• No results found

Omschrijving dataset scheepsbewegingen

5 Beoordeling huidig netwerk

5.1 Omschrijving dataset scheepsbewegingen

De dichtheid van het netwerk wordt geëvalueerd ten opzichte van de meest recente informatie met betrekking tot bewegingen van de binnenschepen. Om deze scheepsbewegingen in kaart te kunnen brengen, werd data verzameld bij de verschillende haven- en waterwegbeheerders;

Haven van Antwerpen, Haven van Gent, Waterwegen en Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart.

5.1.1 Scheepsbewegingen Haven van Antwerpen

Voor de haven van Antwerpen werd informatie verkregen over alle reizen van schepen die zich hebben gemeld bij een meldpunt in de haven gedurende de periode van 1 juni 2012 tot 31 mei 2013. Volgende informatie werd aangeleverd:

Informatie over de reis:

Identificatienummer van de reis;

Meldpunten + tijdstip van melding;

Passage van sluizen binnen de haven + tijdstip van invaren en uitvaren;

Herkomst en bestemming;

Aantal bemanningsleden + aantal passagiers.

Informatie over het vaartuig:

Deze dataset bevat alle types binnenvaartschepen en is niet beperkt tot de vrachtvervoerende binnenvaart; woonboten, jachten, veerboten, pontons, politieboten, … zijn bijvoorbeeld ook in de dataset aanwezig.

5.1.2 Scheepsbewegingen Waterwegen en Zeekanaal NV

Er werd data verkregen over alle reizen van schepen die op de waterwegen onder beheer van Waterwegen en Zeekanaal NV varen met een reisdocument met datum in de periode van 1 juni 2012 tot 31 mei 2013. Per reis is volgende informatie beschikbaar:

Informatie over de reis:

Identificatienummer van de reis;

Datum reisdocument;

Herkomst en bestemming;

Vaarweg binnen België, gedetailleerd naar waterwegsegmenten;

Aantal bemanningsleden + aantal passagiers.

Informatie over het vaartuig:

Identificatienummer van het schip (inclusief barges 6);

Dimensie van het schip;

Laadvermogen van het schip.

Informatie over de lading:

Type lading;

Tonnage;

Herkomst en bestemming van de lading;

Vaarweg per lading, gedetailleerd naar vaarwegsegmenten.

In deze dataset krijgen alle schepen die tot eenzelfde konvooi of duwbakcombinatie behoren gedurende een bepaalde reis dezelfde reisnummer toegewezen. Hierdoor is het eenvoudig te identificeren welke combinaties er werden gevormd. De vaarweg van de reis is zeer

gedetailleerd bekend, waardoor het mogelijk wordt om tot op waterwegsegment7 het aantal passages te bepalen. Er wordt opgemerkt dat per lading een andere vaarweg kan worden gevolgd, die uiteraard bestaat uit een deel van de vaarweg van de totale reis. In de meeste gevallen is de vaarweg van een lading dezelfde als de vaarweg van de reis.

5.1.3 Scheepsbewegingen nv De Scheepvaart

Er werd data verkregen over alle reizen die op de waterwegen varen onder beheer van nv De Scheepvaart met een document met datum in de periode van 1 juli 2012 tot 30 juni 2013. Per reis zijn volgende zaken bekend:

Informatie over de reis:

Identificatienummer van de reis Datum reisdocument

Herkomst en bestemming

Vaarweg binnen België, gedetailleerd naar waterweg Aantal bemanningsleden (enkel voor 2013)

Informatie over de vaartuigen:

Identificatienummers van het schip;

Dimensies van het schip;

Laadvermogen van het schip.

6 Sleepschepen en duwbakken.

7 Een waterwegsegment wordt gedefinieerd door zijn UN/LOCODE (United Nations Location Code)

Informatie over de lading:

Type lading;

Tonnage.

Anders dan bij de data van Waterwegen en Zeekanaal NV worden de verschillende

waterwegsegmenten waar een schip passeert gedurende de reis niet vermeld. Er wordt enkel melding gedaan van de waterwegen zelf. Echter, rekening houdend met de herkomst en bestemming van de reis, en de waterwegen die worden bevaren, kan de vaarweg wel worden bepaald op niveau van waterwegsegmenten.

Ook in deze dataset krijgen alle schepen die tot eenzelfde konvooi of duwbakcombinatie behoren gedurende een bepaalde reis dezelfde reisnummer toegewezen. Het is bijgevolg eenvoudig na te gaan welke combinaties werden gevormd.

5.1.4 Scheepsbewegingen Haven van Gent

Voor de Haven van Gent werd data verkregen die als aanvulling dient op de data van

Waterwegen en Zeekanaal NV. De reizen die de Haven van Gent passeren (met een herkomst of bestemming in de haven, of louter doorvarend) en die ook passeren op een waterweg beheerd door Waterwegen en Zeekanaal NV zijn immers reeds gekend. Volgende gegevens werden bijkomend verkregen:

De verhalingen binnen de haven gedurende de periode 1 juni 2012 tot 30 juni 2013;

Alle inkomende binnenvaartbewegingen vanuit Zelzate gedurende de periode van 1 juni 2012 tot 31 mei 2013, die als bestemming de haven van Gent hebben;

Alle uitgaande binnenvaartbewegingen richting Zelzate gedurende de periode van 1 juni 2012 tot 30 juni 2013, die als herkomst de haven van Gent hebben.

Per reis zijn volgende zaken bekend:

Informatie over de reis:

Verblijfscode haven Gent;

Herkomst en bestemming binnen de haven 8; Vertrek- en aankomsttijdstip.

In deze dataset krijgt elk vaartuig van een konvooi of duwbakcombinatie een afzonderlijke verblijfscode toegewezen. Enkel op basis van aankomst- en vertrektijdstip kunnen combinaties worden geïdentificeerd.

8 Kaainummer of toegang haven aan Zelzate.

5.1.5 Koppeling van de verschillende datasets

De datasets die verkregen werden via de verschillende haven- en waterwegbeheerders, bevatten grotendeels gelijkaardige informatie, maar zijn toch in die mate verschillend dat de verwerking per dataset diende te gebeuren. Het was wel mogelijk om de datasets met elkaar te koppelen.

Zowel de dataset van Waterwegen en Zeekanaal NV als deze van nv De Scheepvaart werken met een meldsysteem op basis van een reisnummer of stamnummer, namelijk het

identificatienummer van de reis. Beide beheerders gebruiken hiervoor dezelfde code, waardoor het mogelijk wordt om overlappende reizen tussen beide datasets te detecteren. De datasets van Waterwegen en Zeekanaal NV en nv De Scheepvaart overlappen echter niet volledig; door een verschil in beheer van de databanken bevat de data van nv De Scheepvaart gegevens voor juni 2013 en niet voor juni 2012, zoals de dataset van Waterwegen en Zeekanaal NV. Hierdoor is het niet mogelijk om de overlap in reizen volledig te bepalen.

Het is moeilijk om de schepen van de Antwerpse haven te matchen met de data van de andere waterwegbeheerders, gezien zij een ander identificatiesysteem gebruiken. Anderzijds gebruiken de drie overige beheerders wel hetzelfde systeem, waar schepen worden geïdentificeerd op basis van hun Europanummer.

Mits enige dataverwerking was het mogelijk de schepen tussen deze verschillende databanken met elkaar te matchen.

Voor de verschillende analyses werden konvooien en duwvaartcombinaties samen beschouwd.

Dit wil zeggen dat een combinatie werd opgenomen als één scheepsbeweging of schip.

Duwbakken worden bijgevolg niet als schepen beschouwd.

5.2 Koppeling scheepvaartintensiteiten & ingezamelde