• No results found

Bijlage 7: Plan van aanpak

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 142-148)

Gebruikers reageren op een bericht wanneer zij:

9 Verloop dataverzameling

13.7 Bijlage 7: Plan van aanpak

Inhoud plan van aanpak afstudeeropdracht Media, Informatie en Communicatie

Student

Naam student: Rudy Wijnberg Profiel: RMP Studentnummer: Groep: E-mailadres: Rudy_wijnberg@hotmail.com

Telefoonnummer: 0624786778

Paraaf voor akkoord student: Datum:

Naam eerste begeleider: Naam tweede begeleider:

Paraaf voor akkoord docent-begeleider en tweede docent: Datum:

Paraaf voor akkoord afstudeercommissie: Datum:

Gegevens opdrachtgever: Bedrijf: Room in Return

Naam begeleider vanuit het bedrijf: Florien Wildeman Functie: Online Marketing

Probleemsituatie:

Room in Return is een startende onderneming in de vorm van een online platform. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en richt zich voornamelijk op studenten, jonge gezinnen en alleenstaande ouders met kinderen onder de achttien (Statline, 2014). Deze onderneming biedt mensen met een extra kamer in huis de mogelijkheid om deze uit te lenen aan iemand die een kamer zoekt. Hier staat een ruildienst tegenover. Deze dienst kan variëren van oppassen op de kinderen, gezelschap houden of klusjes in en rondom huis. (Facebook, 2015) Het platform lanceert op 15 mei en de inschrijvingen druppelen langzaamaan binnen. Bij aanvang van dit onderzoek heef Room in Return 200 ingeschreven leden. 180 van deze leden zijn kamer zoekend. Slechts 20 leden bieden daadwerkelijk een kamer aan. (Wildeman, 2015).

Er zijn veel meer inschrijvingen van kamerzoekers dan kameraanbieders. Dit komt door het feit dat kameraanbieders nogal huiverig zijn om een vreemde in hun huis te laten wonen (Kamsma, 2014), bang zijn dat er iets verandert in de kosten van het huishouden (Berg, 2013), maar ook omdat er zelden vanuit Room in Return gecommuniceerd wordt met deze doelgroep (Facebook, 2015). Room in Return is actief op drie social media kanalen, namelijk; Facebook, Twitter en LinkedIn. Via deze kanalen communiceert zij ongeveer twee maal per week met de bezoekers door middel van statusupdates. Een van deze twee updates heeft altijd betrekking op kamer zoekers (studenten). Zonder kameraanbieders kan Room in Return weinig bieden aan de kamerzoekers. (Sanden, 2015)

Door gebruik te maken van een goede social media-strategie is Room in Return beter in staat om deze doelgroep te bereiken en tegelijkertijd te overtuigen. Dit kan door interactie te zoeken met de doelgroep, maar ook door informatie te verschaffen. Tevens krijgt Room in Return inzicht op het gebied van Trends, social media mogelijkheden en handige tools die gebruikt kunnen worden om zo de werkdruk te verlichten.

Probleemstelling

Hoe kan Room in Return een actieve relatie met haar doelgroep

kameraanbieders opbouwen via social media-kanalen, om meer vertrouwen in de dienst en daardoor meer aanmeldingen te genereren?

Doelstelling

Room in Return beschikt over een social media-strategie waarin concreet (met voorbeelden) staat hoe Room in Return een actieve relatie kan opbouwen met “kameraanbieders”, dit om meer vertrouwen in de dienst en meer aanmeldingen te genereren.

Deelvragen Room in Return

- Wat is Room in Return

- Wat zijn de missie, visie en doelstellingen van Room in Return - Wat is het imago van Room in Return

- Wat is de rol van Room in Return in het ‘ruilproces’ - Welke media zet Room in Return op dit moment in:

o voor interne communicatie o om kamerzoekers te bereiken o om kameraanbieders te bereiken

- Welke knelpunten signaleren de medewerkers van RiR op het gebied van communicatie

Doelgroep analyse

- Welke doelgroepen heeft Room in Return - Wie valt onder de doelgroep kameraanbieders

- Wat vindt deze doelgroep van de huidige communicatie van RiR - Welk deel van de doelgroep is te bereiken via social media - Op welke social media is de doelgroep actief

- Welke interesses deelt de doelgroep met elkaar - Wat zijn de behoeftes en zorgen van de doelgroep

- Wat verwacht de doelgroep van RiR op het gebied van social media - Welke knelpunten signaleren kameraanbieders in de communicatie van

RiR (en vergelijkbare organisaties)

Social Media

- Definitie van social media

- Welke social media-kanalen bestaan er - Wat zijn de voordelen van social media - Wat zijn de nadelen van social media

- Welke social media-tools kunnen gebruikt worden voor welke doelen - Wat is een social media strategie

- Welke social media-kanalen zijn toepasbaar voor Room in Return - Welke trends spelen op dit moment op het gebied van social media - Hoe bouw je een band op door middel van social media

Best Practices

- Wat zijn de analysecriteria voor concurrenten van Room in Return - Welke directe concurrenten heeft Room in Return

- Welke indirecte concurrenten heeft Room in Return - Welke social media gebruiken concurrenten

- Welke nationale best practices zijn leerzaam voor Room in Return - Welke internationale best practices zijn leerzaam voor Room in Return - Wat kan Room in Return hiervan leren

Verantwoording methode van onderzoek 2.1 Deskresearch

Veel van de hiervoor genoemde deelvragen kunnen uitgewerkt worden door middel van deskresearch. Het deskresearch gaat uitgevoerd worden met de vele boeken die bestaan over social mediagebruik (Safko, 2010). Tevens wordt er gebruik gemaakt van de vele websites die inhoudelijk ingaan op commerciële social media-communicatie (Patrick Ruijs, 2012). Ook het onderwerp trends kan behandeld worden met behulp van Deskresearch. Social media is altijd actief en verandert constant. De inhoudelijke informatie betreffende Room in Return wordt vergaard door middel van flyers en interviews met de werknemers van Room in Return.

Ook wordt het merendeel van de doelgroep analyse behandeld door middel van deskresearch (Boex, 2014). Veel van deze informatie gaat afkomstig zijn van bronnen binnen Room in Return. Tevens wordt veel gebruik

gemaakt van databanken zoals Lexis Nexis (Roodhoofd, 2014) en Google Scolar. Op deze databanken wordt vooral gefocust op kamerverhuur en wat de aanbieder weerhoudt van het aanbieden van een kamer.

2.2 Fieldresearch

Methode 1: Diepte-interview

Er worden acht diepte-interviews gehouden. Deze acht interviews worden gespreid over twee van de onderdelen binnen de doelgroep. Deze onderdelen zijn; alleenstaande ouders en jonge gezinnen. Er worden vier interviews per groep gedaan zodat verbanden gelegd kunnen worden tussen de andere groep en de ‘eigen’ groep en zodat verschillende meningen worden verzameld per groep. (Verhoeven, 2011)

Dit geeft een algemener resultaat en een duidelijke indicatie van wat werkt en wat juist niet werkt. Gedurende het interview worden twijfels, zoals; de nood naar hulp in huis, het vertrouwen in kamerzoekers en de meerwaarde van het in huis plaatsen van een kamerzoeker, voorgelegd bij de

geïnterviewde zodat dit verwerkt kan worden in de tweede methode van het veldonderzoek. Door gebruik te maken van een interview kan worden ingegaan op eventuele voor- en nadelen van voorgestelde suggesties en kritieken. (Alles over Marktonderzoek, 2015)

Door gebruik te maken van deze en de volgende methode kunnen

conclusies getrokken worden die uiteindelijk meegenomen kunnen worden in het eindproduct.

In de interviews worden onder andere de volgende vraagstukken

voorgelegd: Kan Room in Return hulp bieden in het huishouden? Wordt er naar hulp gezocht op internet en social media? Zo ja, hoe verloopt deze zoektocht en welke route wordt genomen? Wat doet een kameraanbieder aarzelen om tot actie over te gaan (Roodhoofd, 2015)? Wat wil je van een organisatie weten voordat er tot actie wordt overgegaan? Is er weleens gebruik gemaakt van een bemiddelingsbureau? Zo ja, wat is de mening over het bureau. Welke eigenschappen moet een organisatie als Room in Return bezitten om aantrekkelijk te zijn voor de doelgroep? Wat zet de persoon aan om een bericht te delen? Wordt het gebruik van beeldmateriaal gewaardeerd of leidt het enkel af van de boodschap? Deze, en andere vragen, worden voorgelegd met ondersteuning van relevante afbeeldingen. Vervolgens worden de voorbeelden die als beste uit het interview zijn gekomen getest in methode twee.

De data wordt per individu persoonlijk verwerkt. Er wordt samengevat wat opvalt per gestelde vraag. Vervolgens wordt een voorlopige conclusie van het besproken materiaal gemaakt. Deze conclusie wordt verwerkt in

methode twee. De interviews worden handmatig verwerkt, zodat er een duidelijk beeld kan worden geschetst en duidelijk wordt hoe de gegeven antwoorden in de praktijk zijn toe te passen. (Verhoeven, 2011)

Een diepte interview biedt vele voordelen zoals:

- De doorvraagoptie, hierdoor kan inhoudelijk worden doorgevraagd over een bepaald onderwerp. Dit schept niet alleen duidelijkheid, maar ook een manier om het gesprek te controleren.

- Het interview kan overal plaatsvinden. Hierdoor voelt de geïnterviewde zich sneller op zijn of haar gemak en zal hij of zij eerder geneigd zijn eerlijk te antwoorden.

(Alles over marktonderzoek, 2015)

Er kleven echter ook nadelen aan een diepte interview zoals:

- Beïnvloeding. De interviewer kan de geïnterviewde sturen en zijn mening voorleggen. Hierdoor wordt het antwoord beïnvloed.

- Getrokken conclusies gelden in de meeste gevallen niet voor de gehele populatie.

(Alles over marktonderzoek, 2015)

Methode 2: Enquête

Door middel van enquêtes wordt een groot deel van de doelgroep bereikt (Alles over marktonderzoek, 2015). Er wordt geïnformeerd naar; welke social media de doelgroep gebruikt, op welk tijdstip ze dit doen, wat voor onderwerpen ze graag uitgelicht willen zien, welke sites worden bezocht, wat hun woonsituatie is, wat de doelgroep doet twijfelen om zich aan te melden bij Room in Return en wat de doelgroep eventueel doet overgaan tot interactie op geplaatste berichten. Dit wordt gedaan aan hand van de uitslag van de interviews. Door voorbeelden te geven van situaties waar gedurende het interview positief op gereageerd is, kunnen ook aspecten zoals

betrouwbaarheid, vriendelijkheid, tone of voice en aanspreekbaarheid getest worden.

De potentiële respondenten worden benaderd via social media-kanalen zoals Twitter (Room in Return, Happy Single Moms, Single Supermom) en Facebook (Happy Single Moms, Room in Return, Ouders van Nu), forums (alleenstaande ouders, happy single moms), persoonlijke netwerken, nieuwsbrief van Room in Return en werving op kinderdagverblijven/ crèches/ scholen/ straat. Tevens is reeds toestemming verkregen om gebruik te maken van het mailbestand van Room in Return. Hierdoor kan te weten worden gekomen wat de al ingeschreven mensen heeft overgehaald om zich in te schrijven.

Een van de grote doelgroepen van Room in Return zijn de jonge gezinnen. De totale populatie betreft 1.322.000 gezinnen met kinderen onder de achttien (Statline, 2014).

De andere groepering die binnen de doelgroep “kameraanbieders” valt, zijn de alleenstaande ouders met kinderen onder de achttien. Deze groep heeft een populatie van 280.000 huishoudens. (Statline, 2014)

Om een betrouwbaar resultaat te genereren dient de enquête een betrouwbaarheidsniveau van 95% te hebben. Dit percentage wordt enkel behaald wanneer er een minimum van 385 ingevulde enquêtes worden ontvangen (steekproefcalculator).

Er is gekozen om gebruik te maken van een selecte beoordelingssteekproef. Deze methode is praktisch, snel, goedkoop en vrij eenvoudig. Echter gaat dit ten koste van de representativiteit. Tevens is de methode subjectief en afhankelijk van de expertise van de onderzoeker. (Alles over

marktonderzoek, 2015) Concept hoofdstukindeling Titelblad Voorwoord English summary Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Methoden en technieken 3. Begripsafbakening 4. Interne analyse 4.1 Room in Return

4.2 Missie, visie en doelstellingen 4.3 Imago

4.4 Media inzet RiR 4.5 Interne communicatie 4.6 Externe communicatie 4.7 Knelpunten medewerkers 4.8 Samenvatting

Een interne analyse van het bedrijf Room in Return. Wie zijn de medewerkers, wat is het gewenste imago, welke media gebruikt het bedrijf. Tevens wordt ingegaan op de interne en externe communicatie en worden de knelpunten die de werknemers ondervinden behandeld.

5. Doelgroepanalyse

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 142-148)