• No results found

Paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing Inleiding

Overzicht lokale lasten 2013 (bron Coelo-atlas 2013) meerpersoons

4.2 Paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing Inleiding

De paragraaf weerstandsvermogen geeft aan in hoeverre de gemeente Beuningen bestand is tegen (onverwachte) financiële tegenvallers. Om dit te kunnen beoordelen is inzicht nodig in de omvang, de achtergronden en de financiële implicaties van de risico’s ten opzichte van aanwezige

weerstandcapaciteit.

Weerstandsvermogen

Het weerstandsvermogen is het vermogen om financiële tegenvallers op te kunnen vangen zonder dat het de normale bedrijfsvoering aantast.

De ratio weerstandvermogen is de relatie tussen de beschikbare weerstandscapaciteit en de benodigde weerstandscapaciteit.

1. Beschikbare weerstandscapaciteit zijn de middelen en mogelijkheden waarover de gemeente beschikt of kan beschikken om niet begrote kosten te dekken. (eigen vermogen, langlopende voorzieningen en reserves, onbenutte belastingscapaciteit en ruimte op de begroting) 2. Benodigde weerstandscapaciteit bestaat uit alle risico’s waarvoor geen

maatregelen zijn getroffen en die van materiële betekenis kunnen zijn in relatie tot de financiële positie.

Het weerstandsvermogen is van belang voor het bepalen van de gezondheid van de financiële positie van de gemeente.

Risico’s

Het is tevens van belang om zicht te hebben op de risico’s die zich manifesteren bij de uitvoering van de gemeentelijke taken. De geactualiseerde risico’s en hiervan de financiële gevolgen worden in beeld gebracht. Een risico is de kans op het optreden van een gebeurtenis, die een negatief gevolg voor de gemeente met zich mee kan brengen. Risicomanagement is het op gestructureerde wijze identificeren, analyseren en beheersen van risico’s. Dat betekent niet dat alle risico’s benoemd worden. Het is onmogelijk om alle risico’s inzichtelijk te krijgen.

Het risicoproces bestaat uit 3 fasen:

1. Inventarisatie van risico’s

2. Analyse en beoordeling van risico’s 3. Beheersing van risico’s

Vanuit de risico’s wordt een relatie gelegd naar de gewenste hoogte van de reserves.

Beleid

In de gemeenteraad van 5 juli 2011 is de Nota risicomanagement en weerstandsvermogen behandeld en vastgesteld. Deze nota vloeit voort uit de “verordening artikel 212 GW” van de gemeente Beuningen en is een vervolg op de Nota weerstandsvermogen, die door de gemeenteraad van de gemeente

Beuningen in 2008 is vastgesteld.

Artikel 11 van het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten) en de

financiële verordening gemeente Beuningen artikel 212 GW vormen het kader voor risicomanagement. De Nota Risicomanagement en weerstandsvermogen 2011 bevat de kaders en uitgangspunten voor risicomanagement binnen de gemeente Beuningen. Drie maal per jaar, via de jaarrekening, de zomernota en de begroting, geven wij (met de nota als leidraad en kader) een integraal en actueel beeld van de risico’s, het weerstandvermogen en de ontwikkelingen ten opzichte van de vorige rapportage (begroting 2014).

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 87

Inventarisatie van risico’s (gewenst weerstandsvermogen)

Risico´s vloeien voort uit:

1. Inkomsten (eigen inkomsten, algemene- en specifieke uitkeringen) 2. Kapitaalgoederen 3. Financiering 4. Deelnemingen 5. Grondzaken 6. Bedrijfsvoering 7. Grote projecten

Het huidige risicobeleid binnen de gemeente Beuningen is vastgelegd in de Nota weerstandsvermogen 2008. Omdat risico’s verander is periodiek onderhoud van de uitkomsten van de risicoanalyse nodig. De in de nota genoemde risico’s zijn geactualiseerd naar de huidige stand van zaken en waarnodig aangevuld.

In de tabel, die achteraan deze paragraaf is opgenomen, staan de risico’s benoemd.

Analyse en beoordeling van risico’s

Om een analyse en beoordeling van risico’s te kunnen maken, is het nodig om de risico’s te prioriteren. Dit is een waardering van de risico’s. De analyse bestaat uit een inschatting van de kans dat een

gebeurtenis optreedt, en wat daarvan de gevolgen zullen zijn. De risicoscore van ieder individueel risico wordt bepaald als Kans x Gevolg.

Voor de kans dat een gebeurtenis optreedt wordt de volgende tabel gehanteerd:

Voor het bepalen van de score voor het financiële gevolg wordt de volgende onderverdeling aangehouden:

Een lage score geeft een risico aan dat weinig voorkomt met een klein financieel gevolg. Een hoge score betreft grotere financiële gevolgen, welke zich ook nog regelmatig voor kunnen doen.

In de tabel, die achteraan deze paragraaf is opgenomen, wordt naast de risicoscore, per risico aangegeven of het een structureel of incidenteel risico betreft.

Voor incidentele risico’s geldt dat de impact slechts eenmalig is. Structurele risico’s geeft de komende jaren een blijvende impact op de financiële positie.

Vervolgens wordt per risico het minimale, verwachte en maximale financiële gevolg bepaald. Omdat structurele risico’s een langere financiële impact hebben, wordt de financiële omvang van de structurele risico’s vermenigvuldigd met factor 1,5.

Het totaal van de maximale financiële gevolgen van de risico’s is € 16.509.000,- (structurele risico’s x factor 1,5).

Het totaal van de verwachte financiële risico’s is € 5.973.000,-.

Kans Score

Doet zich meer malen per jaar voor 5

Doet zich 1 maal per jaar voor 4

Doet zich 1 maal per 2 jaar voor 3

Doet zich 1 maal per 5 jaar voor 2

Doet zich minder dan 1 maal per 5 jaar voor 1

Gevolg Score x < € 10.000 1 € 10.000 < x < € 100.000 2 € 100.000 < x < € 500.000 3 € 500.000 < x < € 1.000.000 4 x > € 1.000.000 5

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 88 Gevolg: 5 Gevolg: 4 Gevolg: 3 Gevolg: 2 Gevolg: 1

Kans: Kans: Kans: Kans:

1 2 4 5 Kans: 3 Verzekeren Zelf dragen Preventie / Reductie Preventie / Reductie Taak afstoten Verzekeren Gevolg: 5

0 2 1

Gevolg: 4

1 0 2 1

Gevolg: 3

4 4 8 3

Gevolg: 2

4 4 5 4 1

Gevolg: 1

1

Kans: 1 Kans: 2 Kans: 3 Kans: 4 Kans: 5 Beheersing van risico’s

Om meer inzicht te krijgen in de spreiding van de risico’s naar kans van optreden en gevolg, wordt gebruik gemaakt van de risicokaart, zie figuur hiernaast.

Afhankelijk van waar een risico zich op de kaart bevindt, zijn verschillende beheersmaatregelen noodzakelijk.

In feite zijn er vier mogelijkheden om risico’s te beheersen:

1. Vermijden 2. Verminderen 3. Overdragen 4. Accepteren Zo is verzekeren een goede beheersmaatregel voor risico’s waar een kleine kans voor bestaat, maar met een groot financieel gevolg. Risico’s met een grote kans, maar met een klein financieel gevolg kan de gemeente het beste proberen te voorkomen of anders proberen te reduceren.

Als een risico niet kan worden vermeden, verminderd of overgedragen, dan wordt een risico geaccepteerd en zal de eventuele financiële schade volledig door het weerstandsvermogen afgedekt moeten worden.

Wanneer de risicoscore zoals deze

blijkt uit de tabel, achter deze paragraaf, dan ontstaat het volgende beeld (van de in totaal 45 beschreven risico’s):

De nummers in de risicokaart corresponderen met de aantallen risico’s die zich in het desbetreffende vak van de risicokaart bevinden. Daarmee wordt direct inzichtelijk hoe de risico’s zijn verdeeld over het groen, oranje en rode gebied.

Uit de risicokaart blijkt dat veel van de benoemde risico’s goed door de gemeente zelf gedragen kunnen worden (groene vlakken). Risico’s die in het oranje gebied zitten vragen om aandacht. Ze vormen individueel nog geen reëel gevaar voor de continuïteit van de organisatie, maar naarmate die tijd vordert, kan het risico wel een bedreiging gaan vormen. Voor deze risico’s wordt het dan ook aangeraden niet lang te wachten met het nemen van

beheersmaatregelen.

Beschikbare weerstandscapaciteit

De beschikbare weerstandscapaciteit is samengesteld uit de volgende onderdelen: 1. Eigen vermogen

2. Langlopende voorzieningen en reserves 3. Onbenutte belastingcapaciteit

4. Ruimte op de begroting (bezuinigingsmogelijkheden)

Ad 1. Eigen vermogen

Het eigen vermogen bestaat uit de algemene reserves (algemene dienst en grondbedrijf), de potentiële winstnemingen binnen het Grondbedrijf en de stille reserves. De algemene reserves zijn vrij

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 89 goede komt aan de algemene middelen. Van stille reserves is sprake wanneer de marktwaarde van bepaalde activa hoger is dan de op de balans opgenomen boekwaarde. De aanwezigheid van dergelijke stille reserves is een onvermijdelijk gevolg van het voorschrift dat de boekwaarde van de activa

gebaseerd moet zijn op de historische kostprijs. Om deel uit te maken van de weerstandscapaciteit moeten deze activa vrij verhandelbaar zijn en de opbrengst bij verkoop moet uitgaan boven het bedrag dat nodig is om wegvallende inkomsten op te vangen.

In de jaarrekening 2013 is de algemene reserve van de gemeente Beuningen berekend op ruim € 2.300.000,-. Ook tot het eigen vermogen behoort de algemene reserve van het grondbedrijf. Deze is volgens de jaarrekening 2013 per 31-12-2013 ruim € 13.800.000,- miljoen negatief. Tot het algemene reserve van het grondbedrijf behoort ook het onderdeel Zandwinning. Dit is volgens de jaarrekening 2013 ruim € 13.000.000,- negatief.

Het grondbedrijf verwacht voor de komende jaren de volgende winstnemingen op projecten:

Aangezien de helft van deze opbrengsten benodigd zijn voor de aanvulling negatieve grondbedrijf, kan voor het bepalen van de weerstandscapaciteit slechts rekening worden gehouden met de resterende helft. Dus € 6.065.000,-.

Het is niet zeker of deze winstnemingen daadwerkelijk worden gehaald. Met dat risico wordt verder geen rekening gehouden.

Daarnaast beschikt de gemeente Beuningen over stille reserves. De aandelen van Vitens, Bank der Nederlandse Gemeenten en DAR zijn meer waard dan het bedrag waarvoor zij op de balans zijn opgenomen. De aandelen tezamen hebben een overwaarde van ongeveer € 1.259.000,-.

Ad 2. Langlopende voorzieningen en reserves

De langlopende voorzieningen geven enkel een korte mogelijkheid om als weerstandscapaciteit te gebruiken. Daarna moeten deze voorzieningen ingezet worden voor het doel waarvoor ze zijn gevormd. Er zijn geen voorzieningen en reserves die voor de weerstandscapaciteit kunnen worden ingezet.

Ad 3. De onbenutte belastingcapaciteit

De onbenutte belastingcapaciteit is de ruimte die de gemeente nog heeft om extra opbrengsten te verwerven via belastingheffing. Deze ruimte doet zich alleen voor bij de onroerende zaak belastingen (OZB).

De gemeente is niet volledig vrij om OZB te laten stijgen, maar is gebonden aan macronorm. De macronorm wordt jaarlijks door het rijk vastgesteld, en bedraagt voor 2013, 3%. In 2013 is de OZB stijging ruim 9 % geweest.

Het tarief van de gemeente Beuningen ligt zowel boven de macronorm als de (norm) bedragen artikel 12 (Het tarief ingevolge artikel 12 van de Fvw komt tot stand door een opslag van 20% toe te passen op het werkelijk gewogen landelijk gemiddelde ‘OZB-tarief’). Hierdoor kan gesteld worden dat het onbenutte belastingcapaciteit € 0,- is.

Ad 4. ruimte op de begroting

In het kader van de bezuinigingen is alle ‘lucht’ uit de begroting gehaald. Er is op dit moment dus geen ruimte meer om te bezuinigen. Voor de berekening van de weerstandscapaciteit wordt dit bedrag gesteld op € 0,-.

De totale beschikbare weerstandscapaciteit van de gemeente Beuningen kan als volgt worden berekend: Naam Bedrag Reekstraat woningbouw € 2.673.000,- Keizershoeve 3 € 977.000,- Hoge Woerd € 520.000,- Linten Ewijk € 3.571.000,-

Grond buiten plan € 353.000,-

“snelle verdienlocaties” € 4.036.000,-

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 90

Benodigde weerstandscapaciteit

De risico’s die de gemeente loopt zijn bepalend voor de hoogte van de benodigde weerstandscapaciteit. Om de hoogte van de benodigde weerstandscapaciteit te bepalen wordt rekening gehouden met het volgende uitgangspunt: nooit zullen alle risico’s zich voordoen en zeker niet allemaal tegelijk en in maximale omvang.

De risico’s die al zijn afgedekt door beheersingsmaatregelen (b.v. een verzekering of een getroffen voorziening) hoeven niet te worden meegenomen bij de risico’s voor de bepaling van de benodigde weerstandscapaciteit.

In totaal zijn er voor de gemeente 45 risico’s geïdentificeerd en gekwantificeerd. Wanneer al die risico’s zich tegelijk in hun maximale omvang zouden voordoen, is hiermee een bedrag gemoeid van +/- € 16,5 miljoen. Echter, rekening houdend met de inschatting van kans op voorkomen en verwacht geldelijk gevolg, kan bepaald worden dat het totale risicobedrag net boven de € 5,9 miljoen uitstijgt.

Ratio weerstandsvermogen

Het weerstandsvermogen bestaat uit de relatie tussen de beschikbare weerstandscapaciteit en de benodigde weerstandscapaciteit. Deze relatie drukken we uit in een verhoudingsgetal.

Een te hoog of te laag weerstandsvermogen is onwenselijk. De gemeente gaat uit van een wenselijk ratio weerstandsvermogen van minimaal 1,0. Daarmee krijgt het weerstandsvermogen de kwalificatie “Voldoende”. Op deze manier wordt voorkomen dat onnodig geld opzij wordt gezet en dat de

gemeente niet voldoende in staat is om risico’s op te vangen.

Huidige ratio weerstandsvermogen

Voor Beuningen betekent dit een negatief ratio van : -€ 17.176.000,- / € 5.973.000,- = - 2,9 Op basis van bovenstaande tabel is dit ruim onvoldoende (ratio < 0,6). Een wenselijke ratio ligt tussen de 1,0 en 2,0.

Als we kijken naar de afzonderlijke ratio’s van het grondbedrijf en de algemene dienst, geeft dit het volgende beeld.

Ratio van de algemene dienst: € 3.559.000,- / € 5.973.000,- = 0,6 Ratio van het grondbedrijf: -€ 20.735.000,- / € 0,- = 0

Gegeven de ratio van de algemene dienst en het grondbedrijf betekent dit voor Beuningen dat het weerstandsvermogen ruim onvoldoende is. De weerstandcapaciteit is niet toereikend om alle geïnventariseerde risico’s van de gemeente Beuningen te dekken. Het verdient voor de gemeente Beuningen alle aandacht om in de komende jaren aan het verbeteren van het weerstandsvermogen te werken.

Omschrijving Bedrag

Algemene reserve algemene dienst € 2.300.000,-

Algemene reserve grondbedrijf -/- € 13.800.000,-

Algemene reserve gb. zandwinning -/- € 13.000.000,-

Potentiële winstnemingen grondbedrijf € 6.065.000,-

Stille reserves € 1.259.000,-

Langlopende voorzieningen en reserves € 0,- Onbenutte belastingcapaciteit € 0,-

Ruimte op de begroting € 0,-

Totaal -/- € 17.176.000,-

Waardering Ratio Betekenis

A > 2,0 Uitstekend B 1,4 – 2,0 Ruim voldoende C 1,0 – 1,4 Voldoende D 0,8 – 1,0 Matig E 0,6 – 0,8 Onvoldoende F < 0,6 Ruim onvoldoende

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 91 Dit kan op twee manieren.

1. Door het verhogen van de weerstandscapaciteit, bijvoorbeeld door het verhogen van de algemene reserve.

2. Door de risico’s, die momenteel geaccepteerd worden op een andere manier te beheersen.

Echter voor beide opties zijn voor de gemeente Beuningen op dit moment niet veel mogelijkheden. Let wel: De rapportage omtrent het weerstandsvermogen is een momentopname. Nieuwe projecten, economische ontwikkelingen en investeringsbeslissingen kunnen het risicoprofiel beïnvloeden waardoor het weerstandsvermogen

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 92 Omschrijving per risicogebied RS Minimaal Verwacht (V) Maximaal (M) Structureel (M) Structureel (V) Incidenteel (M) Incidenteel (V)

Inkomsten

ARN concessievergoeding 3x3 S -€ 100.000,00 € 0,00 € 150.000,00 € 150.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Algemene uitkering tegenvallers 3x4 S -€ 200.000,00 € 0,00 € 500.000,00 € 500.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

WWB inkomensdeel - 10% eigen risico 2x3 S -€ 100.000,00 € 0,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

WWB inkomensdeel - uitkering Rijk > 10%

overschrijding 1x3 I € 0,00 € 100.000,00 € 200.000,00 € 0,00 € 0,00 € 200.000,00 € 100.000,00

Invoering decentralisatie 4x2 I € 0,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00 € 50.000,00 € 50.000,00

Voorschot Provincie (zandwinning) 4x3 I € 0,00 € 438.000,00 € 438.000,00 € 0,00 € 0,00 € 438.000,00 € 438.000,00

Bouwleges 2x3 S € 0,00 € 225.000,00 € 450.000,00 € 450.000,00 € 225.000,00 € 0,00 € 0,00

Kapitaalgoederen

Natuurrampen (zware stormen) 2x3 S € 0,00 € 50.000,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Risico bodemsanering 2x3 S € 0,00 € 20.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 20.000,00 € 0,00 € 0,00

Risico archeologische bodemonderzoeken 2x2 S € 0,00 € 10.000,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 10.000,00 € 0,00 € 0,00

Verlaging kwaliteitsniveau openbare ruimte 5x2 S € 0,00 € 20.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 20.000,00 € 0,00 € 0,00

Financiering

Renteontwikkeling 3x3 S € 0,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00

Bedrijfskredieten 3x2 S € 0,00 € 50.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Borgstellingen schuldhulpverlening 4x2 S € 0,00 € 10.000,00 € 60.000,00 € 60.000,00 € 10.000,00 € 0,00 € 0,00

Open einde regeling - WMO huishoudelijke zorg 3x4 S € 200.000,00 € 400.000,00 € 600.000,00 € 600.000,00 € 400.000,00 € 0,00 € 0,00

Open einde regeling - WMO compensatie

beperkingen 3x3 S € 50.000,00 € 100.000,00 € 250.000,00 € 250.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00

Open einde regeling - leerlingenvervoer 3x3 S € 70.000,00 € 100.000,00 € 130.000,00 € 130.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00

BTW aftrek op leerlingenvervoer 4x2 S € 0,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Open einde regeling - kinderopvang (sociaal

medische indicatie) 3x2 S -€ 20.000,00 € 0,00 € 20.000,00 € 20.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Maximumbudget BTW compensatiefond 4x3 S € 0,00 € 0,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Vergoeding ministerie BOA's 3x2 S € 0,00 € 30.000,00 € 30.000,00 € 30.000,00 € 30.000,00 € 0,00 € 0,00

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 93

Deelnemingen

Verbonden partijen met enkel financieel of

bestuurlijk belang 2x5 S € 0,00 € 100.000,00 € 1.000.000,00 € 1.000.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00

Vitens garantstelling lening 1x3 I € 0,00 € 0,00 € 245.000,00 € 0,00 € 0,00 € 245.000,00 € 0,00

Stichting Hockey Beuningen garantstelling

lening 1x2 I € 0,00 € 0,00 € 64.000,00 € 0,00 € 0,00 € 64.000,00 € 0,00

Beuningse Boys garantstelling lening 1x2 I € 0,00 € 0,00 € 75.000,00 € 0,00 € 0,00 € 75.000,00 € 0,00

Breed - risicoparagraaf 1x2 I € 0,00 € 0,00 € 470.000,00 € 0,00 € 0,00 € 470.000,00 € 0,00

MARN - risicoparagraaf 1x4 I € 0,00 € 0,00 € 295.000,00 € 0,00 € 0,00 € 295.000,00 € 0,00

GGD - risicoparagraaf 1x3 I € 0,00 € 0,00 € 115.000,00 € 0,00 € 0,00 € 115.000,00 € 0,00

ODRN - ricicoparagraaf 1x3 I € 0,00 € 0,00 € 20.000,00 € 0,00 € 0,00 € 20.000,00 € 0,00

Stadsregio Arnhem en Nijmegen -

risicoparagraaf 1x2 I € 0,00 € 0,00 € 32.000,00 € 0,00 € 0,00 € 32.000,00 € 0,00

GR IBO meer opdrachten 3x1 S € 0,00 € 10.000,00 € 10.000,00 € 10.000,00 € 10.000,00 € 0,00 € 0,00

Samenwerkingsverbanden achterblijvende kosten 3x3 S € 0,00 € 100.000,00 € 250.000,00 € 250.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00 Grondbedrijf Doorbelasting personeel 2x5 S -€ 100.000,00 € 200.000,00 € 735.000,00 € 735.000,00 € 200.000,00 € 0,00 € 0,00 Planschadeclaims 3x3 S € 0,00 € 150.000,00 € 300.000,00 € 300.000,00 € 150.000,00 € 0,00 € 0,00 Bedrijfsvoering

Overschrijding onbeheersbare kostenposten 3x2 S -€ 50.000,00 € 0,00 € 40.000,00 € 40.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Overschrijding energiekosten 3x2 S € 0,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Inhuur personeel - claims ivm niet uitbetalen op

G-rekening 2x2 S € 0,00 € 15.000,00 € 100.000,00 € 100.000,00 € 15.000,00 € 0,00 € 0,00

WMO - grote woningaanpassingen 3x3 S € 0,00 € 100.000,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 100.000,00 € 0,00 € 0,00

Aanbestedingen 4x4 S -€ 400.000,00 € 0,00 € 625.000,00 € 625.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Groenonderhoudsbestekken 4x3 S € 0,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 0,00 € 0,00

Innovatieve contractvormen 3x5 S € 500.000,00 1.000.000,00 € 1.500.000,00 € 1.500.000,00 1.000.000,00 € 0,00 € 0,00

Arbeidsongeschiktheid wethouders 2x2 S € 0,00 € 0,00 € 70.000,00 € 70.000,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00

Uitstel vervangingsinvesteringen 3x3 S € 0,00 € 400.000,00 € 600.000,00 € 600.000,00 € 400.000,00 € 0,00 € 0,00

Kwetsbaarheid sociale media 4x2 S € 0,00 € 50.000,00 € 200.000,00 € 200.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Cyber criminaliteit 2x2 S € 0,00 € 50.000,00 € 500.000,00 € 500.000,00 € 50.000,00 € 0,00 € 0,00

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 94 Subtotaal Algemene Dienst -€ 150.000,00 € 4.178.000,00 € 11.674.000,00 € 9.670.000,00 € 3.590.000,00 € 2.004.000,00 € 588.000,00

€ 14.505.000,00 € 5.385.000,00 Grote projecten Subtotaal Grondgebied € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 € 0,00 Totaal -€ 150.000,00 € 4.178.000 € 11.674.000 € 9.670.000 € 3.590.000 € 2.004.000,00 € 588.000,00 Totaal (structureel x 1,5) € 14.505.000 € 5.385.000 Weerstandsvermogen maximaal € 16.509.000 (M) Weerstandsvermogen verwacht € 5.973.000 (V)

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 95