• No results found

Overzicht lokale lasten 2013 (bron Coelo-atlas 2013) meerpersoons

4.3 Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding De gemeente heeft de openbare ruimte in beheer. In die ruimte vindt een

groot aantal activiteiten plaats, zoals wonen, werken en recreëren. Voor die activiteiten bestaat de openbare ruimte uit een aantal zogenaamde kapitaalgoederen. Die kunnen als volgt worden gerubriceerd:

 infrastructuur (wegen, water en riolering)

 voorzieningen (groen, verlichting, sportvelden, speelvoorzieningen)

 gebouwen (scholen, sport- en welzijnsaccommodaties, huisvesting gemeente en brandweer)

Al deze kapitaalgoederen dienen te worden onderhouden. Dat is een taak die voortdurend budgettaire middelen vergt.

In deze paragraaf worden de afspraken die de gemeenteraad heeft gemaakt (de zogenaamde beleidsuitgangspunten) over het onderhoud van de genoemde kapitaalgoederen weergegeven. Die afspraken behoren vooral te gaan over het kwaliteitsniveau van het onderhoud. Verder wordt informatie gegeven over de benodigde bedragen die voor die kwaliteit van dat onderhoud in de begroting zijn opgenomen.

Kwaliteitsniveau Op het terrein van beheer en onderhoud zijn én worden diverse plannen

ontwikkeld. Deze plannen zijn onder te verdelen in vier categorieën: 1. Integrale beleidsplannen;

2. Sectorale beleidsplannen; 3. Beheerplannen;

4. Onderhoudsplannen.

In het onderstaande schema is schematisch weergegeven hoe deze plannen met elkaar in relatie staan.

Kwaliteitsniveau (vervolg) Cat. 1 Integraal beleid openbare ruimte

Het integrale beleid voor de openbare ruimte is vastgelegd in het ‘Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte’ ofwel HKOR (vastgesteld eind 2012). Hierin staat de gemeentebrede visie op de kwaliteit van de openbare ruimte centraal. Het handboek onderscheidt vier

kwaliteitsniveaus: basis -/-, bijzonder en bijzonder -/-. Deze niveaus staan voor de kwaliteit van het beeld, beheer en belang (gebruik) van de openbare ruimte. Vanwege de bezuinigingen zijn voor de periode 2013-2017 tijdelijke versoberingsniveaus opgenomen.

Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte (HKOR)

Groenbeleidspla n Gemeentelijk Rioleringspla n (GRP) ………… …… Bomenbeheerpla n ………… …… ………… …… Bomenbestek ………… …… ………… …… 1 2 3 4

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 96

Cat. 2 t/m 4 Sectoraal beleid, beheer- en onderhoudsplannen

Voor de ontwikkeling van categorieën 2 t/m 4 is onlangs ‘het BBO-pad 2011-2015’ geïntroduceerd. ‘BBO’ staat voor Beleid, Beheer en

Onderhoud. Dit pad richt zich op de doorvertaling van integraal beleid

(categorie 1) naar sectoraal beleid (categorie 2), beheerplannen (categorie 3) en onderhoudsplannen (categorie 4) specifiek gericht op het werkveld beheer en toezicht. In de komende jaren worden diverse plannen ontwikkeld en geactualiseerd. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende behoefte aan:

 financieel inzicht op korte en lange termijn;

 een planmatige aanpak van beheer en onderhoud;

 transparante communicatie voor burgers en ondernemers;

 integrale samenwerking op het terrein van (beheer) openbare ruimte.

Uitgangspunten kwaliteit

In de periode 2013-2017 wordt het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uitgevoerd op basis -/- niveau (ofwel CROW C). Wat dit niveau inhoudt, is of wordt nog uitgewerkt in de beheer- en onderhoudsplannen. Voor enkele onderhoudsmaatregelen kan een kleine verschuiving naar een basisniveau nodig zijn i.v.m. risico’s op langer termijn voor financiën, veiligheid en kapitaalsvernietiging. De versobering wordt stapsgewijs doorgevoerd. De exacte planning hangt o.a. af van de looptijd van contracten.

Evaluatie

Er vindt periodiek een evaluatie plaats waarin de ontwikkelingen van het BBO-pad en de (beheer)kwaliteit buiten worden besproken. In deze paragraaf wordt per kapitaalgoed de volgende zaken weergegeven:

 de relevante beleidsnota´s

 het vastgestelde kwaliteitsniveau

(afwijkingen van dit kwaliteitsniveau worden specifiek benoemd)

 de benodigde financiële middelen

 eventuele algemene opmerkingen

Wegen

Relevante beleidsnota´s : Visie wegbeheer gemeente Beuningen (01-07-2003)

Planning BBO-pad : Ontwikkeling beleid-/beheerplan wegen medio 2011-2012

Kwaliteitsniveau : Basis -/-

Financiën :

De voorziening wegenonderhoud heeft per 31-12-2013 een omvang van € 2.891.000. Het doel van deze voorziening is de egalisatie van de kosten voor wegenonderhoud. De voorziening zou toereikend zijn de kosten wegenonderhoud voor de komende 5 jaar te betalen. Bij de vaststelling van de begroting 2014 is besloten hierop

taakstellend € 178.000 extra te bezuinigen.

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Beheer en onderhoud van wegen, straten en pleinen 244 267 216

Aanleg wegen, straten en pleinen 3.643 1.769 1.569

Beleidsadvisering 100 105 140

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 97 Algemene opmerkingen : Afgelopen jaren is stevig geïnvesteerd in het op het juiste

onderhoudsniveau brengen van de wegen. Het huidige wegennet is grotendeels op niveau.

Onderhoudsmaatregelen zullen echter noodzakelijk blijven om deze staat te behouden. Jaarlijks wordt het gehele areaal visueel

geïnspecteerd.

Naar verwachting zijn er wel enkele grote onderhoudsmaatregelen aan de (hoofd)wegen voor 2015 noodzakelijk. Op basis van de jaarlijkse inspectiegegevens wordt de balans opgemaakt. Vanaf 2013 t/m 2017 zullen de elementenverhardingen op basis min (R-) niveau worden beheerd als uitwerking van de bezuinigingen. Door de extra bezuiniging zijn aanvullende maatregelen nodig om binnen de budgetruimte te blijven.

Civiele kunstwerken

Relevante beleidsnota’s : Nog niet beschikbaar

Planning BBO-pad : Ontwikkeling beheerplan kunstwerken (2013/4)

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/-

Financien:

De voorziening heeft per 31-12-2013 een omvang van € 50.000. Algemene opmerkingen : Eind 2012 zijn alle bruggen visueel geïnspecteerd. De resultaten uit

de inspectie worden vertaald in een beheerplan. Deze wordt medio 2014 aan de raad aangeboden. Voor de vervanging en renovatie van civiele kunstwerken worden momenteel beperkte middelen

gereserveerd in een fonds. Deze zullen naar verwachting toereikend zijn voor vervangings-/renovatiewerkzaamheden op middellange termijn.

Riolering/water

Relevante beleidsnota´s : Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 - 2017

Planning BBO-pad : vGRP is eind 2012 geactualiseerd en door de gemeenteraad

vastgesteld.

Kwaliteitsniveau : Basis

Financiën

De voorziening rioolonderhoud heeft per 31-12-2013 een omvang van € 1.364.000. Het doel van deze voorziening is gedeeltelijk voor het opvangen van calamiteiten en is verder bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor rioolonderhoud. Hier zit ook in een reservering voor toekomstige vervangingen. De voorziening is toereikend om de kosten rioolonderhoud voor de komende 5 jaar te betalen.

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Beheer en onderhoud bruggen, tunnels en duikers 100 116 62

Totaal 100 116 62

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Beheer en onderhoud riolering 691 666 543

Aanleg riolering 644 1.214 670

Afvalwater 34 1

Hemelwater 12 2

Grondwater 40 16

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 98 Algemene opmerkingen : In 2012 zijn de operationele plannen voor het rioolstelsel afgerond.

In 2013 worden de basis rioleringsplannen (BRP) opgesteld. Afronding in het eerste kwartaal 2014. Met de nieuwe BRP’s kan bepaald worden wat er de komende jaren aan onderhoud gepleegd moet worden.

Op basis van deze plannen is gestart met de voorbereiding in Weurt om de duiker in de Weth. Broekmanstraat gedeeltelijk te vervangen; in de Jonkerstraat wordt het riool eveneens gedeeltelijk vervangen met aanvullende maatregelen.

In Ewijk wordt in de Vording het riool er uit gehaald en voorzien van een nieuw riool waarbij gelijktijdig een regenwaterriool wordt gelegd. Dit jaar meten we de hoeveelheid neerslag. Zodat

gecontroleerd kan worden of het toegerekend hemelwater juist is. De voorbereiding voor de vervanging van drukriolering is in volle gang. Medio 2013 is een eerste deel vervangen. De werkzaamheden lopen door tot eind 2014.

In Olden Tempel is het riool inmiddels verzwaard en wordt gestart met de aanleg van het filtratieriool om daarmee het regenwater van de woningen en de wegen af te kunnen voeren.

Groen

Relevante beleidsnota´s : Groenbeleidsplan, Bomenverordening, Bomenbeheerplan

Planning BBO-pad : Ontwikkeling Groenbeheerplan (vastgesteld zomer 2013) en

ontwikkeling Groenonderhoudsbestekken (aanbesteed eind 2013)

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/- (CROW C)

Financiën :

Om de drie jaar wordt het groenbestek aanbesteed. Eind 2013 is dat opnieuw gebeurd voor een periode van drie jaar. De jaarlijkse kosten zijn nagenoeg gelijk, waardoor het vormen van een

egalisatievoorziening niet noodzakelijk is. Verhoging van de kosten komt hoofdzakelijk doordat de aanbesteding dichter bij de raming lag. De aanbestedingsvoordelen van het vorige onderhoudscontract zijn niet doorgezet.

Algemene opmerkingen : In 2012 is het groenbeleidsplan, de bomenverordening en het bomenbeheerplan vastgesteld door de raad.

In 2013 hebben we de inventarisatie van ons groenareaal verwerkt in het groenbeheersysteem In 2012 is het bomenbeheerplan door de raad vastgesteld. Hierin zijn de financiële consequenties van het bomenbeheer voor de korte en lange termijn inzichtelijk gemaakt. In 2013 is het groenbeheerplan afgerond en zijn de

onderhoudsbestekken voor de jaren 2014 en verder opgesteld en aanbesteed.

De raad heeft eind 2012 financiële middelen beschikbaar gesteld voor de periode 2013-2017. Dit is een oplopend bedrag. De werkelijke vraag is aanzienlijk groter dan de beschikbaar gestelde middelen. Dit houdt in dat de tekorten voor vervanging blijven groeien.

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Openbaar groen, parken en plantsoenen 1.701 1.790 1.827

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 99

Verlichting

Relevante beleidsnota´s : Beleidsplan Openbare Verlichting 2009-2014

Planning BBO-pad : Nog nader te bepalen.

Kwaliteitsniveau : Korte termijn HKOR: basis -/-

Financiën

De voorziening openbare verlichting heeft per 31-12-2013 een omvang van € 352.000.

Vanwege de bezuinigingen is deze voorziening gehalveerd. Consequentie is dat de vervanging meer ad hoc

(calamiteitenbeheer) dan planmatig ingezet wordt. Deze voorziening is bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor

vervanging en voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud. De lagere kosten ontstaan doordat minder uren aan dit product worden toegerekend.

Begin 2013 zijn de onderhoudswerkzaamheden regionaal aanbesteed gezamenlijk met de gemeenten Wijchen, Heumen en Druten. De aanbesteding is relatief gunstig uitgevallen.

Algemene opmerkingen : Door de bezuinigingen zijn de ambities voor de komende jaren stevig teruggeschroefd en ligt de prioriteit op het behoud van het huidige areaal.

Speelvoorzieningen

Relevante beleidsnota´s : Speelruimteplan (25-02-2003)

Planning BBO-pad : Ontwikkeling/actualisatie speelbeleid eind 2014

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/- (CROW C)

Financiën :

Algemene opmerkingen : Begin 2010 is het speelruimteplan geëvalueerd en is via een

startnotitie de conclusie getrokken dat er een nieuw speelruimteplan moet komen. De raad is hier begin 2010 mee akkoord gegaan. Door capaciteitsproblemen en bezuinigingsvoorstellen is deze

ontwikkeling opnieuw uitgesteld. Eind 2012 is duidelijk geworden dat door de bezuiniging de voorziening voor speelruimteplannen is gehalveerd. De consequenties van deze bezuiniging worden zichtbaar in het speelruimteplan (eind 2014 gereed voor besluitvorming).

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Openbare verlichting 129 325 320

Totaal 129 325 320

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Speelvoorzieningen 78 179 96

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 100

Gebouwen

Relevante beleidsnota´s : Geen

Planning BBO-pad : Ontwikkeling beleids-/beheerplan gebouwen 2014

Kwaliteitsniveau : Basis

Financiën :

De voorziening gebouwen heeft per 31-12-2013 een omvang van € 688.000. Deze voorziening is bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor onderhoud. De voorziening is toereikend om de vervanging voor de komende 6 jaar te betalen.

Nadat het accommodatiebeleidsplan is vastgesteld, verkrijgen wij inzicht welke gebouwen blijven bestaan en welke gebouwen verdwijnen. Tevens wordt inzichtelijk wat dit betekent voor het beheer en onderhoud van deze gebouwen. In 2014 maken we het beheerplan voor de gebouwen.

Conclusie Voor de kapitaalgoederen ontbreekt nog een integrale visie voor de

onderdelen groen en gebouwen. In totaal wordt jaarlijks een bedrag uitgegeven van € 5.723.000 (2013). Dit is ongeveer 12% van de hele begroting van de gemeente Beuningen.

In verband met de egalisatie van de kosten over de jaren heen wordt voor de kapitaalgoederen wegen, groen, civiele kunstwerken, riolering, verlichting en gebouwen gebruik gemaakt van voorzieningen. Verder is voor de riolering ook een voorziening aanwezig voor het opvangen van calamiteiten. Voor een aantal kapitaalgoederen (wegen, groen) zijn in 2013 beheerplannen gemaakt, om te bezien of de huidige voorzieningen volstaan.

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Kostenplaats gebouwen (fondsvormingen) 251 261 261

Totaal 251 261 261

Begroting (x € 1.000,00) 2012 2013 2013

Werkelijk Begroot Werkelijk

Wegen 3.987 2.141 1.925 Civieltechnische kunstwerken 100 116 62 Riolering 1.335 1.966 1.232 Groen 1.701 1.790 1.827 Verlichting 129 325 320 Speelvoorzieningen 78 179 96 Gebouwen 251 261 261 Totaal 7.581 6.778 5.723

Overzicht van baten en lasten 2013 Gemeente Beuningen Pagina 101