• No results found

Hoofdstuk 7 Succesfactoren ter stimulatie van ondernemerschap en wijkeconomie

7.3 De nieuwste plannen: het wijkactieplan

Eind 2007, enkele maanden na de gevoerde gesprekken met de ondernemers en de instanties, zijn de wijkactieplannen van de drie Haagse wijken verschenen. Hierin staan de belangrijkste punten die de gemeente de komende tijd in de wijk aan wil pakken aan de hand van de vijf pijlers van Vogelaar: wonen, werken, leren, integratie en veiligheid. Hieronder zal per wijk de belangrijkste punten betreft het ondernemerschap en wijkeconomie op een rijtje worden gezet. Wat zijn de speerpunten van het beleid?

7.3.1 Transvaal

De wijkeconomie blijkt binnen het wijkactieplan “De nieuw aanpak voor krachtwijk Transvaal” (Gemeente Den Haag, 2007b) zeer belangrijk te zijn. Dat blijkt wel uit het streefbeeld dat naar voren wordt gebracht: “Transvaal transformeert tot een wijk met een stevige sociale samenhang, een veelzijdig voorzieningenniveau en een bloeiende wijkeconomie waarvan een uniek multicultureel winkelgebied en leisurecentrum het kloppend hart vormen”. In het wijkplan is dan ook een apart hoofdstuk economie te vinden waarbij de nadruk is komen te liggen op een leisurecentrum en multicultureel winkelen. Binnen het plan wordt ingespeeld op al aanwezige factoren zoals de multiculturele Paul Krugerlaan en de Haagse Markt, als op nieuwe projecten als het

leisurecentrum dat een grote trekker moet worden. Deze laatste zal bestaan uit onder andere een culturele bazaar, theater, themahotel, welness centre en een supermarkt. Er wordt hier dus zowel gedacht aan bezoekers van binnen de wijk als er buiten. Ook de ondernemer krijgt de broodnodige aandacht. Starters zullen worden ondersteund bij het opzetten van een ondernemingsplan, trainingen krijgen, hulp krijgen bij het vinden van een vestigingslocatie en bij het vergaren van startkapitaal. Daarbij zal er een bedrijfsverzamelgebouw komen waar een pakket van begeleiding en ondersteuning wordt aangeboden. Tot slot zal er meer aandacht komen voor branchering om zo een divers en kwalitatief beter winkelaanbod te realiseren. Hierbij zal voor de ondernemers voor 1 januari 2008 een economische kansenzone worden uitgewerkt. In het wijkactieplan zijn de volgende, nieuwe en al besproken, succesfactoren terug te vinden:

1. Multicultureel Leisure center - concentratie

- branchering: diversiteit

- mensen van buiten de wijk aantrekken 2. Upgraden Haagse Markt

- Branchering: presentatie - Schone leefomgeving

3. Paul Krugerlaan: kleurrijk en exotisch - branchering: presentatie

- branchering: diversiteit - economische kansenzone 4. Wijkfestivals en –evenementen - kracht van de eigen wijk uitdragen 5. Schoon, heel, veilig

- schone leefomgeving - veilige leefomgeving

6. Wonen een gedifferentieerd aanbod - kapitaal vasthouden in de wijk

Tot slot wordt er in het wijkactieplan nog op de verbetering van de werkprocessen ingegaan. Hierbij wordt onder andere aandacht besteed aan het feit dat bewoners en ondernemers behoeft hebben aan begrijpelijke informatie vanuit de gemeente. De volgende succesfactoren worden aangestipt:

- intensief contact/relatiebeheer

- lange termijn/korte termijn oftewel plannen sneller proberen te realiseren - betere informatievoorziening

7.3.2 Schilderswijk

In het wijkactieplan het “Verdrag van de Schilderswijk” (Den Haag, 2007c) gaat men uit van de kracht en de potentie van de wijk en haar bewoners. In dit plan wil men dus inspelen op de al aanwezige kansen in de wijk. De twee hoofdthema’s van het plan zijn perspectief en uitstraling. Bij het eerste thema staat de inwoner van Schilderswijk centraal en gaat het om zaken als scholing, werk, activiteiten ondernemen en een gezonder leven. Uitstraling staat voor de Schilderswijk zelf. Mensen moeten weer trots kunnen zijn op hun wijk door de inrichting van de openbare ruimte en de aankleding van de gebouwen te verbeteren.

Ook dit wijkactieplan geeft de nodige aandacht aan wijkeconomie. Zo wil men extra investeren in de wijkeconomie om meer werkgelegenheid voor de bewoners van de wijk te creëren. Zo kan het groeiende allochtone ondernemerschap kansen bieden voor werkgelegenheid en de wijk een positieve impuls geven als wereldwijk. Hiervoor worden de nodige maatregelen genomen waarin weer enkele succesfactoren zitten verwerkt:

1. Stimuleren ondernemerschap

- aanbieden meer (kleinschalige) bedrijfsruimtes

- intensief contact: persoonlijke begeleiding ondernemers - contact met formele instanties: grotere rol KvK

- eigen cultuur vs. Nederlandse cultuur: cultureel maatwerk - branchering: diversiteit

- investeren in veiligheid (en leefbaarheid) 2. Florerende winkelstraten

- inspelen op kansen/ontwikkelingen eigen wijk en naburige wijken - winkelimago verbeteren door uitbreiden City Mondial

- ontwikkelen multiculturele en kwalitatieve horeca - branchering: diversiteit, uniciteit, presentatie - investeren in veiligheid

- aanbieden bedrijfsruimtes - organiseren van ondernemers - contact met formele instanties 3. Een schone Schilderswijk - verbetering openbare ruimtes - toezicht houden

- handhaving

4. Trots en leefbaar samenwonen

- kapitaal vasthouden in de wijk (en nieuw kapitaal aantrekken)

- een aantrekkelijkere openbare ruimte (bijvoorbeeld d.m.v. een landmark) - evenementen en ontmoetingen

7.3.3 Stationsbuurt

In het wijkactieplan “De nieuwe aanpak voor krachtwijk Stationsbuurt” (Den Haag, 2007d) wordt eigenlijk aandacht besteed aan twee buurten, namelijk de Stationsbuurt en de Rivierenbuurt. Voor dit onderzoek is alleen de eerste van belang. De Stationsbuurt kent een grote economische potentie rond het station Hollands Spoor. Hier is echter nog niet voldoende op ingespeeld. Het vestigingsklimaat hier wordt als onder de maat ervaren, terwijl het dé internationale entree naar het stadscentrum zou kunnen zijn. Hier wil men dus op inspelen door in te zetten op de volgende twee punten. De groeiende studentenpopulatie (van de Haagse Hogeschool en de Mondriaan onderwijsgroep) zou voor een impuls van de wijkeconomie kunnen zorgen. Daarbij zouden knelpunten bij ondernemers betreft regelgeving, vergunningen en het onbekend zijn met initiatieven en plannen weg moeten worden genomen. Deze punten zijn verder uitgewerkt in het wijkactieplan en dit leidt tot de volgende succesfactoren:

1. Economie en werk

- verblijfs- en investeringsklimaat verbeteren

- aantrekkelijke activiteiten en voorzieningen creëren 2. Creëren werkgelegenheid

- kleinschalige bedrijfsruimte aanbieden 3. Versterken van ondernemerschap

- (gemeentelijke) ondersteuning voor startende ondernemers - economische kansenzone

- organiseren van ondernemers - ondersteunen van starters

4. Aanpak Hollands Spoor en omgeving

- ontwikkelen multiculturele en kwalitatieve horeca - opknappen vastgoed

- ondersteunen starters

- tegengaan versnippering en verkokering: plannen in samenhang zien 5. Woningvariatie

- kapitaal vasthouden in de wijk (en nieuw kapitaal aantrekken) 6. Samenwerken met instellingen en bewoners

- ontkokeren gemeentelijke diensten

- kortere communicatielijnen tussen betrokkenen - ruimte maken voor bewonersinitiatieven