• No results found

Resultaten interviews omtrent het onderwerp vermoeidheid

Vermoeidheid Amstelland ziekenhuis OLVG Overtoom

Meest voorkomende handelingsproblemen

- Sociale activiteiten. - Werk.

Eigenlijk heeft vermoeidheid overal invloed op.

Vermoeidheid speelt bij alle activiteiten, de hele dag door en kan daarom niet toegespitst worden op één activiteit. Mensen met cognitieve problemen hebben problemen met de administratie, agenda of het geheugen.

Bij het uitvoeren van alle dagelijkse activiteiten. Vermoeidheid kan cognitief een rol spelen maar op de voorgrond liggen meestal fysieke hulpvragen. Daarna komt het inzicht in de cognitieve

problematiek. In- en exclusiecriteria - Beheersing van de Nederlandse taal

- Hulpvragen op vermoeidheidsgebied

- Een uur kunnen volhouden binnen de revalidatie en dus belastbaar genoeg zijn.

- 1,5 uur alert kunnen zijn en zich kunnen concentreren.

- Enig sociaal besef hebben(omgaan met anderen).

- Niet veel persoonlijkheidsproblematiek - Ze moeten de taal begrijpen.

De vermoeidheidsgroep zou voor cliënten met en zonder cognitieve stoornissen geschikt moeten zijn.

- In staat zijn mee te draaien in groep. - In staat zijn om met andere mensen samen te kunnen werken (dus sociaal zijn). - Vermoeidheidsklachten hebben.

Disciplines - Fysiotherapie: Het verbeteren van de conditie wat kan bijdragen aan een verbeterde belastbaarheid. - Maatschappelijk werk: Assertiviteit en communicatie op het werk, wat energie kan schelen en toegepast kan worden in sociale interacties.

- Psycholoog: Het omgaan met gedachten.

- Logopedie: Het blijven articuleren kost ook energie.

Alle disciplines; fysiotherapie, maatschappelijk werk, logopedie, neuropsycholoog etc.

Bij fysieke vermoeidheid moet de fysiotherapeut betrokken worden om advies te kunnen geven over o.a. grenzen, conditie en cardiale belasting.

- Fysiotherapeut: behandelt de

trainingsprincipes(hoe train je en wat zijn je inspanningssignalen).

- Psycholoog als zij zijn betrokken bij het revalidatietraject, anders maatschappelijk werker.

- Logopedist: kan een bijdrage leveren als mensen met MS slechter gaan praten. - Diëtist is de enige discipline die eigenlijk niet bij vermoeidheid wordt ingezet. Behandelintensiteit Eén keer per week 45 min. Bij aanvang in ieder geval één keer in de

week, soms twee keer per week(30 min.)

Gedurende het traject kan het ook om de week zijn of we doen een huisbezoek. Afhankelijk van wat de cliënt aankan. Visie op

groepsbehandelmodules bij vermoeidheid

Een groepsbehandeling gericht op vermoeidheid lijkt de ergotherapeut erg goed. De volgende aspecten adviseert zij te betrekken: educatie van arts en alle disciplines & het uitvoeren van tijdschrijven met een hele groep zodat je het met elkaar evalueert en elkaar tips kan geven.

Lotgenotencontact en voorlichting heb je als cliënt altijd wat aan. Tevens kan overwogen worden om cliënten met fysieke- en cognitieve vermoeidheid van elkaar te splitsen. Binnen het OLVG richten de ergotherapie zich m.n. op de cognitieve vermoeidheid. Zodra het over fysieke vermoeidheid gaat moet er een fysiotherapeut worden ingeschakeld.

De ergotherapeut denkt dat een module vermoeidheid goed te structureren en generaliseren valt. De cliënten kunnen ervaringen uitwissen en herkenning bij elkaar vinden.

Zij vindt niet dat je geen onderscheid hoeft te maken in cognitieve- en fysieke

vermoeidheid. Huidige interventies - Activiteitenweger en andere

activiteitenlijsten.

- Het analyseren van de dagindeling met de cliënt.

- Educatie over vermoeidheid gekoppeld aan MS.

- Psycho-educatie op het gebied van cognitie.

- Bij fysieke vermoeidheid wordt de activiteitenweger gebruikt en informatie gegeven over belasting-belastbaarheid (tijdschrijflijsten, weekplanning, niet rennen maar plannen).

- Huishoud-inventarisaties.

- Observeren van activiteiten: hoe voert iemand deze uit, hoe kan dat minder belastend, hoe lang gaat iemand door etc. - Dagactiviteitenlijsten invullen en

evalueren en bekijken of iemand een activiteit op een andere manier uit kan voeren.

- Educatie over de vermoeidheid.

Meetinstrumenten MFIS en FSS MFIS Wij maken momenteel gebruik van de FSS.

Meetinstrument NFI-MS De ergotherapeut is hier niet mee bekend maar staat er voor open deze uit te proberen.

De ergotherapeut staat open voor een nieuw meetinstrument. De MFIS geeft veel informatie maar patiënten vinden het soms lastig om in te vullen.

De ergotherapeut kent de NFI-MS niet. De ergotherapeuten zijn op zoek naar een geschikt meetinstrument.

Gebruik meerdere meetinstrumenten

Nee, er wordt meestal één meetinstrument afgenomen.

Ja, omdat vermoeidheid zo uitgebreid is kan het een meerwaarde zijn om dieper in de gaan op bijvoorbeeld depressie. Dit

o dt u iet gedaa . De ollega s a ET denken wel dat ze wat meer met de FSS(gaat meer over activiteiten), maar de NFI-MS zou ook goed kunnen.

Momenteel wordt er één meetinstrument afgenomen. Het afnemen van meerdere instrumenten zou de ET verspreiden over het team. Het hangt ook af waar het accent van de doelen op liggen en het kost veel tijd waardoor de afweging hiervan goed moet worden gemaakt.

Mindfulness interventie Mindfulness wordt gegeven door de psycholoog. Tevens wordt er

lichaamsbewustwording aangeboden waarvan mindfulness een onderdeel is.

Er wordt geen mindfulness aangeboden. Hier is niemand in getraind, maar wordt wel meegenomen in de adviezen van de psycholoog.

Wel ontspanningstherapie of

ontspanningsoefeningen. De mindfulness- app wordt geadviseerd. Dat doet

voornamelijk de fysiotherapeut. Aquatische therapie Nee, de voorzieningen zijn niet

beschikbaar.

Cliënten worden doorverwezen naar het zwembad in Reade Overtoom als zij dat willen. Sommige mensen zwemmen zelf al in zwembad in Diemen daar komt de MS- vereniging.

Dat wordt op de Overtoom aqua-

hydrotherapie genoemd(bewegen in water, niet heel actief zwemmen). Het gebruiken van het warme water om te ontspannen. Vervolgens wordt met de behandelend fysiotherapeut gekeken of het ergens anders opgepakt kan worden. Telefonische

groepsinterventies

Er wordt soms een follow-up van de behandeling via de telefoon gedaan. Dit om te inventariseren of het de cliënt lukt de strategieën toe te passen. Er worden geen telefonische groepsbehandelingen uitgevoerd.

X De ergotherapeut vindt face-to-face praten

makkelijker. Ook wil ze iemand zien bewegen. Ze kan zich voorstellen om een start maken om het contact telefonisch voort te zetten. De ergotherapeut heeft groepsinterventies via de telefoon nooit gedaan.

Invloed van interventies op vermoeidheid

Het is afhankelijk waar de vermoeidheid vandaan komt. De ergotherapeut denkt dat beide wel het geval kunnen zijn; doordat cliënten met de vermoeidheid leren omgaan wordt de vermoeidheid wel verminderd.

Vaak is het komen tot therapie eigenlijk een activiteitenuitbreiding, cliënten vragen een periode veel meer van zichzelf waarbij ze gaan oefenen en adviezen krijgen. Zij denkt dat de conditie wel echt invloed heeft op de ervaren

vermoeidheid. Maar het omgaan met, en bewustzijn van grenzen, het erkennen van grenzen en het niet meer continu er tegen vechten, maak het ervaren van de

vermoeidheid dan wel minder. De conditie heeft invloed op de ervaren vermoeidheid, maar het omgaan met en

De ergotherapeut denkt dat de impact en het mee leren omgaan verbeterd wordt. De vermoeidheid kan ook verminderen, door het beter te verdelen. Het is dan meer de beleving en niet in een keer dat iemand meer energie heeft.

ervaren vermoeidheid wel minder. Het is een combinatie van beiden.

Ervaring problemen bij toepassen strategieën

Het is een stukje gedragsverandering dus cliënten ervaren het als moeilijk om het vol te houden. Voor

gedragsverandering staat natuurlijk ook een bepaalde tijd. Soms vergeten mensen hun huiswerk te maken.

De ergotherapeut denkt dat een heel groot deel acceptatie is. Mensen komen hier strijdend binnen en wij vragen ze het anders te gaan doen. Dit vraagt een grote verandering en dat kost tijd. Er zijn dan ook mensen die afhaken.

Voor problemen met de cognitie, dus het onthouden of het goed interpreteren. Ook is het gedragsverandering, dat natuurlijk als moeilijk wordt ervaren.

Gebruik Ergotherapie Richtlijn Vermoeidheid

De ergotherapeut kent hem wel maar ze weet niet of ze het toepast.

Het behandelteam is bezig met de implementatie van de Ergotherapie Richtlijn Vermoeidheid bij MS, CVA of de ziekte van Parkinson (2012).

De ergotherapeuten zijn aan het

inventariseren welke meetinstrumenten ze kunnen toepassen en wat de meerwaarde daarvan is.