• No results found

Voor en nadelen van social media

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 41-43)

5 Doelgroep Analyse

6.3 Voor en nadelen van social media

Voor- en nadelen kleven vrijwel aan ieder product of dienst, zo ook aan social media (Nuijs, 2014). Veel van deze voor- of nadelen zijn op het eerste oog niet direct zichtbaar. Room in Return is een jonge onderneming en kan dus nog veel leren op dit gebied. Door effectief gebruik te maken van onderstaande voordelen kan Room in Return grote sprongen maken. Hieronder een opsomming.

6.3.1 Voordelen van social media

Controle over relatief lage kosten – Het gebruik van de social media platformen is veelal gratis. De gebruiker krijgt echter wel de kans geboden om gebruik te maken van diverse advertentie mogelijkheden. Hier zijn kosten aan verbonden. Door gebruik te maken van

advertentiemogelijkheden wordt een groter publiek bereikt. Tevens kan Room in Return zelf bepalen welke doelgroepen de advertentie te zien krijgt.

Zoekmachine marketing – Zoekmachines zoeken op basis van kernwoorden. Dit gebeurt niet alleen op basis van de website, maar ook op basis van de social media. Een goed ingerichte social mediapagina gevuld met veelgebruikte kernwoorden, wordt sneller gevonden op zoekmachines zoals Google en Yahoo. Daarnaast indexeren deze zoekmachines websites, of content van deze websites, hoger als deze veel via social media gedeeld worden. De

achterliggende gedachte is dat deze websites relevant zijn voor internetgebruikers, omdat ze anders niet zoveel gedeeld/aanbevolen zouden worden.

Makkelijk introduceren van nieuwe facetten – Wanneer een organisatie gebruikers nieuwe opties biedt is de makkelijkste manier van inlichten via de social media. Huidige gebruikers worden direct geïnformeerd en verspreiden voor jou het woord.

Sneeuwbaleffect – Wanneer een organisatie een bericht verspreidt, wordt deze opgepakt door de achterban. Deze achterban verspreidt vervolgens het bericht en zorgt ervoor dat andere gebruikers dit ook doen. Zo kan een bericht zich razendsnel verspreiden zonder al te veel inspanning.

Meetbaarheid – Social media is meetbaar. Veel van de netwerksites heeft een ingebouwde statistiekenpagina. Deze pagina verschaft onder andere: statistieken betreffende tijdstip van plaatsen, woonplaats van gebruikers, aantal nieuwe gebruikers en mate van interactie. Op basis van deze statistieken kan een gebruiker de social media effectief aanpassen.

Veel gebruikers - 86% van de Nederlandse bevolking boven de vijftien jaar is actief op minimaal één sociaal netwerk. Dit gigantische aantal gebruikers plaatst niet alleen graag berichten, maar deelt ook die van andere gebruikers.

Actualiteit – Social media is, onder andere door het grote gebruikersaantal, altijd actueel. Berichten zijn geplaatst in seconden. Dit houdt in dat gebruikers kunnen inspringen op actuele gebeurtenissen. Dit kan zijn in de vorm van acties, nieuwsberichten en updates betreffende de website. Nieuwe berichten worden altijd bovenaan de pagina weergeven. Scrollen door berichten met oud nieuws is hiermee dus verleden tijd.

Mobiel – Social media is altijd binnen handbereik. Vrijwel alle platformen zijn beschikbaar als app. Dit betekent dat de gebruikers waar en wanneer dan ook gebruik kunnen maken van social media. Ook geven telefoons en tablets updates wanneer een van jouw favoriete pagina’s nieuwe content levert.

(Nuijs, 2014)

6.3.2 Nadelen van social media

Menselijke fouten – Iedereen maakt weleens een foutje. Het probleem met social media is echter dat iedereen deze fout direct kan zien. Foute data en andere informatie kunnen met

een druk op de knop per ongeluk verzonden worden. Wanneer een pagina door meerdere mensen bijgehouden wordt kan ook inconsistentie optreden. De schrijfstijl komt hierdoor niet in ieder bericht terug waardoor er moeizamer een identiteit ontstaat.

Openbaar – Social Media, van een bedrijf, is openbaar. Iedereen heeft toegang hiertoe, terwijl een bericht vaak niet voor iedereen bestemd is. Hierdoor kunnen sommige gebruikers zich beledigd of aangevallen voelen terwijl dit niet het doel van het bericht is. Ook eigenaren van de bedrijfspagina kunnen berichten plaatsen waar niet iedereen even positief op reageert. Wat eigenaren doen in hun vrije tijd telt mee in het vaststellen van het imago.

Privacy – Een leuke foto of uitspraak is voor iedereen zichtbaar als dit zo is ingesteld. Vaak bevat een foto echter privacy gevoelig materiaal. Een werkwijze of persoonlijke gegevens staan dan openbaar waardoor mensen een verkeerd beeld kunnen vormen van het bedrijf.

Sneeuwbaleffect – Het eerder genoemde sneeuwbaleffect kan ook een negatief effect hebben. Berichten kunnen door de achterban snel verspreid worden. Dit is zeker fijn wanneer het bericht een positieve invloed heeft op de gebruikers. Het kan echter ook zo zijn dat het bericht een negatieve uitwerking heeft. Als hierbij het sneeuwbaleffect optreed is dat minder gewenst.

Eeuwig – Berichten die op internet worden verspreid kunnen niet gewist worden. Een bericht kan wel van de pagina worden gehaald, maar helemaal weg is hij niet. Gebruikers kunnen met behulp van verscheidene tools alles terugvinden.

Netwerk opbouwen duurt lang – Een social media netwerk opbouwen kost tijd. Na de lancering moet er actief gebouwd worden aan de pagina om de achterban te vergroten. Dit gebeurt niet in een dag, maar duurt vaak maanden.

Intensief – Het bijhouden van een social media netwerk is intensief en kost veel tijd. Gebruikers kunnen reageren op berichten of zelf berichten sturen. Dit moet allemaal bijgehouden worden. Social media doe je er dus niet zomaar bij.

(Nuijs, 2014)

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 41-43)