• No results found

Omes segment 13 : van Burcht tot de Rupelmonding

1895 1925 1955 1985 Vlissingen - Hansweert 7170 63 56

XI. CONCEPTUEEL MODEL

XII.5. Omes segment 13 : van Burcht tot de Rupelmonding

Dit traject heeft een aslengte van 8,10 km. Aan de rechteroever overheerst nog het aspect van industriële activiteiten, op de linkeroever overheerst het polderlandschap.

Beschermde gebieden

De Polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde werd onlangs toegevoegd aan het vogelrichtlijngebied ‘Durme en Middenloop van de Schelde’ (Nr. 3.5) als compensatie voor de inkrimping van het vogelrichtlijngebied ‘Schorren en polders van de Beneden Schelde’ bij de inrichting van het Deurganckdok (BVE 23/7/98). Een totaal van 23 ha, verspreid over verschillende percelen bos, weiland en akker in de polders van Kruibeke Bazel en Rupelmonde zijn eigendom van AMINAL afdeling natuur Oost-Vlaanderen. Het Polderbos, een loofhout aanplant, op opgespoten terrein, overwoekerd door ruigtekruiden en natuurlijke opslag van wilg, zwarte els en berk, maakt deel uit van het natuurreservaat ‘Hobokense polder’(Nr. 150). Fort 7 (Nr. 22) in Wilrijk werd in 1985 erkend als natuurreservaat. De muren en wallen herbergen kenmerkende levensgemeenschappen met o.a. muurvaren, steenbreekvaren, en muurpeper. Verder zijn er wilde en half-wilde graslanden, gemengd loofbos, struwelen en de levensgemeenschappen van bermen, dijken en grachten op een relatief kleine oppervlakte. De vallei van de Vliet en van de Maaiebeek zijn GNOP- actiegebieden van de gemeenten Hemiksem en Schelle. De Maaienhoek in Schelle is in beheer van De Wielewaal.

Slikken en schorren

Na het dieptepunt in het vorige traject neemt de schor- en slikoppervlakte weer toe vanaf dit traject (11,55 ha/km aslengte). De rechteroever scoort nog behoorlijk slecht : slechts 0,4ha schor en een smalle en onderbroken strook slik met een oppervlakte van amper 20 ha slik over de ganse lengte. Op de linkerroever is het slik ook niet breed maar is er een min of meer ononderbroken schor vanaf Kruibeke tot aan de Rupelmonding. In stroomopwaartse richting vormen de schorren progressief grotere en bredere eenheden in vergelijking met de stroomafwaartse trajecten, rietvelden en –kragen gaan geleidelijk over in wilgenvloedbossen.

Ecologische structuurkwaliteit van de oever

De aanwezigheid van stukken rechte kaaimuren, steenbestorting over bijna de ganse lengte en de smalle intergetijdenzone resulteren in een oeverstructuur met zeer slechte tot slechte kwaliteit op rechteroever. Op de linkeroever verandert de Ecologische structuurkwaliteit van de oever gradueel van overwegend slecht naar zeer goed in stroomopwaartse richting.

VEN-waardige gebieden

De slikken en schorren en de Polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde zijn de VEN waardige gebieden aan de linkeroever. Gelegen boven de vijfmeterlijn maar als een groene gordel rond het industriegebied zijn het Polderbos, Fort 8 en het Kasteel Zorgvliet, De Schans, de vallei van de Kallebeek , de Vliet en Maaiebeek.

BWK waardering

De biologisch meest waardevolle gebieden in de Polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde zijn de omgeving van de Rupelmondse Kreek en het gebied ‘De Kooi’. Als meest waardevolle biotopen werden oevers, moerassen, struwelen en bossen weerhouden. (VAN DEN BALCK EN MEIRE, 1998). DE omgeving van de Barbierbeek heeft mits een verbetering van de waterkwaliteit hoge potentiële natuurwaarden. Op de rechteroever kregen de Schans en delen van de vallei van de Vliet de waardering zeer waardevol, Fort 8, het Kasteel Zorgvliet, de kreek aan Ter Locht en de vallei van de Kallebeek werden als bioligisch waardevol aangegeven.

Sigmawerken

Werken van categorie I

- Verhogen en versterken van de verticale waterkering ter hoogte van Belcontra Zwijndrecht (AMIS 29).

- Versterken van de verticale waterkering ter hoogte van het militair domein 11e genie Burcht (AMIS 30).

- Aanpassen van de waterkering ter hoogte van de voormalige scheepswerf Mercantile Burcht (AMIS 31).

- Aanpassing van vroegere scheepswerfinstallaties als waterkering volgens de vereisten van het Sigmaplan ter hoogte van Fabricom en TRM Hoboken (AMIS 37).

- Aanpassen van de gronddijk tot het profiel zoals voorzien in het Sigmaplan ter hoogte van het reservatie gebied voor de grote ring rond Antwerpen, Hemiksem (AMIS 38). - Aanpassen van de gronddijk tot het profiel zoals voorzien in het Sigmaplan en aanleg

van verticale waterkeringen ter hoogte van Pan Ocean, Donck en Galler, Hemiksem (AMIS 39).

- Vernieuwen en aanpassen van verticale waterkeringen met functie van laad- en losplaats en het bouwen van een gronddijk op de zate van de bestaande ter hoogte van Union Minière Hoboken (AMIS 1).

- Verstevigen en verhogen van verticale waterkeringen ter hoogte van de electriciteitscentrale Schelle (AMIS 40).

Werken van categorie II

- Bouwen van een nieuwe dijk door uitbouw van bestaande dijken ter hoogte van Polderstad Hoboken (AMIS 36).

- Inrichten van een gecontroleerd overstromingsgebied in de Polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde, bouwen van overloopdijken en ringdijken en aanpassen en vernieuwen van de uitwateringssluizen. Het MER werd conform verklaard (8/3/99) (AMIS 42-43).

Percelen in onteigening voor het Vlaams natuurreservaat : geen Ontpolderingen en overstromingsgebieden

De polders van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde en Kruibeke Schiphoek werden aangeduid om te worden ingricht als gecontroleerd overstromingsgebied. Het buitendijks stort van Kruibeke zou bij afgraving bijna 12 ha potentieel schorgebied opleveren.

Troeven:

Op de linkeroever is er een haast ononderbroken strook slik en schor met daarachter een onbewoond poldergebied met de mogelijkheid om het contact tussen de vallei en de rivier te herstellen of te bevorderen.

Knelpunten:

Op de rechteroever ontbreekt schor over de ganse lengte en het slik is discontinu en vrij smal. De oever is bijna volledig afgezoomd door industrieterrein. In aansluiting met het vorige stuk vormt dit op de rechteroever een aslengte van 15 km waarlangs de ecologische kwaliteit van de oeverstructuur zeer slecht tot slecht is en waar verbinding met het binnendijkse gebied haast onmogelijk is, deels door de industriële activiteiten, deels door de hoogteligging.

Mogelijkheden:

Het grootste gedeelte van de dijkwerken betreft de versteviging van verticale wanden en laat weinig mogelijkheden open voor het ontwikkelen van natuurwaarden. Bij de dijk rond het polderbos wordt aangeraden om de functionaliteit van het bos en het contact met de woonwijk te behouden en niet de ringdijk maar eerder de dijk aan de huidige oever rivierwaarts uit te bouwen. Als compensatie voor de ingenomen buitendijkse ruimte wordt wel voorgesteld het dijkuitvoeringsalternatief met terrasvorming toe te passen.

De inrichting van het gecontroleerd overstromingsgebied in de polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde biedt heel wat mogelijkheden voor natuurontwikkeling. Deze was het onderwerp van heel wat studies. Het uiteindelijke voorstel is een combinatie van het instellen van een gereduceerd getij in het noordelijk deel en ontwikkeling van vochtige graslanden in het zuidelijk gedeelte rond de Rupelmondse Kreek (VAN DEN BALCK & MEIRE, 1999). Op die manier wordt het gebrek aan buitendijkse ruimte over een grote lengte gedeeltelijk verholpen door de binnendijkse gebieden reëel bij het estuarium te betrekken.

XII.6. Omes segment 14 : van de Rupelmonding tot de Durmemonding

Dit traject heeft een aslengte van 10,2 km. Het ligt buiten de invloedssfeer van de havenstad en de zware industrieën errond. Het landschap op rechteroever wordt, stroomopwaarts de infrastructuur en de activiteiten rond de nieuwe sluis van het Zeekanaal, vooral bepaald door schorren, polders en het gebied aan de Oude Schelde-arm. Op de linkeroever zijn er daarbij nog de dorpskernen en scheepswerven van Temse, Steendorp en Rupelmonde.

Beschermde gebieden

Het ganse traject maakt deel uit van het vogelrichtlijngebied 'Durme en Middenloop van de Schelde (Nr. 3.5).De Schorre aan de Notelaar, een zoet slik- en schorgebied van 27.5 ha (Nr. 73) en het Spierbroek (Nr. 94), een aantal percelen in de Spierbroekpolder, zijn erkende natuurreservaten in beheer van de Wielewaal. Het Kijkverdriet te Steendorp, een schorgebied aan het Schauselbroek is in beheer bij de vzw Ecotest. De schorren aan de Durmemonding worden beheerd door Gerry Neirinck. De Notelaar, een bosgebied rond het jachtpaviljoen, en de Eendenkooi op het gebied van het Graafschap zijn in beheer bij AMINAL, afdeling Natuur, Antwerplen. Het fort te Steendorp wordt aangekocht door Afdeling Natuur Oost-Vlaanderen

Slikken en schorren

In dit gedeelte bevinden zich vrij grote eenheden zoetwaterslikken en -schorren . De Ballooi is een grote slikplaat op de linkeroever, gelegen voor een groot buitendijks stort. De Notelaar op de rechteroever vormt een grote slik-en schoreenheid die stroomop- en stroomafwaarts uitdeint in een smallere strook. De intergetijdenzone wordt onderbroken ter hoogte van Rupelmonde en Temse dorp en de voormalige scheepswerven van Boel.

Ecologische structuurkwaliteit van de oever

Voor de Notelaar, het Kijkverdriet en het sas van Weert is de ecologische oeverkwaliteit zeer goed (12%). Het schor voor de Durmemonding en het stroomafwaartse deel van de Notelaar zijn ‘goed’ (13%). De Ballooi en de schorren voor de Groene Dijk te Weert en voor Tielrodebroek krijgen de quotering ‘matig’ (26%). De resterende stukken zijn slecht (37%) of zeer slecht (12%) al naar gelang het gaat om oeververdediging met steenbestorting of rechte kaaimuren.

VEN-waardige gebieden

Een groot deel van de vallei aan beide zijden is VEN-waardig gebied. Alle slikken en schorren, het Mercator eiland, de kleiputten van Steendorp, delen van het Schauselbroek en het Paddebroek zijn groengebied. De Oude Schelde zelf is groengebied met vissersputten. Het grootste deel rond de Oude Schelde, in de polders van Hingene en het Buitenland en de rest van het Schauselbroek heeft de bestemming bosgebied. Het Tielrodebroek is valleigebied en verder zijn er nog een aantal parken en smalle bufferstroken.

BWK waardering

Grote delen van de Hingene polders, het gebied van het Graafschap, de polders van het Buitenland en delen van het gebied tussen de Schelde en de oude Schelde zijn biologisch zeer waardevol. Deze gebieden zijn een mozaïek van vochtige populieraanplanten met ruderale ondergroei of ondergroei van els (Lhi, Lhb), nitrofiele en mesofiele elzenbossen (Vn, Vm), wilgenstruwelen (Sf) natte moerasspirearuigten (Hfc), mesofiele hooi- en graslanden (Hu, Hp),voorzien van een netwerk van dijken en poldersloten. Ook grote delen van het Schauselbroek, met een gelijkaardige samenstelling van vegetatie-eenheden, zijn biologisch zeer waardevol. Het Tielrodebroek, een complex van akkers en weilanden met veel sloten en microreliëf werd in de eerste BWK als biologisch waardevol geëvalueerd.

Sigmawerken

Werken van categorie I

- Het bouwen van een geïntegreerde waterkering ter hoogte van de NV Scheepswerf van Rupelmonde. Ten gevolge van het faillissement van de NV werd het project, één van de 21 prioritaire projecten waarvoor een milieunota opgesteld werd, nooit aangevat (p-14).

- Dijkversterking ter hoogte van het Mercator eiland met landwaartse uitbreiding (AMIS 44).

- Geïntegreerde waterkering ter hoogte van de vestiging Boelwerf (AMIS 45). Werken van categorie II

- Verhoging van de dijken langs de polders van Bornem en Hingene vanaf de Temsebrug tot de Rupelmonding (AMIS 46).

Percelen in onteigening voor het Vlaams natuurreservaat

Voor het Schauselbroek wordt 2,8 ha schor en zomerdijk onteigend van een privépersoon, en in het kader van het Life-project MARS worden 3,7 ha van het Kijkverdriet onteigend van Polder Schauselbroek en van een vennootschap.

Ontpolderingen en overstromingsgebieden

Het Tielrodebroek is functioneel als gecontroleerd overstromingsgebied (96 ha). Het Schauselbroek (123 ha), de Hingenebroekpolder en het Groot Schoor (285 ha samen) zijn in beraad om ingericht te worden als gecontroleerd overstromingsgebied. Het stort tussen de Ballooi en het Schauselbroek (13 ha), het stort aan het Buitenland (8 ha) en het gebied voor het sas van Weert (14 ha) worden eventueel afgegraven.

Troeven:

De grote slik- en schoreenheden en de aanwezigheid van grote eenheden ‘groene’ gebieden binnendijks en de afwezigheid van zware industrie zijn sterke troeven in dit gebied.

Knelpunten:

De drukte aan de Temse brug, de toenemende watersportrecreatie en de continue agitatiebaggerwerken voor het zeekanaal oefenen een nadelige invloed uit op de aanwezige habitatstructuur, fauna en flora.

Mogelijkheden:

De inrichting van de bijkomende overstromingsgebieden biedt binnendijks mogelijkheden voor natuurontwikkeling mee, het afgraven van de storten brengt extra ruimte voor schorontwikkeling mee. Goed doordachte inrichting, beheer en organisatie voor natuurontwikkeling, bescherming en educatief en recreatief medegebruik in de uitgestrekte groene zone van het vroegere natuurpark Scheldeland opent een scala aan mogelijkheden. Een aanzet hiertoe wordt gegeven in ‘Het structuurplan voor het gebied van de Oude Schelde’ (ANONYMUS, 1993b), het GNOP van de Gemeente Bornem en de ‘Voorstellen tot geïntegreerde natuurontwikkeling’ van de v.z.w. Ecotest (ROOMS, z.j.). Krachtlijn voor het gebied van de Oude Schelde is het kleinschaling verweven van de meerdere functies van het gebied (recreatie, wonen, natuur en landschap, jacht en

landbouw) met dien verstande dat de hoofdfunctie ‘kwalitietsvol rust- en stiltegebied’ is. De aanwezige ruimtelijke structuur en natuurwaarden moeten gerespecteerd en behouden blijven en, indien mogelijk versterkt en verbeterd, het invullen van de andere functies dient daarop asgestemd (ANONYMUS, 1993b). De doelstelling voor het natuurontwikkelingproject tussen Rupelmonde en Temse is de uitbouw van een educatief natuurreservaat en de realisatie van een bezoekerscentrum. Het geeft een aantal inrichtingsvoorstellen voor de kleiputten en het Fort van Steendorp, het Kijkverdriet, het Schouselbroek en de Ballooi (ROOMS,z.j.).