• No results found

Bijlage VII Uitwerkingen interviews

Transcriptie 2. Respondent 13: Melvin Jansen van Flora Direct.

Interviewer: Allereerst bedankt dat ik het interview kan houden en je mee wilt doen aan dit onderzoek. Mijn naam is Jorinde Boom en ik studeer op de Hogeschool van Amsterdam de studie Media, Informatie en Communicatie. Ik doe mijn afstudeeropdracht bij het bedrijf Visions, en ik ben eigenlijk opzoek naar inzichten die jij als vaste klant aan mij kunt geven. Ik hou 20 interviews met verschillende klanten van Visions en ga de antwoorden die iedereen geeft analyseren en daaropvolgend schrijf ik een advies voor Visions. Dit advies gaat over de communicatie naar klanten zoals jij. Het interview duurt ongeveer een uur, afhankelijk van wat we te bespreken hebben. Het interview bestaat uit vier delen. Ik begin met een aantal algemene vragen, daarna ga ik dieper in op de communicatie van Visions naar jou

toe. Daaropvolgend heb ik een aantal vragen over jouw algemene beeld van Visions en afsluitend heb ik een aantal stellingen waarover ik graag je mening hoor. Dit interview wordt zoals aangegeven opgenomen, en dat vond je geen probleem. Je hebt ook aangegeven dat ik je naam in mijn scriptie mag vermelden, en ik zal dit interview ook letterlijk uitwerken in een transcriptie. Zijn er nog dingen die je verder wilt weten of opmerken?

Geïnterviewde: Nee ik heb geen vragen, ik ben benieuwd naar wat je wilt weten. Interviewer: Goed, mijn eerst vraag: wat is precies jouw functie hier binnen dit bedrijf? Geïnterviewde: Ik ben de eigenaar en ik hou me vooral bezig met beleidsvoering,

marketing, IT, personeel, we hebben zo’n 15 mensen in vaste dienst en in het hoogseizoen nog een flink aantal losse mensen in dienst, tussen de 30-50 mensen.

Interviewer: Hebben jullie te maken met een hoog- en laagseizoen?

Geïnterviewde: Vroeger werkte we eigenlijk voornamelijk in de tussenmaanden, rond het voorjaar als het ook met groei en bloei naar een hoogtepunt ging, maar sinds een aantal jaar werken wij het hele jaar door. Maar toch merken wij wel echt het voorjaar dat er een flinke piek is rond maart-april-mei. Het gaat om die piek. Na kerst gooien mensen

bijvoorbeeld de kerstboom de deur uit en bestellen ze een leuke kamerplant omdat ze het zo saai vinden in huis. En daar moeten wij op inspelen. En dat doen we door snel te leveren ook, wij proberen alles binnen een dag te leveren alleen in het hoogseizoen is dus lastiger. En het weer is ook heel erg van invloed, bij mooi weer krijgen wij direct bestellingen en met slechter weer is het gewoon minder en dat geldt ook voor de landen waar wij ook leveren, Duitsland, Engeland, Polen, Frankrijk. En wij willen die snelle levertijd waarborgen omdat mensen daar nu behoefte aan hebben.

Interviewer: Proberen jullie het aantal orders en contacten met de klanten nog te beïnvloeden door bijvoorbeeld communicatie op social media of iets dergelijks?

Geïnterviewde: Nou, we proberen het echt, maar we hebben daar mensen zoals jij voor nodig. Jonge mensen die bij ons komen werken en zich puur richten op social media want ik heb er eigenlijk gewoon te weinig verstand van. Vanaf de zomer willen we jonge mensen aantrekken om dat soort dingen op te pakken.

Interviewer: En wat zou je dan willen communiceren op bijvoorbeeld Facebook?

Geïnterviewde: Nou, bijvoorbeeld laatst las ik ergens dat de lente een maand voorloopt, en dat vind ik dan leuk om aan onze lezers die informatie te geven. En dan hoop ik dat ze het oppakken en een soort band krijgen met ons op Facebook en daarmee ook meer kopen. Interviewer: Volg jij Visions zelf op Facebook?

Geïnterviewde: Nee, eigenlijk niet. Ik vind het ook niet echt nodig eigenlijk, omdat mijn communicatie met Vsions redelijk beperkt is. Ik neem contect met hen op zodra ik iets nodig heb van ze en verder hebben we gewoon vrij weinig contact. Ik moet wel zeggen dat ze ons bijvoorbeeld op ideeën zouden kunnen brengen maar wij werken meestal andersom. Wij werken met leveranciers en kijken of daar foto’s van zijn en dan contacten we Visions. En het is niet zo dat we bij Visions op de site kijken voor mooie afbeeldingen, wij zijn heel erg gericht opzoek en daarom is het echt een vraag van ons en Visions voert de opdracht uit. Interviewer: Halen jullie de foto’s dus altijd uit de beeldbank? Of laten jullie ook foto’s in opdracht maken?

Geïnterviewde: Nou, wij krijgen dus namen van planten en dan zoeken wij daar

afbeeldingen bij. Dus als het zover is dan zoeken wij inderdaad in de beeldbank van Visions naar de juiste afbeelding. En mocht er iets niet tussen zitten dan kan het een enkele keer voorkomen dat we ze vragen om foto’s te laten maken maar eigenlijk komt dat heel weinig voor want dan moet het echt iets heel bijzonders zijn. Maar in de praktijk hebben wij zo’n groot assortiment dat wij veel beelden al uit de beeldbank kunnen halen. Ik weet ook dat Visions tegenwoordig filmmateriaal heeft, dat er filmpjes worden gemaakt. Dat is voor ons ook heel interessant omdat we op die manier veel meer kunnen uitstralen. Bijvoorbeeld voor op de nieuwe website, met een drone of iets dergelijks. Ik heb niet de illusie dat wij filmpjes maken en miljoenen hits krijgen maar het is toch om een soort indruk achter te laten. De echte tuinier is 40 plus maar die zitten toch ook steeds meer achter de computer. En de jongere mensen zitten natuurlijk constant online en we merken natuurlijk dat dit in zijn geheel verschuift. Dus we moeten ons ook op de nieuwe generatie richten, zonder de oudere generatie uit het oog te verliezen. Online is natuurlijk de toekomst.

Interviewer: Over online gesproken, hoe verloopt het contact met Visions eigenlijk? Geïnterviewde: Nou, ik spreek Stephan regelmatig, we zien elkaar vaak want hij komt eens in de zoveel tijd langs, ongeveer eens per kwartaal. Wij hebben een bijzonder

betalingssysteem dat geheel ingericht is op onze wensen. En daar ben ik heel blij mee. Om dat te realiseren hebben we heel veel contact gehad, en nu dat eenmaal loopt is het contact stabiel want het werkt goed. Het gaat mij om het product wat ze leveren en verder is het gewoon prima.

Interviewer: Hoe zit dat betalingssysteem precies in elkaar en hoe is dat zo gekomen? Geïnterviewde: Ik kwam met het idee om een soort fee’s op de foto’s aan Visions te geven, en daar stond Visions voor open. Het heeft wel even geduurd want eerst stonden ze er niet echt voor open maar na een jaar wel.

Interviewer: En hoe functioneert dat systeem nu?

Geïnterviewde: Ja heel goed, ik ben blij dat we het door hebben kunnen zetten. Interviewer: Hoelang werken jullie al samen?

Geïnterviewde: Al heel lang. Mijn vader heeft al met ze samengewerkt en ik heb dat overgenomen. Die liet vroeger wel foto’s in opdracht maken, dat is nu niet meer nodig. We hebben wel een kleine pauze gehad, want toen waren wij gestopt met folders en voor internet was Visions te duur dus toen maakten we zelf de foto’s. Maar dat gesprek is toch weer op gang gekomen en sindsdien werken we dus met dat nieuwe systeem en nu zijn we eigenlijk weer hele interessante partijen voor elkaar.

Interviewer: Je hebt samen met Stephan dit systeem dus eigenlijk van start laten gaan en jij hebt het bedacht. Ben jij de enige hier binnen dit bedrijf die over dit hele betaal systeem heeft besloten?

Geïnterviewde: Ja, ik ben de enige die daar over gaat. Andere mensen kiezen foto’s uit, ik ga daar niet over. Zij kiezen de platen bij de producten die ze aanbieden, maar ik ga verder met Stephan over de financiële afhandeling.

Geïnterviewde: Ja heel goed, ik ben erg tevreden over hoe dat allemaal loopt. Ik ben gewoon heel erg blij met dat systeem en contact met Stephan die ook behulpzaam is. We hebben elkaar ook geholpen, bijvorbeeld met Amazon, die bepaalde beelden wilde gebruiken en dat was allemaal lastig omdat het beelden van Visions waren. En ik wil geen gezeur met Visions daarover, ik weet wat een foto waard is. Maar ik heb het allemaal laten weten aan Visions en Stephan gaf ook aan dat ik het maar gewoon moest doen. En dat voelt als wederzijds vertrouwen.

Interviewer: Vind je dat belangrijk?

Geïnterviewde: Ja ik vind dat het allerbelangrijkst van een samenwerking, je doet dingen samen en dan moet het gewoon goed zitten.

Interviewer: Kom je wel eens op beurzen?

Geïnterviewde: Ja, ook waar Visions laatst was, op de IPM. Interviewer: En heb je toen ook even een praatje gemaakt?

Geïnterviewde: Nee, ik zag Stephan niet staan dus ik ben niet even binnen gelopen. Daarbij was het op zich ook niet nodig. Ons systeem werkt, we weten wat we van elkaar willen en daarbij hoeft verder niet echt veel contact te zijn. Zo’n filmpje rond kerst van het personeel vind ik wel weinig om te zien, maar ik ga geen uren met het personeel kletsen. Ik heb gewoon contact met Stephan en dat is zakelijk en eigenlijk ook niet vaak, maar gewoon als het nodig is. Kijk, als zij specifiek iets voor mij gaan maken, dus foto’s in opdracht dan, dan moet je echt weten wat je wil en dat moet je bespreken. Zij moeten dat overbrengen op de foto. Maar dat geldt voor ons niet dus wat dat betreft moet het er gewoon even goed uit zien, productbeelden zijn bekend en dan is een keer in de zoveel tijd even bijpraten voldoende.

Interviewer: Ben je ook geïnteresseerd in andere dingen waar Visions goed in is? Geïnterviewde: Nou, Visions volgt natuurlijk de trends, en wat dat betreft kunnen zij ook een adviserende rol spelen naar ons toe. Daarvoor ga ik zelf ook naar zo’n beurs, ik ga daarom daar ook heen. Dus als Visions inspirerende beelden hebben dan hou ik me aanbevolen. Bijvoorbeeld soms vraag ik me af, dan hebben we al hele oude productfoto’s en wellicht heeft Visions allang nieuwe beelden, maar dat weten wij dan niet. Wij gaan niet opzoek daarnaar want in principe zijn voorzien. Maar het zou mooi zijn als Visions meer proactief wordt en ons benaderd met daarbij de informatie over de huidige beelden die wij hebben en of daar vernieuwing bij is.

Interviewer: Zou je dat bij vinden dragen bij het beeld dat je nu hebt van Visions?

Geïnterviewde: Ja, ik vind het een trendy bedrijf maar als ze meer proactief zouden zijn en bijvoorbeeld ook met nieuwe beelden komen van oudere producten dan zijn ze vernieuwend en dat is iets dat wij ook wel zouden willen.

Interviewer: Welke woorden vind jij echt bij Visions passen?

Geïnterviewde: Ik vind professioneel wel echt bij hen passen. Het zijn qua mensen heel aardige mensen, vriendelijk. Ik heb wel het idee dat ze laatste tijd dat ze boel weer opgepakt hebben.

Geïnterviewde: Nou, het lijkt wel alsof ze zichzelf herpakt hebben, ze zaten voornamelijk in de folders maar nu is er een nieuwe dynamiek binnen het bedrijf en dat is heel positief. Ze hebben zichzelf een beetje opnieuw uitgevonden. Visions moet wel een bepaalde

meerwaarde blijven creeeren om onderscheidend te blijven nu iedereen zomaar fotograaf kan spelen met een mooie Canon. Maar ze moeten wel ook realistisch blijven, ze moeten het niet mooier maken dan dat het is. De foto’s moeten echt zijn zoals de plant ook daadwerkelijk is.

Interviewer: En vind je dat ook belangrijk in samenwerkingen?

Geïnterviewde: Ja, ik vind vertrouwen het allerbelangrijkst in het bedrijfsleven. Ik neem wat dat betreft ook liever geen risico’s, want ik wil graag tijd besteden in oprecht handelen. Interviewer: En hoe beleef jij algemene samenwerking met Visions?

Geïnterviewde: Ik vind dat het heel goed gaat, ik vind de manier van werken erg prettig en dat pro-actieve zouden ze wel echt beter kunnen doen. Ze sturen weleens een mailtje, een nieuwsbrief ofzo maar ik krijg zoveel en het niet persoonlijk gericht dus dan vind ik dat al snel te veel tijd kosten. Dus ik zou liever hebben dat ze persoonlijke belangrijke informatie naar mij zouden sturen waarvan ze denken dat het echt interessant voor ons is. Persoonlijk contact kan dan toch het verschil maken omdat er dan daadwerkelijk iemand met je meedenkt. En dat zou ik heel positief ervaren.

Interviewer: Heb je verder nog eventuele toevoegingen voor Visions of mijn onderzoek? Geïnterviewde: Nee eigenlijk niet, zoals ik al zei; ik draag Visions een warm hart toe en ik vind het leuk dat zij hun hoofd boven water hebben kunnen houden en ik hecht daar waarde aan dat ze ook hun weg weten te vinden in deze nieuwe tijd. Wij hebben er baat bij dat het goed met hen gaat en zij hebben er baat bij als het goed met ons gaat. En zo werkt het voor elkaar. Vooral het visuele aspect, daar kan Visions ons daar ontzettend goed bij helpen. Want wij verkopen emotie, de hele beleving is gewoon heel belangrijk. Dus ik kan me voorstellen dat het contact in de toekomst alleen maar intensiever kan worden.

Interviewer: Goed, ik denk dat ik op dit moment mijn informatie zo heb verkregen. Ik ga alle informatie verwerken en ik wil je ontzettend bedanken voor je medewerking.

Geïnterviewde: Graag gedaan, jij veel succes met je onderzoek en doe ze de groetjes bij Visions.

Interviewer: Bedankt!