• No results found

De opperofficieren worden ontslagen door den Koning, alle

In document DE STAATSINRICHTING JEDERL NDSCH-INDIE (pagina 26-29)

x) De woorden „deze wet" zijn bij de wet van 1925 in de plaats gekomen van „dit reglement".

2) De woorden „en andere overeenkomsten" zijn mgelascht bij de wet van 1925.

3) De woorden „het vorige artikel" zijn bij de v/et van 1925 in de plaats gekomen van „artikel 38".

) De cijfers „27 en 28 zijn m 1925 in de plaats gekomen van „38 en 39".

°) Het cijfer „165 ' is in 1925 m de plaats gekomen van „159".

6) De woorden „deze wet" zijn bij de wet van 1925 in de plaats gekomen van

„dit reglement".

INDISCHE STAATSREGELING 15

overige officieren door den Gouverneur-Generaal, een en ander op den voet, bi] ordonnantie, en, voor zoover de opperofficieren betreft, bi] algemeenen maatregel van bestuur te bepalen 1) .

6. D e regelen omtrent het toekennen van pensioenen en gage-menten worden bij ordonnantie 2) gesteld.

3 3 . [43] 1. T e r handhaving van de uit- of inwendige veiligheid kan door of vanwege den GouverneurGeneraal elk gedeelte van N e d e r -landsch-Indië m staat van oorlog of m staat van beleg worden verklaard.

M e t inachtneming van het bepaalde bij art. 91 worden bij algemeene verordening de wijze, waarop, en de gevallen, waarin zulks kan ge-schieden, bepaald en de gevolgen geregeld.

2. B I J die regeling kunnen bepalingen van algemeene verordeningen worden aangewezen, die, tengevolge van de verklaring in staat van oorlog of beleg, geheel of gedeeltelijk buiten werking treden 3) .

34. [44] 1. D e Gouverneur-Generaal sluit verdragen met Indische vorsten en volken 4) .

2. Van den inhoud dier verdragen wordt door den Koning m e d e -deeling gedaan aan de beide Kamers der Staten-Generaal, zoodra Hij oordeelt dat het belang en de zekerheid van het Rijk en van N e d e r -l a n d s c h - I n d i ë zu-lks toe-laten.

*) Lid 3, 4 en 5 zijn bij de wet van 1925 in de plaats gesteld van lid 3, 4 en 5 van art. 42 Rr., aldus luidende:

„3- De officieren worden door den Koning of door den Gouverneur-Generaal benoemd, al naar gelang hij, die aldus benoemd wordt, verblijf houdt buiten dan wel binnen Nederlandsch-Indië.

4. Op den voet, bij algemeene verordening te bepalen, worden de rangen van opperofficier verleend door den Koning en geschieden alle overige bevorderingen van de officieren door den Gouverneur-Generaal.

5. De opperofficieren en alle buiten Nederlandsch-Indië vertoevende officieren worden ontslagen door den Koning, alle overige officieren door den Gouverneur-Generaal, een en ander op den voet bij algemeene verordening te bepalen".

2) Het woord „ordonnantie" werd bij de wet van 1925 in de plaats gesteld van

„algemeene verordening".

3) Dit artikel is bij de wet van 1925 in de plaats gekomen van art. 43 Rr., luidende:

„In geval van oorlog of opstand, neemt de Gouverneur-Generaal de maatregelen, die hij in het belang van het Rijk en van Nederlandsch-Indie noodzakelijk acht, ook de zoodanige waartoe anders 's Konings magtiging vereischt wordt.

Bepaaldelijk heeft hij alsdan de magt om Nederlandsch-Indie, geheel of gedeeltelijk, in staat van oorlog of beleg te verklaren, wetten en bepalingen van dit reglement te schorsen en autoriteiten tijdelijk op te heffen.

De Gouverneur-Generaal kan in bezittingen buiten Java en Madura de burgerlijke of militaire gezaghebbers magtigen tot het nemen van voorloopige maatregelen van den bij dit artikel bedoelden aard".

4) Lid 1 is bij de wet van 1925 in de plaats gekomen van lid 1 van art. 44 Rr., luidende:

„De Gouverneur-Generaal verklaart oorlog aan en maakt vrede en andere ver-dragen met Indische vorsten en volken, alles met inachtneming van de bevelen des Konings".

3 . Gelijke mededeeling geschiedt alsdan door den Gouverneur-Generaal aan den Volksraad 1) .

35. [45] 1. Aan personen, niet in Nederlandsen-Indië geboren, die gevaarlijk worden geacht voor de openbare rust en orde, kan het verblijf aldaar door den Gouverneur-Generaal, in overeenstemming met den Raad van Nederlandsch-Indië, worden ontzegd.

2. Het daartoe strekkend besluit wordt, wanneer het Nederlanders geldt, met redenen omkleed.

3. Het besluit bepaalt een redelijken tijd, die den betrokken persoon gelaten wordt voor het orde stellen op zijne zaken.

4. De Gouverneur-Generaal kan, bij een door hem onderteekend bevel, gelasten dat de betrokken persoon, in afwachting van eene gelegenheid tot verwijdering, in hechtenis worde genomen.

5. Het besluit tot verwijdering en het bevel tot inhechtenisneming worden aan den betrokken persoon bij gerechtelijke akte beteekend.

6. De Gouverneur-Generaal brengt het besluit tot verwijdering, met de verdere stukken, onverwijld ter kennis van den Minister van Koloniën.

7. Van het besluit tot verwijdering geschiedt mededeeling aan den Volksraad e n2) wordt, wanneer het Nederlanders geldt, door den Koning kennis gegeven aan de Staten-Generaal.

36. [46] 1. Aan personen, niet in Nederlandsch-Indië geboren, kan door den Gouverneur-Generaal, in overeenstemming met den Raad van Nederlandsch-Indië, in het belang der openbare rust en o r d e3) het verblijf in bepaalde gedeelten van Nederlandsch-Indië worden ontzegd.

2. Wanneer de maatregel iemand betreft, niet tot de Inlanders behoorende, wordt het besluit met de verdere stukken onverwijld gebracht ter kennis van den Minister van Koloniën.

3 . Van den maatregel geschiedt mededeeling aan den Volksraad en 4) wordt, wanneer het Nederlanders geldt, door den Koning kennis gegeven aan de Staten-Generaal.

37. [47] 1. D e Gouverneur-Generaal kan, in overeenstemming met den Raad van Nederlandsch-Indië, aan personen binnen Neder-landsch-Indië geboren, in het belang der openbare rust en orde, eene bepaalde plaats aldaar tot verblijf aanwijzen, of het verblijf in bepaalde gedeelten van Nederlandsch-Indië ontzeggen.

2. De Gouverneur-Generaal kan, bij een door hem onderteekend

1) Lid 3 is bij de wet van 1925 toegevoegd. _

2) De woorden „geschiedt mededeeling aan den Volksraad en zijn bij de wet

van 1925 ingelascht. (

3) In Ned. S. 1925 No. 327 staat tusschen „orde" en „het een komma.

4) De woorden „geschiedt mededeeling aan den Volksraad en" zijn bij de wet van 1925 ingelascht.

INDISCHE STAATSREGELING

17

bevel, gelasten dat de betrokken persoon, in afwachting van eene

In document DE STAATSINRICHTING JEDERL NDSCH-INDIE (pagina 26-29)