• No results found

Shutterstock 40 miljoen stockfoto’s,

4.4 Directe concurrenten

Naar de indirecte concurrenten zijn er ook directe concurrenten die gespecialiseerd zijn botanische fotografie en botanische beeldbank. (Smit, 2015). Tijdens het interview met Madelene Smit komt naar voren dat Visions te maken heeft met drie belangrijke directe concurrenten waarvan één best practice. Bij een best practice kijkt een organisatie naar die concurrent om te zien hoe zij bepaalde technieken beter uitvoeren om zo een voorbeeld te hebben voor de eigen organisatie. De concurrenten F-action, Flora-media en als best practice wordt Bloemenbureau Holland aangewezen

F-action

Het bedrijf F-action staat qua werkzaamheden vrijwel gelijk aan Visions en richt zich op dezelfde doelgroep. De website kan op zowel in het Nederlands als Engels worden ingesteld. F-action heeft een beeldbank met een onbekend aantal beelden. Dit aantal wordt niet op de website gecommuniceerd, terwijl dit voor Visions juist een manier is om te laten zien hoe groot hun aanbod is. Daarnaast fotograferen ze ook in opdracht, op iedere gewenste locatie. De prijs van afbeeldingen is niet te achterhalen middels desk-research. F-action claimt dat ze flexibiliteit bieden en luisteren naar de wensen van de klant. Deze belofte staat duidelijk vermeld op de website zodat de klant weet wat hij kan verwachten. De marketingcommunicatie van F-action is niet heel aantrekkelijk. De website is verouderd en ziet er niet trendy uit vanwege de grijze kleur. (F-action, 2014).. Op social media is F-action niet actief. Ze hebben slechts 21 ‘likes’. Het laatste bericht was op 26 januari 2015, en het bericht daarvoor op 24 november 2014. (Facebook, 2014). F-action verstuurd net als Visions maandelijks een nieuwsbrief.

Flora Media

Flora Media is een bedrijf dat zich op meerdere disciplines richt. Ze hebben een beeldbank met ongeveer 210.000 afbeeldingen. Dit zijn er een stuk minder dan Visions. De kosten zijn niet te achterhalen middels desk-research. Naast deze beelden biedt Flora Media complete communicatieconcepten. Flora Media richt zich op de verwerking van de afbeeldingen in communicatie en design en beleving staan daarbij centraal. Naast het drukwerk en de afbeeldingen heeft Flora Media ook een webshop waar planten en tuinartikelen kunnen worden gekocht. Flora Media doet zelf niet aan fotografie in opdracht. (Flora Media, 2014). De marketingcommunicatie van Flora Media is redelijk beperkt. De website is uitgebreid en richt zich op zowel business-to-business als business-to-consumer. Hierdoor is sommige informatie ingewikkeld te begrijpen voor de consument. Flora Media biedt niet de

mogelijkheid om de website geheel in het Engels te zien en daarmee richten ze zich vooral op Nederlandse klanten. Op social media is Flora Media niet actief. Ze hebben op hun account slechts 172 volgers en het laatste Facebook bericht was geplaatst op 5 december 2014. Er wordt maandelijks een nieuwsbrief verstuurd naar klanten die zich hiervoor aanmelden.

Figuur 8. De homepage van Floramedia. (Floramedia, 2015). Bloemenbureau Holland

Dit website van dit bedrijf wordt door Visions meer gezien als een best practice. Bloemenbureau Holland verzorgt de consumentenpromotie van bloemen en planten in diverse Europese landen. Zij richten zich ook op bedrijven die de promotie rondom bloemen en planten verzorgen, oftewel tuincentra, bloemisten en andere verkooppunten, maar ook direct op de consument. Hierbij gaat met vooral om het inspireren van de verkopers om de consument aan te zetten tot aankoop van bloemen en planten. Op de website wordt ook direct inspiratie aan consumenten gegeven door handige tips, nieuwtjes, trends en ideeën rondom bloemen en planten. (Bloemenbureau Holland, 2015). Hiermee zijn ze een inspiratiebron en daarin verschillen ze van Visions. Bloemenbureau Holland heeft geen beeldbank en ze richten daarom ook op een andere doelgroep. De website ziet er vlot uit, wordt goed bijgehouden en is duidelijk in communicatie. Ze hebben geen Facebook of nieuwsbrief.

Figuur 9. De homepage van Bloemenbureau Holland. (Bloemenbureauholland, 2015).

4.5 Conclusie

De branche analyse laat zien dat deze stockfotografie een groeiende sector is, waarbij steeds meer beeldbanken ontstaan. Daarbij is fotograferen geen bijzondere expertise meer; bijna iedereen kan met een goede camera en de juiste software voor bewerking

professionele beelden maken. Door betere camera’s en de groei van het aantal platformen om semiprofessionele beelden te verkopen is de concurrentie onder fotografen en

beeldbanken groter geworden. Echter is Visions gespecialiseerd in de botanische sector en biedt de mogelijkheid om te fotograferen in opdracht en daarmee onderscheiden ze zich van bepaalde concurrenten.

De indirecte concurrenten van Visions zijn organisaties met een algemene beeldbank waar allerlei afbeeldingen in verschillende categorieën te koop zijn. Het bedrijf Shutterstock zou een best practice kunnen zijn van Visions. De website van Shutterstock is erg inspirerend en uitgebreid. De categorie ‘Natuur’ heeft ongeveer 3 miljoen afbeeldingen. Een deel hiervan zijn bloemen en planten. Ze hebben veel interactie met klanten op social media kanalen. De content op social-media pagina’s van Shutterstock spreekt de volgers aan gezien de hoge interactie. Hierdoor vormen ze de belangrijkste indirecte concurrent voor Visions.

De directe concurrenten van Visions zijn F-action en Floramedia. Aangezien F-action geheel hetzelfde product aanbiedt als Visions, wordt dat bedrijf gezien als grootste concurrent voor Visions. Naast de beeldbank doet F-action ook fotografie in opdracht. Ze hebben duidelijke kernwaarden en een visie en missie beschreven op de website. Hiermee lopen ze voor op Visions. De marketingcommunicatie van F-action loopt erg achter op Visions. Er wordt niets gedaan met social media, alleen de nieuwsbrief is het contactmoment met klanten.

5 Doelgroep

In dit hoofdstuk komen de huidige klanten van Visions aan bod. De huidige klantengroep is de communicatiedoelgroep van Visions. Om erachter te komen hoe deze groep optimaal bereikt kan worden, is het belangrijk om deze klanten beter te leren kennen. De deelvraag waarop dit hoofdstuk antwoord geeft is: Wie is de doelgroep van Visions? Aan de hand van een topiclijst, die te vinden is bijlage IV, zijn er twintig interviews gehouden. De interviews zijn uitgevoerd aan de hand van tips die tijdens het web college ‘Kwalitatief Onderzoek’ door E. Van der Wal (2012) gegeven werden.