als herinnering te plaatsen op een eigen prikbord (Pinterest, 2015). Pinterest telt wereldwijd 70 miljoen gebruikers, 1,1 miljoen van deze gebruikers is Nederlands. Uit deze ruim een miljoen gebruikers zijn 131.000 dagelijks actief (Oosterveer, 2014). Opvallend is dat dit platform voornamelijk (71%) door vrouwen wordt gebruikt (Oosterveer, 2014). Pinterest kan om deze reden dan ook interessant zijn voor Room in Return. Uit eerdere analyse is gebleken dat het merendeel van de Room in Return

Facebookpagina bezoekers vrouwelijk is. Pinterest is een aanstormend medium dat in populariteit toeneemt. Het gebruik is minder intensief dan andere platformen en kan inspirerend werken. Op het moment hebben de werknemers van Room in Return geen tijd beschikbaar voor een nieuw social media platform. Toch kan dit een interessant platform voor de toekomst blijken.

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 38-41)