• No results found

Directe concurrentie

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 48-52)

7 Best practices

7.2 Directe concurrentie

Deze paragraaf behandelt drie directe concurrenten van Room in Return. Niet alleen wordt de concurrent geanalyseerd, maar ook diens social mediagebruik. De analyse is gebaseerd op basis van kerngetallen, content en communicatie.

7.2.1 Rooming.nl

Een grote concurrent van Room in Return is rooming.nl. Rooming is een onderdeel van studentenwerk.nl en Stuvia en is opgericht in januari 2013. Rooming is een soortgelijk platform waar ingeschreven leden een profiel dienen aan te maken. Vervolgens kunnen

verschil zit echter in het feit dat Rooming geen wederdienst vereist, maar een financiële transactie. De huurders zoeken een eigen kamer, maar moeten wel degelijk huur betalen. Om gebruik te maken van het Rooming platform dient de gebruiker een abonnoment af te sluiten. De gebruiker krijgt twee opties geboden, deze opties bestaan uit: €19,95.- voor twee weken of €24,95.- voor een hele maand.

Rooming is actief op social media platformen Facebook, Twitter en Pinterest. Ook houdt Rooming een eigen blog bij waarop voorlichting voor gebruikers centraal staat. De website van Rooming ziet er verzorgd uit en is voorzien van onder andere testimonials, nieuwe gebruikers en nieuwe matches.

Het grootste speerpunt van de website is veiligheid. Rooming doet er naar eigen zeggen alles naar om de gebruikers een veilig platform te bieden. Dit doen ze vooral door een

gebruikersverificatie. Deze verificatie zorgt ervoor dat gebruikers een profiel pas kunnen activeren door middel van een sms code of social media koppeling. Zo wordt er altijd een gezicht geplaatst bij het profiel. (Rooming, 2015)

Social media Facebook

Het primaire social media platform van Rooming is Facebook. Op Facebook heeft Rooming een individuele pagina per grote studentenstad. De hoofdpagina van Rooming heeft 1240 leden. De sub-pagina’s hebben gemiddeld 500 leden per stuk. Het posten op de hoofdpagina gebeurt sporadisch. De stedenpagina’s plaatsen meer berichten. Deze berichten worden zonder regelmaat geplaatst en betreffen vooral nieuw aanbod in de stad van de desbetreffende pagina. De hoofdpagina doet hetzelfde, maar in mindere mate. De hoofdpagina biedt als aanvulling informatie over nieuwe blogartikelen. Interactie vindt hier niet plaats. Geen van de posts, op een enkeling nagelaten, ontvangt een like of share. (Facebook, 2015)

Twitter

Rooming is actief op Twitter. Het bedrijf plaatst onregelmatig berichten op de pagina. Deze berichten hebben betrekking op het nieuwe woningaanbod. Rooming heeft op Twitter slechts 59 volgers en volgt zelf 235 gebruikers. Sinds januari 2013 heeft Rooming 165 tweets

verstuurd. (Twitter, 2015)

Blog

Rooming heeft ook een blog. Net als op eerder genoemde media gebeurt dit zonder enige regelmaat. De ene maand plaatst Rooming drie artikelen en de andere maand slechts één. Deze berichten variëren van inhoud. Veel berichten hebben betrekking op het bieden van veiligheid. Onderwerpen zijn onder andere: hoe bieden wij veiligheid, hoe kun je veiliger wonen en waar moet je aan denken bij het maken van een match. (Rooming, 2015)

Pinterest

Sinds kort is Rooming actief op Pinterest. Op dit platform maakt Rooming lijsten met wat leuk zou zijn om je huis mee in te richten. Op Pinterest heeft Rooming 36 volgers en volgt het bedrijf 35 gebruikers. (Pinterest, 2015)

Interactie

Uit de communicatie blijkt overduidelijk dat Rooming zich vooral richt op de student.

Gebruikers worden met ‘je’ of ‘jij’ aangesproken. De communicatie is zeer informeel. Veel van de geplaatste content heeft betrekking op festivalactiviteiten en studentenzaken. De

organisatie noemt zichzelf vaak ‘wij’ of ‘ons’ en de gebruiker ‘jullie’ of ‘jij’. Op Facebook kunnen gebruikers berichten plaatsen op de pagina. Deze berichten omzeilen het doel van de website. Gebruikers kunnen makkelijk een advertentie plaatsen zonder zich daadwerkelijk in te

schrijven. Deze advertenties worden niet gemonitord. Daadwerkelijke openbare interactie vind niet tot nauwelijks plaats.

7.2.2 Oudermatch.nl

Oudermatch.nl is een website waar ouders oppassers kunnen vinden voor hun kinderen. Beide partijen dienen zich, net als op Room in Return, in te schrijven en elkaar te vinden op het platform. Het platform dient dan ook meer als prikbord waar mensen met elkaar in contact kunnen komen. Inschrijven is gratis, maar wil je volledig gebruik maken van de diensten dan dien je een premium-abonnement aan te schaffen. Dit abonnement is verkrijgbaar als drie maanden- of jaarpakket. Het jaarpakket, uiteindelijk de goedkoopste optie, kost €36,00.-.

Oudermatch biedt diensten voor verschillende doelgroepen. Zo is een grote groep de oppassers. Deze oppassers bestaan vooral uit studenten. Ook gastouders en oppaszoekende kunnen zich inschrijven op de website. De website is voorzien van tabs die aansluiten op de doelgroepen. Door gebruik te maken van deze tabs wordt de website gepersonaliseerd op basis van type gebruiker. Ook is de pagina voorzien van een groot beoordelingsgedeelte. Hier kunnen gebruikers openbaar meningen delen en laten zien of ze tevreden zijn met de geleverde dienst.

Oudermatch is in Nederland actief sinds september 2009. Anno 2015 is Oudermatch actief in Duitsland en Italië. De organisatie is actief op meerdere social media platformen. Deze platformen zijn welteverstaan Facebook, Twitter, YouTube en Google+.

Op de website van Oudermatch staat helaas geen indicatie van het aantal leden. (Oudermatch, 2015)

Social media Facebook

Facebook is het primaire social media platform van Oudermatch. Op Facebook volgen 5.500 gebruikers de pagina. De pagina wordt vooral gebruikt ter promotie van de blog. Om de vijf dagen zet Oudermatch een nieuw bericht op de pagina met een doorverwijzing naar de blog. Deze doorverwijzingen worden voorzien van een korte tekst waarin een kleine indicatie vermeld staat wat de gebruiker van het artikel kan verwachten. De gebruiker wordt echter niet gestimuleerd, door middel van vraagstelling, tot interactie. Deze posts ontvangen ongeveer 15 tot 20 likes per stuk en wordt hooguit vijf keer door anderen gedeeld. (Facebook, 2015)

Twitter

Oudermatch is in veel mindere mate actief op social media platform Twitter. Het profiel Evelien – Oudermatch, Evelien is een van de oprichters, telt 220 volgers en volgt zelf 354 Twitteraars. De eerste tweet stamt uit december 2009. Na deze tweet hebben 293 andere tweets gevolgd. Het plaatsen van een tweet gebeurt zeer onregelmatig, hier lijkt dan ook geen duidelijke richtlijn voor te zijn. Iedere tweet verwijst door naar de Facebookpagina of Blog (Twitter, 2015).

Google+

Google+ wordt door slechts 26 gebruikers gevolgd. De enige posts die plaatsvinden op dit kanaal zijn doorverwijzingen naar de blog van Oudermatch. Ook staat er een doorverwijzing naar het YouTube kanaal. Dit is waarschijnlijk om redenen genoemd in hoofdstuk 6.2.5 (Google+, 2015).

YouTube

Op 16 januari 2014 heeft Oudermatch een YouTube kanaal opgezet. Dit kanaal heeft tot op heden nul abonnees en slechts één video-upload. Deze video heeft 934 weergaven en staat op de startpagina van oudermatch.nl. De video dient als voorlichting betreffende het doel en werking van de website (YouTube, 2015).

Blog

Alle content die geplaatst wordt op social media door Oudermatch verwijst door naar de blog. Wekelijks wordt hier één artikel geplaatst. Deze artikelen hebben vooral betrekking op

kinderen en de omgang hiermee. Alle artikelen worden ondersteund door ofwel video of foto’s (Oudermatch, 2015).

Interactie

Oudermatch is informeel in de omgang met haar gebruikers. De gebruikers worden aangesproken met ‘je’ of ‘jij’. Veel interactie met gebruikers vindt er echter niet plaats. Op reacties wordt niet gereageerd tenzij het om een tip of specifieke vraag gaat. Facebook is het enige platform waarop de organisatie sporadisch communiceert met haar abonnees.

7.2.3 Kamers.nl

Kamers.nl is een website met, naar eigen zeggen, het grootste kameraanbod van Nederland. De website beweert niet alleen voor studenten, maar ook voor ouders en werkende krachten te zijn. Op kamers.nl kunnen mensen een kamer zoeken of gratis een kamer aanbieden. Het kameraanbod kan zonder inschrijving bekeken worden. Wil je ergens op reageren dan dient er eerst een inschrijving plaats te vinden. Op de website worden geen kosten vermeld. Er zitten echter wel degelijk kosten aan verbonden. Om gebruik te maken van kamers.nl dient de bezoeker een maandelijks bedrag van €19,95.- over te maken. Mensen die een kamer aanbieden kunnen gratis gebruik maken van de diensten.

Kamers.nl adverteert dat ze meer dan 5.000 kamers in de aanbieding hebben. Om de bezoekers een gevoel van veiligheid te bieden maakt de website gebruik van een

verificatiesysteem. Inschrijvers moeten namelijk of een Facebookprofiel koppelen of een geldig telefoonnummer en e-mailadres opgeven. De welkomstpagina is op het eerste oog rustig en overzichtelijk. Door middel van tabs kunnen gebruikers makkelijk door de website navigeren. Wanneer je op de welkomstpagina naar beneden scrolt ziet de pagina er echter een stuk drukker uit. De website oogt erg vol door zeer veel tekst en een opsomming van steden waar kamers beschikbaar zijn.

Op de welkomstpagina is niet duidelijk of de organisatie ook aan social media doet. Nergens staat een knop of link vermeld. Toch is Kamers.nl wel degelijk actief op de volgende social media: Facebook en Twitter. Ook houdt kamers.nl een blog bij wat zijzelf nieuwsberichten noemt (Kamers.nl, 2015).

Social Media Facebook

Zoals eerder vermeld blijkt in eerste instantie niet dat kamers.nl actief is op social media. Enkel bij het inschrijven komt naar voren dat er gebruik wordt gemaakt van Facebook. Kamers heeft op Facebook ruim 10.000 leden. Deze leden ontvangen om de vijf dagen een status update. Dit kan zijn in de vorm van een doorverwijzing naar de blog of een foto met betrekking op een feestdag of studentenzaken, zoals drankspelletjes en festivalagenda’s. Het is dan ook

overduidelijk dat deze website en diens social media gericht zijn op studenten. Het is opvallend dat berichten die doorverwijzen naar de blog aanzienlijk minder likes en shares ontvangen dan een grappige foto. Verwijzingen ontvangen gemiddeld 200 tot 250 likes waar foto’s veelal meer dan 1.000 likes ontvangen (Facebook, 2015).

Twitter

Kamers.nl is sinds oktober 2012 actief op Twitter. In bijna drie jaar heeft het account 309 tweets verstuurd en een achterban van 76 volgers vergaard. Zelf volgt kamers.nl 349 gebruikers. Het Twitter account is gevuld met dezelfde content als op Facebook. (Twitter Kamers, 2015)

Interactie

De communicatie van Kamers.nl is informeel. Foto’s die geplaatst worden maken vooral gebruik van populaire spreektaal en veel Engelse termen. Iedereen wordt aangesproken met ‘je’ of ‘jij’. Er wordt zelden gecommuniceerd met een oudere doelgroep. Kamers.nl tracht met foto’s spontaan en humoristisch over te komen. Hierdoor ziet de communicatie er echter minder professioneel uit en lijkt het eerder een studentenwebsite dan een professionele kamerbemiddelaar.

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 48-52)