• No results found

de opzet van het eerste deelonderzoek

In document Ervaringen met bezwaar (pagina 195-199)

SVB

SVB groep 1: burgers die een ‘negatieve’ beslissing krijgen, maar geen bezwaar maken

geen bezwaar

aantal 100

SVB

SVB groep 2: nul­ en eenmeting onder bezwaarmakers

0-meting onder respondenten die onlangs bezwaar indienden

200 1-meting: aantal respondenten dat

mee-werking toezegt

125 1-meting: respondenten die procedure geheel

doorlopen hebben 100 UWV WIA (50) WW (50) Uitkomst bezwaar-schriftprocedure Uitkomst bezwaar-schrift- procedure totaal

Gemachtigde (80:20) positief negatief positief negatief

geen 20 20 20 20 80

wel 5 5 5 5 20

Arbeidsinspectie (AI)

Wettelijke regeling

Arbo WAV totaal

bedrijfsgrootte bezwaar geen

bezwaar bezwaar geen bezwaar

klein 0

middel 0

groot 0

totaal 25 25 25 25 100

NB: Verhouding klein, middel, groot af laten hangen van aantal boeten dat op jaarbasis gegeven wordt (niet van werkelijke verdeling van klein- midden en grootbedrijf over Nederland)

Gemeentelijk: handhaving ­ omgevingsrecht

omvang gemeente groot (5 gemeenten; 50

respondenten) klein (5 gemeenten; 50 respondenten) totaal

verzoek besluit verzoek besluit

Gemachtigde (80:20)

geen 20 20 20 20 80

wel 5 5 5 5 20

totaal 25 25 25 25 100

Gemeentelijk ­ bezwaar tegen verleende bouwvergunning

omvang gemeente groot (5 gemeenten; 50

respondenten) klein (5 gemeenten; 50 respondenten) totaal

Uitkomst bezwaarschrift

procedure Uitkomst bezwaarschrift procedure Gemachtigde

(80:20)

positief negatief positief negatief

geen 20 20 20 20 80

wel 5 5 5 5 20

Enschede (onafhankelijke/externe commissie)

In Enschede is sprake van een onafhankelijke/externe commissie. Uit de Veror-dening inzake de behandeling van bezwaarschriften blijkt dat de commissie 4 ka-mers heeft. De 4 kaka-mers hebben ieder hun ‘eigen’ zaken. De interviews zijn gehou-den bij de kamer ARV (algemene zaken, ruimtelijke orgehou-dening en volkshuisvesting). In elke kamer hebben 3 leden zitting, onder wie een in functie benoemde voor-zitter. De samenstelling van de kamer is per zitting verschillend. De gemeente streeft ernaar zoveel mogelijk specialisten op het specifieke terrein in de commis-sie te plaatsen.

De commissie wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris. De ambtelijk secretaris is geen lid van de commissie.

In personeelszaken (PZ) is de commissie anders samengesteld. B&W benoe-men in de kamer PZ één lid op voordracht van de in de commissie voor georgani-seerd overleg vertegenwoordigde werknemers-verenigingen.

Breda (onafhankelijke/externe commissie)

In Breda is sprake van een onafhankelijke/externe commissie. Het horen geschiedt in kamers bestaande uit 3 leden. De kamers kennen anders dan in Enschede geen ‘vaste zaken’. Dat wil zeggen dat iedere kamer alle zaken kan behandelen, voor zover de commissie tenminste bevoegd is tot het behandelen van dat type zaak. De commissie is niet bevoegd in onder meer WOZ-zaken en personele aangelegen-heden.

De samenstelling van de kamers is wisselend (afhankelijk van de beschikbaar-heid van de commissieleden). Er zijn 3 kamervoorzitters. Zit er geen enkele kamer-voorzitter in een hoorcommissie, dan fungeert een van de leden als kamervoor-zitter. Zitten er toevallig meerdere kamervoorzitters in een hoorcommissie dan fungeert een van hen als kamervoorzitter.

Buiten de kamervoorzitters is er een algemeen voorzitter (die tevens kamer-voorzitter is). Deze houdt zich onder meer bezig met de contacten met het gemeen-tebestuur.

Tijdens een hoorzitting heeft de kamervoorzitter de leiding. Het woord wordt in beginsel gevoerd door het commissielid dat rapporteur is in de betreffende zaak. Elk van de 3 commissieleden kan rapporteur zijn. Wie rapporteur is in een be-paalde zaak wordt aangegeven in de agenda die de commissieleden tezamen met de stukken voorafgaand aan de zitting ontvangt.

Bij de hoorzitting is een ambtelijk secretaris aanwezig die de commissie onder-steunt, maar die geen deel uitmaakt van de commissie.

Tilburg (ambtelijk horen)

In de eerste plaats dient te worden opgemerkt dat Tilburg verschillende ‘soorten’ bezwaarcommissies kent. Uit de Verordening behandeling bezwaarschriften 2002 blijkt bijvoorbeeld dat over bezwaarschriften gericht tegen een raadsbesluit advies aan de gemeenteraad wordt uitgebracht door een commissie die is samengesteld uit raadsleden. Bezwaarschriften gericht tegen een raadsbesluit zijn niet in het onderzoek betrokken.225

Volgens de verordening geldt als uitgangspunt voor de behandeling van bij het college van b. en w. ingediende bezwaarschriften dat deze geschiedt door een com-missie waarvan de voorzitter het collegelid is tot wiens portefeuille het onderwerp van het bezwaarschrift behoort. Voorts maakt hiervan deel uit: de directeur van de dienst, op het werkterrein waarvan het bezwaarschrift betrekking heeft, of een door hem aan te wijzen vertegenwoordiger. Als secretaris (en blijkbaar ook lid) van de commissie treedt een medewerker van de centrale juridische afdeling op. Voor bezwaarschriften gericht tegen een besluit van de burgemeester geldt een verge-lijkbare werkwijze. De burgemeester is dan voorzitter van de commissie.

Het college en de burgemeester hebben ingevolge de verordening de bevoegd-heid om de commissie anders samen te stellen. Hiervan is gebruik gemaakt. De plaats van het collegelid/de burgemeester wordt ingenomen door een ambtelijk voorzitter. Alleen in bestuurlijk/politiek zwaardere zaken treedt een wethouder/ burgemeester zelf als voorzitter op.

In het kader van het kwalitatieve deelonderzoek zijn geen interviews men bij een dergelijke ‘bestuurlijke’ hoorzitting. De interviews zijn alleen afgeno-men bij bezwaarmakers die een hoorzitting achter de rug hadden van een commis-sie bestaande uit:

– een ambtenaar van de vakdienst

– een ambtenaar van de centrale juridische afdeling – de ambtelijk voorzitter.

UWV (intern horen)

Uit informatie van het UWV blijkt het volgende. De hoorzitting geschiedt door de medewerker van het UWV die het bezwaar behandelt (niet zijnde een medewerker die betrokken is geweest bij de primaire besluitvorming), soms met rapporteur. In medische zaken is er een arts aanwezig, soms een arbeidsdeskundige. De commis-sie is dus volledig intern.

kwalitatief deelonderzoek

In document Ervaringen met bezwaar (pagina 195-199)