• No results found

Bijlage VII Uitwerkingen interviews

Transcriptie 1. Respondent 12: Henk de Jong van CNB

Interviewer: Allereerst bedankt dat ik het interview kan houden en je mee wilt doen aan dit onderzoek. Mijn naam is Jorinde Boom en ik studeer op de Hogeschool van Amsterdam de studie Media, Informatie en Communicatie. Ik doe mijn afstudeeropdracht bij het bedrijf Visions, en ik ben eigenlijk opzoek naar inzichten die jij als vaste klant aan mij kunt geven. Ik hou 20 interviews met verschillende klanten van Visions en ga de antwoorden die iedereen geeft analyseren en daaropvolgend schrijf ik een advies voor Visions. Dit advies gaat over de communicatie naar klanten zoals jij. Het interview duurt ongeveer een uur, afhankelijk van wat we te bespreken hebben. Het interview bestaat uit vier delen. Ik begin met een aantal algemene vragen, daarna ga ik dieper in op de communicatie van Visions naar jou toe. Daaropvolgend heb ik een aantal vragen over jouw algemene beeld van Visions en afsluitend heb ik een aantal stellingen waarover ik graag je mening hoor. Dit interview wordt zoals aangegeven opgenomen, en dat vond je geen probleem. Je hebt ook aangegeven dat ik je naam in mijn scriptie mag vermelden, en ik zal dit interview ook letterlijk uitwerken in een transcriptie. Zijn er nog dingen die je verder wilt weten of opmerken?

Geïnterviewde: Nee, het is me allemaal duidelijk.

Interviewer: Goed, dan start ik even helemaal bij het begin. Wat is precies jouw functie binnen dit bedrijf?

Geïnterviewde: Ik ben bemiddelaar, dus ik breng kwekers en exporteurs bij elkaar en daar schrijven wij transacties voor. Daarnaast ben ik ook opzoek naar nieuwigheden van planten, nieuwe testen of eigenschappen. En wanneer wij dat commercieel interessant vinden en goede feedback krijgen, dan moeten er foto’s gemaakt worden voor de verkoop van de planten.

Interviewer: En is dat dan ook de connectie met Visions?

Geïnterviewde: Ja klopt, op die manier werk ik veel samen met Visions. Interviewer: Oke, en hoe lang heb je al deze functie?

Geïnterviewde: Ik werk hier nu 17,5 jaar.

Interviewer: Goh, dat is al heel lang, ben je direct na je studie begonnen hier?

Geïnterviewde: Nee, ik ben niet direct begonnen na mijn studie. Ik heb hiervoor eerst bij postorder bedrijf gaan werken. Het grootste postorder bedrijf van de wereld, Bakker van de Duin. Daar werkte ik in de logistiek. Daarmee ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met planten, want dat was mijn specialisme. En na 19 jaar daar in dienst te zijn geweest wilde ik me verder richten op de planten en bloemen sector.

Interviewer: Dat is lang zeg, voor deze tijd vooral.

Geïnterviewde: Ja zeker, ik hoor en zie veel mensen voorbij komen, ik heb zelf ook een zoon en een dochter die het bizar vinden dat ik al zo lang dezelfde baan heb, maar zo lang het leuk is wil ik hier blijven en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik heb van mijn grootste

hobby en passie mijn werk gemaakt, moet je maar kijken. –Laat eigen Facebook pagina

zien-. Ik ben een plantenliefhebber en doe bijna iedere week wel een andere omslag foto

met leuke, nieuwe planten.

Interviewer: Wat een interessante pagina! En hoe kom je aan al die mooie afbeeldingen? Geïnterviewde: Die maak ik zelf, of gebruik iets waarvan het mag, waarvan ik de licentie heb om te gebruiken. Net zoals bij Visions, daar hebben ze ook licenties op foto’s, alleen mag ik die van hun niet prive gebruiken. –lacht-

Interviewer: Over de foto’s van Visions gesproken, gebruik je altijd afbeeldingen uit de beeldbank van Visions, of laat je ook weleens foto’s in opdracht maken?

Geïnterviewde: Ja wij doen beiden, omdat Visions heel veel afbeeldingen heeft kunnen wij voor nieuwe klanten van onszelf regelmatig ‘oude’ beelden gebruiken, maar soms moeten wij ook nieuwe planten laten fotograferen omdat wij de enige zijn die ze hebben. Dus dan vragen wij of Visions de foto’s wil maken en op die manier laten wij ze opdracht doen. Interviewer: Je praat nu in de wij vorm, ben jij degene beslist over de samenwerkingen en aankopen die bij Visions worden gedaan?

Geïnterviewde: Wij werken best nauw samen met Visions en wij krijgen dan ook een speciaal tarief. Omdat wij zelf ook een magazine hebben en flyers en een banner, daarom krijgen wij een speciaal tarief.

Interviewer: En stel jij besluit dat er een samenwerking moet komen, er moet een foto in opdracht worden gedaan bijvoorbeeld. Ben jij dan degene die Visions benaderd en ook beslist of er daadwerkelijk iets wordt uitgevoerd en betaald? Of moet je dit overleggen met iemand anders ook nog?

Geïnterviewde: Nou, dat wisselt nogal eens, omdat de teams gewisseld hebben, het management bij CNB is nogal gewisseld. Er zijn een flink stel in de opruiming gedaan. En ja, nu werk ik met Renee Scharma, en Renee en ik beslissen eigenlijk over alle aankopen die worden gedaan.

Interviewer: En overleggen jullie altijd samen over de aankopen die worden gedaan bij Visions?

Geïnterviewde: Ja, wij doen de aankopen altijd in overleg.

Interviewer: En zijn er rondom de aankoop nog factoren waar jullie rekening mee moeten houden zoals bijvoorbeeld budget?

Geïnterviewde: Ja, dat wel. Dat is ook weer afhankelijk van wat wij omzetten. Dat budget wordt groter als wij veel omzetten, maar wij hebben dan ook een groter budget nodig omdat we meer verkopen en nodig hebben dus dat werkt visa versa.

Interviewer: Jullie werken al heel lang samen met Visions (20 jaar). Hebben jij en je partner weleens overwogen om naar een andere soortgelijke partij als Visions over te stappen? Geïnterviewde: Ja hoor zeker, wij hebben in het verleden ook wel met andere bedrijven gewerkt. Visions heeft zo zijn eigen stijl en dat paste soms niet helemaal. Met van der Laan, is al overgenomen door Visions en Artifix, en nog steeds wel soms maar ja is toch net even anders. Visions heeft alles al opgeslokt dus vooral Visions.

Interviewer: En is voor jullie de keuze voor een andere partij ook geweest om financiële redenen?

Geïnterviewde: Nou nee eigenlijk niet. Zoals ik al aangaf is soms de stijl van de catalogussen, banners of websites allemaal hetzelfde is, van alle bedrijven. We werken allemaal met mooie plantjes en bloemetjes, maar toch je jezelf onderscheiden van anderen. Soms was de stijl van Visions gewoon net even wel of niet genoeg eruit springend en dan zochten wij toch net iets anders.

Interviewer: Vind u dat Visions een eigen stijl heeft van fotograferen?

Geïnterviewde: Ja heel erg, en vooral de laatste tijd spreekt ons dat ontzettend aan. En dat is soms ook wel anders geweest maar zoals ik al zei, op dit moment is dat echt heel erg in lijn met wat wij willen.

Interviewer: Durf jij risico’s te nemen qua samenwerkingen en dan met name met Visions? Geïnterviewde: Onze core-business is niet fotografie, dat is de business van Visions. En ik vertrouw eigenlijk wel blind op het feit dat zij een fotografie bedrijf zijn. Dus ik neem geen risico’s want ik ken Visions daar te goed voor. En ik zou wat dit betreft ook liever geen risico’s nemen maar dat hoeft ook niet. Het is hier een dorp en ik ken bijna iedereen. Wat ik ook doe, ik zal altijd weer samenwerken met iemand die ik via via ken dus ik neem weinig risico’s op zakelijk gebied inderdaad.

Interviewer: En hoe zit dat in je privé leven? Neem je dan vaak risico’s? Geïnterviewde: In welk opzicht bedoel je dat?

Interviewer: Met risico’s nemen bedoel ik of je vaak de kans loopt dat hetgeen dat je doet mis gaat. Dat kan zijn dat je bijvoorbeeld belegd in een risicovol fonds of dat je vaak door rood rijdt.

Geïnterviewde: Oh, nee absoluut niet. Interviewer: En ben je loyaal?

Geïnterviewde: Ja, ik ben ontzettend loyaal en betrouwbaar. Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid jaren dat ik voor een bedrijf werk, zoals ik zei ben ik al 17,5 jaar aan het werk hier en ik zal ook niet zomaar 1,2,3 ergens anders heen gaan. Problemen bespreek ik graag, maar ik zal niet snel zeuren. Ik ben dit bedrijf heel dankbaar voor hetgeen dat ik hier doe en daarom ben ik loyaal naar het bedrijf en alle samenwerkingen toe.

Interviewer: En hoe zie je dat met Visions?

Geïnterviewde: Ja dat is net zo. Ik ken ze echt al jaren, en ik zei je net al, ik ben een loyaal persoon. Ik hou het vertrouwde en daarom werk ik graag met Visions; ik weet namelijk wat ik in huis haal.

Interviewer: Dat begrijp ik. Dan even door over een stukje communicati. Welke communicatiemiddelen gebruik je zelf vaak om bijvoorbeeld op de hoogte te blijven of informatie te zoeken over andere bedrijven met wie je wil samenwerken of waarvan je verwacht dat ze interessante informatie hebben?

Geïnterviewde: Ja, ik lees vaak nieuwsbrieven, vakgericht natuurlijk. Ik bezoek ook zeker websites om informatie achterhalen en ik zit zelf op social media zoals Facebook, die had ik je al laten zien. Wij moeten trouwens erg goed oppassen met wat we publiceren omdat foto’s tegenwoordig heel makkelijk worden gejat en daarmee moeten wij oppassen, Visions ook trouwens. En ik plaats zoals je zag weleens zelf wat online, maar ik zal nooit iets van Visions gebruiken want ik heb geen zin om in hun Want je weet niet waar het eindigt.

Interviewer: Je gaf al aan dat je zelf Facebook gebruikt. Volg je Visions op Facebook? Geïnterviewde: Nee, niet direct. –kijkt schuldig, voelt zich ‘betrapt’.-

Interviewer: Dat maakt niet uit, dat is juist heel interessant voor mij, bedankt voor je eerlijkheid. Ik kom hier natuurlijk niet om te oordelen, ik doe onderzoek en ben juist benieuwd hoe jij over dit soort zaken denkt!

Geïnterviewde: Ja precies dat begrijp ik, dat is ook zo maar het klinkt misschien gek dat ik een goede band heb met ze maar ze toch niet volg, maar ik hou prive en zakelijk gewoon wel een beetje gescheiden.

Interviewer: Dat geeft helemaal niets, ik ben dan ook benieuwd naar het volgende; ontvang je de nieuwsbrief van Visions?

Geïnterviewde: Ja, zeker die ontvang ik in mijn inbox van de mail en die lees ik ook vrijwel altijd!

Interviewer: En met welke reden ontvang en lees jij de nieuwsbrief?

Geïnterviewde: Op die manier blijf ik toch op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en dingen die er spelen bij Visions. Kijk en als er geen interessante onderwerpen in staan dan gaat ie in de prullenbak en anders lees ik hem door.

Interviewer: En wat zijn voor jou interessante onderwerpen? Geïnterviewde: Mijn eigen specialisme, vaste planten.

Interviewer: Begrijpelijk, daar ben jij natuurlijk het meeste mee bezig. Even wat anders dan al het online gebeuren, bezoek je zelf weleens beurzen?

Geïnterviewde: Ja zeker. Dat zijn Plantarium, IPm in Essen, en ik bezoek vaak in Amerika beurzen. Visions staat niet zelf in Amerika volgens mij, maar ik heb er weleens iemand zien rondlopen dus wat dat betreft is het wereldje klein. En ik heb ook weleens Visions advies gegeven, je kan het beste daar heen en daar heen, dat was dan via Stephan. En dan zei ik dat tegen hem en ja, op die manier is onze relatie heel open. We helpen elkaar.

Interviewer: En op welke manier communiceren jullie op zo’n moment met elkaar? Geïnterviewde: Meestal is dat met de telefoon, is we spreken elkaar in het echt. Liever geen mail, mail is handig voor als je mensen niet vertrouwt. Dan heb je alles op papier. Maar met Stephan gaat alles heel prettig via de telefoon, of we spreken af en Stephan komt hier.

Interviewer: Speelt afstand hierin een rol?

Geïnterviewde: Ja, het is heel dichtbij. Ik weet niet of je weet van vroeger hoe dat ging, met de dia’s. Maar vroeger dan werden er foto’s gemaakt en dan nam je dia’s mee naar je klant of de klant bracht ze hier. En daardoor had je direct een stukje persoonlijk contact. En dat mis ik nu wel nu alles zo online verloopt. Je houdt het niet tegen, maar ik vind het wel jammer.

Interviewer: Hecht je veel waarde aan persoonlijk contact?

Geïnterviewde: Ja, ik hecht daar zeker veel waarde aan. Dat maakt de band met Visions ook sterk. En ook met andere klanten.

Geïnterviewde: Ja, social media, is prima met m’n vrienden en kennissen en om een beetje op de hoogte te blijven van het een en ander maar verder nee, verder vind ik gewoon even bellen of even met elkaar zitten veel prettiger.

Interviewer: Dus als het even samenvat dan heb je liever persoonlijk contact dan online? Geïnterviewde: Klopt. Echter is het wel zo dat ik veel reis, dus ik ontmoet dan ook mensen en die voeg ik dan wel ook toe op Facebook en dan hebben we op die manier weleens contact, maar nee verder niet.

Interviewer: En in hoeverre wil je dat zakelijke gedeelte van mensen die je ontmoet, toevoegen en toelaten bij zoiets als je prive facebook?

Geïnterviewde: Nou, daar heb ik niet echt een scheidingslijn in, maar het is gewoon een hele makkelijke manier van communiceren. En planten zijn nou eenmaal mijn leven en ik doe niets liever dan me daarmee bezig te houden. En daarom zie je dat ook terug op mijn Facebook.

Interviewer: Absoluut, dat kan ik zeker terug zien op je Facebook pagina. En gebruik je ook nog andere social media?

Geïnterviewde: Nee hoor, daar heb ik geen tijd voor en ook geen zin in, nee daar heb ik helemaal niks mee ook.

Interviewer: En wat vind je dan van het lezen van een nieuwsbrief van Visions? Geïnterviewde: Nou, zoals ik al zei ,dat is gewoon veel makkelijker te volgen. Ik hoef daarvoor alleen m’n mail te openen en dan krijg ik die brief al te zien. Geen poespas en gewoon precies wat zij willen zeggen en ik lees dat.

Interviewer: Wat zou je ervan vinden als ik zeg dat de inhoud van de berichten op Facebook van Visions alleen nog maar over jouw specialisme, de vaste planten, gaat. Zou je ze dan willen volgen?

Geïnterviewde: Ja dan wel, maar Visions richt zich op veel meer dan dat dus dat zou ik niet logisch vinden.

Interviewer: De nieuwsbrief wordt zoals je zelf ook weet ongeveer maandelijks verstuurd. In hoeverre heb jij te maken met een hoog- en of laagseizoen waarbij Visions je juist wel of niet moet benaderen?

Geïnterviewde: Bij mij gaat het het hele jaar door. Vroeger was het wel met de juni-juli vrij rustig en dan in het voorjaar top drukte. Maar tegenwoordig niet meer, qua handel ben je dan gewoon al bezig met de herfst, planten bij elkaar harken om bijvoorbeeld naar Visions te brengen voor foto’s. Er komen mensen over uit het buitenland, Amerikanen en Japanners die ook veredelaars willen bezoeken. En dan is het druk.

Interviewer: En als ik dit koppel aan Visions, kan Visions hierop inspelen door je op sommige momenten wel of juist niet te benaderen?

Geïnterviewde: Nou, eigenlijk gaat dat vooral op mijn verzoek dus eigenlijk maakt dat mij niet zoveel uit. We hebben regelmatig contact eigenlijk dus wat dat betreft maakt dat vrij weinig uit. We hebben wel een keer een banner met Visions gedaan, en dat hebben we toen gepland tijden Plantarium omdat dan dat seizoen van vaste planten van start gaat.

Interviewer: En zou jij nog voorkeur hebben wanneer je Visions kunt benaderen of wanneer zij jou benaderen voor bijvoorbeeld samenwerkingen?

Geïnterviewde: Nou, dat niet zozeer, maar ik heb wel een klein puntje voor Visions, waar zij vrij weinig aan kunnen doen maar wat wel te maken heeft met hun hoog- en laagseizoen. Als wij in de lente nieuwe foto’s willen laten maken dan doen ze hun uiterste best om het snel te laten werken, maar zij hebben het dan ontzettend druk, want ik ben niet de enigste. En dan moeten wij soms lang wachten, terwijl wij ook de foto’s snel moeten hebben. En dat is wel een puntje dat ik denk van, ja jammer. Dat zou mooi zijn als ze tijdens drukte ook snel kunnen helpen maar ik begrijp natuurlijk dat dat heel moeilijk is.

Interviewer: Hoe ervaar jij zelf de algemene communicatie met Visions?

Geïnterviewde: Ja, dat gaat prima. Meeste contact heb ik met Stephan en dat verloopt gewoon allemaal goed. Prettig om hem soms gewoon echt te zien en ook via de telefoon loopt dat allemaal prima.

Interviewer: Welke waarden of woorden vind jij bij Visions passen? Geïnterviewde: Ik vind het een prettig, jong en dynamisch bedrijf. Interviewer: En waarom vind je dat?

Geïnterviewde: Je merkt het aan de medewerkers zelf, Richard ook (eigenaar), je kunt moeilijk om hem heen. Hij heeft gewoon een duidelijke manier van werken. Hij heeft ook een keer een video presentatie gedaan en dat is gewoon echt mooi. Goede kwaliteit. Dus het is ook modern, gaat mee met de tijd. Ze zijn vriendelijk en vertrouwelijk en ik vind dat gewoon prettig samenwerken.

Interviewer: Dit klinkt allemaal heel postief. Heb je zelf nog dingen, opmerkingen of aanmerkingen die ik nog kan toevoegen hieraan?

Geïnterviewde: Nee, ik zou het echt niet weten. Ze doen het heel goed. En als het niet zo was dan zou ik het ook zeggen!

Interviewer: Hoelang zal jullie samenwerking nog duren? Geïnterviewde: Heel lang, wat mij betreft. Heel lang!

Interviewer: Dat klinkt heel positief, en ik hoop dat mijn onderzoek dit natuurlijk alleen maar verbeterd. Ik ben op dit moment een heel stuk wijzer geworden en ik vond het erg

informatief om je mening te horen. Dit waren de vragen die ik wilde stellen, dus ik wil je hartelijk bedanken voor je medewerking en tijd.

Geïnterviewde: Natuurlijk, heel graag gedaan en succes met je scriptie. Interviewer: Bedankt!