• No results found

Erfgoed Brabant ZuiderWaterlinie

Een project over de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Binnen dit project zijn er verschillende routes ontwikkeld om meer verbinding te creëren tussen de bewoners van Brabant.

https://www.zuiderwaterlinie.nl/1001-ontdekkingen/wandelroutes-brabant Gruts

GRUTS is een programma van de provincie Noord-Brabant, waarin studenten (mbo, hbo en wo) betrokken worden om mee te denken over nieuwe bestemmingen of oplossingen bij oude

erfgoedlocaties. Hierdoor wordt een jongere doelgroep aangeboord en eigenaarschap ontwikkeld.

https://www.brabant.nl/onderwerpen/kunst-cultuur-en-erfgoed/erfgoed/gruts

Buurt kerken fonds

Aansprekende herbestemmingen voor kerken koppelen aan buurtparticipatie: kansen benutten voor nieuwe culturele, welzijn- of zorgbestemmingen die de leefbaarheid van de buurt versterken bij her te bestemmen kerken in woongebieden.

https://www.cultuurfonds.nl/fonds/buurtkerkenfonds-noord-brabant Brabant Remembers (75 jaar bevrijding)

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Samen met gemeenten en partners vertellen we op een creatieve en indringende vorm 75 persoonlijke leven veranderende oorlogsverhalen.

https://www.brabantremembers.com/

Flevoland

Lelykracht

Lelykracht organiseert samen met inwoners activiteiten en programma’s voor een sterkere samenleving en een bruisend Lelystad. Hier speelt erfgoed soms een rol in, zoals in de ‘Straat op de Kaart‘ projecten.

https://lelykracht.nl/straat-op-kaart-kempenaar-2-3-nov/

Vindplaats Zenit

Stichting VINDplaats Zenit (archeologische vindplaats) heeft als belangrijkste doelstelling om een plek te zijn: vóór, dóór en vooral ván de buurt. Dit vatten wij samen in ‘Zamen Zenit!’. Deze organisatie is volledig bottom-up geïnitieerd en organiseert programmering voor omliggende zorginstelling en scholen.

https://vindplaatszenit.nl/agenda/

Stichting Urker Botter

Deze stichting heeft als doel het behoud van Urker botters en andere historische schepen, en het ontsluiten voor de toekomst. De stichting probeert de geschiedenis levend te houden (relatie tussen immaterieel en materieel erfgoed).

http://nieuw.urkerbotter.nl/?page_id=1201 Energielab Nagele

In de jaren ’50 werd Nagele ontworpen als modernste dorp van Europa door de beroemdste architecten van die tijd. Om het innovatieve en experimentele karakter van Nagele in 2017 nieuw leven in te blazen, schrijft de Coöperatie Energiek Nagele een landelijke prijsvraag uit om te komen tot nieuwe, experimentele, inspirerende en betekenisvolle oplossingen op het gebied van duurzame energie. Rondom het innovatieve karakter van het dorp wordt ingezet op milieuverbetering.

https://www.energieknagele.nl/

Museum Bataviastad (Bataviawerf)

Heeft programmering met burgerparticipatie.

https://www.batavialand.nl/over-batavialand/missie-visie

Overijssel

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) Bloemencorso’s

Het bloemencorso in Vollenhove is een culturele festiviteit die gekoppeld is aan de jaarlijkse ‘Venose’

corsofeestweek. In het Bloemencorso Vollenhove worden veel verhalen, mythen en sagen uitgebeeld op de wagens. In dit gehele proces wordt het hele drop met elkaar verbonden, hierin is grote diversiteit terug te zien.

https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/bloemencorsovollenhove Plaskerk Raalte

Een initiatief kwam aan bij de provincie voor financiële ondersteuning bij het restaureren van fresco’s in de Plaskerk. Vanuit het provinciale programma ‘het verhaal van Overijssel’ werden zij toen

aangemoedigd om het project breder te trekken, en aan te laten sluiten bij een sociale doelstelling.

Dit werd het verbinden van de buurt.

https://www.pknraalte.nl/plaskerk/frescos/

Houtdorp Rijssen

Stichting houtdorp is al ruim 40 jaar een algemeen begrip in Rijssen. Het is een actieve en enorm gezellige vakantieweek voor alle kinderen van de basisschool. Het Houtdorp houdt in dat n de zomervakantie met kinderen uit het dorp (300 kinderen) wordt een heel dorp in elkaar getimmerd.

Het mooiste huis (of duurzaamste hut) wordt gekozen, en na een week gaat de fik erin. Hier draaien asielzoekers uit het AZC mee als vrijwilligers (6 man) ter inburgering.

https://houtdorprijssen.nl/

Paasvuur Espelo

Dit initiatief werkt o.a. samen met natuurmonumenten. Ze maken de hei in de omgeving ieder voorjaar vrij van jonge bomen (en alles wat er niet thuishoort) om dat materiaal te gebruiken voor hun paasvuur. Hierdoor wordt natuurbeheer gekoppeld aan het paasvuur. Dit is weliswaar niet het hoofddoel, maar het wordt wel gerealiseerd.

http://paasvuurespelo.nl/

Brabantsedag in Heeze

De gehele bevolking wordt erbij betrokken. Volgens de burgemeester zijn er daarom geen

hangjongeren in dit dorp, omdat deze jongeren in de hand genomen worden om te helpen met het ontwikkelen van de corso’s. Het dorp houdt hier zelf toezicht op.

https://www.brabantsedag.nl/

Handschrift

Al drie jaar lang zet Aartje Schoemaker uit Nieuwleusen zich in voor het Handschrift. Inderdaad met een hoofdletter H, want het platform Handschriftontwikkeling vindt dat schrijven met een pen (of potlood) ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en de identiteit van de 'schrijver'. En met succes, want het handgeschreven schrift staat voortaan op de UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed.

http://www.handschriftontwikkeling.nl/

Utrecht

Landschap Erfgoed Utrecht

Groen aan de buurt (meer ‘groen’ project)

Steeds meer mensen nemen het initiatief om de natuur in hun eigen buurt te ontwikkelen en onderhouden. Bewoners voelen zich namelijk betrokken bij hun eigen omgeving en willen zich er graag voor inzetten. Via het project Groen aan de Buurt begeleiden en ondersteunen we bewoners en gemeenten in de provincie Utrecht bij het omzetten van deze ideeën naar concrete activiteiten en projecten.

https://www.groenaandebuurt.nl/contact/onze-droom/