• No results found

Dat Hij, de regeling der verkiezing van leden van gemeenteraden en hetgeen daarop betrekking heeft willende herzien en opnieuw

In document DE STAATSINRICHTING JEDERL NDSCH-INDIE (pagina 197-200)

vast-z e t t e n d e

0 P

de artikelen 20, 29, 31, 33, 67c en 68c, tweede lid, van het Reglement op het beleid der Regeering van Nederlandsch-Indie,

Heeft goedgevonden en verstaan:

^ ^ M e T d i t derde lid is dit artikel aangevuld bij ordonnantie van 1 Mei 1906, Ind. S. No. 238.

§ 1. V A N HET KIESRECHT.

A R T . 1. 1. Voor zoover de leden van een gemeenteraad door ver-kiezing worden aangewezen, kan daaraan alleen worden deelgenomen door hen, die volgens de in artikel 23 bedoelde lijst tot kiezen bevoegd zijn en niet van de uitoefening van het kiesrecht zijn uitgesloten.

2. Voor lederen kiezer strekt de kiesbevoegdheid zich uit tot het kiezen van raadsleden in de bevolkingsgroep, waartoe hij behoort.

2. 1. O p de in artikel 6 bedoelde lijst worden als kiesbevoegd gebracht de mannelijke Nederlandsche onderdanen, die

a. ter beoordeeling van de in artikel 12 bedoelde commissie vol-doende kennis van lezen en schrijven bezitten in de Nederlandsche, Maleische of eventueel ter plaatse gebezigde andere inheemsche taal;

b. den leeftijd van 21 jaren bereikt hebben;

c. niet van het kiesrecht zijn uitgesloten;

d. hun werkelijk verblijf hebben binnen de gemeente;

e. over het laatstgeloopen dienstjaar in de Landsinkomstenbelasting zijn aangeslagen naar een jaarlijksch inkomen van minstens ƒ 3 0 0 . — dan wel, voor zoover zij van de betaling van belasting naar het inkomen wettelijk zijn uitgezonderd of vrijgesteld, een zoodanig inkomen hebben genoten.

2. D e in lid 1 sub a bedoelde commissie is gehouden voldoende kennis van lezen en schrijven aanwezig te achten bij hen, die in het bezit zijn van een verklaring, waaruit blijkt dat met goed gevolg is doorloopen een openbare of bijzondere gesubsidieerde Inlandsche volksschool, dan wel een gelijk- of meerwaardige onderwijsinrichting.

3 . 1. D e aanslag van de wettige vrouw of vrouwen in de Lands-inkomstenbelasting geldt voor haren man.

2. Aanslag geeft geen aanspraak op kiesbevoegdheid, indien hij het gevolg is van eene met de waarheid strijdige aangifte.

4. Van de uitoefening van het kiesrecht zijn uitgesloten:

zij, die in gevangenschap, hechtenis of verzekerde bewaring zijn, zoomede gegijzelden.

5. Behalve zij, die bij onherroepelijk geworden rechterlijke uit-spraak van het recht om te kiezen bij krachtens algemeene verordening gehouden verkiezingen zijn ontzet, zijn van het kiesrecht uitgesloten zij, die bij onherroepelijk geworden uitspraak van den burgerlijken rechter de beschikking of het beheer over hunne goederen hebben verloren.

§ 2 . V A N DE LIJSTEN DER KIEZERS.

6. 1. Jaarlijks wordt door den voorzitter van den gemeenteraad eene lijst opgemaakt, de inwoners aanwijzende, die tot het kiezen van leden van den raad bevoegd zijn.

2. D e lijst wijst de inwoners aan, die de voor de kiesbevoegdheid gevorderde vereischten bezaten op den len Januari, voor zoover niet

KIESORDONNANTIE-GEMEENTERADEN

187

deze ordonnantie met betrekking tot eenig vereischte een anderen dag

aangeeft ngeeir. . ,

7. 1. D e lijst vermeldt de namen der kiezers (met voornamen dan wel" andere voor de persoonsaanduiding noodzakelijke toevoegsels) groepsgewijze, doch overigens in alfabetische volgorde met volgnummer, alsmede de plaats en de dagteekening, of, waar deze niet bekend is, een zoo nauwkeurig mogelijke aanduiding van het tijdstip hunner geboorte en eindelijk, voor zoover zij als Nederlander zijn genatura-liseerd, de dagteekening hunner naturalisatie

2 Is eene gemeente in stemdistricten verdeeld, dan wordt, daar-enboven op de lijst melding gemaakt van het stemdistrict waartoe de kiezer behoort. O p diens schriftelijk verzoek, mits ingediend tusschen 2 en 16 April, kan een ander stemdistrict worden vermeld dan dat

waarbinnen hij woonachtig is. ..

3 . D e vorm en inrichting der kiezerslijst worden vastgesteld DIJ besluit van den Gouverneur-Generaal.

8. 1. Jaarlijks vóór 1 Februari zenden de hoofden der plaatselijke belastingkantoren en indien ter plaatse geen belastingkantoor is, het hoofd van het gewestelijk belastingkantoor aan den voorzitter van eiken in hun ressort gelegen gemeenteraad, waarvoor verkiezing van leden op den voet van deze ordonnantie plaats heeft, een door hen gewaarmerkte opgave, in alfabetische volgorde gerangschikt, waarin, met vermelding van hun beroep, de namen van alle mannelijke tot de onderdanen-Nederlanders behoorende alsmede de met Europeanen gelijkgestelde inwoners van het ressort van den raad worden opgenomen, die over het laatstverloopen dienstjaar in de Landsinkomstenbelasting zijn aangeslagen overeenkomstig artikel 2, lid 1 onder e. Gelijke opgave wordt in twee afzonderlijke rubrieken verstrekt door het Hoofd van plaatselijk bestuur voor zooveel betreft de niet met Europeanen gelijkgestelde inheemsche onderdanen-niet-Nederlanders en

uitheem-sche onderdanen-niet-Nederlanders x) . _

2. Onder mannelijke inwoners, in dit artikel bedoeld, zijn begrepen diegenen, op wie artikel 3, 1ste lid, van toepassing is.

9. Jaarlijks vóór 15 Februari wordt, voor zoover landsdienaren betreft, door de ordonnateurs en hulpordonnateurs en, voor zoover de overigen betreft, door de Hoofden van plaatselijk bestuur aan de voorzitters van gemeenteraden, waarvoor verkiezing van leden op den voet van deze ordonnantie plaats heeft, eene opgaaf ingediend van de namen, in alfabetische volgorde gerangschikt van de m het ressort van den raad gevestigde mannelijke personen, die zonder m de Lands-inkomstenbelasting te zijn aangeslagen, over het laatstverloopen jaar

*) Voor zoover betreft toepassing in de Gouvemementslanden van Java en Madoera wordt in art. 8, eerste lid, instede van „het Hoofd van plaatselijk bestuur gelezen „den assistent-resident". Aldus vastgesteld bij ordonnantie van V Mei TOI, Ind. S. 168.

een inkomen hebben genoten tot minstens het m artikel 2, lid 1, onder e aangegeven bedrag 1) .

10. 1. Zoo spoedig mogelijk na ontvangst van de opgaven, bedoeld in artikel 8 lid 1 en in artikel 9, zendt de voorzitter van den gemeenteraad aan de personen, wier namen voor de eerste maal op die opgaven zijn gebracht en van wie hij niet al aanstonds uit hoofde van hun beroep dan wel op welke andere gronden ook kan aannemen dat zij de in het eerste lid onder a en in het tweede lid van artikel 2 bedoelde kennis van lezen en schrijven bezitten, ter invulling eene blanco aanvraag om wegens het bezit van voldoende kennis van lezen en schrijven in de Nederlandsche, Maleische of eventueel ter plaatse gebezigde andere inheemsche taal op de kiezerslijst te worden geplaatst.

2. D e vorm en de inrichting der aanvraag worden vastgesteld bij besluit van den Gouverneur-Generaal. D e aanvraag wordt met beziging van de daarbij behoorende letterschriften opgemaakt in de Neder-landsche, Maleische en eventueel ter plaatse gebezigde andere in-heemsche taal. Voor het invullen der aanvraag zal een dezer talen te bezigen zijn. Aanvragen, ingevuld in andere talen of letterschriften zijn ongeldig.

3 . Tevens worden door 's raads voorzitter de inwoners der gemeente, die voldoen aan de in artikel 2 voor de kiesbevoegdheid gestelde eischen, doch over het laatstverloopen dienstjaar elders dan in de gemeente in de Landsinkomstenbelasting zijn aangeslagen, bij open-bare kennisgeving uitgenoodigd om daarvan door overlegging van h u n aanslagbiljet vóór 16 April te doen blijken. D e aanslagbiljetten worden na de vaststelling van de kiezerslijst aan belanghebbenden terug-gegeven.

1 1 . Jaarlijks vóór 15 Februari doet de Directeur van Justitie aan de voorzitters van gemeenteraden, waarvoor verkiezing van leden op den voet van deze ordonnantie plaats heeft, toekomen een opgaaf van de namen, in alfabetische volgorde gerangschikt, van de mannen, zooveel mogelijk met opgave hunner woonplaats, die bij onherroepelijk geworden uitspraak van den burgerlijken rechter de beschikking of het beheer over hunne goederen hebben verloren of bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak van het recht om te kiezen bij krachtens algemeene verordening gehouden verkiezingen zijn ontzet en voor wie dat verlies of die ontzetting op 1 Januari van hetzelfde jaar voortduurde.

12. 1. Eene door den raad uit zijn midden te benoemen commissie van 2 of 4 leden, met 's raads voorzitter als voorzitter, stelt de kiezers-lijst telken jare opnieuw vast vóór of op den lsten April.

2. D e kiezerslijst wordt van den 2den April tot en met den 15den

1) Voor zoover betreft toepassing m de Gouvernementslanden van Java en Madoera wordt in dit artikel instede van „de Hoofden van plaatselijk bestuur" ge-lezen „de assisent-residenten". Aldus vastgesteld bij ordonnantie van 9 Mei 1931, Ind. S. 168.

In document DE STAATSINRICHTING JEDERL NDSCH-INDIE (pagina 197-200)