• No results found

Resultaten interviews

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 68-72)

Gebruikers reageren op een bericht wanneer zij:

8.2 Resultaten interviews

Zoals eerder vermeld in dit onderzoek is er gebruik gemaakt van twee onderzoeksmethoden. Eén van deze methoden zijn diepte-interviews. In totaal zijn er acht interviews afgenomen. Vier van deze interviews zijn gehouden onder alleenstaande ouders met kinderen onder de

achttien. De overige vier interviews zijn gehouden onder paren met kinderen onder de achttien. Gedurende de analyse is opgevallen dat beide doelgroepen veel overeenkomsten hebben. Hierdoor is besloten alle interviews samen te vatten. Individuele samenvatting kunt u vinden in de bijlage. Hieronder volgen de uitslagen.

8.2.1 Respondenten

Er zijn in totaal acht interviews afgenomen. Vier van deze interviews zijn afgenomen onder alleenstaande ouders. De overige vier interviews zijn afgenomen onder leden van paren met kinderen onder de achttien. Er zijn drie mannen en vijf vrouwen geïnterviewd. De leeftijd waarop de kandidaten zijn geselecteerd is 25 tot 45 jaar. Tevens moeten de kinderen nog in huis wonen.

8.2.2 Hulp in huis

Alle interview kandidaten geven aan behoefte naar hulp in huis te hebben. Wanneer de bevraagden wordt gevraagd of Room in Return een valide optie is geeft iedereen aan dat dat

zeker het geval is. Het probleem ligt echter bij de ruimte die de bevraagden kunnen bieden. Er is namelijk in zeven van de acht gevallen geen ruimte voor een kamerzoeker. Drie van de acht bevraagden zegt eerder gebruik te hebben gemaakt van een werkster. Deze hulp is

voornamelijk tot stand gekomen door kennissen en contacten. De bevraagden zouden vooral via het internet naar hulp zoeken. Hier worden met name zoekmachines voor gebruikt. De kernwoorden waarop gezocht wordt heeft betrekking op de dienst die geleverd moet worden. Deze diensten bevatten voornamelijk oppasdiensten en huishoudelijke klusjes zoals: de was, stofzuigen en eten koken.

8.2.3 Vertrouwen

Alle bevraagden zeggen behoefte te hebben naar enige vorm van verificatie. Naar mening van de bevraagden zou een Facebookkoppeling aan het profiel dan ook ideaal zijn. Hierdoor kunnen zij meer achtergrond informatie verzamelen en makkelijker een keuze maken. Ook is er vraag naar meningen van anderen. Deze willen zij het liefst op de website zien.

8.2.4 Social mediakanalen

Iedere bevraagde maakt gebruik van Facebook. Dit platform wordt door iedereen vooral gebruikt om op de hoogte te blijven omtrent de activiteiten van kennissen en vrienden. LinkedIn wordt door drie van de bevraagden gebruikt. Dit netwerk wordt gebruikt voor professionele doeleinden. Ook Instagram wordt door drie bevraagden gebruikt. Opmerkelijk is dat deze drie gebruikers vrouwelijk zijn. Dit netwerk wordt vooral gebruikt voor vrienden en kennissen. Een respondent (fotograve) gebruikt het netwerk om haar foto’s tentoon te stellen. Social media netwerk Twitter wordt door twee mannen gebruikt. Beiden geven aan dit netwerk te gebruiken voor het vinden en lezen van nieuws.

8.2.5 Volgen/ ontvolgen

Zeven van de acht bevraagden geeft aan bedrijfspagina’s te volgen. Marco Ariesen is van mening dat bedrijfspagina’s enkel promotie wilt leveren. Degene die wel pagina’s volgen doen dit voornamelijk omdat de dienst van de organisatie aansluit op de behoefte van de gebruiker. Twee van de bedrijfspagina volgers ontvolgen nooit een pagina. De pagina’s die deze personen volgen zijn namelijk veelal van organisaties van vrienden. De grootste reden om een pagina te ontvolgen is omdat deze pagina’s te veel statusupdates plaatsen en geen relevante informatie verschaffen. Johan Boor is hierdoor van mening dat deze pagina’s te opdringerig zijn en te veel hun best doen om leuk gevonden te worden.

8.2.6 Interactie

Slechts drie van de acht bevraagden zegt weleens op een bericht van een bedrijfspagina te reageren. Deze berichten moeten echter dermate inspirerend of amuserend zijn willen zij dit doen. Vier van de acht bevraagden geeft aan niet te reageren omdat dit vaak naar hun gevoel nutteloos is. Zij zien hier geen toegevoegde waarde in. Statusupdates worden liever geliked. Dit omdat het snel is en omdat je de organisatie positieve feedback geeft. Bevraagden geven aan dat geplaatste berichten vooral moeten amuseren en informeren. Dit kan naar hun mening het beste gedaan worden door gebruik te maken van foto materiaal. Deze manier van

communiceren werkt volgen bevraagden namelijk inspirerend en valt meer op tussen de berichten op de tijdlijn.

8.2.7 Statusupdates van Room in Return

Gedurende het interview zijn statusupdates van Room in Return getoond. Een van deze statusupdates is voorzien van fotomateriaal en de ander niet. De status update ondersteund

door foto materiaal wordt door alle acht bevraagden geprefereerd. Het beeld zorgt namelijk voor nieuwsgierigheid en valt vooral op tussen andere berichten. Marco Ariesen merkt echter wel op dat door het gebruik van beeld een afleidend effect heeft. Tijdens het bekijken van de afbeeldingen merkten zeven van de acht bevraagden op dat de tekst erg lang is. Maartje Damen zegt dat kinderen veel aandacht vereisen. Voordat de tekst überhaupt gelezen is heeft één van haar dochters al om aandacht gevraagd. Berichten mogen naar mening van de bevraagden dan ook een stuk korter.

8.2.8 Imago

Tijdens het interview zijn de bevraagden voorzien van de Facebook- en startpagina van Room in Return. Deze pagina is door iedereen positief beoordeeld. Vooral het gebruik van de huisstijl wordt gewaardeerd. Deze huisstijl oogt rustig dankzij de zachte kleuren die gebruikt worden. De websites ogen naar mening van de bevraagden fris, jeugdig en overzichtelijk. De

Facebookpagina is voorzien van voldoende informatie. Wederom wordt hier gemeld dat Room in Return lang van stof is. Hoewel de gebruikte zinnen kort en bondig zijn, oogt de tekst erg lang. Bevraagden prefereren teksten van drie tot vijf regels lang.

8.3 Conclusie

In dit hoofdstuk zijn de resultaten van de fieldresearch besproken. Er is gebruik gemaakt van twee onderzoeksmethoden, namelijk: enquêtes en interviews. Uit de fieldresearch is veel informatie voortgekomen. Deze informatie heeft vooral betrekking op: gewenste content, imago, behoeftes, social mediagebruik en interactie.

73% van de respondenten heeft in de enquête aangegeven gebruik te maken van social media in het tijdsbestek van 18.00 uur tot 24.00 uur. Deze social media wordt voornamelijk gebruikt op de mobiele telefoon. De meest gebruikte social media zijn Facebook en LinkedIn. De enquête toont aan dat veel van de respondenten een account voor een social mediakanaal heeft, maar zegt eigenlijk geen gebruik te maken van dit medium. Voorbeelden hiervan zijn: Tumblr, Snapchat, Instagram en Google+. Opmerkelijk is dat Twitter slechts door 36% van de respondenten actief wordt gebruikt.

De respondenten van beide onderzoeksmethoden hebben aangegeven meer te reageren op berichten die voorzien zijn van een combinatie van beeld en tekst. Reageren, delen en liken doen zij vooral wanneer het bericht interessant kan zijn voor een contact in eigen kringen of wanneer het bericht inspirerend of amuserend is. Tevens is uit beide onderzoeksmethoden gebleken dat de content vooral moet bestaan uit nieuws gerelateerd aan het werkveld van Room in Return en updates omtrent Room in Return. Een meerderheid van de gebruikers wil maximaal twee statusupdates per week zien. Te veel en nutteloze statusupdates zijn de belangrijkste redenen om een pagina te ontvolgen.

De Facebookpagina van Room in Return wordt door enquête respondenten gezien als origineel, trendy en professioneel. De website oogt naar mening van enquêterespondenten vriendelijk en overzichtelijk. Wat naar mening van de bevraagden echter beter kan is het bieden van vertrouwen. Bevraagden zien graag meningen van anderen voordat er wordt

overgegaan tot inschrijven. Ook zorgt, volgens bevraagden, een Facebookkoppeling aan het Room in Returnprofiel voor meer vertrouwen in de dienst. Dit omdat er dan meer

achtergrondinformatie over de kamerzoeker beschikbaar is. Het social mediagebruik oogt hip en origineel. Tevens worden gebruikers geïnspireerd door de statusupdates. De social media oogt echter wel druk. Dit komt volgens de bevraagden mede door het feit dat statusupdates voorzien zijn van te veel tekst.

In document Social Mediastrategie Room in Return (pagina 68-72)