• No results found

6. FINAN

6.2 MBO’s en FINAN

6.2.1 Positieve aspecten

Uit de theorie blijkt dat de meest voorkomende structuur bij een MBO een speciaal opgerichte vennootschap (de holding) is (zie figuur 1 op pagina 11), wat de gehouden interviews bevestigen. Het koopholdingscript van FINAN biedt goede mogelijkheden om deze constructie weer te geven. De op te richten koopholding verzorgt (grotendeels) de financieringssom en met de functie ‘Het opzetten van

een koopholding’ kan dit weergegeven worden. Indien het gaat om meerdere werkmaatschappijen die via een buy-out worden overgenomen, zal de gebruiker eerst deze werkmaatschappijen moeten consolideren om vervolgens de geconsolideerde jaarrekening te gebruiken bij het koopholdingscript. Zoals in eerdere hoofdstukken is vermeld, zijn de toekomstige kasstromen van de onderneming cruciaal bij het verkrijgen van de financiering bij een buy-out. Uit de financieringsstructuur (holdingniveau) zal blijken dat bij de overname veelal goodwill gefinancierd wordt en doordat zekerheden bijna altijd ontoereikend zijn, gaat de bank over op kasstroomfinanciering. Deze vorm van financieren brengt extra risico’s met zich mee en vereist een diepere analyse. Het is daarom voor de bank van essentieel belang om een betrouwbaar en overzichtelijk beeld te krijgen van de toekomstige vrije kasstromen en de ontwikkeling in deze kasstromen. Het gaat hierbij om de gezamenlijke kasstroom van de onderneming (dus op geconsolideerd niveau), waarmee de onderneming aan haar schuldverplichtingen kan voldoen.

Het FINAN-model biedt goede perspectieven om deze kasstromen en de ontwikkeling hierin op overzichtelijke wijze weer te geven. Het programma zorgt voor reële prognoses door bijvoorbeeld herinvesteringen in vaste activa plaats te laten vinden en de variabele kosten mee te laten groeien met de omzet. Tevens kan de tijdsbasis van de analyse aangepast worden naar bijvoorbeeld jaren, kwartalen of maanden. Dit biedt ook voordelen wanneer de onderneming, ondanks de grondige analyse, alsnog in de financiële moeilijkheden terechtkomt. De ingevoerde data van meerdere perioden kunnen naast elkaar getoond worden, zowel absoluut als relatief en in een tabel of in grafische vorm. Daarnaast biedt FINAN de optie om de ingevoerde gegevens te vergelijken met branchegegevens. Deze gegevens kunnen naast elkaar in een scherm getoond worden en ook op deze wijze worden afgedrukt. De rapportage van de gegevens kan volledig naar wens van de gebruiker worden aangepast; elk gewenst uitvoerformaat is toepasbaar. In bijlage 5 staan de gegevens van onder meer de kasstromen en de aflossingen van de ondernemingen RTP Holding BV, Minkels Holding BV en Verebus Engineering BV. De overzichten zijn afkomstig uit het FINAN model en zijn in de voor deze scriptie meest geschikte vorm weergeven. Indien het model niet klopt (bijvoorbeeld als de balans niet in evenwicht is), wordt dit gesignaleerd en kan er geen rapportage verkrijgen worden. Dit draagt bij aan de consistentie van het model.

Tevens is het mogelijk om in het model van FINAN meerdere scenario’s te ontwikkelen. Bij het beoordelen van MBO-voorstellen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van scenario’s. Zoals uit de voorgaande hoofdstukken gebleken is, stelt het management altijd zelf een case op (management case) en stelt de bank daarnaast eigen scenario’s op (bijvoorbeeld banking cases en stress cases). Bij FINAN is de prognose bij ongewijzigd beleid het uitgangspunt voor het maken van verschillende scenario’s. Op basis van eenmalig in te voeren gegevens kan de gebruiker vele scenario’s uitwerken en opslaan. Het uitwerken van een scenario is vrij eenvoudig, want de gebruiker hoeft alleen die variabelen, waarvan hij/zij de invloed wil analyseren, te wijzigen en FINAN Financial Analyzer stelt direct een volledig nieuwe prognose op. Relevant bij de toekomstige kasstromen zijn de aard van het bedrijf en

de "cash drivers". Het FINAN model is hiervoor geschikt, omdat in het model kan worden ingespeeld op de "cash drivers". De variabelen kunnen makkelijk worden ingevoerd en veranderd om hiermee de invloed van deze variabelen in op de verwachte kasstromen in verschillende scenario’s te meten. Niet alleen de kasstromen, maar ook de ontwikkeling van de solvabiliteit en andere relevante ratio’s, zoals schuld/EBITDA, kunnen voor toekomstige jaren weergegeven worden. Bovendien volgt automatisch de waardering van de onderneming uit de ingevoerde cijfers. Naast een goede indicator van de onderneming is deze waardering ook geschikt voor de toetsing van de overnamesom. De gesproken gebruikers zijn in de regel goed te spreken over de mogelijkheden om prognoses en scenario’s te maken met FINAN.

Een bank kan natuurlijk zelf een eigen model ontwikkelingen om de MBO-onderneming te analyseren. Elke (MBO-)onderneming is echter uniek en zeker bij kleinere ondernemingen (waarde van €10 tot €100 miljoen) is het niet haalbaar om telkens een nieuw model op te zetten. Daarom kan gebruik gemaakt worden van FINAN, waarmee binnen een dag een model voor het unieke bedrijf is opgezet (aldus een gebruiker van de ING Bank). De concurrentie in de bancaire wereld neemt toe, waardoor het dankzij tijdsdruk en uit kostenoverweging voor een bank ondoenlijk is om elke onderneming grondig te analyseren. Tegenstrijdig is dat elke MBO-onderneming specifieke kenmerken heeft en dat het financieren op basis van kasstromen tot extra risico’s leidt, waardoor een goede eigen analyse wel degelijk uiterst gewenst is. Een standaardmodel kan de bank helpen om de analyse sneller en goedkoper uit te voeren.

Een ander nadeel van een eigen systeem schuilt in de consistentie. Het kan voorkomen dat degene die aan een ondernemingsanalyse werkt door bijvoorbeeld ziekte of een verandering van baan, niet meer in staat is om de analyse persoonlijk af te ronden. Indien in deze situatie gebruik wordt gemaakt van een standaard model, kan een andere bankmedewerker de analyse makkelijk en op consistente wijze voltooien. De modules, die FINAN Financial Analyzer gebruikt, zijn zodanig opgezet dat de consistentie en betrouwbaarheid van de gegevens gegarandeerd zijn. Ook zijn er ingebouwde controles om de invoer en analyses op consistentie en logica te toetsen. De onderdelen van de modules vormen een gesloten geheel waarin iedere mutatie in het ene onderdeel (onder andere balans, resultatenrekening en kasstroomoverzicht) automatisch wordt doorgerekend naar andere onderdelen. Kortom FINAN Valuation (Plus) biedt vele mogelijkheden voor banken om als hulpmiddel te dienen bij de beoordeling van een MBO-voorstel. Prognoses en scenario’s kunnen duidelijk en betrouwbaar weergegeven worden. De invloed van veranderingen in de kritieke factoren van de kasstromen, die nodig zijn om aan de bankverplichtingen te voldoen, kunnen makkelijk en overzichtelijk getoond worden. Een bank moet echter met meer factoren rekening houden; bijvoorbeeld met de kwaliteit van het management, maar de kwaliteit van het management laat zich moeilijk vastleggen in een model.